Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №696 від 02.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Нове в законодавстві

“Будівельна амністія” запрацює в березні

“Будівельна амністія” запрацює в березні

Іван ДІДУЛА: “Рівне-Інжиніринг” допоможе власникам нерухомості без проблем легалізувати самобуди”

13 січня 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” щодо прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт” за № 1059. 30 січня цей закон, який продовжив “будівельну амністію” до 31 грудня 2015 року, був підписаний Президентом України. Зазначимо, що це - очікуваний суспільством закон, адже є пам’ятною донедавна позитивна практика легалізації самобудів у спрощеному порядку. Як повідомив “Рівне-Ракурсу” голова Рівненського обласного осередку Гільдії інженерів технічного нагляду, директор ПП “Рівне-Інжиніринг” Іван ДІДУЛА (на фото), наразі Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) розробляє Порядок введення в експлуатацію самочинно збудованих об’єктів, який буде затверджений наказом Мінрегіону України. Очікується, що найближчим часом, орієнтовно в березні, зазначений Порядок буде затверджений і вступить в дію.

“До кінця 2015 року жодні штрафи з громадян стягуватись не будуть”

- Іване Семеновичу, які документи необхідно зібрати, аби скористатися “будівельною амністією”?

- Власникам самочинно збудованих об’єктів потрібно буде надати в інспекцію ДАБІ:

• Документ, що підтверджує право власності (користування) на земельну ділянку, де збудований об’єкт;

• Звіт-обстеження технічного стану конструкцій будівлі (споруди) (замовляється у сертифікованого експерта-будівельника);

• Технічний паспорт на будівлю (споруду)

Документація буде опрацьована й орган державного архітектурно-будівельного конт-ролю безоплатно, протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власником, зареєструє дек-ларацію про введення об’єкту в експлуатацію. Причому, наголошую, до кінця 2015 року жодні штрафи з громадян стягуватись не будуть. Водночас будуть встановлені запобіжні механізми, які не дозволять недобросовісним забудовникам легалізувати самобуди, що зведені після 12 березня 2011.

- На які об’єкти нерухомості поширюється “будівельна амністія”?

- Під дію Закону підпадають такі категорії об’єктів нерухомості:

• індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові й дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, збудовані в період з 5 серпня 1992-го до 12 березня 2011 року;

• побудовані до 12 березня 2011 громадські будівлі 1 та 2 категорій складності;

• побудовані до 12 березня 2011 будівлі та споруди сільськогосподарського призначення 1 та 2 категорій складності.

Крім того, встановлено, що такі об’єкти будівництва приймаються в експлуатацію без дозволу на виконання будівельних робіт і за результатами технічного обстеження і без, ще раз акцентую, застосування до осіб, які подали документи про прийняття в експлуатацію зазначених об’єктів, штрафних санкцій. При цьому технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових, садових і дачних будинків загальною площею до 300 кв.м, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 кв.м проводиться в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті.

“Неоформлений об’єкт нерухомості втрачає свою ліквідність”

- На фоні введення податку на нерухомість у багатьох виникають сумніви в доцільності оформлення прав власності на нерухомість. Мовляв, навіщо оформляти, щоб потім платити податок?!

- Вартість об’єкта нерухомості, як правило, є досить високою. І якщо реально оцінювати ризики, які несе власник самочинно збудованого об’єкта нерухомості, то питання можливої економії на податках можна навіть і не розглядати.

- Чому все-таки варто поквапитися і оформити право власності на нерухомість до кінця року?

- По-перше, ви отримуєте можливість законно володіти і розпоряджатися об’єктом нерухомості. По-друге, при оформленні права власності вам не потрібно буде платити штраф. По-третє, оформлення до кінця 2015 року відбувається у спрощеному порядку.

- Який сенс в оформленні права власності на будинок, якщо я і так є власником земельної ділянки, на якій побудований цей будинок?

- Право власності на земельну ділянку не дає вам можливості на власний розсуд зводити на ній будівлі та споруди. Одним з наслідків самовільного будівництва може бути знесення за ваш рахунок самовільно збудованих будівель та споруд. Крім того, державний акт про право власності на землю може бути визнаний недійсним, термін договору оренди землі може закінчитися. У таких випадках, якщо право власності на об’єкт нерухомості не оформлено, то ніхто вам не компенсує вартість будівлі.

- Навіщо мені оформляти право власності на будинок, якщо я можу фактично продати його, оформивши договір купівлі-продажу земельної ділянки?

- Дійсно, ви можете оформити договір купівлі-продажу земельної ділянки, при цьому фактично продавши свій будинок, але в такій угоді є багато нюансів, які дуже не вигідні вам як продавцю.

По-перше, ви значно втратите в ціні будинку - від 30 до 50%. Знаючий покупець буде пропонувати вам ціну, яка буде трохи більше вартості земельної ділянки.

По-друге, при продажу ви повинні подати нотаріусу довідку про відсутність забудови на земельній ділянці. При фактичній забудові даної ділянки вам буде складно отримати таку довідку, або ж отримання даної довідки потребуватиме додаткових витрат.

По-третє, відсутність права власності на будинок значно звузить коло потенційних покупців, оскільки для покупця таке придбання несе в собі значні ризики. Таким чином, неоформлений об’єкт нерухомості втрачає свою ліквідність, а юридично він взагалі не є об’єктом, і може розглядатися не більше ніж набором будівельних матеріалів.

“Тарифи на основні роботи та послуги фірми незмінні

з 2013 року”

- У чому, на Вашу думку, переваги Вашого підприємства при наданні послуг, які допоможуть його клієнтам у легалізації самобудів?

- Я колись цікавився питанням, хто в Рівному й області здійснює повний комплекс робіт щодо узаконення самочинно-го будівництва. Як виявилося, цим складним питанням мало хто хоче займатися від початку і до позитивного кінцевого результату. А “Рівне-Інжиніринг” усі необхідні роботи виконує в комплексі. Замовник отримує повний пакет послуг, виконаних із неухильним дотриманням вимог чинного законодавства. Причому, звертаю увагу потенційних клієнтів на те, що сьогодні, в умовах знецінення гривні, “Рівне-Інжиніринг” працює за помірними цінами - тарифи на основні роботи та послуги є незмінними з 2013 року. Окрім того, надаємо певну кількість послуг та всі консультації без-коштовно. Їх перелік - на нашому офіційному сайті.

На мою думку, головне - що держава, застосувавши “будівельну амністію”, відмовилася від ганебної практики штрафів. Раніше було як? Хочеш, наприклад, узаконити самочинно збудований магазин - заплати штраф у розмірі 11000 гривень (10 мінімальних зарплат). Для сільського магазину це - великі гроші. Нині ж Закон про “будівельну амністію” дає останній шанс на узаконення самобудів усім їх власникам. Тому поспішайте відвідати “Рівне-Інжиніринг”. Вам не обійтися без нашої допомоги, якщо у вас немає документів на будинок. Адже яку суму податку на нерухомість будете платити, якщо не знаєте його площу?

Наступного року до вас у місті прийдуть податківці (в селі - сільський голова чи депутати) з вимогою: покажіть документи, чому експлуатуєте не легалізований об’єкт? А це вже адміністративне правопорушення, за яке накладатиметься серйозний штраф: на сьогодні мінімальний - 4250 гривень, а може бути 6800, а якщо повторно – 10200 гривень. Не виконав отриманий припис - плати ще 5100 гривень штрафу. Звичайно, така перспектива нікого не радує, тому все треба узаконювати.

“Саморегулювання – ефективна альтернатива державному регулюванню”

- Чи відповідає технічна озброєність “Рівне-Інжиніринг” та кваліфікація працівників викликам часу?

- 26 жовтня 2014 року наше підприємство відзначило річницю свого заснування. За цей час зміцніла матеріальна база та зріс професійний потенціал колективу. “Рівне-Інжиніринг” постійно поповнює арсенал технічних засобів, а це - дорогі сучасні прилади та інструменти для якісного інструментального обстеження будівельних конструкцій та матеріалів. Підприємство атестоване на проведення неруйнівних методів контролю якості будівельних робіт та визначення міцнісних характеристик будівельних матеріалів і виробів. Для підвищення кваліфікації наші спеціалісти постійно беруть участь у різних семінарах та навчаннях, де вони отримують інформацію про інновації та новітні тенденції у сфері будівництва. На сьогодні працівники підприємства мають 8 кваліфікаційних сертифікатів у різних галузях містобудування. Наша мета - перехід у проектуванні об’єктів архітектури на єврокоди (європейські будівельні норми), що стане новим рівнем розвитку галузі.

- Іване Семеновичу, Ви очолюєте обласний осередок Гільдії інженерів технічного нагляду. Які завдання покликана вирішувати ця громадська організація?

- Саморегулювання - ефективна альтернатива державному регуляторній політиці. Розвиток саморегулівних організацій, в даному випадку, в сфері технічного нагляду, мінімізує вплив чиновника на прийняття рішень і є черговим кроком у дерегуляції галузі та боротьбі з корупцією. Держава має лише створювати умови, за яких учасники ринку будуть самі прагнути дотримуватись високих стандартів якості у своїй роботі. Організаційний період ми вже пройшли: створені місцеві осередки, напрацьовані стандарти роботи. Сподіваємося, що в Україні будуть реалізовані довгоочікувані реформи, а саморегулівним організаціям дадуть можливість впливати на відповідний сегмент розвитку будівельного ринку та не допускати до нього непрофесіоналів. До речі, в Європі інженери технічного нагляду мають серйозні повноваження. Їх слово там має вагу, тому всі до них прислухаються і не порушують правила виконання будівельних робіт.

Розмову вів

02.03.2015Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1050

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (727)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"