Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №722 від 31.08.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс культури і освіти

Віктор Цой

Віктор Цой

Легенда радянського року Віктор Цой народився 21 червня 1962 року. Його батьки проживали в Ленінграді. Батько був інженером, а мати — викладачем фізкультури. Віктор з дитинства був схильний до творчості, любив малювати, тому закінчив художню школу. Там і виникла музична група “Палата № 6”, яку очолював Максим Пашков. Цой вступив до художнього училища імені В.Сєрова, але його виключили звідти за неуспішність. Потім юнак вступив до ПТУ.

Юний Цой був затятим шанувальником творчості Володимира Висоцького, захоплювався досягненнями Брюса Лі. Саме останнього він згодом і почав наслідувати, захоплюючись східними єдиноборствами.

У вересні 1981 року Віктор разом з Олегом Валінським і Олексієм Рибіним створює свій перший рок-гурт “Гарин и гиперболоиды”. Гурт створено восени, на основі груп “Пілігрим”, “Палата №6”, “Абзац”, які перед цим розпались. Спочатку це було тріо. Двоє друзів, В.Цой і А.Рибін, починають давати квартирники в Ленінграді, а згодом і в Москві. У Москві Цой і Рибін зупинялись у комуналці Сергія Риженко — організатора їх перших концертів-квартирників у Москві. Коли Валінський пішов до армії, назву дуету змінили на “Кино”. Влітку 1981 року Цой з Валінським їздили відпочивати в Крим, в поселення Морське, що поблизу Судака.

В листопаді 1981 року Віктор і Олексій вступають у Рок-клуб.

Сергій Риженко — музикант, учасник гуртів “Машина времени”, “Браво”, “ДДТ”, “Вежливый отказ” та ін. зазначає, що на початкових концертах у Москві Цой часто не попадав у ноти, і він (Риженко) вчив Цоя правильно дихати за системою Стрєльнікової, для того, щоб голос тримався, не зривався; Цой був дуже хваткий як і кожна талановита людина.

З розповіді Риженко, на запитання до хлопців: “Що ви хочете побачити у Москві?”, яке він їм задав як радісний господар, Цой з посмішкою відповів: “В’ялену людину”. Коли Рижков перепитав: “Що це таке?”, хлопці відповіли: “Та там, у вас на Красній площі”.

За словами Олександра Липницького, Цой у перший рік у Москві був дуже замкнутий, сором'язливий і невпевнений.

Знайомство з Маріанною

Маріанна і Віктор познайомились на дні народження їх спільного приятеля Олександра 5 березня 1982 року (це був також і день народження Маріанни). Мар’яні було 23, а Віктору — 19. Наприкінці вечірки Маріанна написала губною помадою у Цоя на обличчі (за ін. даними: на руці) номер свого телефону. Зустріч для Маріанни не була “роковою”, оскільки перед цим вона вже побувала у шлюбі (з карточним шулером) і була розлученою. Віктор передзвонив. Так розпочались їх відносини. Влітку вони жили у двох у наметі біля моря, а після цього Віктор привів Маріанну до батьків. На море їх віз Фірсов, який працював провідником в поїзді Ленінград — Феодосія.

“Він дуже болісно ставився у той час до того, що молодший за мене. І що я маю якийсь заробіток — у ті часи приголомшливий — я тоді отримувала по 150 рублів у місяць. І що у мене є якісь “монументальні костюми”, у яких хоч на прийом йди. А він сам собі шив штани.”

Тоді Маріанна працювала декоратором (завідувачкою цехами; мала підлеглих працівників) у цирку. Згодом, Маріанна допомагала Віктору у всьому.

Військомат

Коли восени 1983 року Цоєм серйозно зацікавився військомат, Маріанна і Віктор разом відшукали спосіб уникнення служби в армії. Було вирішено, що Віктор повинен лягти у психіатричну лікарню № 2 (на так званій “Пряжці”). Маріанна влаштувалась туди ж працювати безкоштовно художником-оформлювачем. Через півтора місяці його виписали звідти законним радянським психом. Так, за мірками радянського суспільства, Віктор Цой перетворився в аутсайдера. Але в іншому світі, де грали рок-музику і не оглядались на правила, він ставав усе помітнішою фігурою.

1990 рік

Взимку і весною гурт безперервно гастролював по країні, а на літо музиканти роз’їхались на канікули.

