Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №626 від 24.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Травень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Червень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


#Ракурс здоров'я

ВІД ВІРУСНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПОРЯТУЮТЬ ВІТАМІНИ

ЯК ЗБЕРЕГТИ ВІТАМІНИ В ПРОДУКТАХ

Головне завдання під час приготування їжі - зберегти вітаміни під час кулінарної обробки, тож, вибираючи вид обробки, слід надавати перевагу тому, який не потребує тривалого нагрівання. Існують правила обробки продуктів, яких слід неухильно дотримуватися.

Не допускайте тривалого зберігання розмороженого м’яса і риби (бажано піддавати ці продукти негайній термічній обробці). Не заморожуйте продукти пов­торно, якщо вони вже були розморожені. Найкраще відмовитися від замороженого м’яса, використовуючи (бажано) лише свіже. Під час розморожування м’яса слід пам’ятати: що повільніше йде процес відтавання, то менше втрачається м’ясного соку і поживних речовин. Тобто це має відбуватися у глиняному, емальованому, скляному посуді за кімнатної температури. Не слід зрошувати м’ясо теплою водою або занурювати у воду (внаслідок цього відбуваються значні втрати м’ясного соку та інтенсивне розмноження мікроорганізмів). Після відтавання м’ясо промити проточною водою і негайно, не відкладаючи, слід починати готувати страву.

Теплова обробка продуктів повинна бути мінімальною, тому що вона порушує структуру тканин продукту, біохімічні зв’язки, зменшує вміст ферментів, мінеральних речовин, вітамінів, внаслідок чого їжа втрачає корисні властивості. Нагрівання жирів до високої температури знижує їхню харчову та біологічну цінність, окрім того, вони набувають ще й канцерогенних властивостей, які негативно діють на весь організм людини. Але теплова обробка має і “позитив”: під впливом високої температури гинуть мікроби, їжа набуває кращого смаку, легше подрібнюється, перетравлюється і засвоюється організмом.

З точки зору раціонального харчування, смаження - найбільш недосконалий і шкідливий для здоров’я спосіб кулінарної обробки. Найбільш “щадним” стосовно вітамінів є варіння на парі, запікання. Такі методи приготування їжі “щадять” не тільки вітаміни, а й шлунок. Варити продукти потрібно в мінімальній кількості води (щоб тільки покривала продукти). Найкорисніше приготування овочів не у воді, а на парі.

Під час варіння частина вітамінів і мінеральних солей переходить у відвар, тому нераціонально виливати воду, в якій варили овочі, бобові. Бобові (горох, квасоля) перед приготуванням слід замочувати в холодній воді на кілька годин - час приготування значно скорочується. Варити їх потрібно в тій же воді, у якій ви їх і замочували. Слід пам’ятати, що надмірне варіння несприятливо позначається і на вітамінах круп.

Під час чищення картоплі (намагайтеся чистити максимально тонко) втрачається від 16 до 22% вітаміну С, а під час приготування картопляного пюре вітамінів втрачається ще більше. Тож картоплю найліпше варити на парі або запікати в духовці і, звичайно ж, у лушпинні, під яким дуже тонкий шар речовин, ферментів і вітамінів, що допомагають засвоювати крохмаль. Під час чищення цей шар, звичайно ж, зрізують, і на перетравлення крохмалю організм змушений брати ці речовини зі свого резерву, але ж вони йому потрібні для інших справ! Вітамін С в картоплі та інших овочах майже повністю зберігається в разі занурення овочів одразу в гарячу воду, в холодній воді є ферменти, які спричинюють окиснення вітаміну С та інших речовин, і тому заливати овочі холодною водою - помилка.

Щоб уникнути руйнівного контакту овочів з металами, ліпше користуватися емальованим посудом і вживати їх відразу ж після приготування. Для збереження вітамінів під час варіння бажано користуватися дерев’яною ложкою. Не можна допускати бурхливого і, головне, тривалого кипіння, некорисним буде і переварювання.

Дія сонячних променів збільшує втрати вітаміну С, швидко руйнується він і в обчищених овочах. Соління та маринування також руйнують цей вітамін. А в організмі людини аскорбінова кислота не утворюється самостійно і не накопичується.

Капуста - дуже гарне джерело аскорбінової кислоти, і не лише свіжа, а й квашена. Та вся цінність капусти втрачається, якщо її варити або тушкувати. Особливо обережними слід бути із зеленню та овочами, які ви не піддаватимете тепловій обробці. Готувати салати слід безпосередньо перед вживанням (обчищені і нарізані овочі обвітрюються, втрачають свої вітаміни під дією світла і повітря). Не готуйте про запас. Під час повторного розігрівання корисних речовин для організму вже не залишається, і ви просто “набиваєте” шлунок. В ідеалі їжа повинна бути свіжоприготованою, різноманітною, як протягом дня, так і протягом тижня, а в добовому раціоні має бути достатня кількість усіх вітамінів (вони потрібні для нормального перебігу всіх біохімічних реакцій в організмі, засвоєння харчових речовин, росту і відновлення тканин).

