У перці аскорбінова кислота поєднується з великою кількістю вітаміну Р(рутіна). Така співдружність сприяє зміцненню кровоносних судин і зниженню проникності їх стінок.
У перці провітаміну А більше ніж в моркві: щоденне вживання 3040 г плодів стимулює зростання волосся, покращує зір, стан шкіри і слизистих оболонок організму.
Багатий вітамінами В1, В2, В6 і РР, тому людям, які страждають депресією, цукровим діабетом, набряками, дерматитом, а також при погіршенні пам‘яті, безсонні, занепаді сил слід обов’язково включати болгарський перець у своє меню.
Солодкий перець можна використовувати як основу для живильної маски: м’ясистий плід натріть на дрібній пластмасовій тертці, 1 ч. л. кашки змішайте з такою ж кількістю сметани і яйцем. Нанесіть маску на обличчя і шию на 2030 хвилин, змийте теплою водою.
До складу перцю входить алкалоїд капсаицин, який, власне, і надає овочу характерного смаку. Ця речовина стимулює роботу шлунка і підшлункової залози, збуджує апетит, знижує артеріальний тиск, розріджує кров, перешкоджаючи утворенню тромбів.
Але, крім корисних властивостей, болгарський перець може нанести і шкоду організму.
Солодкий (болгарський) перець протипоказаний хворим з важкою формою ішемічної хвороби (стенокардією), порушенням серцевого ритму, гіпертонією, виразковою хворобою шлунка і кишківника, гастритом з підвищеною кислотністю шлункового соку, колітом, при загостренні хронічних захворювань печінки і нирок, геморої, з підвищеною збудливістю нервової системи, при епілепсії і безсонні.