Навесні 1990 року на запрошення однієї з найбільших японських компаній “АМЬЮЗ” Віктор Цой з Джоанною Стінгрей їздили в Японію. Віктор Цой в Японії відвідав концерт “Всі південні зірки”. Лідер “Всіх південних зірок” Кейсуке Кувата дуже здружився з Цоєм і подарував йому чорну гітару. З Японії до Москви з візитом-відповіддю приїздила делегація із 6-ти чоловік, що представляли інтереси “АМЬЮЗ”. На осінь 1990 року були заплановані гастролі в Японії. На початку року в Японії вийшов диск з записом “Групи крові”.

Зі своїм гуртом В.Цой гастролював Росією, Україною та Білоруссю. За сім місяців 1990 року Віктор Цой дав понад 70 концертів по всьому Радянському Союзу.

Одного разу в Україні перетнулись маршрути двох гастрольних турів двох груп — “Ласкового мая” і “Кино”, а гастролери опинились в одному готелі. Там і відбулось знайомство Віктора Цоя з Юрієм Шатуновим.

13-14 червня Віктор Цой дав свій останній концерт — в Ризі, на стадіоні “Даугава”. Закінчив піснею “Перемен требуют наши сердца”. 

Смерть в автокатастрофі

15 серпня 1990 року в 6:00 ранку Віктор попрощався з сином, який залишився чекати його на дачі і поїхав на рибалку.

А о 12 годині 28 хвилин Віктор Цой загинув в автокатастрофі. ДТП сталося на 35 кілометрі траси “Слока — Талсі”, неподалік від містечка Тукумс, що в Латвії, в кількох десятках кілометрів від Риги. За два тижні до загибелі Віктора у господаря будинку, де відпочивав Цой, втопився син.

15 серпня 1990 року біля шостої години ранку Віктор Цой сам поїхав на риболовлю на озеро Енгурес. Зазвичай, на риболовлю Віктор їздив один, коли всі спали. Але того ранку Наталія і Саша прокинулись, і Віктор запропонував сину поїхати з ним. Олександр відмовився, оскільки не виспався. Назад Цой повертався опівдні. Від озера до селища — 15 хвилин автомобілем. Дорога весь час звивиста, і лише біля мосту через маленьку річку Тейтопе вона пряма. Проте, попереду була небезпечна ділянка дороги — “сліпий” поворот. Автомобіль Віктора мчав узбіччям дороги більш ніж 230 метрів, (за іншими даними — 21 метр) після чого різко повернувся на дорогу і виїхав на зустрічну смугу. Назустріч Вікторові, в протилежному напрямку, рухався автобус Ікарус-250, який проїжджаючи той самий “сліпий” поворот перед річкою, виїхав на пряму ділянку дороги, і в цей момент відбулось зіткнення. Водій “Ікаруса” різко звернув управо. “Москвич” Я6832ММ вдарився переднім правим крилом у ліву передню частину автобуса і від зіткнення його віднесло майже на 20 метрів убік. У свою чергу автобус з’їхав у річку. За словами Айзеншпіса, “Москвич”, від удару, відлетів у річку майже на 100 метрів.  Лічильник пробігу автомобіля Цоя зупинився на відмітці 3400 км. Кермо зігнуте з боку водія, збиті сидіння, розламаний щиток передньої панелі, капот відірваний, все інше зім’яте. На асфальті від удару залишилися вибоїни і сліди заносу, за якими місце зіткнення визначити було нескладно. Поруч з машиною лежав молодий чорнявий хлопець.  Водій автобуса побіг на хутір викликати “Швидку допомогу”. Лікарі приїхали через 5 хвилин. 

Автомобіль Віктора був повністю зруйнований до такого ступеня, що одне з коліс не було знайдене. Номерні знаки транспортного засобу неможливо було прочитати. Двигун розкришився, а його залишки знаходили в радіусі 60 метрів. Єдині деталі, які збереглись від зіткнення — кришка багажника з нерозбитим склом і задній міст. Автомобіль Цоя після аварії привезли в Ленінград, де Ліпніцький мав змогу його побачити.

Від озера, де Віктор рибалив, до місця зіткнення — 14 кілометрів. Віктор відмінно знав дорогу, оскільки три роки підряд відпочивав у цьому місці.

31.08.2015Сторінку підготував Андрій Петровський


Переглядів: 983

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21160)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17318)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14119)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13992)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13965)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13953)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13878)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13742)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13651)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13649)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13206)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13176)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (125)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (52)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (48)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (48)
• Небезпека вологих серветок (47)
• Тонкощі заварювання кави (46)
• Пиріг «Чорний ліс» (45)
• Особливості вживання видів води (13)
• А ваш шампунь безпечний? (12)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (12)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (12)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (12)
• Часникові стрілки корисніші за часник (11)
• Нецукровий діабет (11)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"