Відповідальність за дотримання заходів пожежної безпеки при збиранні врожаю несуть керівники сільськогосподарських підприємств. Від того, як в господарстві подбали про стан техніки, що використовується на жнивах, та як підготували поля, у великій мірі залежить захист врожаю від пожеж. Прорахунків при підготовці до хлібозбирання не повинно бути!
З метою недопущення пожеж в період збирання врожаю потрібно нагадати правила пожежної безпеки, яких необхідно дотримуватись в період підготовки та збирання зернових: перед початком дозрівання хлібні масиви необхідно обкосити захисною смугою шириною не менше 4 метрів, розбити на ділянки площею не більше 50 гектарів. Безпосередньо на масиві площі понад 25 гектарів, з якої збирається врожай, необхідно мати трактор з плугом на випадок пожежі. У період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать, площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 квадратних метрів, протипожежні розриви між скиртами мають бути не менше 20 метрів, відстань від скирт до лінії електропередач – 15 м, до доріг – 20 м, до будівель та споруд – 50 метрів, скирти на відстані 5 метрів від основи повинні бути проорані захисними смугами шириною не менше 4 метрів (Наказ МНС України від 19.10.2004 № 126 „Про затвердження правил пожежної безпеки в Україні”).
Окремі вимоги стоять перед керівниками господарств щодо виконання заходів зі збереження врожаю від пожеж та виконання в повному обсязі приписів фахівців Головного управління ДСНС України у Рівненській області. Місця зберігання нового врожаю необхідно привести в належний протипожежний стан, забезпечити необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння та запасами води для здійснення пожежогасіння.
Для того, щоб уникнути пожежі на хлібних нивах, всі, хто бере участь у жнивах, повинні добре знати правила пожежної безпеки і суворо дотримуватись їх та не дозволяти дітям гратися поблизу хлібних масивів, скирт.