Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №828 від 21.09.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Невигадана історія

Біла тростина

Біла тростина

«Ой, недарма я не хотіла Настю за невістку! Недарма… Ніби відчувало моє серце… Чи ж на ній світ тоді зійшовся, сину?» – строчила, як заведена, Орися.

«Схаменіться мамо! Ще, не дай Боже, Настя почує! Їй і так важко. І Ангелінку розбудити можете. Хіба від біди хтось застрахований, мамо?» – мовив Іван, обдавши неньку докірливим поглядом.

Орися нічого не хотіла чути. Не такої невістки вона бажала! Хто ця Настя? З’явилася у їх домі без статків, без освіти. З багатодітної бідної сім’ї. А тепер – ще й ця біда, коли після важких пологів Настя осліпла… Чи хоча б уявляє собі син, яке то життя із незрячою? Хто обпере його, нагодує? Хто за дитинкою глядіти буде?

– Я чула все, що мати казала, Ваню. Не хочу бути завадою у вашому домі. Відведи мене з донькою до моїх батьків. Господи, за що ти зі мною так? – по блідому обличчі Насті горошинами покотилися сльози.

Іван ніжно обійняв дружину. Заспокоїв: вона дуже йому потрібна! Взагалі, він життя не уявляє без неї, без їхньої донечки: «Ти неодмінно вилікуєшся, кохана. Втрачати надію ніколи не можна».

Відтепер Настя почала жити в іншому світі. Світі, де немає сонечка, барвистих кольорів осені, де вона не знає, коли настає день і приходить ніч. В якому сумно і страшно…

Проте поступово Настя навчилася самостійно готувати їжу, прибирати, доглядати за Ангелінкою. У вільний час в усьому допомагав їй Іван, а на вихідні навідувалася мама з сестрою. Лишень Орися, перегородивши подвір’я, більше не цікавилася ними. Замкнула на замок ворота і своє серце.

– Знатиме Іван, як матір рідну слухати. А мені про доньку подбати треба, – пояснювала сусідам.

Якось зібралася Настя на ринок. Хотіла вперше зробити це самостійно. Тим більше, що ринок неподалік їхнього дому. Уявила, як здивується Іванко, коли у вечері вона йому про це розкаже! Уже вивезла за ворота Ангелінку у візочку, як згадала, що забула вдягнути малій рукавички, і повернула до хати.

За огорожі зиркали за нею лукаві очі свекрухи. «Бач, яка горда та Настя! Навіть про допомогу не просить! Чим би то насолити нахабі?» – вужем підкралася до неї зла думка. І за мить у її руках уже була біла тростина, яку Настя залишила біля візочка. Єхидна усмішка викривилася на устах Орисі, коли слідкувала, як Настя шукала паличку. Тремтячими пальцями обмацувала візок, доньку, ворота. Перебирала у траві гілочки старого горіха, обламані вітром. А потім витерши сльози із незрячих очей , крок за кроком, рушила з візочком…

Повернувшись з важкими пакетами, знову стала обмацувати все біля своїх воріт… Іванові Настя сказала, що загубила тростину на ринку.

– Не переймайся тим. Іншу придбаємо. Врешті, скоро вона взагалі не буде тобі потрібна. Через тиждень поїдеш на операцію, люба, – як завжди заспокоював її Іван.

І ось вона у клініці. Позаду операція.

– Усе має бути добре . Через два дні знімемо вам пов’язку, – Настя відчула на своєму чолі теплі руки професора. Незримий клубок підкотився їй до горла : цілих два дні! Тепер це було так багато!

Їй не вірилося: невже вона знову буде бачити? Три роки лікування перед тим були безрезультатними. Страшно подумати, що вона ще не бачила своєї доньки…

Щастя синової сім’ї, яке, мов сонце після негоди, засвітило у їх дім, здається, розлютило Орисю. Її дратувало, як повеселіла Настя засіває квітник, як разом з Іваном вони висаджують вишні…

Занедбане ж Орисине подвір’я чомусь нагадувало недоглянуту дитину – сироту. Але вона тим не переймалася: добре, що донька її, десь там, в Іспанії, гарно влаштувалася, скоро кошти надсилати буде, тоді й візьметься Орися за порядок. Зробить євроремонт у своїй половині – усі заздрити будуть!

Галина і справді спочатку передавала матері бусом різні пакунки, переказувала кошти. Орися наряджалася в імпортний одяг, хвалилася сусідам, мовляв, це Галинки подарунки.

І врапт якось поникла Орися. Посіріло її колись рум’яне обличчя, осіли плечі і зовсім не стало сил. Часто боліла голова. Інколи навіть за хлібом важко було їй сходити.

– Бачу нездужаєте ви, мамо. Відчиніть ворота. Скільки гніватися будемо? І головне: за що? Ми ж не чужі, мамо! – через стіну нової кам’яної огорожі мовив якось Іван.

– Ні, ми давно чужі. І не потрібна мені ніяка ваша допомога. Скоро Галя моя приїде, – сказала, як відрізала Орися. А серце защеміло від образи, від відчуття розбитості, непотрібності: де ж її донька? Чому забула про матір? Давно звістки не подає. Видно добре їй у тій Іспанії. Та хіба вона ворог своїй доньці?

Одного разу запримітила Орися чорні плями на листі жасмину. Здивувалася: що б це було? Глянула у височінь. Чорні плями з’явилися і на білих хмаринах, на голубизні неба і верхівках дерев…

– У вас – глаукома важкого ступеня. Потрібна термінова операція. Інакше можете втратити зір», – застеріг її лікар, коли Орися навідалася у поліклініку.

Вона не надто перейнялася цими словами. Мало що кажуть лікарі! Тим паче, на операцію потрібні чималі кошти… Звісно, діти їй би допомогли. Ще й хорошого спеціаліста знають. Того, що Настю оперував. Дотепер на перевірку до нього їздить. Але як же вона до них з таким проханням піде? Ні, жаліти її не потрібно! Може, Галя усе – таки приїде?

Темні плями перед очима стали з’являтися частіше, усе довкола розпливалося, боліли очі.

Орися вирішила сходити в аптеку за знеболюючим. Надворі почав накрапати дощ. Утаку сиру погоду зір особливо її підводив. Тепер Орися не могла собі уявити, як жила Настя, коли осліпла. Ще й усіляку роботу в хаті і біля хати виконувала!

Густий дощ заступив і так помутнілий світ. Нещадний вітер ламав парасолю. Добре, що до аптеки уже недалеко. Ось і це роздоріжжя… Щось закрутилася їй голова… Орися ще почула, як хтось закричав: обережно! Як заскрипіли колеса авто… Сильний біль різав її тіло, що поволоклося кривавим асфальтом. А потім настала – темрява.

Отямилася Орися у лікарняній палаті. Гіркі сльози покотилися з її очей, коли побачила біля себе сина і Настю з онукою.

– Прости мені, донечко. Знаю: це – Божа кара за те, що забрала колись у тебе білу тростину. Якою ж нікчемною я була! Залиште мене, не приходьте більше! Бо хто я вам після цього?

Напружена пауза зависла у повітрі.

– Вам не можна хвилюватися, мамо. Заспокойтеся. Тепер усе буде добре. Ми ж – свої, рідні. Чи не так? Підійди ближче, Ангеліночко. Скажи, щось гарне бабусі, – сказала Настя.

Красуня – онука дивилася на Орисю карими синовими очима і на душі від цього стало їй легко і тепло…

21.09.2017Марія Маліцька.


Переглядів: 928

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21071)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14382)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14035)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13855)
• Бюджет і ми… [965] (13788)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (891)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"