Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №655 від 08.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Проблема

Три місяці без зарплати…

Три місяці без зарплати…

Більше 50 рівнян, працівники рівненського ПП “АЛЬФА-СЕК’ЮРІТІ” (адреса приватного підприємства: Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 4а/6а), прийшли до головного корпусу НУВГП та вимагали у керівництва виплати заробітної плати або можливості поновлення на штатні посади у ВУЗі. Люди вже майже три місяці не отримують чесно зароблених коштів. Працювали вони в НУВГП, охороняючи майно університету. А кілька місяців тому їм запропонували написати заяви на звільнення з університету і перейти до київської охоронної фірми “Альфа-Щ”. Після переходу їм, нічого не пояснюючи, не дали розрахунків, таким чином, на їхню думку, зекономивши кошти. І якщо київська фірма ще виплачувала людям хоча б якісь мінімальні кошти, то після переходу в рівненську фірму ПП “АЛЬФА-СЕК’ЮРІТІ” вони взагалі перестали отримувати навіть цей мінімум. Так, не маючи зарплати, люди відсвяткували і 8 березня і Пасху. Але врешті-решт їхній терпець увірвався, і вони звернулися до керівництва НУВГП з вимогою розібратися в ситуації, повернути їм зароблені кошти і вирішити питання з подальшим їхнім працевлаштуванням, повернувши на посади, які вони займали до переходу в приватну фірму.

Ситуацію, що склалася, прокоментував в.о ректора НУВГП Віктор Степанович Мошинський.

- Перш за все хочу заспокоїти, що та інформація, яка пройшла в мережах Інтернету – не стосується наших працівників. Тобто розпущена, неправдива інформація про те, що нібито наші викладачі не отримують заробітної плати, що вони щось десь пікетують. Такого немає. Зар­плата нашим працівникам виплачується в необхідному обсязі і за графіком. Що ж стосується піднятої сьогодні проблеми, то вона вже досить давня. Їй вже приблизно три місяці з “гаком”. Вона виник­ла в фірмі “Альфа-Щ”, яка надає нам послуги з охорони наших корпусів. Це стороння приватна структура, яка працевлаштувала наших колишніх працівників після того, як наша служба охорони була ліквідована попереднім керівництвом ВУЗу. Зараз існують проблеми з перерахуванням коштів цій приватній структурі, але ці проблеми стосуються не лише цієї проплати, а взагалі всіх проплат по університету, окрім захищених статей. Тому виникли заборгованості перед тією фірмою, і тепер люди справедливо вимагають зароблених коштів.

Прийшовши на цю посаду, в мене одразу виникла думка повернути цих працівників назад у наш ВУЗ, але справа в тому, що існують певні перешкоди, які не дозволяють цього зробити. І в першу чергу - це постанова Кабінету Міністрів України № 65 “Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету”, яка забороняє відкривати нові вакансії, а ці 95 вакансій якраз і були скорочені. Якщо ця постанова буде змінена, тоді в нас з’явиться така можливість. Але поки що вона не змінилася.

Після короткої розмови в кабінеті виконуючого обов’язки ректора, журналісти разом із керівником університету перейшли до актової зали, де вже зібралися обурені працівники.

Щоб роз’яснити ситуацію, першим слово взяв в.о ректора НУВГП Віктор Мошинський.

- Нове керівництво ВУЗу вже протягом місяця займається вашою проблемою. І проблема ця наступного характеру. Попереднім керівництвом було прийнято рішення про ліквідацію служби охорони університету з передачею цих функцій приватній структурі. Ця приватна структура і працевлаштувала всіх працівників, які були в службі охорони ВУЗу. Тобто юридично так мало бути. З того часу обов’язки служби охорони не змінилися, ви виконуєте ті ж функції, тобто охороняєте наші корпуси та інші об’єкти. У мене і в адміністрації університету до виконання вами безпосередніх обов’язків претензій немає. Але мої обов’язки стосовно вас обмежені, адже ви не рахуєтеся працівниками нашого закладу.

З чого виникла ситуація, яка нині вас турбує? Ви вже декілька місяців не отримуєте заробітної плати. Єдиною причиною, яка призвела до того, що приватна охоронна фірма не виплачує своїм працівникам заробітну плату – є те, що ми не можемо провести платежі через казначейство на цю охоронну структуру. Зараз казначейство, в зв’язку зі скрутним фінансовим становищем, проплачує тільки захищені статті. У нас це є заробітна плата наших працівників і деякі інші поточні фінансові виплати. А охоронці приватної фірми не є нашими працівниками, тому ви і не підпадаєте під цю захищену статтю. Отже, всі питання стосовно виплати вам заробітної плати ви повинні ставити своєму керівництву, а не нам.

