Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №786 від 24.11.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Зелене золото України

«Тричі щиро напоїв коріння буків і дубів своєю кров’ю молодою…»

«Тричі щиро напоїв коріння буків і дубів своєю кров’ю молодою…»

Сергій ІВАШИНЮТА: «Природа - це не тільки спадок наших предків, а й кредит, який ми беремо у нащадків»

З нагоди Дня працівників сільського господарства та за вагомі трудові досягнення президент України присвоїв почесне звання «Заслужений лісівник України» першому заступникові начальника - головному лісничому Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергію ІВАШИНЮТІ (на фото). Понад 40 років віддав він лісу, з них майже чверть віку - роботі на керівних посадах в апараті РОУЛтаМГ. У 2007 році захистив дисертаційну роботу на тему «Сучасний стан лісів зеленої зони м. Рівне та заходи щодо посилення їх еколого-захисних функцій» за спеціальністю «Лісознавство і лісівництво» й отримав науковий ступінь кандидата сільськогосподарських наук. Так син простого лісоруба із села Мала Любаша Костопільського району став вченим-­лісівником, який, як і його батько, все своє життя присвятив зеленому золоту України - лісу.

Якщо дереву понад 100 років, воно починає більше хворіти

В розмові з кореспондентом «Рівне-Ракурсу» Сергій Івашинюта наголосив, що, попри труднощі, лісова галузь Рівненщини демонструє суттєве фінансово-економічне зростання.

- Результати в нас хороші, - зазначив він. - Збільшення реалізації продукції - не менше 120 відсотків, в основному, за рахунок раціональної переробки лісу. Але є і проблеми - масове всихання соснових лісів через падіння рівня ґрунтових вод, що призводить до ослаблення імунної системи дерев та масового поширення шкідників і хвороб. А це - величезні економічні втрати для нашого підприємства, адже вартість пошкодженої деревини знижується майже втричі. Як наслідок - зменшення прибутків, відрахувань до бюджету та соціальних виплат.

Про всихання хвойних насаджень на Поліссі почали говорити ще у 2012 році. Однак минулого року ця проблема набула загрозливих масштабів. Якщо раніше хворіли переважно ліси віком понад 50 років, то зараз швидко всихає 80-річний ліс і лісові культури. Тобто, весь віковий сегмент хвойних порід під загрозою через екологічні та патологічні зміни. У заходах порятунку соснових насаджень науковці одностайні: всі уражені шкідниками чи хворобами дерева потрібно оперативно вирубати. І це мають бути не вибіркові рубки, а суцільні. Адже одне хворе дерево може заразити здорові насадження у радіусі трьох кілометрів. Відтак, суцільні санітарні рубки дозволять призупинити поширення хвороб і шкідників, а також заготовити ще придатну для подальшої переробки деревину.

- Санітарні рубки, - вважає Сергій Володимирович, - слід практикувати і до старих насаджень. Якщо дереву за 100 років, воно вже не так росте, починає більше хворіти, відповідно, якість деревини набагато гірша. Це - з економічної точки зору, а є ще екологічна. Як відомо, кожне дерево виробляє кисень, вбираючи з повітря вуглекислий газ. Чим старіше дерево, тим менше воно очищає атмосферу від вуглекислого газу.

У лісовому господарстві Рівненщини на високому рівні лісонасіннєва справа.

- Маємо одну з найкращих лісонасіннєвих баз України, що дає нам можливість при посадці лісових культур використовувати садивний матеріал з покращеними властивостями. Зауважу, що доля посадки лісових культур, створених з використанням садивного матеріалу, вирощеного з насіння, заготовленого з об’єктів постійної лісонасінєвої бази, становить більше 40 відсотків. На думку вчених, насадження, створені таким садивним матеріалом, на 20 відсотків продуктивніші від звичайних деревостанів та стійкіші до впливу зовнішніх факторів.

Ще одна болюча проблема - самовільні рубки. Щороку працівники лісової охорони складають понад 1000 протоколів на крадіїв лісу, направляють сотні повідомлень у поліцію. «А про бурштин не хочу й говорити, - каже Івашинюта. - Якщо проблема не буде вирішена на державному рівні, природа Полісся буде знищена варварськими способами незаконного видобутку унікальних покладів «сонячного каменю».

