Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №487 від 10.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Запрошуємо до обговорення

Чергові звірства,

Чергові звірства,

або Зоошок по-здолбунівськи

До редакції нашої газети звернулися обурені жителі міста Здолбунів, вражені нечуваним прецедентом. Нещодавно серед знищених братів наших менших, які вештаються вулицями міста, опинився свійський собака породи такса з Рівного. Багаторазового чемпіона різних виставок вбили посеред білого дня на очах у хазяйки.

Проходячи вулицею Здолбунова, невеличкого містечка на Рівненщині, відчула на собі чийсь пильний погляд. Озирнувшись, побачила сумні благаючі і такі розумні очі, що немов зазирали у самісіньку душу, зачіпаючи потаємні куточки, викликаючи смуток, безмежну жалість та… безвихідь. На мене мудро і якось по-хазяйськи споглядало невеличке собача, певно, бажаючи подружитися. Наплив сум’ятливих почуттів змінила зацікавленість - у песика у вушку щось майоріло, придивившись, побачила зелену кліпсу. Отже, тваринка маркована. Таки знайшлися у Здолбунові люди, яких цікавить доля чотирилапих мешканців… Раптом з’явилися сумніви, що днями цю місцину сколихнули звірства, однією жертвою яких і стала рівненська такса.

Яким чином влучний мисливець вцілив у домашню тваринку, нам допоки дізнатися не вдалося, оскільки власницю випадкової жертви забрала карета швидкої допомоги. Зі слів очевидців трагедії, дівчина була просто шокована. До слова, вбита такса перебувала на обліку в клубі собаківництва та неодноразово нагороджена відзнаками та медалями.

Виявилося, що це і не такий незвичний випадок для Здолбунова. У жахливу ситуацію потрапив ще один мешканець міста у листопаді торік, коли його собаки, дві вівчарки десяти та двох років, вибралися за паркан і вмить були застрелені гіцелем. Подружжя не має власних дітей і кудлаті співмешканці стали для них справжніми членами сім’ї та розрадою у житті, але трупи псів навіть для поховання власники тварин не змогли отримати. До речі, чоловік просив не вказувати його ім’я, оскільки побоюється переслідувань влади. Аналогічна історія сталася з іншою мешканкою міста, яка не встигла озирнутися, як її улюбленицю вже вантажили у причіп трактора, де уперемішку зі сміттям лежали трупи тварин. При цьому здолбунівчани запевняють, що вбиті свійські тварини були з нашийниками, а відтак зрозуміти, що тварина домашня зов-сім неважко. Обурені мешканці і тим, що подібні жахи відбуваються вдень на очах всього міста, зокрема, дітей та підлітків. Чи не забагато збігів та “випадковостей” для невеличкого Здолбунова?

- У місті дійсно існує проблема з безпритульними тваринами, - коментує ситуацію завідуюча відділом комунальної служби з благоустрою міста Здолбунів Галина СИРОТА. - Однак Здолбунівська міська влада вживає заходи щодо регулювання їх чисельності. На жаль, свого працівника з відлову та відстрілу собак ми не маємо, його навчання надто дороговартісне, тому змушені запрошувати спеціаліста з Костополя, який навідріз відмовляється приїздити вночі або рано-вранці, тому усе відбувається вдень. Щоправда, ми призупиняємо роботу у ті часи, коли діти йдуть зі школи, щоб вони не бачили процесу вилову собак. Також міська влада виділила п’ять тисяч гривень на стерилізацію безпритульних тварин та їх маркування. Я, звісно, не прихильниця подібного способу боротьби із безпритульними собаками, і мені не подобається, коли на моїх очах вбивають тварину, тому підтримую ідею створення притулку для тварин. Однак держава має встановити чіткі та конкретні правила гри - де, як і, головне, за які гроші це робити. Наразі виділити ділянку на створення притулку в межах міста, яка б задовольняла санітарні норми, неможливо. Розумієте, ми опинилися у замкненому колі законодавства.

