Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №506 від 23.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#З перших уст

“Хочу знайти такого режисера, який би поставив у нашому театрі унікальну річ”

“Хочу знайти такого режисера, який би поставив у нашому театрі унікальну річ”

Директор Рівненського академічного обласного театру ляльок Володимир ДАНИЛЮК розповідає про те, яким був 36-й театральний сезон, а також про сюрпризи, які актори готують для глядачів одразу після літнього відпочинку

Про фестивалі... Ось і добіг свого завершення 36-й сезон Рівненського академічного обласного театру ляльок. Як відзначають самі актори, цей рік виявився напрочуд яскравим, багатим на події і перемоги.

Про це свідчить ряд всеукраїнських і міжнародних фестивалів у Запоріжжі, Вінниці, Хмельницькому, Ольштині, Катовіце (Республіка Польща), на яких побували лялькарі, представляючи на розсуд вибагливого глядача свої найкращі творчі доробки.

- Ми намагаємося знаходити кошти, щоб показувати свої вистави не лише рівнянам, але й нашим колегам і шанувальникам театру ляльок за кордоном, - розповідає директор театру Володимир ДАНИЛЮК.

Так, у Запоріжжі на ІІ Всеукраїнському фестивалі театрів ляльок “Лялькова веселка - 2010” глядачі могли побачити мюзикл “Буратіно” за мотивами казки Олексія Толстого (режисер-постановник Дмитро Нуянзін, м.Брест, художник-постановник Микола Данько, м.Київ). Рівненський колектив отримав три дипломи: “За кращу виставу”, “Краща робота актора з лялькою” (відзначилася Заслужена артистка України Франческа Барабаш за роль Черепахи Тортили), “Краща жіноча роль”, який дістався Олені Подолець за роль Мальвіни.

Третій Міжнародний фестиваль театрів ляльок “Дивень” у Хмельницькому має одну особливість - це фестиваль-лабораторія, який дозволяє зустрітися й поділитися досвідом не лише акторам, але й технічним працівникам. На “Дивень” рівняни привезли виставу режисера Володимира Долгополова (м.Астрахань, Росія) “Звідки беруться діти?”, за яку отримали диплом за майстерне і дивовижне вирішення вічного дитячого питання.

- Ця вистава була цікавою нашим колегам, - ділиться враженнями Володимир Данилюк, - вона для сімейного перегляду: і діти, і дорослі знаходили для себе відповідь на, здавалося б, просте питання.

На 14 Ольштинському тижні театрів ляльок, який проходив у Польщі, актори дивували публіку виставою “Лісова пісня” за мотивами однойменної п’єси Лесі Українки.

Непростим для рівненських лялькарів виявився виступ на 7-му Міжнародному фестивалі театрів ляльок “Подільська лялька - 2011” у Вінниці, який, хоч і мав свої переваги - зібрав велику кількість цікавих колективів, все ж виявився недосконалим з точки зору організаційного та технічного забезпечення. Наші актори відкривали фестиваль виставою Є.Шварца “Снігова королева” (за мотивами казки Г.Х.Андерсена).

Нещодавно ж лялькарі повернулися з польського міста Катовіце, де проходив ювілейний 10-й Міжнародний фестиваль театрів ляльок “Катовіце - дітям”, в якому брали участь 18 різножанрових театрів-переможців, які у попередні роки отримували Гран-прі. Колектив Рівненського театру ляльок був приємно вражений як рівнем організації і проведення фестивалю, так і складом його учасників.

- Ми побачили, - каже Володимир Данилюк, - що можна використовувати різні форми мистецтва, адже у західному мистецтві театру ляльок присутні, наприклад, моновистави, в яких працює лише один актор. Так, про гру Яноша Палія із Будапешта, за якою ми мали нагоду спостерігати, можна сказати у кількох словах - пластично, енергетично, заряджає весь зал. Хоча це всього-на-всього була класична вистава про Петрушку. Угорський театр вразив своєю постановкою всім відомої “Білосніжки і семи гномів”. Вони просто прочитали п’єсу по-іншому: висловлювали усе голосом, інтонацією, мімікою. Тож вистава була зрозумілою усім, незважаючи на мову. Хотілося б і у нашому театрі поставити щось подібне, спробувати поекспериментувати. Залишилося знайти режисера для виконання цих задумів.

Про прем’єри...

У цьому сезоні глядачі побачили кілька прем’єр у виконанні рівненських лялькарів. Це “Котигорошко” (ідея - режисера Олександра Іноземцева, нестандартне вирішення - молодого художника Наталі Косарєвої). І хоч рішення режисера було одним, художника - другим, музичний супровід ще іншим, що ускладнювало гру акторів, головне - героїчний епос про незвичайні пригоди хлопчика-горошини Котигорошка, створеного Матінкою Землею для подолання злого та підступного Змія і порятунку сестриці Оленки, гарно сприймався глядачами.

Традиційно на малюків чекали й нові пригоди на новорічні свята - спектакль “Новий Рік і Білий Кіт”.

Порадували лялькарі й ще однією новою виставою - “Принцеса і Свинопас” за мотивами казки Г.Х.Андерсена у постановці режисера Віктора Клімчука (м.Вітебськ, Білорусь). Саме цей спектакль і став заключним у 36-му театральному сезоні.

Про нагороди...

До здобутків цьогорічного сезону можна сміливо віднести отримання акторською групою Рівненського академічного обласного театру ляльок Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки у номінації “Театральні спектаклі для дітей та юнацтва” за виставу “Лісова пісня”.

- Не так часто лялькові колективи отримують нагороди держави, - коментує Володимир Данилюк. - Коли ми дізналися про премію імені Лесі Українки, вирішили відіслати у Київ на перегляд відео спектаклю “Лісова пісня”. Нещодавно їздили у столицю отримувати цю почесну нагороду (10 тисяч гривень - авт.). Безумовно, це подія, перемога, наша радість, адже нас бачать, цінують, і не лише глядачі, але й влада.

Про плани...

Театральний сезон завершився і нові плани та задуми не забарилися. Їх у Володимира Данилюка дуже багато.

Вже наприкінці вересня - початку жовтня театр очікують відповідальні гастролі в Астрахані (Росія), куди поїде вистава Ярослава Грушецького “Сумна весела казка”. 2000 кілометрів автобусом, море вражень, переживань - усе це буде у новому сезоні...

- Ми також наважилися на постановку вистави для дорослих, - припідіймає завісу директор театру, - Це мюзикл “Людина із Ламанчі”, який у другій половині 60-х став хітом на Бродвеї (за мотивами твору М.Сервантеса “Дон Кіхот”). Це історія самого Сервантеса. Лялькар потрапляє у тюрму з корзиною ляльок. І ті люди, які знаходяться у тюрмі, починають грати Панчо, Дульсинею тощо. Сенс спектаклю в тому, що завжди здоровий розум і добро перемагають. Бюджет вистави дуже великий, тож глядачі побачать її аж наступного року, а не у жовтні, як планувалося спочатку.

- Вже можна думати й над наступною постановкою, шукати цікаві пропозиції для вечірнього глядача. Але не хочеться, щоб це було щось класичне, прагну знайти якусь родзинку в самій п’єсі, - продовжує Володимир Данилюк.

До відпусток колектив збирається завершити виставу для дошкільнят “Веселий урок”. У ролі режисера себе пробуватиме актор Олександр Шило. За оцінкою керівника театру, в Олександра для цього є усі дані й бажання. До речі, він робить і переклади до п’єс, пише сценарії до новорічних вистав тощо.

У планах також запросити до постановок як режисерів, які вже працювали із колективом рівненських лялькарів, таких як Сергій Брижань, так і нових, наприклад, львівського режисера Олександра Куцика. Саме з ним планується поставити виставу українського напрямку.

- Хочу робити незвичне: спектаклі з великими ляльками, виставу-бенефіс для одного актора, який міг би показати у ній всю свою майстерність; постановки на релігійну тематику, щоб виховувати духовність, адже святе повинно бути первинним. Хочу знайти такого режисера, який би поставив у нашому театрі унікальну річ, - ділиться найпотаємнішим Володимир Данилюк.

...А поки що актори постійно працюють над удосконаленням своєї майстерності, відвідують заняття з хореографії, вокалу тощо.

- Радує те, що у театр прийшла молодь, - розповідає директор, - на сьогодні у колективі з’явилися нові актори - Дарія Поліщук, Ігор Сторожук, Віктор Подолець. Задоволений і молодим актором Павлом Больбіним - відчувається динаміка росту, в нього є потенціал. Якщо я впевнений у корифеях нашого театру, то іноді хвилююся, як зіграє молодь. Павло ж доводить, що він - хороший актор.

Окрім творчих планів, є й задуми більш матеріального характеру.

- Незабаром ми чекаємо на важливу подію - реконструкцію сцени. Очікуємо перегляд обласного бюджету в липні, і вже новий сезон ми зможемо зустріти з новою сценою та новими кріслами. До речі, ми вже маємо 200 стільців, адаптованих для дітей, які замовили у Львові, - насамкінець ділиться сюрпризами для рівненських глядачів Володимир Данилюк.

Тож, нам залишається тільки побажати колективу Рівненського академічного обласного театру ляльок вдалого літнього відпочинку та успішного здійснення усіх творчих планів і задумів, які ми, ГЛЯДАЧІ, зможемо оцінити вже у новому, 37-му, театральному сезоні.

23.06.2011Спілкувалася Кароліна КРУГЛИК


Переглядів: 1182

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (849)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (70)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"