Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №790 від 22.12.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Невигадана історія

Усе по-чесному

Усе по-чесному

Любочка. Так звали її односельці і коханий. Люба була вдовою, виховувала доньку від свого першого чоловіка-п’янички, з яким розлучилася.

Люба і Віктор були сусідами. В кожного своя сім’я, свої радощі і печалі. По-сусідськи товаришували. В обох дитинство і юність були схожі. Обох виховували тільки мами. Любин батько пішов з сім’ї, коли їй було 3 роки. Де він вештався, ніхто не знає, отже аліментів не одержували. Мама сама виховала гарну і порядну дівчину.

Батько Віктора мав другу сім’ю, аліменти платив регулярно, але Віті цього було замало. Він хотів, щоб батько завжди був поруч. Щоб не тільки годував і одягав, а дарував любов і підтримку, батьківське тепло. Але тато не повернувся, і Віктор в житті досяг усього сам. Добре навчався, допомагав дідові в кузні, опанував токарну справу, зварку, добре знався на автомобілях. Закінчив с/г інститут і став інженером-механіком. Після навчання працював у досліднім господарстві, отримав будинок, зведений для фахівців. Люди поважали його за золоті руки, розум, привітність і щирість. Хотів і матір перевезти до себе, але вона не погодилася.

Хоч і задивлялися на молодика дівчата, та він відразу, тільки побачив, закохався в Анжеліку. Таке рідкісне, незвичайне ім’я їй личило. Мала щось від знаменитої героїні-красуні з французького фільму «Анжеліка і король». Була розлучена. Мала сина Дениса. Незабаром вони побралися. На весіллі його мати часто витирала сльози, що самоволі бігли й бігли з очей. «Мамо, ну чого ти? - турбувався він. - Все ж добре!» Мати тихо відповідала: «Так, синку, добре…» І сумно всміхалася (серце відчувало, що невістка не є тією жінкою, яка зробить її сина щасливим). А поки що все і справді було добре.

Віктор поспішав додому до дружини, жалів її, намагався переробити всю важку роботу сам. Любив возитися з хлопчиком і мріяв про доню. Прожили 5 років. Анжеліка і не збиралася народжувати. Віктор часто їздив у відрядження. Сумував за сім’єю. Привозив подарунки, ласощі, зароблені гроші всі до копієчки віддавав дружині. Ох, ці гроші! Не трималися вони чомусь у домі. Як вода проміж пальців спливали. Скільки не приносив, їх ніколи не вистачало, й Анжеліка часто позичала у сусідки Люби. Вони товаришували, але були зовсім різні. Люба була теж гарною, ніжною і милою. Повна протилежність різкій, розкутій і цинічній Анжеліці.

Люба згадує:

- Я сама вважаю себе винною. Треба було бачити, хто є коханий (перший чоловік), п’є він чи не п’є. Якщо п’є, то треба було від нього втікати, а не дітей народжувати. Скільки було радощів, коли народилася донечка Катруся! Та радість випарувалася, як тільки побачила у вікно пологового будинку п’яного чоловіка. Він стояв на колінах у брудному снігу. У мене відразу пропало молоко. А коли прийшов час забирати з пологового будинку, то попрохала маму, щоб вона не брала з собою пиятика. «Доню, хіба ти гірша за інших? Всіх приходять забирати чоловіки», - крізь сльози казала мати.

Приїхали мама, подруга і чоловік. А я не хотіла давати йому дитину, бо боялася, щоб не впустив.

Йому було вже 33 роки, а я зовсім молода, недосвідчена, хоча вже усвідомлювала, яке цеі горе, коли чоловік - алкоголік. Усе в хаті і на дворі робила сама, на нього не надіялася. Рада була, коли його вдома не було. Хіба це щастя? Скільки ховалася з дитиною потайки від усіх! Не хотіла, щоб люди знали, як я живу. Дитина спить, а я думаю, як мені бути далі…

Коли я захворіла, і мене поклали у лікарню, просила чоловіка не пити і бути з донечкою. Але горілка для нього була важливіша. На третій день посеред ночі чоловік стукає у вікно (лежала на першому поверсі). Визираю: внизу стоїть коляска з дитиною. А в мене одягу немає, тільки халат. Що робити? Жінки вдягли мене в декілька халатів, поставили стілець, і я вилізла на підвіконня. Було високо, хоч і перший поверх. Але робити нічого, і я стрибнула до дитини. Виявилося, чоловік поїхав на відкриття бару, а його кровиночка залишилася на вулиці. Змушена була відпроситися з лікарні і хвора пішла з коляскою додому пішки, а це 5 км.