З одного боку є Закон “Про місцеве самоврядування в Україні”, коли влада зобов’язана контролювати чисельність безпритульних тварин, а вона у Здолбунові досягла критичного рівня. З іншого - Закон “Про жорстоке ставлення до тварин”, згідно з яким, до речі, дозволяється евтаназія тварини.

Нікого вже не здивуєш, що способом знищення тварин проблеми не вирішити, природа відновлює баланс таким чином, що на місце вбитої особини приходить декілька інших. Чому ж не скористатися гуманнішим способом - біостерилізацією.

Умертвіння тварин, стверджують у міській раді, є набагато дешевшим і швидшим. Прості розрахунки: стерилізувати тварину коштує близько ста гривень, а гіцель з радістю зробить це за сорок, не включаючи витрат на транспортування та захоронення, а також заробітну плату допоміжного персоналу. Між тим, депутат Здолбунівської райради Олег БУЗДИГАН стверджує, що один виїзд бригади з гіцелем коштує від двох тисяч гривень.

До речі, міська влада спростовує той факт, що могла постраждати домашня тварина, адже при процедурі відлову повинен бути присутній представник правоохоронних органів, який і стежитиме за громадським порядком. При цьому мешканці міста зауважують, що не бачили поряд людини у формі. У міліції факт присутності правозахисника також заперечили.

Спостерігали за порядком правоохоронці чи ні, достеменно невідомо, однак при спробі здолбунівчанки сфотографувати трупи тварин у причепі трактора, вправний мисливець палко пообіцяв переламати їй руки та ноги. Виявляється, що захищати потрібно не тільки безпритульних псів.

На скільки ж гуманним є спосіб знищення тварин і чи є дійсно необхідні ті крайні заходи про які йдеться у Законі “Про захист тварин від жорстокого поводження”, який конкретно “спрямований на захист від страждань і загибелі тварин унаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав та укріплення моральності й гуманності суспільства” ми дізнавалися у місцевого ветеринара Богдана КОВТОНЮКА.

- Смерть наступає протягом десяти хвилин, але без страждання для тварини та без втручання наркотичних препаратів це зробити неможливо, - доводить ветеринар. - В усіх цивілізованих країнах евтаназія починається з відлову собаки, введення спочатку знеболюючого, і вже тільки потім смертельної отрути. Без наркотичних препаратів собака теж засинає, але в жахливих болісних муках, оскільки це відбувається без обезболювання больових і чутливих рецепторів. Ми вже не перший рік разом із волонтерами обласної Рівненської громадської організації “ФАС” проводимо стерилізацію безпритульних тварин, на цю процедуру міська влада виділила мізерну суму, частина якої є досі заборгованою, а щеплення маркованим тваринам ми робимо за власний рахунок. Я вважаю цей спосіб найгуманнішим та найефективнішим. Адже уявіть, що 50 собак на рік дають приплоду одну тисячу щенят.

До речі, якщо горе-мисливець неправильно розрахував дозу вбивчого препарату, то для тварини пекельні муки триватимуть набагато довше.

Є у Здолбунові люди, які переймаються долею стерилізованих собак, тому допомагають їм адаптуватися після операції, адже прооперовану тваринку зі свіжими швами не викинеш назад на вулицю. Тому дехто забирає їх тимчасово до себе додому, годує. Частина собак знаходиться у Богдана Васильовича у ветзакладі. Що жодним чином не вирішує проблеми.

Крім цього, нещодавно заборонили використовувати препарати, які необхідні ветеринарами для застосування наркозу при проведенні стерилізації, що пов’язано з регулюванням незаконного обігу наркотиків у країні. Натомість дозволені препарати в Україну ще не завезені.

Саме тому, вважають захисники тварин, створення притулку - нагальна проблема для міської влади. При цьому виділити просять лише земельну ділянку, а спонсори для зведення закладу та його фінансування є.

На момент, коли номер готували до виходу, стало відомо, що організація “ФАС” звернулася до прокуратури з проханням порушити кримінальну справу за фактом порушення закону щодо жорстокого поводження з тваринами. За словами мешканців, на минулі звернення громадян прокуратура відповіді не надала.

10.02.2011Лариса САВКОВА


Переглядів: 891

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (796)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"