Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №868 від 09.07.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#www.allelectro.com.ua

Як правильно прокласти проводку в квартирі самостійно

Як правильно прокласти проводку в квартирі самостійно

Хороша проводка - застава не тільки комфорту, але і безпеки. Своїми руками електропроводку зробити складно, але при бажанні можливо. Розберемося в особливостях цього процесу.

Проект електропроводки в квартирі

Як і всі будівельні роботи, проводка в квартирі починається з проекту. Для його складання потрібно зобразити креслення (можна схематичний) всіх приміщень квартири, разметив місця розташування розеток і вимикачів, а так само підключення великої побутової техніки.

З особливою увагою поставтеся до ванної кімнати, так як там підвищена вологість, а значить, і проводка повинна бути особлива. Тому проводку у ванній бажано оснастити спеціальним пристроєм із захисним відключенням (УЗО), яке в разі витоку струму знеструмить приміщення. Крім того, необхідно правильно вибрати автоматичний вимикач, так званий автомат. Для розеток підійде автомат 16 А; а для освітлення, як мінімум 10 А.

Усе для електропроводки на www.allelectro.com.ua.

2. Способи установки

Монтаж електропроводки може бути проведено відкритим і закритим способом.

Відкритий спосіб полягає в тому, що дроти прокладаються в спеціальних трубах і під плінтусами. При такому способі висота прокладки не регламентована. Обмеження стосується неможливості прокладки разом освітлювальних і силових проводів. При необхідності найкраще використовувати безпечні, вогнетривкі плінтуса.

Прихований спосіб передбачає протяжку електропроводів всередині стін і за підвісними стелями. При цьому рекомендується використовувати спеціальні кабелі, які відрізняються особливою міцністю, пожежо- та вологостійкі. Крім того, не варто купувати для цих цілей сталеві труби дешевого сегмента.

3. Особливості монтажу в квартирі

Перед тим, як монтувати електропроводку в квартирі необхідно підготуватися. Як вже говорилося вище, спочатку потрібен проект (схема) монтажу. Далі виконується розмітка по схемі проводки проводів і відзначається, де буде встановлений щиток.

Як правило, починають роботи з прокладки основного пучка кабелів, і його відгалужень із зазначенням їх поворотів. Важливо !: розташовувати кабелю можна тільки у вертикальному або горизонтальному положенні. Далі дотримуйтеся схеми проведення основних робіт. Подбайте, щоб у вас були в наявності необхідні інструменти і будівельні пристосування, які підбираються залежно від матеріалу стіни і іншій поверхні. Наприклад, болгарка для роботи по бетону і цеглині, монтажне зубило для роботи по штукатурці і піноблоків.

Ці інструменти знадобляться, коли ви будете робити поглиблення (канавки) на поверхнях для прокладання кабелю. Потім потрібно заготовити електричний провід, тобто нарізати кабель на потрібні відрізки. Нарізати дроти слід з запасом приблизно в 15 см, щоб можна було їх з'єднати між собою. Після приготуйте суміш для закладення. Відзначимо, що вона повинна за своїми характеристиками відповідати тому оздоблювального матеріалу, яка вже нанесена на стіни в якості обробки. Нею ви не тільки повинні закріпити дроти в штробі, але і акуратно вирівняти поверхню. Приготований розчин нанесіть і дочекайтеся, поки він трішечки підсохне, а потім вирівняйте всі шорсткості за допомогою пінопласту терки.

4. Детальна інструкція по прокладці проводки в квартирі

Перед проведенням електропроводки в квартирі забезпечте електроживлення для робочого інструмента. З цією метою на відрізок пластика прикріпіть розетку і автомат 16 А. Заздалегідь придбайте подовжувач достатньої довжини, який дотягнеться до найвіддаленішого кутка квартири.

Обов'язковий етап - знеструмлення квартири. Для цього постинаєте квартирний автомат, зніміть дроти, що виходять з лічильника, і щоб вам було ясно, підключіть врем'янку. Далі приступаєте до робіт.

Пам'ятайте, якщо у вас зовсім немає досвіду роботи з електрикою, то в цілях безпеки, запросіть фахівця-електрика!

Покрокова інструкція

Крок 1. Штроби і підрозетники

Як вже зазначалося раніше, штроби для прокладки електропроводів повинні розташовуватися тільки вертикально або горизонтально. Кривизна може привести до аварійної ситуації. Роботи найкраще проводити на драбині з упором, щоб не допустити падіння. Граничні межі штроби намітьте за допомогою болгарки, а потім вибивайте канавку долотом до потрібної глибини. Не забудьте вибити місця для пристрою підрозетників. Під час цих робіт вам доведеться пошуміти, тому ваші сусіди повинні бути з цим згодні, щоб уникнути скарг на вас. Крім того, знайте, що гучні роботи дозволено проводити в денний час і тільки по буднях.

Крок 2: Кабель

Для прокладки кабелю, відміряйте потрібні по довжині відрізки дроту і гофра. На рівній поверхні затягніть кабель в гофр. Покладіть їх в штроби і краю кабелю заводите в підрозетник. Приготованим розчином або алебастром домажьте подрозетники, а штроби промажьте невеликими ділянками через кожні півметра. Завершіть даний етап робіт закладом-решт гофри в щиток: змастіть розчином і з'єднайте дроти на щитку з клемою. Потім встановіть щиток на своє місце, для цього просвердлите кріпильні отвори і встановіть в лунки дюбеля. Закріпивши вступний щит, заізоліруйте всі дроти і покладіть їх всередину щита.

Крок 3: Оздоблювальні роботи

Перед тим, як почати штукатурити стіни, забийте подрозетники папером, а щиток закрийте спеціальною плівкою. Лічильник теж прикрийте, щоб не пошкодити пломбування. Але це ще не всі роботи. Тепер вашим завданням буде - підключення інших мережевих елементів.

5. Як встановити розетки і вимикачі

- Прокладка електропроводки в квартирі завершується установкою розеток і вимикачів. Правила техніки безпеки:

- Установку розеток виконуйте на незначній відстані від підлоги (при затопленні це виключить ураженням електричним струмом);

- Не можна встановлювати розетки близько раковин, плит та іншого подібного обладнання. (Допустима відстань між розеткою і приладами - 50 см);

- Установка розеток у ванній кімнаті небажано (при необхідності, від водяного обладнання допустимо відстань - 2,5 м).

Монтаж виробів. Перед покупкою розеток і вимикачів, ознайомтеся з сертифікатами якості, які підтвердять безпечну їх експлуатацію. Встановити розетки можна відкритим або прихованим способом. Перший варіант передбачає використання підрозетників, які не проводять струм. В цьому випадку прикріпіть виріб до поверхні за допомогою клею або саморізів. При прихованому способі проводки, продаються спеціальні вироби, які встановлюються в коробки і потім тільки монтуються в отвори в стіні.

6. Фінальне дію - підключення

Отже. Проводка підготовлена ??і вам залишається тільки підключити її до зовнішнього енергоносія. Але з цим фінальним дією виникають деякі проблеми. Так як ця робота найчастіше виконується організаціями, у яких є відповідні дозвільні документи. У число таких документів входять: акт про виконання заземлення (в новобудові), схема проводки і дозвіл на заміну лічильника або іншого обладнання (в разі заміни). Виходить, що узгодження можуть зайняти більше часу і сил, ніж сам монтаж електрики.

7. Що робити, коли замикає проводка

Коротке замикання (КЗ) в електричній мережі, як правило, відбувається через різке зростання сили струму при одночасному зниженні опору. В результаті проводка перегрівається і займається.

Причини виникнення КЗ:

Зношеність мережі. Шар ізоляції з часом зношується і рветься в місцях згину, в результаті чого контакт може оголитися.

Надмірна волога (наприклад, через затоплення із сусідньої квартири) може вплинути на липкість ізоляційної стрічки і оголити скрутку.

