Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №554 від 01.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Професія на все життя

Ігор СТРИЖЕУС: “Укрупнені професії  -  вимога часу”

Ігор СТРИЖЕУС: “Укрупнені професії - вимога часу”

Вище професійне училище № 1 м. Рівне готує кваліфіковані будівельні кадри, конкурентоздатні на ринку праці

Будівництво - одна з провідних галузей, без якої важко уявити науково-технічний прогрес, розвиток нових технологій, створення основних фондів для промисловості, транспорту, сільського господарства, соціальної сфери. Освіта, знання і вміння стають найважливішою продуктивною силою і вирішальним фактором у конкуренції як для працівників, так і для підприємств. Сучасні будівельні фірми, виконуючи весь комплекс загально-будівельних, опоряджувальних та інших робіт, аби залучити до цього меншу кількість робітників, створюють комплексні бригади. Для роботи в таких бригадах потрібні робітники, які володіють двома-трьома, а то й чотирма професіями, що близькі за технологіями. “Укрупнені професії - “Монтажник будівельний”, “Деревообробник будівельний” та “Опоряджувальник будівельний”, що складаються з монопрофесій, - вимога часу”, - вважає відмінник народної освіти України, директор Рівненського вищого професійного училища №1 Ігор СТРИЖЕУС (на фото).

“ВПУ-1 - найстаріший будівельний навчальний заклад Рівненщини”

- Ігорю Володимировичу, чим приваблюють випускників шкіл - і навіть людей із вищою освітою - укрупнені будівельні професії?

- Опанування саме цих професій - близьких за технологіями, матеріалами, послідовністю виконання, інструментами та механізмами - дозволить майбутньому робітнику отримати широкий спектр кваліфікацій та професійних компетенцій і, як наслідок, більш реальні можливості застосування своїх вмінь та навичок професійного самовдосконалення.

ВПУ-1 - найдавніший будівельний навчальний заклад Рівненщини, де зараз навчається 850 учнів (28 навчальних груп) із різних будівельних професій. Попри тимчасові труднощі в будівельному комплексі, тісно співпрацюючи

із провідними будівельними підприємствами, ми забезпечуємо учнів робочими місцями з усіх видів робіт для виробничого навчання і передвипускної практики.

В училищі розроблено і реалізується інноваційний проект “Розвиток та впровадження нових будівельних професій”. У ході його реалізації в 2005-2010 роках було ліцензовано і впроваджено укрупнені професії “Монтажник будівельний”, “Опоряджувальник будівельний”, “Деревообробник будівельний” та “Монтажник гіпсокартонних конструкцій”.

На моє переконання, ці професії забезпечать затребуваність робітника протягом усього його трудового життя, дадуть перспективи його конкурентоздатності на ринку праці. Набута укрупнена професія додає впевненості в житті, оскільки в майбутньому, можливо, не доведеться перенавчатись та перекваліфіковуватись.

“Реальний шанс для вдалого працевлаштування і самореалізації”

- Як показує досвід, однією із значних проблем, які стоять молодими людьми, є проблема самореалізації в сьогоднішньому непростому житті. Чи готові випускники ВПУ-1 знайти своє місце на ринку праці?

- Для нашого новоспеченого випускника, малодосвідченого в реаліях сучасного життя, шанс на самореалізацію грунтується на показниках вдалого працевлаштування. Чим краще випускник відповідає вимогам підприємства, тим вище у нього потенціал для покращення якості свого життя. І тут набуття укрупненої професії - реальний шанс для вдалого працевлаштування і самореалізації випускника

Навчальний заклад, щоб бути потрібним і підприємствам, і державі, повинен йти в ногу з часом, а то й попереду вимог виробництва. Широкопрофільні професії та види професійної діяльності, які опираються на широкий об’єм професійних вмінь і знань, найбільш відповідають випереджувальному розвитку професійно-технічної освіти. Важливо й те, що керівники будівельних підприємств вже добре розуміють, що залучення до роботи робітників укрупнених професій економічно вигідне.

Навчаючи сучасним укрупненим професіям, викладачі професійно-теоретичної підготовки і майстри виробничого навчання повинні постійно вдосконалювати свою майстерність, вивчати і освоювати найновіші будівельні технології, а навчальний заклад має працювати над розширенням і зміцненням матеріально-технічної бази, здійснювати навчання і стажування педагогів.

- Які професії користуються найбільшою увагою тих, хто обрав для подальшого навчання ВПУ-1?

- Однією з найбільш популярних професій в училищі є професія опоряджувальника, яку на всіх курсах навчання здобувають близько 200 учнів. Щоправда, традиційні опоряджувальні технології відходять у минуле. Сухі модифіковані будівельні суміші, високо декоративні покриття, полімери, мінеральні синтетичні штукатурки, гіпсокартонні системи - випробувані та перевірені світовим та європейським досвідом. Все більше завойовують ринок будівельної індустрії новітні будівельні технології опоряджувальних робіт з використанням комплектних систем, розроблених і впроваджених в будівництво всесвітньовідомою німецькою фірмою КНАУФ. Серед них гіпсокартонні комплектні системи, високу ефективність яких засвідчують темпи застосування цієї продукції в Україні та за ї межами.

“Усі випускники ВПУ-1 працевлаштовані за набутою професією”

- Для реалізації таких перспективних завдань потрібні кваліфіковані робітники даного профілю, яких в Україні першим почало готувати ВПУ-1. Якими були перші кроки на шляху до успіху?

- Ретельно вивчивши ринок праці та налагодивши співпрацю з фірмами “КНАУФ маркетинг Київ” та “КНАУФ маркетинг Івано-Франківськ” ми розпочали активну роботу

з розробки та впроваджен-

ня нової робітничої професії

“Монтажник гіпсокартонних конструкцій”. За підтримки КНАУФ на базі училища було створено навчально-практичний будівельний центр, де наші учні опановують професію монтажника гіпсокартонних конструкцій, інтегровану з професіями “Штукатур” та “Маляр”. Після закінчення навчання усі випускники ВПУ-1 працевлаштовані за набутою професією.

В училищі розроблено програму здійснення короткотермінової підготовки учнів за фахом “Опоряджувальник будівельний”. Таких учнів в училищі станом на 1 квітня 2012 року - 320 осіб. Також розроблені плани підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації незайнятого населення.

Сьогодні в училищі за фахом “Монтажник гіпсокартонних конструкцій - маляр” навчається 59 осіб. Популярність цієї професії досить велика серед випускників загальноосвітніх навчальних закладів. В 2011 році бажання опанувати її виявили випускники загальноосвітніх навчальних закладів не лише Рівненщини, а й сусідніх Волинської, Житомирської та Тернопільської областей.

До навчально-практичного центру входять обладнані на сучасному рівні кабінет технології монтажу гіпсокартонних конструкцій, кабінет технології опоряджувальних робіт, навчально-виробничі майстерні з монтажу гіпсокартонних конструкцій та штукатурних і малярних робіт, інструментальний склад, побутові та санітарно-гігієнічні приміщення.

“Активний розвиток професійних і творчих здібностей учнів”

- Ви задоволені роботою навчально-практичного центру училища в плані підвищення якості підготовки будівельних кадрів?

- Центр співпрацює з будівельними підприємствами Рівного, учбово-курсовим комбінатом АТЗТ “Рівнебуд”, навчальним центром державної служби зайнятості,

факультетом архітектури та будівництва Національного університету водного господарства та природокористування, загальноосвітніми навчальними закладами міста. Інструктори навчального центру фірми “КНАУФ маркетинг Київ” постійно проводять на базі навчально-практичного центру ВПУ-1 для учнів та працівників училища семінарські заняття з практичним показом технології монтажу гіпсокартонних листів та технології механізованого нанесення штукатурних сумішей на поверхню, а також семінари-практикуми для майстрів виробничого навчання професійно-технічних нав-

чальних закладів області.

В 2005-2010 роках на базі Донецького навчально-практичного центру КНАУФ пройшли курс навчання чотири наші майстри виробничого навчання з професії “Монтажник гіпсокартонних конструкцій” та викладач технології. Працівники училища брали участь у розробці державного стандарту цієї професії. Навчально-матеріальна база, навчально-методичне забезпечення і педагогічні кадри з теоретичної та практичної підготовки з професії “Монтажник гіпсокартонних конструкцій” в повному обсязі забезпечують підготовку кваліфікованих робітників на рівні четвертого-п’ятого розрядів. Усі вони після навчання в училищному центрі забезпечені робочими місцями в будівельних організаціях міста Рівного.

Із введенням в училищі професії “Монтажник гіпсокартонних конструкцій” інтер’єри навчальних кабінетів, майстерень, приміщень загального користування оновлюються відповідно до сучасних вимог. Створення інноваційного навчального-практичного центру з підготовки кваліфікованих робітників сучасних будівельних професій передбачає активний розвиток фахових і творчих здібностей учнів училища з метою їх самореалізації на ринку праці та формування особистості, яка відповідає вимогам сьогодення.

01.06.2012Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК

Вище професійне училище № 1 м. Рівне 33027, м. Рівне вул. С. Бандери, 69. Тел. (0362) 23-02-45, 23-34-64, факс: 23-02-45, Ліцензії МОН: АБ №363349 від 03.10.2007 р.; АБ № 298262 від 17.11.2005 р.; АВ № 048026 від 05.04.2006 р.


Переглядів: 1328

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (768)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"