Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №513 від 12.08.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


#Вітамінні поради

Зелені помічники нашого здоров’я, або Будьте обережні з петрушкою

Зелені помічники нашого здоров’я, або Будьте обережні з петрушкою

Неодноразово проведені Інститутом харчування дослідження показали, що населення України споживає надзвичайно мало вітамінів, мінералів, а тому страждає на гіповітаміноз. Покращити здоров’я людини здатні свіжі овочі, фрукти та зелень, на яку слід звернути особливу увагу - коштує недорого, а користь принесе чималу. Отож, знайомтесь: вісім рослин, без яких не виживе наш організм.

Петрушка

Батьківщиною петрушки є Греція, де довгий час рослину вважали священною і використовували лише для прикрашання вінків.

У 100 г зелені петрушки міститься подвійна добова норма вітаміну С та провітаміну А. У листі і коренеплодах петрушки є значна кількість цукру (глюкоза, фруктоза і сахароза, а в коренеплодах ще й ксилоза), білка. Листя і коренеплоди багаті на вуглеводи, пектинові речовини, флавоніди та фітонциди. Приємний смак і аромат петрушки обумовлений наявністю ефірної олії. Зелень містить велику кількість вітаміну Е, нікотинової кислоти і вітаміну В6. Ароматне листя вживають як прянощі до багатьох страв.

Крім того, петрушку здавна вважали рослиною-цілителем, її використовують для загоєння ран, зміцнення ясен, поліпшення зору, як сечогінний засіб і для зміцнення судин. Але не всім петрушка корисна, протипоказана вона людям, хворим на ниркову недостатність, а вагітним її зовсім не можна вживати - є велика ймовірність викидня.

Селера

Ця дворічна світло- і вологолюбна трав’яниста рослина родини зонтичних, як і багато інших, прийшла із Середземномор’я, де була знайома людям давнини. Єгиптяни, греки, римляни культивували її як декоративну і лікарську рослину. У древній медицині Індії, Тибету, Єгипту, Китаю селеру рекомендували вживати в їжу хворим на рак. На деяких давньогрецьких монетах можна побачити зображення цієї рослини. Згадка про неї є в “Одіссеї”.

Розрізняють кореневу, черешкову і листову селеру. Вона має приємний специфічний запах, обумовлений вмістом у ньому ефірного масла. За смаком селера нагадує петрушку, але гостріша і запашніша. Листя її багате цукром та вітамінами. У них міститься велика кількість вітаміну С і нікотинової кислоти. У коренеплодах селери багато калію, магнію, кальцію, вітаміни групи В, вітамін К, Е, провітамін А. Крім мінеральних речовин, до складу входить холін, протеїн, каротин. У зелені селери каротину приблизно в 50 разів більше, а вітаміну С - в 30 разів, ніж у коренеплодах.

Завдяки вмісту біологічно активних речовин селера виводить шлаки із організму, сприяє зменшенню ваги, нормалізує діяльність серцево-судинної діяльності. Варто підкреслити, що при своїй вологолюбності селера не переносить перезволоження, і вирощена в умовах перебільшення норми води може стати навіть отруйною. Селера має свій “підхід” і до жінок, і до чоловіків, бо посилює діяльність статевих органів людини: у жінок добре впливає на нормалізацію гормональної системи, а у чоловіків підвищує потенцію. Протипоказана селера лише вагітним після другого триместра.

Кінза

Це одна з найдавніших прянощів, відомих людству. Її насіння було знайдене у стародавніх єгипетських гробницях. Достеменно відомо, що кінзу вживали в їжу давні греки та римляни, згадується вона і у Старому Завіті. Найбільш популярна кінза на Сході і в країнах Закавказзя. Дуже люблять кінзу в Латинській Америці, особливо у Мексиці. Саме тому її ще називають “арабською петрушкою”, “китайською петрушкою”, а в США - “мексиканською петрушкою”.