Золотий фонд лісової галузі: лісники, лісничі, робітники та інженери

За останні п’ять років в області збудовано 700 кілометрів лісових доріг, в тому числі 96 кілометрів - з початку цього року. На ці потреби лісогосподарські підприємства витратили понад 9 мільйонів гривень власних коштів. В обласному управлінні переконані, що розвиток лісової інфраструктури, а також запровадження системи протипожежного відеонагляду за лісовими масивами, дозволить ефективніше вести лісове господарство, боротися з лісовими пожежами та крадіжками лісу. «Окрім того, будівництво лісових доріг має важливе соціальне значення, адже у багатьох випадках нові лісові дороги покращують транспортне сполучення між населеними пунктами та сприяють зростанню потоку любителів зеленого туризму на Рівненщину», - зазначив Сергій Івашинюта.

Розповідаючи про лісову галузь області, не можна не сказати про її золотий фонд - лісників, лісничих, робітників та інженерів. Тих, хто щоденно забезпечує охорону і захист лісу, плекає мільйони саджанців та створює нові ліси.

- Вони йдуть у ліс незалежно від того, чи дощ на вулиці, чи сніг, чи мороз, адже це їхня робота, й ніхто, крім них, її не виконає, - наголошує Сергій Володимирович. - Дякуючи їхній самовідданій праці, наше управління протягом останніх 10 років входить в Україні у трійку кращих. В Україні є близько 300 лісгоспів. У 20-ку кращих з них постійно входять 6-7 з 16 державних лісгоспів області, а в 50-ку - усі 16. Понад 130 лісництв Україні щороку беруть участь у конкурсі професійної майстерності на кращого лісничого держави. За останні 10 років наші три лісничі були визнані найкращими лісничими України: два - із Соснівського лісгоспу, один - з Рокитнівського. Років вісім тому на міжнародних змаганнях майстрів лісової галузі в Молдавії молодий працівник із Володимирецького лісгоспу зайняв перше місце в Європі.

Майстрам лісової галузі підростає надійна зміна. «В області дуже багато шкільних лісництв, рівень підготовки в них надзвичайно високий, - запевняє Івашинюта. - Ми завжди займали перше, друге або третє місце - нижче третього ніколи не опускалися».

Музей лісу – історія лісів від найдавніших часів і до тепер

Та чи найбільше Сергій Івашинюта пишається відкритим біля Костополя унікальним Музеєм лісу - єдиним в Україні. Схожих закладів, де в одному місці були би зібрані експонати, які представляють історію лісів від найдавніших часів і до тепер, у нашій країні ще не було. Експозиції музею розповідають про історію розвитку лісу, галузі лісового господарства України та нашої області зокрема, а також про відомих науковців і діячів, які зробили неоціненний вклад у збереження лісу та розвиток лісової галузі. Відвідувачі закладу мають можливість побачити колекції флори і фауни Рівненщини, зразки народних промислів, пов’язаних з лісом. У подальших планах організаторів музею - відновлення будинку лісника початку XX століття. Територія навколо музею - це своєрідна рекреаційна зона, одне з улюблених місць відпочинку місцевих мешканців. Адже тут облаштований дитячий майданчик з гірками для розваг, прокладена унікальна екологічна стежка.

- Моя заповітна мрія - створити ще Музей мисливства, - ділиться сокровенним Сергій Володимирович. - Для майбутніх експозицій уже зібрано близько 200 експонатів. Начальник полігону подарував нам велику гільзу, з якої ми зробили в розрізі майже метровий макет патрона до мисливської рушниці зі всією його начинкою: порох, пижі, прокладки, куля тощо. Впевнений, дітям це буде цікаво. Створення Музею лісу, підготовка до відкриття Музею мисливства - все це я роблю безкорисно, на громадських засадах, бо хочеться після себе залишити добрий слід.

Життя сина костопільського лісоруба, який став вченим-­лісів­ником і головним лісничим Рівненщини, - зразок самовідданого служіння захисту довкілля. «Природа - це не лише спадок наших предків, а й кредит, який ми беремо у нащадків», - переконаний заслужений лісівник України Сергій Івашинюта.

У далекому 1953-му відомий український поет Платон Воронько у вірші «Люблю я ліс» поділився з шанувальниками поетичного слова своєю любов’ю до зелених шат української землі:

Березу, вільху і ліщину,

Дубів могутність величаву

І навіть тихий верболіз -

Люблю я ліс.

Його по праву

Я і шаную, і люблю,

Вклоняюсь пишному гіллю,

Бо тричі щиро напоїв

Коріння буків і дубів

Своєю кров’ю молодою.

Сергій Івашинюта народився в 1953-му - в рік, коли були написані ці рядки. Що це - збіг обставин чи Божий промисел? Безперечно одне: така одержима любов рівненського вченого-лісівника і патріота України до лісу та безупинна його турбота про зелене золото для наступних поколінь - від Бога!

24.11.2016Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1124

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (815)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"