Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №630 від 21.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ваше здоров’я

Радіаційний захист пацієнтів і гарантія якості – синоніми

Радіаційний захист пацієнтів і гарантія якості – синоніми

Рівненський ЕТЦ працює на зниження колективних доз, отримуваних населенням під час рентгенологічних процедур.

Усі види досліджень, де застосовуються джерела іонізуючого випромінювання, спрямовані на ранню та якісну діагностику патологічних станів та захворювань. Необхідність у проведенні таких обстежень регламентується методичними рекомендаціями та стандартами для діагностики тієї чи іншої патології. Слід зазначити, що деякі види патології діагностуються лише рентген­діагностичним методом із застосуванням джерел іонізуючого випромінювання. Надання лікувально­діагностичної допомоги різнопрофільним хворим із використанням джерел іонізуючого випромінювання дозволяє своєчасно та правильно діагностувати хворобу і, відповідно, покращити подальший прогноз лікування та якість життя.

На теперішній час покращилось оснащення рентгенівських діагностичних кабінетів рентгенографічними та рентгеноскопічними апаратами вітчизняних і зарубіжних виробників. Рентгенівські апарати мають складну конструкцію, яка забезпечує високу якість рентгенівського зображення, виключає суб’єктивні помилки оператора, підвищує об’єм діагностичної інформації та зменшує опромінення персоналу і пацієнтів, особливо це стосується рентгенапаратів з цифровою обробкою інформації. Рентгенівська апаратура має високу експлуатаційну надійність та високий ступінь захисту від дії іонізуючого випромінювання (рентгенівського випромінювання).

Рентгенотехніка приймається в експлуатацію під контролем органів МОЗ. Стан безпеки роботи з ДІВ контролюється регулюючими органами в галузі радіаційної безпеки. Фахівці рентгенодіагностичних відділень, відповідно до наказу МОЗ України № 340 “Про удосконалення організації служби променевої діагностики та променевої терапії” зобов’язані конт­ролювати стан використовуваного рентгенівського обладнання.

Важливою складовою оптимізації опромінення пацієнтів та одночасно забезпечення якості рентгенодіагностики є здійснення контролю дозоформувальних параметрів рентгенодіагностичних апаратів. Сучасні тенденції розвитку радіаційного захисту пацієнтів спрямовані на підвищення якості медичної допомоги, і все частіше поняття “радіаційний захист” асоціюється з поняттям “гарантія якості”. Забезпечити якість медичних рентгенівських діагностичних процедур можливо тільки на підставі розуміння важливості дозиметричних вимірювань.

Критерієм якості в рентгенодіагностиці є встановлення оптимального співвідношення між якістю зображення, необхідного для постановки діагнозу, і дозою опромінення пацієнта шляхом вибору оптимальних фізико­технічних параметрів. Тому постійний контроль радіаційних характеристик рентгенодіагностичного апарата, своєчасне виявлення відхилень показників їх надійного функціонування забезпечують умови для зниження променевих навантажень на пацієнта при обстеженнях з одночасним підвищенням якості рентгенівського зображення.

Державне підприємство “Рівненський експертно­технічний центр Держгір­промнагляду України” у 2012 році під керівництвом начальника ЕТЦ Олександра Сергійовича Пєчнікова започаткувало проведення робіт з контролю дозоформувальних параметрів рентгенодіагностичних апаратів. З цією метою на базі санітарної лабораторії було створено відділення, проведено його обстеження, а в органі з метрології та сертифікації отримано свідоцтво про атестацію.

Фахівці, які залучені до виконання даного виду діяльності, мають відповідний фах та пройшли спеціальне навчання і перевірку знань з питань радіаційної безпеки. Для вимірювання радіаційного виходу рентгенодіагностичних апаратів придбаний дозиметр ДРЦ­01, призначений для вимірювання радіаційної дози в діапазоні енергії ікс­випромінення за напруги на трубці 40­150 кВ, у діапазоні доз 1 мкГр ­ 100 мГр та потужності доз у діапазоні 0,5 мкГр/с ­ 100 мГр/с.

При здійсненні контролю дозоформувальних параметрів об’єктами контролю радіаційного виходу рентгенодіагностичних апаратів є:

• постійність радіаційного виходу за постійності номінальних значень усіх параметрів експозиції (напруги на трубці, анодного струму, часу експозиції);

• характер залежності радіаційного виходу від номінальних значень напруги на трубці за постійності номінальних значень анодного струму й часу експозиції;

• характер залежності радіаційного виходу від номінальних значень анодного струму за постійності номінальних значень напруги на трубці й часу експозиції;

• характер залежності радіаційного виходу від номінальних значень часу експозиції за постійності номінальних значень напруги на трубці й анодного струму.

За результатами вимірювань визначають середнє значення радіаційного виходу та коефіцієнт варіації (див. рисунок 1 та 2).

При здійсненні замірів радіаційного виходу рентгенодіагностичних апаратів не поодинокі випадки, коли значення контрольованих параметрів мають відхилення від установлених критеріїв. Згідно з розробленими методиками відповідний контрольний тест фахівці ДП “Рівненський експертно­технічний центр” проводять повторно. За результатами проведених замірів складається Технічний звіт, в який входять Протоколи вимірювань по кожному окремому рентгенапарату з висновками про відповідність контрольованих параметрів установленим критеріям. Якщо критерії не виконуються, в Технічному звіті робиться запис про необхідність звернутися до організації, яка контролює технічний стан даного рентгенодіагностичного апарата, для позачергового технічного огляду.

На даний час фахівці ДП “Рівненський ЕТЦ” здійснюють контроль дозоформувальних параметрів у лікарнях Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей. Контрольні вимірювання дозоформувальних параметрів рентгенодіагностичних апаратів загального призначення необхідно проводити один раз на рік. Позачергові контрольні вимірювання рекомендовано проводити після ремонту або заміни будь­якої частини рентгенодіагностичного апарата, яка може впливати на формування пучка ікс­випромінення.

Здійснення контролю дозоформувальних параметрів рентгенодіагностичних апаратів у медичних закладах країни дозволить проводити постійний контроль радіаційних характеристик діючого рентгенодіагностичного обладнання, що забезпечить виконання одного з основ­них принципів протирадіаційного захисту пацієнтів: зниження колективних доз, отримуваних населенням при проведенні рентгенологічних процедур.

33028, м. Рівне, вул. Лермонтова, 7; тел. (0362) 62-07-59,

факс (0362) 26-58-90; e-mail: office@drop.rovno.ua

21.11.2013Вадим ЗІНЧЕНКО, інженер­технолог санітарної лабораторії ДП “Рівненський експертно­технічний центр Держгірпромнагляду України”


Переглядів: 1143

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (803)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"