Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №605 від 30.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#2 червня - День працівників водного господарства

НУВГП працює на наукове та кадрове забезпечення Водної стратегії України

НУВГП працює на наукове та кадрове забезпечення Водної стратегії України

Василь ТУРЧЕНЮК: “Навіть за нинішніх несприятливих погодних умов урожайність була б вищою, якби зрошування проводилось на рівні хоча б радянських часів”

Україна, у порівнянні з країнами Європи, належить до держав малозабезпечених водними ресурсами. Середні багаторічні відновлювані водні ресурси оцінюються в 95,2 куб. км в рік, що рівнозначно 2,01 тис. куб. м на людину в рік (для порівняння: Швеція ­ 2,5 тис. куб. м, Великобританія ­ 5, Франція ­ 3,5, Німеччина ­ 2,5). При цьому доступні для використання запаси поверхневих і підземних вод розподілені по території країни дуже нерівномірно. Більше половини водних ресурсів зосереджено в басейні Дунаю, де потреба у воді не перевищує 5% її загальних запасів. Найменш забезпечені водними ресурсами Донбас, Криворіжжя, Крим та південні області України ­ регіони, де щорічно виникає значний дефіцит води і де сконцентровані найбільші її споживачі.

“З іншого боку, ­ вважає заступник директора Навчально­наукового інституту водного господарства та природооблаштування НУВГП, кандидат технічних наук, доцент Василь ТУРЧЕНЮК (на фото), ­ водогосподарсько­меліоративний комплекс України є одним із найпотужніших не тільки в Європі, а й у світі”.

“Сучасні водні проблеми стали одним ізсуттєвихчинниківнаціональноїбезпекиУкраїни”

- Василю Олександровичу, дякую що не відмовили “Рівне-Ракурсу” в зустрічі з Вами напередодні професійного свята колективу університету - Дня працівників водного господарства. Саме час почути Вашу компетентну думку про можливості та проблеми цієї галузі.

- Вітчизняний водогосподарсько-меліоративний комплекс (ВМК) у цілому забезпечує поточні потреби галузей національної економіки та населення у воді. Він включає більше 1160 водосховищ загальним об'ємом понад 55 куб. км та понад 28 тисяч ставків. Мережа магістральних каналів загальною протяжністю більше 1021 км і водоводів довжиною 2000 км дозволяє щорічно перерозподіляти по території відповідно 3 і 12 куб. км води. В Україні налічується 63119 річок, у тому числі великих (площа водозбору понад 50 тис. кв. км) - 9; середніх (від 2 до 50 тис. кв. км) - 81 і 63029 малих річок (менше 2 тис. кв. км). Загальна довжина річок становить 206,4 тис. км, з них 90% припадає на малі річки.

Високий рівень господарського освоєння території України, де природні та напівприродні землі становлять лише близько 35% площі держави, спричиняє порушення рівноваги природного ландшафту, умов формування водного стоку та погіршення якості води. Деградаційні процеси почали переважати над самовідновною та самоочисною здатністю водних систем. Сучасні водогосподарські й екологічні водні проблеми, набувши, як вважають фахівці, не тільки загальнодержавного, але й міжнародного значення, стали одним із суттєвих чинників національної безпеки України. У зв’язку з цим, відповідно до протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 25 червня 2012 року № 47, обласним державним адміністраціям за участю органів місцевого самоврядування доручено розглянути питання щодо передачі об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства з комунальної до державної власності. Слід підкреслити, що першочерговій передачі підлягають лише ті системи, які повністю або частково демонтовані та не використовуються за призначенням. Це сприятиме відновленню та розширенню площ зрошуваного землеробства. Навіть за нинішніх несприятливих погодних умов урожайність була б вищою, якби зрошування проводилось на рівні хоча б радянських часів.

“ НУВГП є головним ВНЗ в Україні з підготовки фахівців водогосподарського профілю”

- Якою Ви бачите роль Національного університету водного господарства та природокористування в науковому і кадровому забезпеченні реалізації Водної стратегії України на період 2011-2020 років?

- Ця Стратегія визначає політику розвитку ВМК України до рівня, що забезпечує стале водокористування, охорону водних об'єктів, захист територій від шкідливої дії вод, продовольчу безпеку. Передбачає ухвалення і реалізацію на державному рівні управлінських рішень, що сприяють найбільшому соціальному й економічному ефекту, і створює умови для ефективної взаємодії учасників водних відносин. Пріоритетними напрямками роз­витку галузі є реалізація нової водогосподарської політики, удосконалення системи моніторингу водних об’єктів та меліорованих земель, розробка правових і фінансових основ ведення водного господарства, впровадження ресурсозберігаючих та екологічно безпечних технологій.