Пошкодження ізоляції проводу. Може статися, наприклад, в результаті попадання по дроту вбитого цвяха.

Гризуни можуть перегризати кабель. Для запобігання псуванню проводки застосовуються заходи щодо її захисту.

Розплавлення ізоляції через тривале перевантаження мережі.

Поломка електроприладу, який замикав електромережу.

Стикнулися два оголених проводу різного полюса, зросла температура, що призвело до КЗ.

Чим загрожує КЗ:

Розплавлені жили можуть вибухнути і бризками заподіяти шкоду людині і пошкодити приміщення.

Займання кабелю може призвести до пожежі.

Псування електричних приладів.

Як виявити місце короткого замикання в мережі:

Зовнішній огляд. У разі зіткнення двох оголених проводів, причина виникнення КЗ розташована саме тут. Найпоширеніші місця виявлення пошкодження припадають на розподільні коробки, розетки і вимикачі, де з'єднуються дроти. Підгорілий ізоляційний шар видає місце несправності.

8. Навіщо міняти проводку в квартирі

Щоб не допустити неприємних наслідків КЗ стара проводка в квартирі повинна бути замінена на нову. Але як визначити ступінь зношеності мережі?

За допомогою мегаомметра (або мультиметра) перевірте опір ланцюга. Один провід тестера підключите до фази, а інший до нуля. У разі нормального стану проводки на табло здасться нуль, при будь-яких інших значеннях ваша проводка потребує заміни.

Мультиметр не завжди виявить коротке замикання, що пояснюється його невеликою напругою. Тому цей тестер підходить для діагностики ділянки довжиною менше 3 м.

Коли в КЗ винна не мережу, а електроприлад, то поломку можна легко виявити. Після того, як в результаті КЗ вибився автомат-вимикач, потрібно відключити від живлення всю техніку, включити автомат і послідовно підключати по одному всі прилади. Так ви виявите поламане обладнання і закоротити ділянку проводки і приступите до їх ремонту.

Як виправити КЗ в мережі:

Видаліть пошкоджений відрізок, замініть його при необхідності, зачистите і з'єднайте контакти і заізоліруйте їх.

Підгорілі розетки і вимикачі, як правило, відновленню не підлягають! Краще не ризикувати і купити нові і встановити їх.

Зношена електромережу теж потребує повної заміни, так як полагоджена в одному місці, вона може підгоріти в іншому.

Поламана побутова техніка повинна бути відремонтована і тільки після цього її можна використовувати знову.

Як запобігти КЗ:

Вчасно замінюйте іскристі розетки.

Періодично перевіряйте мережу освітлення та силову групу проводів на несправність і зношеність. На початок неполадки може вказувати пожовклий і подплавит корпус приладу.

Не зайвим буде установка в квартирі автоматичного вимикача і пристрою захисного відключення.

При прокладанні електричних проводів потрібно правильно розрахувати їх перетин, щоб не допустити перевантажень мережі.

Різні групи кабелів при монтажі закладають на безпечній відстані один від одного, щоб не допустити пошкодження ізоляції.

Перш ніж свердлити стіну, встановіть за допомогою саморобного металошукача, де проходить кабель, щоб не пошкодити його.

Електропроводка в квартирі своїми руками - завдання не легке, але цілком здійсненна. Але навіть якщо ви відмінно вивчили теорію, але практика від вас ще далека, то довірте роботу фахівця. Вам залишиться тільки стежити за діями майстра і прийняти його роботу, оцінивши по достоїнству її якість, і тоді ви будете знати, за що платите.

09.07.2018


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 24.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21226)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17360)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14587)
• Допомога під час карантину [967] (14507)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14341)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14159)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14033)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14005)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13999)
• Живи до ста! [965] (13976)
• Бюджет і ми… [965] (13916)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13912)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13783)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13686)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13686)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13630)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13247)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13219)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (449)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (61)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (61)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (59)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (59)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (59)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (59)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (58)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (56)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (54)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (53)
• Постачали наркотики до колонії (53)
• П’яний водій збив пішохода (53)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (53)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (51)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"