Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №527 від 16.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Технічне переозброєння села

“Украгролізинг” - надійний партнер аграріїв Рівненщини

“Украгролізинг” - надійний партнер аграріїв Рівненщини

Микола КУХАРУК: “Фінансовий лізинг - це вигідні пропозиції, доступна сільгосптехніка, гарантований прибуток”

Які фінансові інструменти ефективно показали себе під час кризи? Котрими з них варто користуватися й надалі? Скажімо, всі аграрії, які випробували досить новий, як для України, механізм фінансового лізингу, твердо переконані в тому, що не помилилися. Адже лізинг не просто допоміг їм вижити у скруті, але й дає можливість успішно розвиватися. На вітчизняному фінансовому ринку у сфері сільського господарства діє близько сотні лізингових компаній. Правда, найпривабливіші умови фінансового лізингу і найширшу мережу власних представництв у регіонах має єдина державна лізингова компанія - Національна акціонерна компанія “Украгролізинг”, яка вже 12 років надає товаровиробникам можливість придбавати сільськогосподарську техніку, ціна якої у 2-2,5 рази перевищує наявні у них кошти. Докладніше про те, чим приваблює фінансовий лізинг сільгоспвиробника, напередодні Дня працівників сільського господарства розповів “Рівне-Ракурсу” директор Рівненської філії Національної акціонерної компанії “Украгролізинг” Микола КУХАРУК, який очолює підприємство з першого дня його заснування.

“Український селянин швидко зрозумів, яку користь дає лізинг”

- Хоча лізинг освоюється нашим ринком порівняно нещодавно, український підприємливий селянин швидко зрозумів, яку користь дає лізинг, - говорить Микола Олексійович. - Адже майже вся - на 90% - сільськогосподарська техніка, що є на балансі господарств, давно відпрацювала свій термін, застаріла не просто фізично, але й морально. За 10 років існування Рівненської філії НАК “Украгролізинг” сільгосппідприємствам усіх форм власності області поставлено 420 одиниць сільгосптехніки та обладнання на загальну суму понад 20 мільйонів гривень. За останні три роки такої техніки поставлено 25 одиниць вартістю більше 13 мільйонів гривень. Чітка тенденція останніх років - лізингові поставки дорогої техніки та обладнання в основному для тваринницької галузі: ферм великої рогатої худоби, свинокомплексів і птахофабрик. Такого обладнання аграрії області взяли на 12 мільйонів гривень. Це, зокрема, потужні сільгосппідприємства - ТОВ “Племзавод” Здолбунівського району, ТОВ “Полісся-Агро” Рівненського району, ТОВ “РАВ”. Останнє птахогосподарство знаходиться в с.Немовичі Сарненського району. Сьогодні на обліку філії 20 лізингоодержувачів, тобто лізингова техніка працює на 20-ти сільгосппідприємствах. Вони розташовані майже в усіх районах області: найбільше - у Рівненському, Демидівському та Здолбунівському. Зрозуміло, задовольнити усі потреби одразу неможливо, але “Украгролізинг” пропонує селянам лише найновіші розробки вітчизняних виробників.

“Найдешевші гроші на вітчизняному фінансовому ринку”

- Миколо Олексійовичу, розкажіть, будь ласка, про умови придбання техніки через НАК “Украгролізинг”.

- Лізинг у перекладі означає - довгострокова оренда з наступним викупом. Лізингові інвестиції в технічне переозброєння АПК - найдешевші гроші на вітчизняному фінансовому ринку. Крім того, на відміну від інших форм державної підтримки - 30-відсоткова компенсація вартості складної сільгосптехніки і здешевлення кредитів комерційних банків - лізинг не обтяжує держбюджет, бо працює на зворотній основі. Лізингові схеми економічно вигідні й сільгоспвиробнику, який кредитується державою протягом 3-7 років. Для селян фінансовий лізинг дає можливість заощаджувати кошти для інвестування в інші більш ефективні види діяльності або придбати техніку, вартість якої перевищує річні фінансові можливості.