У листі кінзи містяться вітаміни В1, В2, С, Р і каротин, аскорбінова кислота, рутин, пектин, ароматичні масла, а також мікроелементи, необхідні організму. Свіжа зелень кінзи дезінфікує кишківник, очищаючи його від шкідливих бактерій. Кінза здавна застосовується у народній медицині для поліпшення сну, апетиту, зниження кров’яного тиску. Відвари і настої з неї зміцнюють судини, виводять з організму зайві солі, покращують травлення і застосовуються для лікування гастритів, виразки шлунку і дванадцятипалої кишки, а також при грудній жабі та істерії, для профілактики онкології. Кінза корисна при пухлинах і набряках, високому рівні холестерину, діареї, виразках у роті, анемії, менструальних розладах, кон’юнктивіті, захворюваннях шкіри, високому рівні цукру у крові, вона також сприяє гарному травленню, підтримує здоров’я очей.

Але захоплюватися цією рослиною не варто, вона може спричинити порушення сну, а у жінок викликає нерегулярність критичних днів.

Кріп

Одна із найвідоміших та постійних трав на нашому столі. Родом вона із Середземномор’я. Рослину знали ще у Давньому Єгипті, звідти давні греки і римляни завезли її значно північніше - в Альпи. Карл Великий, випробувавши чудові харчові та лікарські властивості кропу, наказав розводити його повсюдно. Було це у IX столітті. З того часу кріп перетнув океан, з’явився в Америці, потрапив в усі куточки Євразійського континенту, де став важливою сільськогосподарською і лікарською культурою.

Крім виключно гарних смакових якостей, кріп містить велику кількість корисних та цілющих властивостей. У зелені кропу є вітамін С, каротин, вітамін В, нікотинова й фолієва кислоти, а також багато цінних мікроелементів - солі кальцію, калій, залізо, фосфор. Завдяки такому складу кріп ефективно регулює роботу шлунково-кишкового тракту, знижує тиск, розширює судини, благодійно впливає на серцево-судинну систему. Кріп здатен полегшувати симптоми циститу та ниркових захворювань, це засіб для зняття головного болю, подолання безсоння. Але людям із пониженим тиском не варто вживати його часто.

Базилік

Пряно-ароматична рослина, батьківщиною якої вважають Південну Азію. Ці прянощі, гідні уваги королів. Базилік завжди рекомендували використовувати в обмежених кількостях, позаяк аромат його доволі інтенсивний. Базилік з часів Другої Світової війни, коли відбулося його, так би мовити, “друге відкриття”, широко культивується у країнах Європи, на Північному Кавказі, в Криму, середньоазіатських державах, у Молдавії.

Базилік звичайний, відомий як пряна і лікарська рослина, цвіте в літні місяці, розповсюджуючи прекрасний аромат. Сильний приємний запах обумовлений наявністю в його надземній частині ефірного масла особливого складу, вміст якого у різних видах коливається від 0,2% до 1,5%. Базилік містить: метилхавінол, цінеол, ліналоол, камфору, оцімен, дубильні речовини, кислий сапонін. Крім того - цукор, каротин, фітонциди, вітамін С, В2, РР, рутин. Відвари з базиліку п’ють при хронічних захворюваннях шлунку, сечового міхура. Ефірне масло його володіє бактерицидною дією. Корисний для зняття спазматичного стану, при здуттях живота, метеоризмі тощо. Суху і свіжу траву використовують для ароматизації ванн, замість нюхального тютюну, для полоскання роту, у парфумерній промисловості. Настій з базиліка зазвичай призначають при обдиманні черева та розладі шлунку. Показаннями до застосування є також відсутність апетиту, нервові розлади і безсоння. Побічних дій можна не побоюватися.

Сьогодні цю рослину пов’язують з італійською кухнею. Вона добре поєднується з помідорами, зеленими овочами, салатами, супами, яйцями, рибою, сиром, бараниною, піцою і соусами для макаронів.

Пастернак

Відома з давніх часів рослина отримала широке визнання в багатьох країнах світу. Коренеплоди пастернаку багаті на цукор (до 10,6%), у листі їх значно менше (не більше 2,4%). Пастернак не багатий вітамінами. Лише в бадиллі вміст вітаміну С становить 108 мг/100 г сирої маси, у коренеплодах його у 5 разів менше, але багато нікотинової і пантотенової кислоти (відповідно 0,94 і 0,5 мг/100 г), до 4% крохмалю, спирт маніт, який має солодкий смак і може замінити цукор для хворих на цукровий діабет. Є й інші корисні речовини та органічні сполуки, які надають ефективну лікувальну дію. У народній медицині пастернак використовують для лікування сечокам’яної хвороби, бронхітів і ларингітів. Він покращує травлення і має здатність розслаблювати спазми гладкої мускулатури шлунка, кишечника, сечоводів і сечового міхура. Пастернак володіє тонким слабким запахом, що нагадує запах петрушки, пряним солодкуватим смаком, схожим зі смаком моркви. Його використовують для всіх видів супів, в основному картопляного і овочевого. Вживають пастернак таким же чином, як моркву, петрушку і селеру, - як супові овочі.