24.10.2013


Переглядів: 161

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 917 від 14.06.2019p.
¤ 
Зустріч переможців І Всеукраїнських спортивно-масових змагань із мером Рівного

Зустріч переможців І Всеукраїнських спортивно-масових змагань із мером Рівного

Міський голова Рівного Володимир Хомко зустрівся з переможцями І Всеукраїнських спортивно-масових змагань серед школярів у старшому віковому дивізіоні (2004-2001 р.н.) «Cool Games» та учасниками 6-х Світових освітніх ігор, які відбулися в м. Афіни та с. Олімпія (Греція) з 27 березня – 02 квітня 2019 року....

¤ 
Настя Каменських показала, з чого починається їх з Потапом день

Настя Каменських показала, з чого починається їх з Потапом день

Українська співачка Настя Каменських, яка нещодавно вийшла заміж за продюсера і репера Олексія Потапенка (Потап), показала, з чого починається їх день....

¤ 
Будівництво спорткомплексу на Макарова дає БК «Рівне» перспективу грати у Суперлізі

Будівництво спорткомплексу на Макарова дає БК «Рівне» перспективу грати у Суперлізі

Завдяки будівництву сучасного спортивного комплексу на вулиці Макарова в Рівному, у баскетбольного клубу «Рівне» з’явилася перспектива грати у Суперлізі. Тому, керівництво та гравці команди висловили подяку ініціатору його будівництва, голові Рівненської ОДА Олексію Муляренку....

¤ 
Соціальний ліфт від Ляшка: «пахарі» з областей, інтернатівці, захисники

Соціальний ліфт від Ляшка: «пахарі» з областей, інтернатівці, захисники

З’їзд Радикальної партії Олега Ляшка, як і належить дійсно народній політичній силі, відбувся під відкритим небом у парку Шевченка. Жодних рамок металошукачів, численної охорони чи списків з дозволами. Все відкрито і демократично: більше тисячі партійців і делегатів з всієї України, гості міста....

¤ 
На Рівненщині зіткнулося чотири автомобілі

На Рівненщині зіткнулося чотири автомобілі

Дві автопригоди з різницею у півгодини сталися сьомого червня у селі Бабин Гощанського району....

¤ 
Як виростити рододендрон

Як виростити рододендрон

Поради щодо посадки та догляду

Пишнота будь-якого виду рододендронів здатна скорити серце будь-якого садівника, однак у цієї рослини слава дуже ніжного та примхливого створіння....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (11465)
2. Моє місто - найкраще [427] (5518)
3. Як правильно приймати вітаміни? [749] (4963)
4. Секс із мусульманином [271] (4367)
5. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (4266)
6. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (3943)
7. Догляньте мене до смерті [278] (3920)
8. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (3801)
9. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (3462)
10. Якщо у сні приснився вуж [219] (2738)
11. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (2609)
12. Коли розпочинати садити городину [599] (2543)
13. Розклад руху автобусів [253] (2456)
14. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (2401)
15. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (2392)

ТОП-15 свіжого номера:

1. В краєзнавчому музеї влаштували НовоКорецьке весілля (80)
2. Чистопородних корів на Рівненщині побільшає (79)
3. Скільки ділянок виділили в області учасникам АТО (77)
4. За півроку на Рівненщині відтворили майже 3,5 тисячі гектарів лісу (58)
5. З 1 липня зміниться вартість паспортів (57)
6. З початку року доходи місцевих бюджетів Рівненщини зросли на 20,4% (57)
7. Володимирецькі поліцейські викрили крадія скутера (57)
8. Під колеса авто потрапила жінка (56)
9. Підведено підсумки обласного етапу військово-патріотичної гри «Сокіл» (Джура) (56)
10. На Костопільщині зіткнулися маршрутка та легковик (56)
11. Знайшли зловмисника, який викрав позашляховик (56)
12. Автомобіль в’їхав у будинок: водій загинув, пасажир — у лікарні (55)
13. Рівненські аудитори з початку року забезпечили відшкодування втрат ресурсів майже на 7 млн грн (54)
14. Колорадський жук без хімії: народні методи (54)
15. На Північному стартувало довгоочікуване будівництво сучасного дитячого садочку (54)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс