Мета заходу популяризація здорового способу життя, основ раціонального харчування та надання інформації вчителям та учням про безпеку харчових продуктів.
Яким чином харчуватися? Що лежить в основі здорового харчування? Яким повинен бути якісний склад раціону? Як здійснюється контроль безпеки харчових продуктів? Ці та інші питання обговорювалися під час зустрічі. Окрім того, присутнім провели майстерклас із приготування корисних для здоров’я страв. Цікавою була розповідь про роботу ветеринарних лікарів, які слідкують за якістю рибом’ясомолочної продукції в рівненський області.
На сьогодні в нашій державі є така професія ветеринарний лікар, розповідає заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Рівненській області Ігор Козак. Держава зобов’язала управління ветеринарної медицини виконувати функції контролю за нормальним харчуванням населення. В області працює близько 80 спеціалістів ветеринарної медицини, які виявляють гострі інфекційні захворювання, спільні для людини та тварини. Серед таких захворювань дезінфекція, сибірка, сказ, ящур, туберкульоз та лейкоз. Зараз в області успішно ведеться боротьба з туберкульозом та лейкозом. У пресі останнім часом з’явилася інформація стосовно хвороби свиней на так звану африканську чуму. Скажімо, в Росії локалізація цієї хвороби проходить на низькому рівні, тому існує загроза для нас, як сусідів. Дослідження тварин Рівненщини не виявили випадків “африканки”. І все ж для профілактики проводимо щеплення тварин та локалізуємо ймовірність потрапляння інфекції з усіх прилеглих кордонів. На митницях працюють ветеринарні пункти, які роблять ретельний аналіз м’ясомолочної продукції, яка надходить зза кордону. Щодо гострих інфекційних захворювань, таких як сибірка або пташиний грип то при виявленні такого м’яса продукція вилучається та утилізується на спеціалізованих підприємствах. У нас в області такою утилізацією займається державне підприємство Костопільський ветсанзавод.
Окрім того, проводимо ретельний моніторинг продуктів харчування виробників та експортерів м’ясомолочної продукції. До таких норм відносяться вміст у продукції антибіотиків, важких металів, дезінфікуючих та миючих засобів. У Києві є інститут, який відбирає та досліджує зразки продукції кожної торгівельної партії. У випадку виявлення залишків заборонених речовин проводиться розслідування, береться до п’яти повторних проб. На цей час ця партія продукції вилучається.
Наприклад, під час перевірки на підприємстві “Сарним’яспром” були виявлені залишки медикаментів, якими лікували тварин. Але після повторної перевірки з’ясувалося, що вміст ліків був мінімальним, як і кількість тварин.
Так само ми перевіряємо і продукцію, яка продається в супермаркетах, адже туди вона потрапляє з різних регіонів. Хоча попередньо виробник продукції проходить санітарноветеринарний контроль на виробництві. За законодавством за якість продукції відповідає виробник, а санстанція здійснює контроль. Усі виробники вважають, що їхня продукція витримує всі норми, хоча насправді це може бути не так. Тому ми і контролюємо процес виробництва.