Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №503 від 01.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#1 червня - День захисту дітей

Дитяча злочинність: хто винен і що робити?

Дитяча злочинність: хто винен і що робити?

Прикро про це говорити вголос, але сьогодні наші діти ані морально, ані соціально не захищені. Чому “наші”? Та тому, що чужих дітей не буває і турботи вони потребують від нас усіх - чи-то батьків, чи-то просто пересічних громадян. Адже не виключено, що наша спільна байдужість провокує дитину на злочинний вчинок. Лише з початку цього року підлітки скоїли 120 злочинів на Рівненщині. То у чому ж причина і які шляхи подолання цього негативного явища?

Ведемо бесіду із старшим помічником прокурора Рівненської області з питань захисту прав і свобод дітей, старшим радником юстиції Ольгою Василівною КРОТ (на фото).

- Які злочини найчастіше скоюють неповнолітні?

- Якщо брати до уваги злочини у розрізі кваліфікуючих ознак, то майже всі злочини, які вчинили підлітки - корисливого ха-рактеру, це крадіжки. Є окремі випадки спричинення тяжких тілесних ушкоджень, пограбувань, хуліганства, угонів автотранспортних засобів.

- А чому крадуть? Напевно такі злочини вчиняють діти із малозабезпечених сімей?

- Здебільшого крадуть не тому, що хочуть їсти, а тому, що хочуть мати власні гроші на кишенькові витрати. Для дітей світ різнобарвний і спокусливий: з вітрин кіосків та магазинів зваблюють мобільні телефони, комп’ютери, скейти, футбольні м’ячі, одяг тощо… Діти, звичайно, хочуть мати ці речі, а через матеріальну неспроможність батьки не завжди можуть їх придбати - ось і відповідь. Однак, не завжди діти, що крадуть - із малозабезпечених сімей. Мені відомі випадки, коли діти-крадії виховуються у благополучних, забезпечених сім’ях. А злочини вчиняють заради екстриму. Нерідко підліток стає на злочинний шлях, щоб довести батькам, що він самостійний, а одноліткам - що може дозволити собі щось більше, ніж інші.

- Ольго Василівно, а які основні причини підліткової злочинності?

- На жаль, є досить багато причин та умов, що сприяють вчиненню підлітками та відносно них протиправних дій.

Відомо, що особливо важливою у вихованні дитини є роль батьків. Про роль сім’ї в народі існує таке повір’я: “Яку зернинку батьки закладуть у виховання дитини із самого народження - такою вона і проросте у дорослому житті”. Однак, на практиці часто зустрічаю таких тата і маму, які не знають про проблеми своїх синів та доньок, не цікавляться їх шкільними та позашкільними справами. А ін-коли буває, що й люблять обоє по чарці перехилити, а потім ще й стусанів дитині надавати, мовляв, треба ж колись повиховувати.

У цьому році органи прокуратури області порушили 14 кримінальних справ відносно батьків, які злісно ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків та 8 - за фактами насильства у сім’ї щодо дітей.

Бувають випадки, коли дорослі йдуть на злочинні промисли, залучаючи неповнолітніх. За втягнення дітей у злочинну діяльність органи міліції порушили 25 кримінальних справ. Прикро, але негативні наслідки впливають і на дитину, яка була втягнута у злочин, а це вже - понівечене життя.

Не варто недооцінювати й вплив телебачення, як і комп’ютерних ігор та Інтернету. Сучасні фільми сповнені насильством та жорстокістю, криваві бійки та смерть на екрані стали для підростаючого покоління звичними. Годинами просиджуючи перед телевізором, дитина перестає розуміти чужий біль, злочин для неї стає чимось повсякденним. Що ж до комп’ютерних ігор, безсумнівно найпопулярнішими є “стрілялки”, вбивства в яких скоює головний герой - персонаж позитивний. Отож і в реальному світі дитяча свідомість деградує, не вирізняє де добре, а де погане.

Серед інших причин підліткової злочинності - економічна нестабільність у державі, безробіття батьків та багато інших.

- З якого віку настає кримінальна відповідальність і які види покарання можуть бути застосовані до дітей?

- Побутує думка про те, що відповідальність за вчинення кримінального діяння настає лише по досягненню віку 16 років, а за вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів - 14 років. Інколи дорослі ще й заохочують неповнолітніх до правопорушень, переконавши, що за вчинення злочину дітям не буде жодного покарання, оскільки вони не досягли певного віку. Проте це не так. Згідно з діючим законодавством, встановивши у кримінальній справі, що суспільно небезпечне діяння вчинене особою у віці від одинадцяти років і до виповнення віку, з якого можлива кримінальна відповідальність, суд виносить рішення про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру.

Наприклад, у Сарненському районі до відповідальності притягнуто батьків і їх неповнолітнього сина (до речі вже повторно). Дитина викрадала з найближчих магазинів продукти харчування та алкогольні напої. Вдома батьки замість того, щоб поцікавитися, звідки це все береться, їли викрадені харчі та випивали спиртні напої.

- Інколи буває так, що дитина стає жертвою обставин: потрапила у погану компанію, чи через зухвалу поведінку товаришів підліток сам вчиняє подібне, або ж у нього вимагають гроші. Як допомогти дітям? До кого їм звернутися?

- Серед служб профілактики існують служби у справах дітей райдержадміністрацій і виконавчих комітетів міських рад, центри соціальних служб для дітей і молоді, відділи сім’ї і молоді, кримінальна міліція у справах дітей. Однак найдоступніший хороший порадник - це, звичайно, шкільний психолог.

Щоб дитина не відчувала браку уваги, кожен може допомогти простими речами - доброю розмовою, порадою, не шкодуючи свого часу.

Основне ж завдання - за батьками. Вони повинні побудувати стосунки з дитиною таким чином, щоб вона не приховувала від сім’ї важкість свого становища і приходила до них за порадою.

- Все ж злочин легше попередити, ніж його розкрити, то що для цього треба робити?

- У цьому році прокурори провели значну роботу, спрямовану на захист прав і свобод неповнолітніх. За результатами розгляду актів прокурорського реагування поновлено права майже 2 тисяч дітей, на їх користь відшкодовано близько 2 мільйонів гривень. Однак, незважаючи на зусилля, що їх докладає держава для підвищення суспільного значення сім’ї, захисту дітей та молоді від негативного впливу жорстокості, насильства, є ще багато проблем, які залишаються невирішеними. Тому, враховуючи актуальність означеного питання, прокуратура області в цьому році провела координаційну та міжвідомчі наради з участю керівників правоохоронних органів та представників виконавчої влади. Її результатом стало розроблення конкретних заходів щодо профілактики правопорушень та злочинності серед неповнолітніх, захисту їх прав, попередження бездоглядності та подолання соціального сирітства.

Зокрема, органам виконавчої влади, місцевого самоврядування та правоохоронним органам сьогодні потрібно більше уваги приділяти індивідуально-профілактичній роботі з неблагополучними сім’ями, неповнолітніми, своєчасно вживати заходів для належного захисту їх прав і свобод. Крім того, потребує покращення організація змістовного дозвілля молоді.

- Останнім часом в українському суспільстві досить часто порушується тема ювенальної юстиції та створення ще однієї державної структури, яка буде захищати права дітей. Ваша думка з приводу цього.

- Вочевидь, поняття “ювенальна юстиція” незрозуміле для більшості населення. Ідея впровадження цього правового явища прийшла із вже чинної практики в європейських державах.

Ювенальна юстиція (від латинської juvenalis “юнацький” та justitia “правосуддя”) - система державних органів, а також державних та недержавних структур, які борються з правопорушеннями, що їх вчиняють діти, здійснюють контроль за виправленням та реабілітацією неповнолітніх злочинців, а також здійснюють соціальний захист сім’ї та прав дитини.

Так, наприклад, законодавство в окремих зарубіжних країнах передбачає функціонування спеціалізованих судів для розгляду цивільних адміністративних, кримінальних справ щодо неповнолітніх. Адже робота з малими правопорушниками вимагає зовсім іншого менталітету, особливого розумового підходу до вирішення проблем. Адже діти не вчиняють таких жахливих зухвалих злочинів, як дорослі. Треба розуміти, що вони опинились у складних життєвих обставинах і потребують насамперед психологічної реабілітації. Тому і працівники відповідних служб повинні мати певний досвід роботи з такими дітьми.

До цього часу в Україні не створена ювенальна юстиція. Однак, питання необхідності її запровадження вже давно назріли. Адже існуючі служби працюють хоча й узгоджено, але окремо одна від одної. Думаю, з часом законодавець удосконалить механізм єдиної системи запобігання злочинів серед неповнолітніх, їхньої соціальної реабілітації.

01.06.2011Людмила СУРЖУК


Переглядів: 1152

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21182)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14318)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14132)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14006)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13967)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13663)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13659)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13606)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13188)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (474)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (62)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (58)
• А ваш шампунь безпечний? (55)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"