Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №831 від 12.10.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс інтимний

Елізабет Баторі.

Елізабет Баторі.

Історія Кривавої графині

У 1560 році, в дуже заможній родині, яка не відрізнялася високими моральними принципами, з’явилася на світ дівчинка Елізабет (Єлизавета). Знатні персони того часу займалися кровосумісництвом, всюди панували патологічна жорстокість і повна розпуста, нащадки однієї династії вступали в шлюб, і у них народжувалися хворі не тільки тілом, але і духом діти. І рід Баторі не був винятком: у сім›ї все частіше з›являлися божевільні.

Як вважають дослідники, дуже вродливу і розумну дівчину не обійшли стороною психічні розлади. Вона виділялася на тлі інших аристократок високим інтелектом, а також здатністю схоплювати на льоту знання. Елізабет (Ержебет) Баторі прекрасно володіла трьома іноземними мовами, в той час як інші ледве читали. 

Дівчинка прекрасно розуміла свої переваги і знала, що їй дозволено буквально все. Її безпричинно охоплювала дика лють. Вона приймалася бити батогом служниць за найменшу провину і зупинялася тільки тоді, коли вони падали без свідомості. З дитинства юна графиня, у якої часто змінювався настрій, відчувала величезне задоволення, спостерігаючи за тим, як із страшних ран сочилася червона кров. Такі побиття проходили щодня, і Елізабет Баторі навіть почала вести щоденник, де докладно описувала події. Батьки дівчинки знали про її садистські схильності, але не надавали цьому особливого значення. Жорстокість, яка прокинулася в ранньому дитинстві з віком перетворилася в справжню патологію. 

У 1575 році 15-річна графиня виходить заміж за відомого полководця, власника численних земель Надашді, якого за жорстоке ставлення до полонених турків прозвали «чорним витязем Угорщини». Чоловік підніс Елізабет справді щедрий подарунок – Чахтинский замок у Карпатах, де вона вела господарство самостійно, оскільки доблесний воїн весь час проводив у битвах. Сімейне життя було складно назвати щасливим. Чоловік часто залишав юну дружину, а вона незабаром завела коханця з числа слуг. Дізнавшийся про суперника Надашді вирішив його провчити і згодував зграї голодних собак. Елізабет Баторі, надивившись на таке звірства, вирішила розважатися таким же чином, і тут її садистський потенціал реалізувався у всій красі. Наприклад, за найменшу провину вона могла заколоти служницю ножицями. З часом криваві фантазії аристократки досягають свого апогею. 

Холодне до людських страждань серце Елізабет не пом’якшало навіть після народження дітей, і патологічні нахили з кожним днем все виразніше проявляються. Жорстокість її не знала меж: графиня била слуг кийком, проколювала їм різні частини тіла, насолоджуючись видом крові. Словацькі працівники, які перебували в підпорядкуванні в угорських господарів, ставали їх повноправними рабами, з якими ті були вільні робити що завгодно. І вбивства кріпосних селян, що не мали права голосу, не вважалися в ті часи чимось незаконним.

Підземні камери тортур знаходилися як у головної резиденції Баторі, так і інших фамільних маєтках. Це був справжній театр людських страждань, де над нещасними жертвами дуже довго знущалися і так само повільно позбавляли життя. Вбивати й мордувати людей графині допомагали її особисті слуги.

Після смерті чоловіка Елізабет, яка отримала прізвисько Кривава графиня, з ще більшою жорстокістю приступає до знущань. Відомо, що господиня заводить коханку серед своїх працівниць, яка розділяє захоплення пані. З її подачі Баторі змушує дівчат прислужувати оголеними навіть в лютий холод. Вона обливає їх крижаною водою і залишає вмирати болісною смертю на морозі. Леді Елізабет Баторі здирала шкіру у своїх працівниць, катувала їх гарячою праскою, припікала смолоскипами, різала тіло ножицями. Найбільше вона любила забивати голки під нігті дівчат, а коли ті намагалися вийняти їх, щоб позбутися сильного болю, відрубувала сокирою пальці. Графиня буквально впадала в ейфорію, спостерігаючи за тим, як корчаться жертви, і кусала їх тіла зубами, насолоджуючись видом теплої крові.

