Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №548 від 19.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Актуальне інтерв’ю

У Рівному при ДПІ відкриють сервісний центр

У Рівному при ДПІ відкриють сервісний центр

Сьогодні реформування податкової служби у самому розпалі, а сама тема податкової системи - невичерпна і багатогранна. Для того, щоб більш глибоко дізнатися про все, над чим сьогодні працюють місцеві податківці, ми зустрілися з начальником Державної податкової інспекції у м.Рівному Михайлом КАЛИТЮКОМ.

- Михайле Миколайовичу, як податкова служба виконала завдання з мобілізації податків та зборів до бюджетів усіх рівнів за перший квартал цього року?

- З початку року платники податків ДПІ у м.Рівному сплатили майже 250 мільйонів гривень. Cаме ця сума надійшла до Зведеного бюджету України. Це на 46,4 млн. грн більше, ніж в аналогічному періоді 2011 року та на 17,5 млн. грн або 7,6 % перевищило доведене завдання.

До Державного бюджету за січень-березень 2012 року мобілізовано понад 132 млн. грн, що у порівнянні з надходженнями такого ж періоду 2011 року більше на 32,8 млн. грн.

До місцевого бюджету з початку року зібрано понад 117 млн. грн, що на 13 % або 13,6 млн. грн більше, ніж за відповідний період 2011 року. Доведене завдання виконано на 113%, додатково надійшло понад 13,6 млн. грн. У тому числі до бюджету міста Рівне по податках та платежах, надходження яких контролюються податковою службою, з початку 2012 року надійшло 91,3 млн. грн, що більше на 10,9 млн. грн у порівнянні з аналогічним періодом торік та 6 млн. грн. бюджетних призначень поточного року.

Таке зростання платежів до бюджетів обумовлене багатьма факторами. Один з них - налагодження дієвих контактів між податківцями та платниками податків.

- Скільки суб’єктів господарювання перебуває нині на обліку в податковій інспекції?

- Податкова служба обслуговує 28 172 суб’єкти господарювання: 8605 - юридичних і 19 567 фізичних осіб. Якщо порівнювати кількість новостворених платників податків, то з початку цього року таких суб’єктів - 392, що на 52 більше, ніж за цей період торік.

- В умовах зменшення фіскального тиску на економіку, за рахунок яких чинників вдається досягати позитивних результатів у роботі?

- Понад 96% надходжень до бюджетів усіх рівнів платниками податків міста забезпечується добровільно. Разом з тим, робота з погашення податкового боргу залишається резервом зростання дохідної частини бюджету, адже надходження від погашення податкового боргу мають перевищувати темпи його зростання.

Ще одним резервом зростання дохідної частини бюджету та боротьби з тіньовим сектором економіки є контрольно-перевірочна робота. При загальному скороченні кількості перевірок, зменшенні податкового тиску на малий та середній бізнес основне завдання, яке стоїть перед податківцями міста, - це руйнування протизаконних схем ухилення від сплати податків, унеможливлення використання у своїй діяльності платників так званої “групи ризику”. Причому ключовим аспектом результативності перевірок повинно бути збільшення надходжень до бюджету внаслідок відмови платників від застосування схем мінімізації.

Сьогодні особливого значення набуває підтримання партнерських стосунків із платниками податків, змінюється сам підхід до проведення перевірок. Час тотального охоплення перевірками минув. Разом з тим зросла їх результативність, адже система відбору суб’єктів господарювання для проведення перевірок базується на економічному аналізі діяльності підприємств, який дозволяє побачити, де є втрати бюджету. ДПІ має досить потужну інформаційну систему, яка дозволяє здійснити повний аналіз діяльності того чи іншого підприємства.

- Сьогодні багато говорять про реформування податкової служби…

- У податковій службі справді відбуваються кардинальні зміни, зокрема змінюється філософія роботи. Основним завданням в умовах реформування є спрямованість на обслуговування платників податків. Сьогодні ДПІ у м.Рівному обслуговує майже 50% усіх платників, що зареєстровані на Рівненщині. Тому, задля створення максимально сприятливих умов для платників податків, планується вже до кінця першого півріччя відкрити сервісний центр при ДПІ у м.Рівному.

Відкриття центру забезпечить ще більш сприятливі умови з надання звітності, оперативного отримання консультацій із застосування податкового законодавства, інформаційні стенди допомагатимуть відвідувачам оформити заяви для отримання

дозвільних документів. З метою надання допомоги відвідувачам у пошуку необхідної інформації, при заповненні документів запроваджується посада консультанта-модератора. Сервісний центр, окрім звичайного підключення до Інтернету, буде забезпечений доступом до корпоративної мережі ДПС України та Єдиної бази податкових знань. Таким чином, консультанти завжди матимуть найсвіжішу інформацію з усіх питань, що цікавлять платників.

В центрі будуть зосереджені всі послуги, які необхідні платникам - реєстрація, проведення звірки платежів, видача свідоцтв, надання листів та звернень громадянами, видача довідок при отриманні або зміні номеру картки фізичної особи тощо.

Крім того, податкова служба повинна стати одним з провідних регуляторів інвестиційного клімату. Насамперед - створення рівних умов, відсутність штучних преференцій та вибіркового застосування законодавства, відсутність корупції у системі податкових органів.

У цьому напрямку мінімізується людський фактор, налагоджується зворотній зв’язок із платниками, ставиться на перше місце електронна звітність. І в цьому напрямку досягнуто значних успіхів. Понад 90% платників ПДВ вже звітують в електронному вигляді.

У цьому напрямку також започаткована нова ініціатива, яка має назву “Пульс Податкової” - платник податків матиме змогу вийти на прямий контакт із керівництвом служби у разі будь-яких перешкод у своїй роботі.

- По всій Україні триває боротьба з виплатою зарплати “в конвертах”. Якою є ситуація в Рівному?

- Справді, сьогодні увага податкової служби спільно з місцевими органами влади та іншими державними установами сфокусована на боротьбі з нелегальною зайнятістю та виплатою заробітної плати “у конвертах”. Ці явища є прямим приховуванням реальних доходів виплачених громадянам, залишаючи їх без права на одержання пільг і допомог, гарантованих державою, без гідної пенсії у старості та призводить до суттєвих втрат бюджету.

У цьому напрямку постійно проводяться засідання міських комісій та робочих груп в ДПІ у м.Рівному з питань виплати заборгованості із заробітної плати найманим працівникам, легалізації заробітної плати, підвищенню її рівня, на які запрошуються керівники підприємств, що порушують трудове законодавство. Як результат, з початку року 78 підприємств погасили заборгованість із заробітної плати.

Шляхом співбесід та роз’яснювальної роботи із роботодавцями, які виплачували зарплату меншу встановленого законодавством мінімуму, ми домоглися зменшення кількості підприємств, на яких ігнорують вимоги законодавства щодо оплати праці.

Також у цьому напрямку залучаємо до оподаткування новостворених суб’єктів господарювання, філії, підприємства, головні офіси яких знаходяться в інших регіонах, приділяємо увагу оформленню трудових відносин із найманими працівниками.

Працівники, які погоджуються отримувати зарплату в “конвертах” повинні зрозуміти, що вони не лише сприяють розвитку тіньових схем, а й позбавляють себе соціальної захищеності. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів, вони позбавляють себе не тільки гідної пенсії в майбутньому, а й лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів уже сьогодні.

Тому закликаємо найманих працівників зайняти чітку позицію і вимагати від працедавця виплачувати заробітну плату з дотриманням вимог чинного законодавства.

- Розкажіть про кампанію декларування доходів: чи є результати зданих річних декларацій і скільки у Рівному проживає мільйонерів?

- Так, кампанія декларування доходів громадян зараз у своєму розпалі. Для зручності платників податків ДПІ працює з подовженим робочим днем та у вихідні дні, створено усі умови для того, щоб мешканці міста могли отримати фахові консультації, вчасно та у зручний для них час виконати свій обов’язок щодо подання декларацій про доходи.

Всім відомо, що основним джерелом наповнення місцевого бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб. Зокрема, з початку року цього податку до бюджету надійшло понад 90 млн. грн. (77,6% питомої ваги надходжень до місцевих бюджетів). Тому, надходження податку на доходи фізичних осіб від сплати задекларованих громадянами доходів, є одним із резервів наповнення місцевого бюджету. Тобто, йдеться про його повноцінне функціонування. І громадяни повинні розуміти, що подаючи декларацію та сплачуючи цей податок, вони підтримують саме місцевий бюджет, який формує соціальну політику регіону.

Якщо говорити про попередні результати, то рівненські податківці вже прийняли майже 2600 декларацій про доходи, в яких рівняни задекларували понад 70 млн. грн. Доходи у сумі мільйон гривень не задекларував жоден рівнянин.

- Щодо декларування іноземних доходів…

- Щороку громадяни декларують такі доходи, це передбачено нормами податкового законодавства. Іноземні доходи - це доходи, отримані платником податку із джерел за межами України. Такі доходи включають до загального річного оподатковуваного доходу платника податку й сума податку на іноземні доходи визначається за наслідками поданої громадянином декларації про майновий стан і доходи.

Водночас норми Податкового кодексу дозволяють зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, тобто врахувати сплачений за кордоном податок, але за певних умов. Зокрема, якщо це право передбачено нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Крім того, декларант повинен мати підтвердні документи стосовно суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції. Така довідка має бути легалізована у відповідній закордонній дипломатичній установі України.

19.04.2012


Переглядів: 977

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (858)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (71)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"