Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №485 від 27.01.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Надія

Італійці оперуватимуть у Рівному

Італійці оперуватимуть у Рівному

Дітей із вродженими вадами серця, яких відмовилися оперувати українські фахівці через високий ризик, нині лікують італійські кардіохірурги. Безкоштовну кваліфіковану допомогу на Сицилії вже отримали Іван та Катруся з нашої області, а також десятирічна Марійка з Тернопільщини. Вивчити стан їхнього здоров’я, обстежити інших важкохворих діток Рівненщини та обговорити подальші умови співпраці приїхали в обласну дитячу лікарню італійські фахівці.

- Іван народився із вродженою вадою серця, - розповідає мама Світлана СИЧИК, жителька села Моквин Березнівського району. - Коли йому було 8 днів, довелося оперувати, а в рік і три місяці зробили ще одну операцію. Вони дещо полегшили життя малюка, втім нас попередили, що слід готуватися до наступного хірургічного втручання. Це варто було зробити, коли Іванкові було три роки, проте лікарі не зважувалися через великий ризик. Тому ми постійно були на медикаментах, спостерігалися як в обласній лікарні, так і в столиці, але серце боліло, а нігті та губи постійно синіли.

У цей час лікарі обласної дитячої лікарні почали брати участь у проекті “MELO”, реалізованого організацією LICOS (Італійська лабораторія співпраці та розвитку). Обласний кардіолог Оксана ЛОЗОВА, яка є лікарем Івана Сичика, запропонувала в рамках цього проекту безкоштовно прооперувати дитину в Італії. Після ретельної діагностики 11-річний Іван полетів разом із мамою на острів Сицилія.

- Це була складна й унікальна операція, - каже Оксана Лозова, - під час неї були задіяні 16 медиків. Із дозволу батьків, хід операції відзняли на відео як навчальний матеріал для кардіохірургів Європи. Італійські фахівці змогли виправити патологію серця, і хлопчик зараз почувається добре.

Під час двомісячного перебування в Італії, а саме стільки тривала діагностика, операція та реабілітація Івана, наші краяни проводили більшість часу не в лікарні. В їхньому розпорядженні був будиночок на березі моря з комфортними умовами проживання та особистим перекладачем, пригадує Світлана Сичик.

- Ми засмагали й купалися, а потім повернулися додому. Іван дуже скучив за нашим поліським снігом і морозами. Вже за місяць після операції він катався разом із однолітками на санях, забувши про задишку та болі в серці.

Саме ці аргументи Світлани Сичик переконали та додали впевненості ще одній мамі, яка боялася лікувати дитину в Італії, рівнянці Наталії Беднарській. Її крихітну Катрусю не оперували в Україні через недостатню вагу. У свої чотири роки дівчинка, після перенесених двох операцій на серці, важила лише дев’ять кілограмів, а лікарі чекали, коли набере 14-15. Тоді Оксана Лозова передала історію Катерини Беднарської італійським кардіохірургам і вони погодилися її прооперувати. Мама з дитиною пробули в Італії також два місяці і повернулися додому торік весною із подарунками від тамтешніх медиків. Катрусі навіть презентували італійський комп’ютер, тож тепер вона вивчає мову своїх рятівників. Для повного курсу лікування дівчинці мають зробити ще одну операцію. У рамках проекту вона теж буде безкоштовною.

Аби пролікувати безкоштовно якомога більше дітей Рівненщини, які мають врод-жені вади серця, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віталій БОЙКО (він у ролі головного лікаря обласної дитячої лікарні започаткував співпрацю з італійцями у 2008 році) запропонував дещо змінити умови співпраці - оперувати дітей у Рівному. Відтак, на його запрошення імениті кардіохірурги працювали із пацієнтами з Рівненської області протягом дня у той час, коли їхній візит в Україну тривав всього три дні. Вони оглянули 11 дітей з важкими вродженими вадами серця (трьох уже прооперованих в Італії), а також ознайомилися з відділенням серцево-судинної хірургії Рівненської обласної клінічної лікарні. За словами Віталія Бойка, поперед-ньо домовлено, що проект готовий профінансувати модернізацію операційної, аби вона відповідала сучасним європейським стандартам, а також придбання розхідних матеріалів для операцій.

Погодилися приїжджати до пацієнтів і анестезіологи та кардіохірурги зі світовими іменами. Так, ведучий кардіохірург о.Сицилія Карнело Міньоза запевнив, що кардіологи Рівненщини мають високий професійний рівень. Втім їм бракує практичного досвіду, який можна почерпнути в кардіохірургічних центрах столиці, або у тій же Італії. Відтак, у рамках проекту “MELO” домовлено поглибити співпрацю між нашими й тамтешніми лікарями. Тож незабаром на Рівненщині практикуватимуть спільні консультації з іноземними фахівцями та діагностування на відстані. Для цього президент організації LICOS Алессандро Калі пообіцяв профінансувати в рамках проекту “MELO” встановлення спеціального обладнання в обласній дитячій лікарні для кращої комунікації медиків. Тож після технічного підсилення телекомунікаційних технологій наші фахівці оперативніше обмінюватимуться результатами діагностики та обговорюватимуть їх із іноземними колегами, а це допоможе швидше поставити діагноз і підібрати необхідне лікування для пацієнтів.

Крім того, завдяки співпраці з італійцями рівненські медики змогли перейняти й практичний іноземний досвід - безкоштовне стажування в тамтешніх клініках вже пройшли шестеро лікарів обласної дитячої лікарні (неонатологи, неврологи, онкогематологи). На лютий заплановане навчання медсестер.

Алессандро Калі запевнив, що за підтримки облдержадміністрації, співпраця з Рівненщиною розвиватиметься й надалі. Для подальшої реалізації проекту медики обласної дитячої лікарні вивчають італійську мову, аби вільно спілкуватися під час стажування, спільного діагностування та оперування хворих.

Попри двомовність, рівненські й італійські фахівці одностайні у тому, що акценти слід ставити на перинатальній діагностиці, аби скоригувати патологію в перші дні життя. Тому констатують: майбутнє - за потужними кардіохірургічними центрами в областях і кваліфікованими лікарями-практиками. Рівненщина завдяки іноземцям вже нині шліфує ці дві необхідні складові.

Довідка

У рамках проекту “MELO”, реалізованого організацією LICOS (Італійська лабораторія співпраці та розвитку), в Італії безкоштовно прооперовано чотирьох дітей з Рівненської області. Вартість операцій, які провели іноземці нашим пацієнтам, становить від 13 до 25 тисяч євро.

27.01.2011Яна КАЛИНЕЦЬ


Переглядів: 794

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (897)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"