Нова забава Елізабет Баторі полягала в тому, що жінка їздила країною і шукала бідних і красивих дівчат – живих іграшок для своїх страшних розваг. Робити їй це було зовсім неважко, оскільки убогі селяни з превеликим задоволенням продавали своїх дочок за невелику суму. Проте чутки про нехороший маєток швидко поширювалися в окрузі, а в лісі з›являлися нові могили, в яких ховали по 10-12 чоловік відразу. Незабаром бажаючих віддати дітей в прислугу аристократці навіть за добрі гроші не знаходилося, і юних дів безцеремонно викрадали або підшукували в найвіддаленіших селах.

Навіщо ж графині знадобилися дівчата, що не пізнали любові? Вважається, що Елізабет Баторі, яка захопилася чорною магією, купалася в їх крові, щоб залишатися молодою і красивою. Надміру пихатій і самозакоханій жінці, що почала втрачати свою привабливість, було складно ховати глибокі зморшки під косметикою. За старовинними переказами, графиня під час чергових катувань юних дівчат виявила, що там, куди потрапила їхня кров, шкіра знову придбала пружність і тонус. Елізабет, яка спілкувалася з відьмами й знахарками, вирішила, що знайшла свій секрет вічної молодості, а бажання вбивати тільки зросла. Найкрасивіших дівчат відводили в підземелля, а решту відправляли на важкі роботи. В камері тортур над селянками знущалися підручні графині, а незабаром Єлизавета Баторі особисто приступала до екзекуцій.

Коли безпорадні жертви вже не могли стояти і корчилися на холодній підлозі від болю, їм перерізали артерії і зливали всю кров у ванну, куди падала аристократка, яка мріяла стати такою ж красивою, як у молодості. Щоб спростити собі завдання, садистка замовила «залізну діву» – порожню фігуру, яка складалася з двох частин і утикалася гострими голками. Коли нещасну дівчину поміщали всередину знаряддя, шипи протикали її тіло наскрізь, і вона стікала кров›ю, яка лилася прямо у ванну через стік внизу.

З часом графиня почала мордувати дочок із знатних сімейств. Вона вбивала селянок, однак результатів це не приносило: аристократка стрімко старіла. Засмучена жінка звернулася до відомої відьмі, яка порадила використовувати кров не простолюдинок, а знатних дівчат. Так починається хвиля нових вбивств.

Кривава графиня думала лише про те, як їй непомітно поховати стільки трупів. Священики, які підозрювали недобре, не залишалися осторонь і незабаром привселюдно назвали її страшним звіром, що погубила безліч життів. Вони відмовилися відспівувати за всім релігійним правилам жертв Елізабет, і Баторі, щоб не викликати нового галасу, різала на дрібні шматочки тіла і ховала останки в полі. Часто вона скидала розчленовані закривавлені трупи у воду, де їх і знаходили перелякані рибалки. Одні шепотілися, що в цих місцях завівся страшний перевертень, інші згадали Влада Дракулу. Однак незабаром стало зрозуміло – нечисть ні при чому. Кілька дівчат змогли втекти з маєтку божевільної графині і розповіли, які жахливі звірства там кояться. Лютеранський священик Мадьяри прилюдно назвав Баторі страшним звіром, однак божевільні ритуали тривали.

