Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №270 від 14.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Що ми їмо?

Ковбаса уповільненої дії

У м’ясних виробах немає місця для м’яса

Випробувальна лабораторія харчової продукції системи Держспоживстандарту перевірила вироби кількох м’ясопереробних підприємств Рівненщини і виявила у них підвищений вміст нітритів.

“Небезпеки не уникнути, доки не буде налагоджена тісна співпраця між органами Держспоживстандарту, управлінням у справах захисту прав споживачів і службою ветеринарної медицини,” - стверджують працівники ДП “Рівненський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації”.

“Усе є отрутою, усе є ліками, важливою є лише доза” - ця мудра думка царя Соломона справедлива і стосовно чилійської селітри або її хімічного аналога - нітриту натрію (NaNO2).

Якби не нітрити, ковбаса та шинка мали б неапетитний вигляд і дуже швидко псувалися. Нітрити зберігають гарний рожевий колір м’ясних продуктів та уповільнюють ріст бактерій, які можуть спричинити ботулізм. З іншого ж боку, регулярне вживання “стабілізованої” таким чином ковбаси може призвести до руйнування здоров’я її фанатів, адже нітрити у фарші підсилюють дію нітрозамінів, що провокують онкологічні захворювання. Харчові продукти з високим рівнем концентрації нітритів можуть призвести до важких наслідків для здоров’я необережного споживача.

Допустима концентрація нітриту у продукті - не більше, ніж 0,005 відсотка. А от у ковбасах, які постачає на ринок рівненське підприємство, його вміст становить 0,0086-0,0088 відсотка від загальної маси. Приватний підприємець із села Деражне Костопільського району пішов іще далі: у продукції його ковбасного цеху виявлено від 0,0950 до 0,0149 відсотка нітриту.

За словами заступника директора ДП “Рівнестандартметрологія” з питань державного нагляду за дотриманням стандартів Володимира БОНДАРЄВА, сьогодні на Рівненщині існує близько 120 ковбасних цехів, і лише в десяти відсотків із них є власні лабораторії, які мають можливість контролювати якість продукції. За дотриманням санітарних вимог м’ясопереробними підприємствами стежать структурні підрозділи ветеринарної служби області. Лабораторія ветеринарної медицини кожні десять днів отримує зразки продукції для аналізів. Результати цих випробувань стабільно позитивні, чого не скажеш про висновки раптових перевірок, проведених на вимогу обласного управління у справах захисту прав споживачів. Саме тоді виявляються результати недотримання санітарно-гігієнічних норм, визначених Міністерством охорони здоров’я.

Сьогодні технічні умови дозволяють виробнику змінювати рецептуру ковбасних виробів. Звичайно, йому нелегко уникнути спокуси замінити дороге натуральне м’ясо фаршем механічної обвалки птиці та дешевими білками рослинного походження. Трішки фантазії технолога, - і ось уже маємо ковбасу напівкопчену, першого ґатунку, “Краківську-Нессе”, “Краківську особливу”, “Особливу Буковинську” або “Шпикачки улюблені”. А те, що після усіх дозволених замін у цьому фарші вже не знайшлося місця для справжнього м’яса, виробника не хвилює. Адже визначати вміст рослинних білків фахівці пропонують розрахунковим шляхом за такою складною формулою, розв’язати яку під силу хіба що лауреату Нобелівської премії. Так що ж ми їмо?

14.12.2006Валентина ЗАХАРОВА


Переглядів: 1000

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21188)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17331)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14561)
• Допомога під час карантину [967] (14484)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14321)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14135)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14008)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13980)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13972)
• Живи до ста! [965] (13954)
• Бюджет і ми… [965] (13891)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13882)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13757)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13667)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13661)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13610)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13218)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13193)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (546)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (73)
• Тонкощі заварювання кави (68)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (68)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (65)
• Небезпека вологих серветок (63)
• Часникові стрілки корисніші за часник (62)
• Особливості вживання видів води (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (61)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (60)
• А ваш шампунь безпечний? (58)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (57)
• Нецукровий діабет (54)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (50)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"