Головна корисна властивість гороху, як і решти представників сімейства бобових, у високому вмісті білка, що містить цінні і незамінні амінокислоти (лізин, триптофан, цистеїн, метіонін). Крім білкової складової в горосі також міститься крохмаль, натуральні цукри, жири (насичені жирні кислоти), клітковина. Вітамінний ряд, представлений в горосі, містить бетакаротин, аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, Е, Н, РР. Горох по праву можна назвати рекордсменом за вмістом мікро і макроелементів, в його складі міститься: калій, кальцій, натрій, магній, стронцій, олово, сірка, хлор, фосфор, йод, цинк, марганець, залізо, алюміній, молібден, бор, фтор, ванадій, титан, нікель, кремній, стронцій, хром. При вживанні горошку в повній мірі проявляється і користь вітамінів групи В: нормалізується робота нервової системи, мозкова діяльність, організм отримує енергію.
Незважаючи на всі корисні властивості гороху, у нього є один суттєвий недолік викликає здуття живота. Щоб уникнути цього, в блюда до гороху потрібно додавати кріп. Корисні властивості кропу мінімізують шкоду гороху.
Після вживання страв із гороху можна пити холодну воду. При наявності таких хвороб як подагра, холецистит, гострий нефрит горох потрібно виключити.