Шпинат

Листя шпинату багате мінеральними солями (калій, кальцій), вітамінами (А, С, В1, В2, В3, У6, D, E, K, P, PP), провітаміном А, каротином, солямі заліза, йоду, є фолієва кислота. Особливість вітамінів С и А в шпинаті - вони не руйнуються при варінні. За вмістом заліза ця культура займає перше місце серед овочів, а за змістом білка поступається тільки бобовим культурам. Цілющі властивості шпинату відзначені були давно. Його вживання в їжу допомагає при лікуванні: туберкульозу, цукрового діабету, анемії, хвороб ясен і зубів, шлунково-кишкового тракту (він прекрасно виводить шлаки). Єдиний недолік - високий вміст щавлевої кислоти, тому його вживання слід обмежити дітям, а також хворим на ниркові та печінкові недуги. При цьому у свіжому вигляді шпинат є безпечним. Інша справа - термічна обробка, щоб нейтралізувати щавлеву кислоту при приготуванні варто додати трохи молока чи вершків.

Спаржа

Це трав’яниста рослина була відома більше чотирьох тисячоліть назад в Єгипті, Греції і Римі. У Європі її культивують майже п’ять століть. Кореневище, коріння і молоді пагони спаржі багаті білками, амінокислотами, особливо аспарагін, сапоніни, вітамінами В1, В2, С, РР, каротином, вуглеводами і володіють цілющими властивостями. Молоді потовщені пагони, які з’являються ранньою весною, використовують для приготування смачних салатів і супів. Спаржа не тільки смачна, але і допомагає позбавитися від затримки рідини в організмі. Якщо протягом трьох тижнів щодня з’їдати по 500 г спаржі, то завдяки її обезводжуючим властивостям можна втратити до 3 кг. У ній багато вітамінів, які зміцнюють імунну систему і спалюють жири. Проте людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту вживати спаржу не рекомендується, оскільки речовини, що містяться у ній, подразнюють слизову шлунка. Крім того, надмірне споживання спаржі може призвести до цукрового діабету.

Корисні поради

• Під час теплової обробки зелень стає м’якою та краще засвоюється, але втрачає вітаміни. Тому закладати її потрібно наприкінці приготування.

• Зелень краще рвати руками, а не різати ножем, вона втратить менше соку.

• Зелень не можна зберігати подрібненою.

Рецепт в тему

Кабачки, запечені з зеленню і часником

Інгредієнти: 3-4 середніх кабачка, 30 мл оливкової олії, 5-7 зубчиків часнику, 2-3 ст. л. дрібно нарізаної зелені (петрушка, кінза), сіль і перець - за смаком.

Спосіб приготування

Зубчики часнику чистимо і ретельно подрібнюємо. Потім додаємо дрібно нарізану зелень, оливкову олію, сіль і мелений перець. Всю часникову суміш ретельно перемішуємо. Кабачки миємо й розрізаємо їх гострим ножем уздовж на дві рівні половини. На пласкій поверхні робимо неглибокі сітчасті надрізи. Потім викладаємо часникову суміші на кожну половинку. Запікаємо у прогрітій до 200 градусів духовці близько 20 хвилин.

12.08.2011Сторінку підготувала Тетяна ХВИЛЬ


Переглядів: 84

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 909 від 18.04.2019p.
¤ 
Прикрашаємо великодні яйця: просто і витончено

Прикрашаємо великодні яйця: просто і витончено

Без чого не можна уявити собі великодній стіл? Звичайно ж, без крашанок та писанок — символів зародження нового життя і традиційних подарунків на Пасху. Саме з них починається святкова трапеза, їх дарують близьким та рідним, йдучи у гості, роздають бідним і залишають у церкві. Та прикрасити великоднє застілля крашанками, пофарбованими в один колір, якось банально. Тому, пропонуємо вам найкращі ідеї, як із звичайного яйця зробити яскравий і смачний шедевр до Пасхи....