Наприклад, витрати на придбання машини вартістю 100 тис. грн. у перший рік складатимуться з:

1. Попереднього лізингового платежу за користування технікою в частині відшкодування її вартості (15% ціни машини з ПДВ) - 15 тис. грн.

2. Винагороди лізингодавцю за передану в лізинг техніку (7% від невідшкодованої вартості) - 6 тис. грн.

3. Чергового лізингового платежу та винагороди лізингодавцю відповідно 10 і 3 тис. грн. Разом за рік - 34 тис. грн.

Заощаджені 66 тис. грн. господар може використати для інвестування у виробництво з рентабельністю не нижче розміру депозитних відсотків. Але й депозитні вклади з рівнем 14% за 5 років нарощують заощаджену суму до 127 тис. грн.

У підсумку за 5 років:

• виплати за придбану машину дорівнюватимуть 114 тис. грн., а з урахуванням інфляції (6% річних) - 103 тис. грн.;

• надходження від інвестування у виробництво заощаджених коштів дорівнюватимуть 61 тис. грн., а з початковими 66 тис. грн. - 127 тис. грн.;

• у власності залишається машина первісною вартістю 100 тис. грн., яка може працювати ще 5 років, або бути продана за залишковою вартістю.

“Найбільш адекватний інструмент для сьогоднішніх умов”

- А “Украгролізинг” не ризикує інвестувати у, здавалося б, не дуже прогнозований аграрний бізнес? Банкіри й досі остерігаються кредитувати аграрний сектор - через сезонність, природні форс-мажори та інші ризики.

- Нині фінансовий лізинг є найбільш адекватним інструментом для сьогоднішніх умов і для реального середнього сільськогосподарського підприємства. Оборотних коштів в аграрія небагато, а от 22% вартості обладнання на перший внесок таки назбирає. Решту буде віддавати протягом 3-5, а то й 7 років, сплачуючи 7% річних з невідшкодованої вартості. Графік повернень складаємо разом, із врахуванням сезонності бізнесу, можливостей господарства. Тяганини з оформленням лізингових документів немає, не зрівняти з банківськими жорсткими вимогами. Заплативши перший внесок, лізингоодержувачі одразу ж починають користуватися технікою та отримувати прибутки, яких вистачає не тільки на розвиток господарства, а й на те, щоб акуратно сплачувати лізингові платежі, що вмілі господарі успішно й роблять. Це, передовсім, ПСП “Долина” Демидівського району (керівник - Василь Мельник), ПСП племінного птахівництва “Здолбунівське” в c.Здовбиця Здолбунівського району (керівник - Петро Кравчук), фермерське господарство “Новомалинське” Острозького району, молодий власник якого Сергій Климчук дружить із лізингом уже п’ять років. Підтримує тривалі зв’язки з Рівненською філією НАК “Украгролізинг” і ДП “Мирогощанський державний іподром” (директор - Давид Шварц).

Варто також відзначити, що зараз в області помітні позитивні зрушення в розвитку молочного стада для забезпечення людей молоком і молокопродуктами. Так, приватне СГП “Шпанівське”, що в Рівненському районі та приватне СГП “Случ”, що в селі Тинне Сарненського району, придбали на умовах фінансового лізингу, відповідно, одну та дві доїльні установки “УДМ-200” загальною вартістю майже сімсот тисяч гривень. Ці та інші приклади переконливо свідчать, що за лізинговою формою фінансового кредитування - майбутнє технічного переозброєння села. Адже лізинг - це найкращі сьогодні умови не тільки для потужних сільгоспвиробників, але, навіть, і для тих, які тільки починають свою діяльність у сфері сільського господарства, які ще не мають власних обігових коштів для придбання дорогої техніки за повну вартість.

