Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №659 від 05.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Гроші

З 1 липня  вода дорожчає

З 1 липня вода дорожчає

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, встановила для РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал” нові економічно обґрунтовані тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Відповідно до постанови “Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення Рівненському обласному виробничому комунальному підприємству водопровідно-каналізаційного господарства “Рівнеоблводоканал” вже з 1 липня за послуги водопостачання ми платитимемо 5,94, а за послуги водовідведення – 4,584 гривні за кубометр (з ПДВ). Загальний тариф становитиме 10,524 гривні за кубометр (з ПДВ). Причому нові розцінки будуть єдиними для всіх категорій споживачів (населення, бюджетних установ, інших).

За коментарями з приводу такого досить різкого росту тарифів наша газета звернулась до директора РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал” Андрія Карауша.

– Які причини такого різкого зростання вартості послуг водовідведення та водопостачання?

– Дійсно, якщо порівняти тарифи для населення, що діють зараз, із тими, що будуть встановлені з 1 липня, то зростання досить суттєве. Хоча для бюджетних установ та інших споживачів тарифи знизяться на 30%.

Причина в тому, що останнього разу тарифи на послуги, які ми надаємо для населення, коригувалися ще в лютому 2012 року. По суті, до цього часу в нас діяв тариф, прийнятий обласною радою 2009 року і скоригований у 2012-му тільки на вартість енергоносіїв. Ціна електроенергії, яка була врахована в діючих розцінках, становила 1,07 гривні за кіловатгодину, а на сьогодні вона зросла до 1,29 гривні. Збільшилась за цей час і вартість паливно-мастильних матеріалів (наприклад, бензин А92 закладали за ціною 4,4 гривні за літр, дизпаливо – 5,10, газ (метан) – 2,60, а на сьогодні бензин А92 коштує 15,69, дизпаливо – 14,99, газ (метан) – 8,49 гривні за літр. Мінімальна заробітна плата, яка врахована в діючих тарифах, – 744 гривні, хоча за цей час вона зросла до 1218. Звичайно, за ці роки змінилась і вартість матеріалів, реагентів, запасних частин, обладнання та комплектуючих. Тож для підвищення тарифів на воду в нас були всі економічні підстави. Про це свідчить і той факт, що підприємство щомісяця нараховувало різницю в тарифах, яку повинна відшкодовувати держава, у розмірі 1,8-2 мільйони гривень, а загальний розмір невідшкодованої різниці в тарифах станом на травень уже сягнув 151,3 мільйона. Істотна відмінність нещодавно встановлених нових тарифів полягає в тому, що вони: по-перше, стовідсотково економічно обґрунтовані; по-друге, єдині для всіх категорій споживачів – населення, бюджетних організацій, інших госп­розрахункових підприємств; по-третє, передбачають рентабельність на рівні 5% і містять інвестиційну складову в частині використання амортизації та прибутку.

– Але ж рівень зарплати, особливо бюджетників, не зростає. І з чого людям платити за комунальні послуги?

– Цілком логічне запитання. Та у нашій державі передбачені механізми захисту соціально вразливих і незахищених верств населення. Це перш за все субсидії, які безперешкодно може оформити кожна родина, витрати якої на житлово-комунальні послуги перевищують встановлений законодавством рівень. Крім того, уряд постановою “Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги” від 5 квітня 2014 року затвердив Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги. Це допоможе людям своєчасно та в повному обсязі розраховуватись за надані їм послуги. З іншого боку, чому повинні страждати працівники водоканалу? Адже держава чотири роки стримувала тарифи, і при цьому не працювали механізми компенсації з бюджету різниці в тарифах на воду та електроенергію. Працівники водоканалу – такі самі громадяни, як і всі інші, у них є сім’ї, тому вони теж мають право на достойну заробітну плату за свою нелегку працю.

– Що ж усе-таки порадите своїм споживачам? Чи є у них реальна можливість економити на послугах водопостачання та водовідведення?

– Щоб не переплачувати, я б радив тим, хто ще не встановив лічильник обліку споживання води, обов’язково це зробити. Тоді людина знатиме, що платить тільки за те, що фактично спожила. Ну і звичайно, нам усім треба вчитись економити воду, не допускати протікання зливових бачків, витоків у підвалах будинків.

– Чи потрібно фіксувати показники лічильника (тим, у кого він вже є) до переходу на нові тарифи?

– Так. Власнику лічильника треба буде зняти показники, зафіксувати їх та передати до абонентської служби водоканалу, щоб здійснити повний розрахунок за діючими тарифами та уникнути можливих непорозумінь з початку застосування нових тарифів. Ну і, звичайно, необхідно повністю погасити заборгованість за надані послуги.

– Чи залишать пільги для споживачів із Гощанського та Здолбунівського районів, які мешкають у межах так званої “депресивної” воронки?У постанові нібито нічого про це не сказано…

– Постанова Національної комісії, якою встановлені тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, дійсно не містить жодних положень про встановлення будь-яких пільг. Тож мешканцям Гощанського та Здолбунівського районів, які потрапили в зону дії “депресивної” воронки, необхідно буде сплачувати в повному обсязі за встановленими тарифами. В іншому разі, це буде порушенням ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення.

До речі, така ж ситуація склалася з тарифом на надання послуг водовідведення для КП “Здолбунівводоканал”. Із 1 липня вартість цих послуг для підприємства також становитиме 4,584 гривні за кубометр з ПДВ.