Розлучитися не наважувалася. Коли тверезий бував, добрий, хороший, та й свекруха просила не кидати його, бо пропаде зовсім. Ми з нею надіялися, що він вилікується. Пити почав, коли закрили сирзавод, роботи не було. Таки вмовили лікуватися і нарешті закодували. Яка то була радість! Коли влаштувався на роботу, повертався додому тверезий. І все ж, яка іронія долі?! В спеку, розігрітий стрибнув у річку, і в нього зупинилося серце…

Мати настійливо кликала до себе. На той час вона вийшла заміж. Вітчим виявився порядною людиною. Було де жити, мала роботу. Працювала фельдшером.

І свекруха підтримувала. Кожен ранок відводила Катрусю в дитсадок, ввечері забирала. Поралася на городі, варила їсти, читала онучці казки, поки вона не засинала. А я лежала до ранку з розплющеними очима і все думала, жаліла за своїм, таким незграбним життям.

Усе ж потроху налагоджуватися почало, забулося погане, а лишилося лише світле і добре. На маленьку зарплату примудрялася господарювати, ще й матері щось висилала…

Віктору подобалося в затишній Любиній оселі, її смачні страви (вона запрошувала сусідів на свята, Дні народження донечки і свої). Анжеліка не любила готувати, обходилася ковбасою, консервами. Він прощав їй не зварений борщ і розгардіяш у домі, бо любив. Йому хотілося затишку в оселі, мати власну дитину. Та це були тільки марні мрії. Він намагався обігріти батьківським теплом Дениса, та хлопець підростав і ставав вередливим. Вимагав дорогих іграшок, обновок. Анжеліка заспокоювала його: «Батько купить!» І він купував. Якось збираючись у відрядження, не знайшов у схованці грошей. Запитав у дружини:

- А де ж гроші?

- Немає! - відмахнулася вона.

- Як? Я ж недавно приніс!

- Витратила. Віддала борги, чобітки он купила. Побіжу до Люби, позичу…

Побігла до Люби, позичила 200 гривень.

- Можу дати лише до суботи. Їду до Канева, сестра заміж виходить, запрошує на весілля.

- До суботи віддам.

У п’ятницю Люба, ніяковіючи, прийшла до сусідів.

- Ой! Віктору затримали аванс, - бідкалась сусідка. - Позич десь, або поїдеш на наступні вихідні…

- Не можу я. Я ж казала тобі, що у сестри весілля, вітчим мене зустрічатиме на станції. Та і в кого я позичу?

Анжеліка сміється:

- Де ж я тобі візьму? Попроси свекруху, хіба не дасть?..

Люба мало не плакала. А Віктор не знав, куди подіти очі від сорому. Анжеліка сказала зі сміхом:

- Грошей немає, а от Віктора можеш забирати. В господарстві знадобиться…

Від образи й приниження йому забракувало повітря.

- Ти що, з глузду з’їхала? - з осудом сказала їй Люба. - Мені потрібні мої гроші, а не твій Віктор.

Анжеліка реготала:

- Бери, не пожалкуєш!

Люба спалахнула гнівом:

- Не гніви Бога! Такого чоловіка ні на які гроші не поміняєш, такий долею посилається раз і назавжди!

Сусідка продовжувала весело:

- Чоловіка можна знайти, а от де взяти гроші посеред ночі?

У Люби вже сльози на очах виступили, слова десь поділися. Хіба зрозуміє її сусідка, в якої все є, та бракує лише совісті?! Боячись розплакатися, пішла до дверей.

- Почекай! - покликав Віктор. - Ось тільки речі візьму. Я швидко.

Люба таки розплакалася. Віктор ішов слідом за нею, а вона благала:

- Ти що, жартів не розумієш? Не сором мене! У мене і без вас клопоту вистачає…

А Віктор заспокоював:

- Не переживай, все буде гаразд. Тепер я твій, все по-чесному.

Подальшими подіями тішилася вся вулиця. Віктор йшов на роботу, або їхав у відрядження, Анжеліка била сусідці вікна й обзивала такими словами, що ні в якому словнику не знайдеш. Люба мусила перебратися до свекрухи, але Анжеліка знаходила її і там. Повертався Віктор, забирав її назад, міняв вікна, що були побиті, а Анжеліка знову їх била.

Люба перебралася жити у медпункт, Анжеліка і сюди прийшла. Скручувала з пальців дулі і тицяла Любі в обличчя. Кричала:

- Ти що, дурна зовсім? Він же на зло мені пішов до тебе! Потрібна ти йому! Подивись на себе в дзеркало! Він все рівно повернеться до мене.

Люба змушена була поїхати до батьків у Канів. Та через кілька днів туди ж приїхав і Віктор.

- Давно мріяв жити у Каневі, гарно тут у вас!

- Не переслідуй, - говорила Люба. - Не люблю я тебе.

- Нічого, зате ти мені люба. Звикнеш! А, може, й покохаєш…

Згодом вони повернулися назад у Городище, обоє працюють. Люба народила хлопчика і дівчинку. Віктор започаткував власну справу. Обоє щасливі. Віктор не натішиться Любою і дітками.

22.12.2016Катерина Шевченко


Переглядів: 1098

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14222)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13774)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (748)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (84)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"