¤ 
Браво, федерація!

Браво, федерація!

РОФФ зробила все, щоб зірвати суперкубок, і звинуватити у всьому “ОДЕК”...

¤ 
ДТП на Рівненщині: травмувалося двоє осіб

ДТП на Рівненщині: травмувалося двоє осіб

Автопригоди за участі велосипедиста та мотоцикліста сталися у Рівному та Рокитнівському районі....

¤ Історія успіху
«Фірма Фармікс» тримає марку

«Фірма Фармікс» тримає марку

Ольга БАХАНОВА: «Пропонуємо понад 100 тисяч найменувань обладнання та витратних матеріалів від світових виробників»

Сучасну медицину неможливо уявити без лабораторної діагностики. Проведення оптимального комплексу лабораторних досліджень дозволяє виявити хворобу на початковій стадії, запобігти подальшому її розвитку, значно скоротити витрати і пацієнта, і держави на лікування важких ускладнень та хронічних форм хвороб. «Якщо хворі видужують, то їх зціленню радіють не тільки вони самі, їх близькі та лікарі, а й наш колектив», – зауважила директор і засновник ПП «Фірма Фармікс» Ольга БАХАНОВА (на фото)....

¤ 

На Рівненщині з’явився клас на колесах

У Привільненській ОТГ, що на Дубенщині, старий недієвий автобус переобладнали в яскравий навчальний клас. Це вдалось зробити в рамках реалізації проекту «Територія свободи» в рамках обласного конкурсу ідей молодіжних ініціатив....

¤ 
Олексій Муляренко: «Розвиток сільської медицини - пріоритетний напрямок нашої роботи»

Олексій Муляренко: «Розвиток сільської медицини - пріоритетний напрямок нашої роботи»

Нинішній рік на Рівненщині можна з повним правом назвати роком сільської медицини. За останні кілька десятиріч не проводились такі масштабні будівельні та ремонтні роботи у ФАПАх, амбулаторіях та інших закладах сільської медицини, як у 2019 році. Потрібно відмітити вміння влади області налагоджувати співпрацю з поважними міжнародними фінансовими організаціями. Цього в історії області не було ніколи. В якості прикладу такої плідної співпраці варто нагадати проект Світового банку «Поліпшення охорони здоров?я на службі у людей», в рамках якого проводяться роботи з оновлення та реконструкції 89 амбулаторій в різних районах області....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (7743)
2. Моє місто - найкраще [427] (4575)
3. Як правильно приймати вітаміни? [749] (3826)
4. Секс із мусульманином [271] (3566)
5. Рiвне-Ракурс Популярна громадсько-політична обласна газета. Тираж 16 000 екз. на тиждень Передплатний індекс 23429 [0] (3505)
6. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (3340)
7. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (3308)
8. Догляньте мене до смерті [278] (3172)
9. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (3132)
10. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (2855)
11. Якщо у сні приснився вуж [219] (2222)
12. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (2173)
13. Розклад руху автобусів [253] (2016)
14. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (1991)
15. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (1977)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Японські інвестори зацікавлені у співпраці з Рівненщиною (50)
2. Нічна погоня поблизу Рівного (49)
3. Понад 600 старшокласників опановують військове мистецтво (49)
4. На Рівненщині затримали трьох «домушників» (38)
5. «Фірма Фармікс» тримає марку (38)
6. Прикрашаємо великодні яйця: просто і витончено (38)
7. Розбірки в медичній галузі: (38)
8. *Дмитро Чекалкін: «Петро Порошенко зробив для України за п?ять років більше, ніж всі інші президенти за двадцять три роки» (37)
9. Браво, федерація! (37)
10. В Рівненському гарнізоні завершилось стажування курсантів (36)
11. *«Ми за Україну!». (35)
12. ДТП на Рівненщині: травмувалося двоє осіб (35)
13. Тетяна Литвинова йде з СТБ (34)
14. Таємниця (34)
15. Бойова, але безгольова нічия у Калуші (34)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс