Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №717 від 27.07.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс культури і освіти

Вступна кампанія-2015: у РГДУ – повний аншлаг!

Вступна кампанія-2015: у РГДУ – повний аншлаг!

Клавдія ДЖЕДЖЕРА: “Рейтинг абітурієнта формуватиме не університет, а спеціальна електронна система”

10 липня розпочала свою роботу приймальна комісія Рівненського державного гуманітарного університету. У перший день вступної кампанії вже спостерігався ажіотаж серед абітурієнтів - було подано більше 600 заяв. Станом на 22 липня близько 10 тисяч вступників виявили бажання стати студентами РДГУ. Зі слів абітурієнтів, вони без вагань обрали флагман педагогічної освіти Рівненщини, взявши до уваги відгуки колишніх студентів університету та роботодавців, а також високий рівень матеріально-технічної бази навчального закладу, тісну співпрацю університету з європейськими вищими навчальними закладами і міжнародними організаціями, які дозволяють стажування викладачів та обмін студентами за кордоном, студентське самоврядування, можливість розвитку творчих і спортивних здібностей. Прокоментувати найактуальніші моменти вступної кампанії-2015 “Рівне-Ракурс” попросив відповідального секретаря приймальної комісії РДГУ, кандидата педагогічних наук, доцента Клавдію ДЖЕДЖЕРУ (на фото).

“Цьогорічні вступники надають пріоритет нашому університету”

- Загалом, у РДГУ, як і торік, - повний аншлаг, - задоволено констатує Клавдія Віталіївна. - Кожного дня ми аналізуємо заяви абітурієнтів і тішимося з того, що в переважній кількості заяв зазначено перший, другий та третій рівень пріоритетності. Це, власне, говорить про те, що цьогорічні вступники надають перевагу нашому університету.

- Що означає “пріоритетність”?

- Це вперше в контексті Закону “Про вищу освіту” і нових Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів в 2015 році з’явилась така новація, згідно з якою вступники зазначають пріоритетність кожного напряму підготовки, а їх може бути не більше трьох у кожний ВНЗ. Тобто, абітурієнт особисто формує свій список із п’яти навчальних закладів, в які буде подавати заяви про вступ. При подачі заяв про участь у конкурсному відборі вступник має вказати в кожній заяві її пріоритетність стосовно інших поданих ним заяв від 1 до 15, при цьому “1” позначає найвищу пріоритетність. Коли заяви подаються в одному ВНЗ на різні факультети та напрями, абітурієнт повинен вказати і в цьому випадку пріоритетність місця обраного напряму. Усі подані абітурієнтом заяви будуть ранжуватися при формуванні рекомендацій до зарахування на бюджетні місця при вступі на бакалаврат. Пріоритетність, визначена вступником у заяві про участь у конкурсі не може бути змінена протягом вступної кампанії. Зазначена абітурієнтом пріоритетність ВНЗ пов’язана з відміною зарахування в три хвилі, як було колись. Вступники будуть зараховані до навчальних закладів вже після першої рекомендації за умови подання оригіналів документів.

- Яким чином?

- Усі заяви, подані абітурієнтом, вносяться до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, із зазначенням пріоритетності. Якщо в абітурієнта буде необхідна кількість балів, він буде рекомендований до зарахування до ВНЗ з урахуванням найвищої пріоритетності. Тому необхідно відповідально поставитися до визначення такої пріоритетності, оскільки від цього залежить, в якому саме навчальному закладі він буде навчатися.

“Один технічний секретар може приймати заяви на всі три напрями”

- Скільки подано вступниками заяв і в якій формі?

- Станом на 22 липня університет отримав близько 10 тисяч заяв. Вступники подають їх особисто і в електронній формі. Як і торік, майже 40% заяв надійшло до нас електронною поштою. Оскільки в РДГУ великі потоки абітурієнтів, то ми традиційно приймаємо заяви у трьох корпусах. Корпус на Остафова, 31 відведено на прийом заяв від вступників вищих рівнів: спеціаліста і магістра. У двох корпусах університету - на Степана Бандери, 12 та Толстого, 3 - розміщені структурні підрозділи приймальної комісії, що приймають заяви абітурієнтів на бакалаврат. Чітка організація їх роботи дозволяє запобігати великим чергам вступників. Один технічний секретар, застосовуючи розроблену нами спеціальну програму, може приймати заяви в одного вступника на всі три напрями підготовки.

- Чи можна виділити на основі вже поданих заяв вступників спеціальності, які користуються найбільшою популярністю?

- Передусім “Дошкільна освіта”, “Початкова освіта”, “Практична психологія”, “Історія”, “Корекційна освіта”, “Документознавство та інформаційна діяльність”, “Філологія” (українська та англійська мови), “Фізичне виховання” і навіть “Математика”.

- Яким є контингент ваших вступників?

- Традиційно до нашого університету вступають абітурієнти з Рівненської, Хмельницької, Житомирської, Волинської та інших областей. Це випуск-ники як загальноосвітніх шкіл, так і вищих навчальних закладів: коледжів, інститутів, університетів. Якщо колишні учні вступають до нас тільки зі сертифікатими ЗНО, то випускники вишів можуть бути зарахованими на основі результатів одного вступного випробування.

Цією можливістю користуються і випускники наших структурних підрозділів: Дубенського коледжу, Сарненського педагогічного коледжу, Дубенського коледжу культури та мистецтв, Рівненського музичного училища. Студенти цих та інших коледжів і училищ можуть здобувати вищу освіту за скороченими програмами - за два-три роки.

Заслуговує також на увагу ще одна цікава можливість, якою вже скористалися сотні наших вступників, які прагнуть здобути інший фах Вони вступають на основі дипломів бакалаврів або спеціалістів (чи магістрів) на будь-який напрям підготовки і також складають лише один вступний екзамен.

“Є питання, що вимагають правового врегулювання в нових умовах прийому”

- Для багатьох вступників, а найперше - їх батьків, суттєве значення має вартість навчання.

- Враховуючи всі ті негаразди, які переживає країна і, відповідно, її громадяни, керівництво університету вирішило цього року залишити вартість навчання на бакалавраті на рівні минулого року. Середня вартість навчання - 6000 гривень. Найменша - 5500 - для напряму підготовки “Музейна справа та охорона пам’яток історії та культури”. Це пов’язано з тим, що країні конче необхідні фахівці, які працюватимуть на духовне відродження нації, а музейна справа - один із важливих чинників цього процесу, але інтерес до неї в діток батьків із високими статками - радше виняток. Трошки дорожче вартість навчання - 5900 гривень - для напрямів “Культурологія” та “Книгознавство”. 6300-7300 гривень - “Професійна освіта” (комп’ютерні технології, охорона праці, туристичне обслуговування), «Психологія», «Біологія», “Математика” та “Прикладна математика”. Невисокі ціни також для підготовки спеціаліста і магістра.

- Закон України “Про вищу освіту”, безумовно, несе величезний позитив для розвитку віт-

чизняної освіти, але, напевне, не всі ситуації в нашому житті вкладаються в прокрустове ложе навіть найдосконалішого закону?

- Справді, є деякі питання, що вимагатимуть правового врегулювання в нових умовах прийому. Такі пропозиції можуть надійти не тільки від нашого університету, а й від інших ВНЗ. Наприклад, сьогодні до мене звернулася 47-річна жінка з великим бажанням навчатися в РДГУ й отримати вищу освіти за напрямом підготовки “Музичне мистецтво”. Але в поточному році вона не може це зробити, оскільки не пройшла тестування. Для абітурієнтки поважного віку тестування - це дещо нове, незрозуміле, їй простіше було би скласти вступні іспити, але вона позбавлена цього права - адже ми приймаємо вступників тільки зі сертифікатами 2015 року. Це - серйозна проблема. Гадаю, що для людей старшого віку можна було би передбачити складання вступних іспитів. Проте ми почули таке роз’яснення: треба всіх вступників ставити в однакові умови.

Друге питання стосується дітей-сиріт: вони позбавлені права позаконкурсного вступу цього року, мають тільки першочергове право на зарахування. Безумовно, це для них дуже велика проблема, оскільки в переважної частини цих дітей грошей на навчання немає. Цю проблему ми піднімали і на засіданні обласного штабу “Вступна компанія-2015”.

“Прийом заяв на денну форму навчання буде завершений 31 липня”

- Які суттєві зміни, порівняно з минулим роком, внесено Міністерством освіти і науки до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів в 2015 році?

- Передусім зазначу, що прийом заяв у паперовій або електронній формі від вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти замість 1 серпня буде завершений о 18.00 31 липня. До 31 липня ВНЗ завершать співбесіди, вступні екзамени та творчі конкурси.

Також змінено дату оприлюднення рейтингового списку вступників, які вступатимуть для здобуття ступеня бакалавра на місця державного замовлення, який замість 2 серпня буде представлений о 12.00 4 серпня.

Вступники, які отримають рекомендації до зарахування на бюджетні місця, повинні виконати вимоги до зарахування та подати особисто оригінали необхідних документів до 18.00 8 серпня; на місця за кошти фізичних та юридичних осіб - не пізніше 15 серпня.

Відповідно, зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти за держзамовленням відбудеться не пізніше 12.00 10 серпня. А зарахування студентів, які навчатимуться за кошти фізичних та юридичних осіб відбудеться не пізніше 15 серпня.

Змінами до умов прийому на навчання до ВНЗ передбачено, що оригінали документів при участі в конкурсі на місця, що фінансуються за кошти державного бюджету, вступником подаються лише один раз при виборі місця навчання (виконання вимог до зарахування).

Серед інших змін вступної кампанії - зменшення необхідного пакета документів, зокрема, відмінено медичну довідку. Тепер треба подавати тільки паспорт, сертифікат ЗНО, атестат з додатком, 6 фото 3х4, а ще - ґрунтовні знання і неабияке бажання вчитися.

27.07.2015Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1077

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21180)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14557)
• Допомога під час карантину [967] (14480)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14316)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14131)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14004)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13966)
• Живи до ста! [965] (13951)
• Бюджет і ми… [965] (13887)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13662)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13658)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13604)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13215)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13187)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (442)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (71)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (64)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (60)
• Часникові стрілки корисніші за часник (58)
• Особливості вживання видів води (58)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (56)
• А ваш шампунь безпечний? (54)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (54)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"