Компетентний коментар

Міський голова Рівного Володимир Хомко:

– Якщо в нашому місті запитати людей, чи згодні вони, аби підвищували тарифи, то зі ста чоловік, може, один чи два дадуть позитивну відповідь. І я так відповім. А більшість скаже “ні”. Та якщо ми не хочемо, щоб росли тарифи на воду, то не треба, щоб підвищували ціни на все, що потрібно для видобутку води. Якби не підвищували тариф на електроенергію, не зростали б у ціні комплектуючі – складові собівартості водопостачання, то водоканал і не підвищував би той тариф. Я це кажу як колишній директор цього підприємства.

Якщо все росте в ціні, то водоканал змушений адекватно реагувати на ситуацію. І нічого показувати на нього пальцем, бо винний той, хто в державі підвищує тарифи на те, з чого все починається, а не той, хто виробляє кінцевий продукт.

У часи, коли я був директором, водоканал не мав ніяких проблем. Чому? Не тільки тому, що я – не найгірший, як мені здається, керівник. А насамперед тому, що обласна рада завжди йшла підприємству назустріч у справі затвердження тарифів. Я їх переконував у необхідності цього, то щороку ми підвищували тариф на воду процентів на 12–15. Тобто ми адекватно реагували на подорожчання всіх компонентів у водопостачанні.

Потім же взяли та й зробили тайм-аут: коли затвердження тарифів передали на Київ, то 4–5 років не змінювали ціни на воду. І чого досягли? А того, що всі без винятку водоканали України стали банкрутами, збитковими. Шалені борги, люди не отримують зарплату, колективи бунтують. Кому це потрібно?

У підсумку виник такий розрив між собівартістю і тарифом, що тариф доводиться збільшувати зразу майже удвічі, а подекуди навіть утричі. І це в усіх містах України. Без винятку.

Момент для цього – невдалий, бо й так по людях вдарила криза. Більше того, одночасно ростуть тарифи на всі житлово-комунальні послуги. Якби не було такої нерозумної політики попередньо, коли перед необхідністю підвищувати тариф ховали голову в пісок, наче страуси, то це не вдарило б по людях так боляче.

У мене є тривожне відчуття, як важко доведеться людям. Та іншого виходу нема. Бо електроенергію постачає приватна компанія, яка працює за принципом “увечері гроші – зранку стільці”. По-іншому не виходить. А гроші треба звідкись узяти. От, власне кажучи, і всі причини, звідки взялось подорожчання.

Єдине, що радує: навели порядок у формуванні тарифів. Так прискіпливо, як тепер, їхнє формування ніколи не перевіряли. Створили навіть окрему комісію, яка скрупульозно звіряє кожен компонент. Регламентували витрати та втрати водоканалу, скоротили кількість працюючих, поставили вимоги щодо обліку ресурсів та послуг.

І останнє: у цей надзвичайно відповідальний момент дуже важливо, щоб уряд забезпечив захист найбільш вразливих верств населення. Тобто сфера соцзахисту повинна спрацювати бездоганно: всі, хто на це розраховує, мають отримати і пільги, і субсидії. Це трохи пом’якшить удар від таких непопулярних рішень.

Заступник голови Рівненської ОДА Тарас Пустовіт:

– До цього часу різницю в тарифах на послуги водопостачання і водовідведення мала б компенсувати держава. Тобто подорожчання енергоносіїв, матеріалів для ремонту, обладнання і так далі – все це мало б компенсуватися за державні кошти. На жаль, ситуація склалася так, що різниця тарифів фіксується, але не компенсується, і на 1 травня сума заборгованості держави перед Рівнеоблводоканалом склала майже 151 мільйон гривень. Це при тому, що у підприємства є свої боргові зобов’язання, до яких входять заборгованість по зарплаті, за енергоносії та очищення стічних вод Рівнеазотом, які їм також потрібно закривати. Якщо проблему не вирішити зараз, то через півроку або й раніше підприємство просто не зможе виконувати свої функції.

Тому нова влада України прийняла рішення перейти до самоокупних та економічно обґрунтованих тарифів за послуги водопостачання і водовідведення. Не треба боятися цього кроку. Для того, щоб захистити найбідніші верстви населення, уряд прийняв постанову № 83 “Про введення спеціальних компенсацій за розрахунки по ЖКГ”. Тому ця категорія рівнян не відчує підвищення цін на воду. А от заможнішим людям доведеться, звичайно, платити більше. Але з будь-якої ситуації є вихід. Ми постійно закликаємо споживачів ставити лічильники, вести облік води і завдяки цьому економити її. Треба розуміти, що вода – це природний ресурс, який має свою цінність, хоча в нашій державі вода для людей безкоштовна, – ми платимо тільки за її видобування і транспортування.

Зрозуміло, що у цей складний економічний період людям дуже важко. Але якщо ми хочемо пос­тійно отримувати в наші оселі воду, то треба її оплачувати і вчитися економно використовувати. Іншого шляху в нас немає.

На цей час половина громад Рівненщини сплачує значно більші суми за водопостачання і водовідведення (ще за старими тарифами), ніж мешканці обласного центру. Наприклад, у Корці сумарна вартість цих послуг становить 19,44 гривні за кубометр води, у Рокитному – 18,81, у Млинові – 17,17, у Зарічному – 13,15 гривні за кубометр.

05.06.2014Спілкувалась Неля ЗАБОЛОТНА(Газета "Сім днів")


Переглядів: 994

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21002)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17142)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14405)
• Допомога під час карантину [967] (14316)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13817)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13725)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13709)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13592)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13450)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13051)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13034)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (199)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"