Підшлункова відповідає насамперед за секрецію ферментів, які розщеплюють в кишківнику спожиту їжу. Фермент ліпаза розщеплює жири, амілаза - вуглеводи, трипсин - білки. Лише перший фермент утворюється в залозі у готовій формі і після виділення у дванадцятипалу кишку відразу може приступати до перетравлювання жирів. Останні ж два секретуються залозою в неактивній формі, активуючись лише у кишківнику під дією жовчі та інших факторів. Ферменти підшлункової залози за дією можна порівняти хіба що з боєприпасами, позаяк їхня головна функція - “руйнування” білків, жирів та вуглеводів у спожитій їжі. Тому виникає запитання: що ж трапиться, коли вони розпочнуть свою діяльність не в кишківнику, а в самій підшлунковій залозі? Відповідь очевидна: катастрофа, відома під назвою гострого панкреатиту. Якщо ж процес цей не вдасться зупинити на початковому етапі, залоза просто зруйнується, перетворившись на харчовий ком. Це вже називається панкреонекрозом, що означає омертвіння залози. І як наслідок - тяжкі порушення з боку мозку, серця, нирок, масивні кровотечі і синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання крові. При важкому панкреонекрозі смертність досягає 70 відсотків. Гострий панкреатит перенести “на ногах” не вдасться. Безбольових форм його практично не зареєстровано. При приступі оперізуючий біль у животі, нудота, блювота, яка не приносить полегшення. Але ж, що може послугувати причиною початку такої грізної хвороби? Можна сказати відразу: у 70 відсотках випадків - алкоголь, особливо неякісний, у великих дозах.
Ліпаза, активна вже всередині підшлункової залози, але у здорових клітин на неї, так би мовити, імунітет. Однак, якщо “нещасні” панкреоцити змучені надмірною алкогольною стимуляцією і прямою токсичною дією на них спирту, то їхня стійкість до ліпази різко знижується. Причиною виникнення запалення підшлункової може бути й ураження її судин (тромбофлебіт, закупорка), інфекційні захворювання, травми, запальні процеси у черевній порожнині. Ожиріння, переїдання є також провокуючим фактором. Інколи панкреатит може розвинутися після гострого отруєння або бути результатом зараження глистами. Ще до важливих причин розвитку гострого панкреатиту належить стан прилягаючих до залози протоків. На жаль, в 10-15 відсотках причину розвитку небезпечного захворювання не можуть розпізнати навіть досвідчені лікарі. Приміром, останнім часом з’являються дані, які викликають стурбованість - смертельні випадки панкреонекрозу після споживання енергетичних напоїв.
Як уникнути гострого панкреатиту?
Аби не стати жертвою інтенсивної терапії (а то й хірургії) з приводу гострого панкреатиту - краще поберегтися. Зрозуміло, що поради виключити гостре, жирне, смажене та алкоголь повністю - залишаються голосом волаючого в пустелі. Беруться за розум лише ті, хто хоч раз відчув цей божевільний біль. Однак, краще поберегтися хоча б тим, хто входить у групу ризику. Скажімо, хворі, що потерпають від хронічного панкреатиту, жовчно- кам’яної хвороби. А ще важливо після надто солідного святкового застілля розвантажити підшлункову 1-2 пігулками ферментів (можна навіть у найближчі години після виходу з-за столу). Проте робити це постійною практикою, звісно, не слід - завершиться ожирінням і зниженням секреторної функції підшлункової залози. Варто якомога більше вживати морської капусти. Цим продуктом ви не лише будете догоджати своїй підшлунковій залозі, а ще й збагатите організм кобальтом та нікелем, До речі, основними харчовими джерелами кобальту є різні види капуст, картопля, цибуля, часник, салат, морква. Його накопичують у достатніх кількостях солодкий перець, помідор, огірок, гарбуз. В організм людини кобальт надходить з їжею. Особливо багато кобальту в печінці, молоці, зеленій цибулі, червоному буряку, редисці. Через їжу в людський організм потрапляє й нікель. Багато нікелю міститься в чаї, какао, гречці, салаті і моркві. А нестача саме цих мінеральних речовин викликає порушення роботи підшлункової залози.