Головний бухгалтер Матвієнко Галина Дмитрівна повідомила, що в казначействі знаходиться платіжне доручення №147 із зареєстрованою кредиторською заборгованістю в сумі 198147 гривень. У відповідь працівники-охоронці запитали, то до кого ж їм звертатися з вимогою виплати заборгованості, до казначейства чи, може, обласної ради. Голов­ний бухгалтер на це відповіла: “В деякій мірі так, адже для університету - це так звана плата за послуги, яка не відноситься до захищених статей і не є заробітною платою працівників ВУЗу, а тому казначейство на це грошей не виділяє. Взагалі, університет грошей не перераховує – це в компетенції казначейства. Гроші на рахунку ВУЗу є, але виплата цієї заборгованості від нас не залежить”.

Поцікавилися працівники-охоронці і економічною доцільністю передачі служби охорони ВУЗу в руки приватного підприємства.

Ось якою була відповідь на це питання Віктора Мошинського.

- Складне питання. По-перше, я його не готував, маю на увазі в ті часи, коли воно готувалося. Але скажу так. Перед тим, як приймається такого рівня рішення, проводиться певний аналіз, який напевно показав, що в цьому є якісь вигоди. Я зараз не готовий сказати, які вони і для кого. Проте таке рішення попереднім керівництвом було прийняте.

Після обурення працівників і невдоволення отриманими відповідями слово взяв начальник служби охорони НУВГП Олійник Юрій Миколайович.

- Я, як і всі тут присутні, не є ні представником цього приватного підприємства, ні його власником. Я лише звичайний найманий працівник, призначений директором фірми на посаду начальника охорони. Що стосується працевлаштування, то всі трудові книжки здаються при працевлаштуванні в фірму, незалежно від того, державна вона чи приватна. Отримують люди книжку після звільнення і тоді в ній робиться запис про період роботи на фірмі, тобто час прийняття на роботу і звільнення та причини, з яких це відбувалося, це все затверджується печаткою відповідної установи (від автора: таку відповідь люди не сприйняли, зауваживши, що це неправда, адже всі трудові книжки знаходяться на руках у їхніх господарів). Я ще раз всім пояснюю, що я на роботу не приймаю і не звільняю, я такий самий найнятий працівник, як і ви.

Згодом прозвучали запитання, а чи не краще було б розірвати договір з приватним підприємством “АЛЬФА-СЕК’ЮРІТІ” і повернути охоронців назад до ВУЗу?

У відповідь виконуючий обов’язки ректора зауважив, що таке питання розглядалося. Але, за його словами, розірвання контракту з фірмою не принесе жодної користі працівникам-охоронцям і не вирішить їхньої проблеми. Тому він вважає, що потрібно шукати якісь інші шляхи. І, з його слів, керівництво НУВГП шукає ці шляхи, адже ситуація досить складна і має цілий вузол невирішених проблем. Це і кадрові питання, і питання оплати праці, і інші, які дісталися в спадок від поперед­нього керівництва. Проте можливостей їх вирішення поки що не знайдено. Єдине, в чому запевнив людей Віктор Степанович, це те, що керівництво ВУЗу продовжить працювати з казначейством стосовно того, щоб воно розглядало платіж на ПП “АЛЬФА-СЕК’ЮРІТІ”, як соціально-важливий. І все ж керівник університету порадив працівникам звертатися до структури, в якій ті працюють з вимогою виплати зар­плати, адже навіть у разі оплати боргу приватній фірмі він не може гарантувати, що дане підприємство розрахується зі своїми працівниками. Тому перш за все самі працівники повинні організуватися і захищати свої законні права.

Перепалки між керівницт­вом ВУЗу і обуреними працівниками врешті-решт завершилися. Віктор Мошинський запропонував працівникам скласти колективного листа на адресу казначейства і якщо їм потрібні юридичні консультації, то вони завжди можуть звернутися до юристів університету, які не відмовлять в пораді, а зі своєї сторони пообіцяв надіслати казначейству лист і від НУВГП з проханням все ж таки ввійти в становище і забезпечити вирішення питання з погашенням боргу позитивно.

P.S. Як вдалося дізнатися редакції газети “Рівне Ракурс”, заборону на заповнення вакансій у ВУЗах скасовано. Так Кабінет Міністрів України скасував заборону на заповнення вакантних посад науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III і IV рівня акредитації, яку було введено постановою № 65 “Про економію державних коштів та недопущення втрат бюд­жету”. Про це повідомили в ЦК Профспілки працівників освіти і науки. Відповідні зміни внесено постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2014 № 99, яка вже набрала чинності з 17 квітня 2014 року.

08.05.2014Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ


Переглядів: 1019

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21185)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14482)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14134)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13979)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13970)
• Живи до ста! [965] (13953)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13755)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13666)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13608)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13217)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13190)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (503)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (62)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (48)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"