“Лізинг підвищує конкурентоспроможність підприємства”

- Під час кризи у багатьох банків є проблеми з поверненням виданих кредитів. Вочевидь, у лізинговій схемі теж не обходиться без такого негативу. До того ж, у компанії “Украгролізинг” особлива місія - найефективніше використати та вчасно повернути саме державні кошти.

- Ми не на секунду не забуваємо, що ключовим обов’язком державного оператора є і своєчасне та повне повернення планових лізингових платежів від тих господарств, які успішно експлуатують техніку, взяту в лізинг. Однак є прикрі винятки, коли сільгосппідприємства беруть лізингову техніку і потім - чи вони завідомо планують не розрахуватися, чи мають фінансові або інші проблеми - не виконують узяті на себе зобов’язання. На жаль, в області є такі горе-господарства. Серед злісних порушників лізингової дисципліни - ТОВ “Племзавод” (Здолбунівський район) ТОВ “Полісся-Агро” (Рівненський район) та ПАТ “Острозьке хлібоприймальне підприємство”, які нерегулярно або неповністю сплачують лізингові платежі. Ці три підприємства одержали на лізингових умовах дороге технологічне обладнання загальною вартістю майже 7 мільйонів гривень. Напевне, їх керівники наївно вважають, що держава перетерпить - їй повертати гроші необов’язково.

До речі, лізингова дисципліна корисна і для становлення сільських господарів як сучасних бізнесменів. Вона привчає їх не розслаблятися, отримавши необхідну сучасну техніку, а думати і працювати за її допомогою якнайефективніше. Адже нова техніка та обладнання має не тільки окупитися, принести прибуток, але й дозволити своєчасно сплатити за них лізинговий платіж. Предмет лізингу залишається у власності лізингодавця до остаточної виплати усієї вартості. Наші партнери вважають, що така здорова напруга, примушуючи працювати з максимальною віддачею, підвищує конкурентоспроможність підприємства.

“В Україні широкі можливості для розвитку лізингу”

- Миколо Олексійовичу, Ви - оптиміст у баченні ролі лізингу в розвитку вітчизняного АПК?

- Ми кожним своїм кроком доводимо, що лізинг є найоптимальнішим і найефективнішим інструментом державних інвестицій у сільське господарство. Він дозволяє звести до мінімуму ризики, пов’язані з кризовими явищами. В Україні широкі можливості для розвитку фінансового лізингу. За даними Міжнародної Фінансової Корпорації, потреба в інвестиціях у нашій державі більш як у 70 разів перевищує реальний обсяг ринку лізингу. Сьогодні загальний обсяг лізингових угод в Україні становить лише 0,2% від валового внутрішнього продукту, в той час, як у країнах Європейського Союзу він на порядок вищий - 2%. У найбільш розвинутих країнах частка лізингових інвестицій у щорічному оновленні засобів механізації праці у середньому складає 22%-30%.

З метою прискорення технічного переоснащення сільгосппідприємств, зниження фінансового навантаження на потенційного лізингоодержувача при сплаті попереднього лізингового платежу, Рівненською філією на 2012-2013 роки розроблена Програма надання аграріям області, на поворотній основі, фінансової підтримки з обласного бюджету. Передбачені за цією Програмою кошти будуть використані на часткове покриття лізингових платежів у частині попередньої оплати, що становить 22% вартості техніки згідно з умовами договору фінансового лізингу, укладеного

лізингоодержувачем області з НАК “Украгролізинг”. На мою думку, ми могли би працювати ще краще й ефективніше, якби в області була впроваджена ця Програма, завдяки їй лізингові послуги стали б ще більш популярними серед підприємців.

Користуючись нагодою, від усього серця вітаю з професійним святом - Днем працівників сільського господарства - всіх аграріїв Рівненщини. Бажаю Вам наснаги для Вашої праці на благо розвитку України і добробуту українців.

Щастя, здоров’я, достатку та благополуччя Вам і Вашим родинам!

16.11.2011Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1118

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14227)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13883)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (908)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"