Реалізація такої концепції потребує відповідного наукового і кадрового забезпечення. Національний університет водного господарства та природокористування є головним ВНЗ в Україні з підготовки фахівців водогосподарського профілю, має необхідний науково-педагогічний потенціал, матеріально-технічне і науково-методичне забезпечення, визначає науково-технічну стратегію розвитку водогосподарської та інших галузей. Необхідність підготовки фахівців за спеціальністю водного профілю “Гідротехніка” зумовлена зростаючою потребою ефективного виконання довгострокових комплексних програм щодо забезпечення надійної експлуатації водогосподарських систем, гідротехнічних споруд і окремих об’єктів інженерної інфраструктури, які перебувають у державній власності і знаходяться на балансі водогосподарських організацій, здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням шкідливій дії вод у межах сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь і ліквідацією її наслідків, включаючи протипаводковий захист цих територій.

“Формувати у студентів системний підхід до аналізу впливів діяльності людини на водні ресурси”

- Яким вимогам повинен відповідати сучасний фахівець водного господарства?

- Перед водним господарством, у зв’язку зі зміною клімату і збільшенням антропогенного навантаження на річковий стік, постають все нові завдання, головне з яких - ефективне впровадження програм протипаводкового захисту в басейнах рік, які у поєднанні з реалізацією спільних міжнародних проектів можуть забезпечити сталий розвиток водогосподарського комплексу. Тому Навчально-науковий інститут водного господарства та природооблаштування НУВГП намагається формувати у студентів розуміння суті та принципів сталого розвитку, системний підхід до аналізу впливів діяльності людини на водні ресурси та природне середовище, виховувати екологічне мислення та свідомість. Наші випускники володітимуть інструментами, необхідними для прийняття ефективних управлінських рішень у сфері водогосподарського і природоохоронного будівництва, підвищення рівня сталості та ефективності аграрного виробництва, зменшення його залежності від природно-кліматичних умов та запобігання несприятливій дії водної стихії. Вони також вмітимуть користуватися механізмами проведення моніторингу водних ресурсів та дотримання норм водного законодавства.

Сучасний ринок вимагає від фахівців водогосподарського профілю глибоких знань теоретичних основ, технологічних знань та умінь організації планування й управління водним господарством. Фахівці повинні володіти методологією і методикою науково-виробничих, системних і прогнозних досліджень стану та змін водогосподарських систем, їх природного оточення. Підготовлені в НУВГП фахівці зможуть проводити ефективну водогосподарську політику з метою екологізації водного господарства України, розробляти комплекси заходів щодо забезпечення реалізації державної стратегії збалансованого розвитку галузей економіки.

“Професіяінженера-гідротехніка є найбільшзатребуваноюна ринку працісередінженернихспеціальностей”

- Чи втішні перспективи працевлаштування у випускників інституту?

- Гостру потребу у висококваліфікованих спеціалістах водогосподарського профілю відчувають, перш за все, державні підприємства, установи та організації. Основними замовниками кадрів виступають Державне агентство водних ресурсів України, проектно-вишукувальні інститути, управління комунального господарства. На всіх випускових кафедрах функціонує аспірантура та докторантура, ведеться підготовка магістрів водогосподарського профілю. На спеціальних кафедрах проводиться робота з метою подальшого розвитку спеціальності, адаптування її до сучасних умов ринкової економіки та підвищення якості підготовки фахівців. Одним із напрямків удосконалення нав­чального процесу є поглиблення їх спеціалізації, у зв’язку з чим до навчальних планів були введені блоки модульних дисциплін виробничо-технічного, проектно-конструкторського та науково-дослідницького спрямування.

- Які нові спеціальності запропонує інститут абітурієнтам 2013 року?

- Інститут ліцензує в цьому році три нові магістерські підготовки водогосподарського спрямування: “Водогосподарське та природоохоронне будівництво”, “Раціональне використання і охорона водних ресурсів” та “Гідротехніка”. Це значно розширює можливості наших випускників щодо працевлаштування та робить їх ще більше конкурентноспроможними на ринку праці. За даними НДІ соціально-трудових відносин (м. Луганськ), професія інженера-гідротехніка (а саме таку кваліфікацію отримують наші випускники) є найбільш затребуваною на ринку праці серед інженерних спеціальностей. Тож наші студенти можуть бути впевненими в тому, що вони обов’язково будуть працевлаштовані, а їх знання - задіяні на розбудову нашої держави.

- Ваші побажання колегам з нагоди професійного свята.

- Користуючись нагодою, хочу сердечно привітати з професійним святом - Днем працівників водного господарства, який відзначається щорічно в першу неділю червня, всіх, хто плідно трудиться в цій галузі, і тих, хто лише здобуває цю необхідну для суспільства професію. Щиро бажаю вам, дорогі колеги, міцного здоров’я й оптимізму, нових здобутків у праці та навчанні, благополуччя, добра і достатку, впевненості в завтрашньому дні.

Навчально-науковийінститут водного господарства

та природооблаштування НУВГП

33028, м. Рівне, вул. Приходька, 79, навч. корпус № 4, к. 456;

тел.: (0362) 26-18-30; e-mail: fwg@ukr.net

30.05.2013Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 859

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (939)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (78)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"