Коли вичерпався величезний статок графині Баторі, кривава історія підійшла до свого кінця. В 1607 році постаріла Елізабет продає за безцінь родові маєтки, а її родичі, налякані не стільки розповідями про містичні ритуали, скільки тим, що божевільна аристократка розбазарює землі, просять провести розслідування. Чутки про страшні звірства доходять до імператора, і він посилає озброєний загін у Чахтинский замок. Солдати увірвалися у фортецю і застали графиню за черговим вбивством. Вона і її слуги, які проводили криваві обряди, були затримані на місці злочину. У підземних казематах виявили тази з засохлою кров›ю, клітки, де містилися нещасні полонянки, «залізну діву». Коли знайшли незаперечне доказ злочинів – щоденник графині, в якому вона з насолодою описувала всі тортури, – відпиратися було марно.

Почалося слідство, під час якого були виявлені в підземеллях Чахтинского замку дванадцять жіночих знекровлених трупів, а на закритому процесі очевидці і слуги розповіли всьому світу про звірства графині. Незабаром угорський парламент звинуватив жінку у вбивствах, а на суді зачитали щоденник представниці знатного роду, яка перевершила всіх серійних маніяків за кількістю жертв і особливою жорстокістю.

На початку січня 1611 року були зачитані вироки. Підручних, які допомагали вбивати, стратили, але оскільки рід Баторі був дуже впливовим, аристократці допомогло високе положення, і її засудили не до смерті, а довічного ув›язнення. Графиню замурували у фортеці, залишивши лише невелику дірку для передачі їжі. Злочинницю, яка прожила три роки у вічній темряві і духоті, опікали слуги, приставлені її дітьми, а за кілька тижнів до смерті вбивці дозволили скласти заповіт і оголосити останню волю. Вважається, що «Чахтицке чудовисько» поховали біля стін замку в серпні 1614 року, поруч з останками її численних жертв.

Чому ж зараз у справі сумно відомої графині все не так однозначно? Дослідники впевнені, що ніяких очевидців просто не було, а визнання у слуг вирвані під тортурами. Не випадково свідків подій, що відбувалися тут же стратили, а численні недоліки у справі наводять на роздуми. Звичайно, Єлизавета Баторі приймала омолоджувальні ванни, однак замість крові незайманих вона використовувала різні трав›яні настої, які надавали шкірі пружність. Якщо врахувати, що вона загубила життя понад 600 жінок, то крові їй вистачило б лише на тридцять тижнів. А очевидці заявляли, що вона приймала ванни чотири рази на місяць.

Справа в тому, що королівство Угорщина до XVI століття було католицькою державою. Однак після поширення протестантизму, який спочатку вважали єрессю, почалися збройні зіткнення між прихильниками двох релігій. Запекла боротьба проходила на тлі турецької навали, і католицькі священики, які дали свідчення проти Елізабет і мріяли усунути впливову протестантку, поклали око на її незліченні багатства. Крім того, головний обвинувач претендував на частину земельних володінь Баторі, і вважати його неупередженим суддею під час процесу вкрай складно. І весь величезний статок графині був перспективним шматком для поділу. Така практика існувала і раніше, заможних людей звинувачували в тому, що вони служать дияволу, а тим часом міська скарбниця поповнювалася. Як вважають фахівці, джерела, завдяки яким угорська аристократка придбала репутацію ненормальною садистки, не зовсім достовірні, оскільки справжні документи, де розповідається реальна історія Елізабет Баторі, були знищені за наказом влади. А після смерті графині з’явилися нові чутки і домисли.

Зараз ніхто не зможе точно сказати, ким же насправді є знаменита на весь світ графиня Елізабет Баторі. Дослідників ще довго буде хвилювати неоднозначна особистість, яку вважають злочинницею. А місцеві жителі, за чутками, чують по ночах гучні стогони з родового замку вбивці, що приводять у жах всю округу.

12.10.2017


Переглядів: 1467

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21064)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17207)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14463)
• Допомога під час карантину [967] (14378)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14221)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14031)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13906)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13876)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13858)
• Живи до ста! [965] (13848)
• Бюджет і ми… [965] (13783)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13773)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13654)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13565)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13563)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13502)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13114)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13096)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (740)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (81)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (77)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (76)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (74)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (74)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (72)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (72)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (71)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (69)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (67)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (65)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"