Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №878 від 17.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Які радіатори краще для приватного будинку і квартири?

Які радіатори краще для приватного будинку і квартири?

Про газові котлах і обладнанні котельні ми говорили в попередніх публікаціях. Але не менш важливим є питання, як вибрати радіатори опалення для приватного будинку. Вантажні чавунні батареї дійсно подарують відчуття домашнього затишку. Мінус в тому, що зігріють кімнату тільки до кінця вихідних, коли треба повертатися в місто. А батареї конвекторного типу - навпаки: тепло дадуть швидко, але так само швидко охолонуть.

Зробивши ставку на водяні теплі підлоги, ви ризикуєте отримати ефект гарячого пляжного піску, але при цьому ляжете спати у холодній кімнаті.

Вирішуючи, які радіатори вибрати для опалення приватного будинку, власники великих площ зазвичай хочуть і те, і друге, і третє. Наприклад, теплі підлоги в кімнатах першого поверху, радіатори в мансарді, в середині конвектори в приміщеннях з великими поверхнями скління. Але різні типи приладів мають різну тепловіддачу, можливості регулювання, вимагають різної температури теплоносія. «Подружити» їх з котельним обладнанням - завдання для професіоналів.

Батареї в будинку і квартирі: в чому відмінності

У заміському будинку зазвичай є піч або камін. Це не тільки важливий елемент в інтер'єрі, але і помічник системі опалення, що дозволяє швидко забезпечити в приміщенні комфортний режим.

У локальних системах опалення (заміський будинок) - низький тиск теплоносія, виключені гідроудари і небезпека залити сусідів знизу.

Якщо в квартирі підтримується постійна кімнатна температура, то в просторому заміському будинку важлива можливість роздільного автоматичного регулювання - щоб не прогрівати порожні приміщення.

У заміському будинку вологість повітря завжди вище, ніж в квартирі на середньому поверсі. Різкі перепади температури (приїхали - включили опалення на повну потужність) призводять до утворення конденсату.

Важливо: У будинку, орієнтованому на постійне проживання, в якості теплоносія використовується пом'якшена водопровідна вода. Якщо є ймовірність замерзання води в трубах (наприклад, якщо будинок в холодну пору залишається без нагляду), бажано використовувати незамерзаючі рідини. Але тут ось що може ввести в оману: постачальники батарей використання антифризів, як правило, не обмежують, а виробники деяких моделей газових котлів (переважно настінних), навпаки, забороняють. Інформацію уточнюйте в каталогах і паспортах обладнання - причому бажано до покупки.

Батарея, радіатор або конвектор

У цьому питанні раз у раз виникає плутанина. Зробимо уточнення. Батарея - це повсякденна назва для нагрівачів різних типів. Знайома всім нам з дитинства чавунна батарея, а також сучасні сталеві, алюмінієві та біметалеві - це все радіатори. Під визначенням «конвектор» ховаються прилади різних типів: електроконвектори прямого нагріву (ті, що включаються в розетку), газові і власне батареї-конвектори. Останні використовуються в системах водяного опалення.

Що краще для заміського будинку: радіатори або конвектори? Всі типи опалювальних приладів мають свої плюси: в іншому випадку хороші сучасні рішення давно б витіснили погані і застарілі. Тому всі прилади мирно уживаються на ринку опалювального обладнання. Радіатори відрізняються він конвекторів високою інерційністю (повільно нагріваються і довго остигають), великим об'ємом теплоносія, відносно невисокою тепловіддачею, але найголовніше - способом передачі тепла.

Спосіб нагріву: випромінювання або конвекція

Який спосіб нагріву краще? Для рівномірно прогрітій і висушеної з осені міської квартири, де постійно підтримується кімнатна температура, це питання не настільки принципове, як для заміського будинку, який взимку використовується час від часу - тільки для недільного відпочинку.

Опалювальні прилади конвективного типу (конвектори) швидко нагрівають повітря. А він в свою чергу переносить тепло до огороджувальних конструкцій. Радіатор, як і цегляна піч, випромінює тепло в навколишній простір, нагріваючи стіни і предмети обстановки. Поруч з гарячою радіаторної батареєю вам буде тепло і затишно, а повітря буде сухим і підбадьорливо прохолодним. Але щоб прогріти приміщення чавунними радіаторами або масивної цегляної піччю, систему доведеться раскочегарівать з ранку, а ще краще - дати ключі сусідам і попросити, щоб вони почали протопку з вечора - до вашого приїзду.

Включений на повну потужність конвектор в лічені години прогріє повітря в невеликій кімнаті. Але в приміщенні стане душно, а під стелею взагалі встановляться тропічна температура і вологість. Вам доведеться відкривати вікна, при цьому стіни, підлоги і предмети обстановки ще довго залишатимуться холодними і вологими.

І в тому, і в іншому випадку через два-три дні в будинку встановиться комфортний температурний режим. Але вам-то це не потрібно, якщо ви приїхали на вихідні.

У заміському будинку важливо поєднання конвекційного і променевого нагріву. По-перше, сучасні радіатори завдяки складної конфігурації оребрення все «трохи конвектори». По-друге, збільшити тепловіддачу радіатора за рахунок конвекції і забезпечити швидкий прогрів можна за допомогою теплоотражающих екранів.

 

Які бувають радіатори

1. Чавунні секційні - не для дачі

Якщо ви буваєте в будинку наїздами, чавун не для вас. У таких радіаторів невисока тепловіддача і великий обсяг теплоносія. Куди краще вони підходять для заміського будинку постійного проживання. Старі добрі чавунні ретро-радіатори вже сприймаються як інтер'єрний аксесуар. І, до слова сказати, непогано справляються зі своїм основним завданням - добре прогрівають приміщення з високими стелями.

2. Сталеві, алюмінієві і біметалічні радіатори

Широко поширені сьогодні сталеві і алюмінієві радіатори, а також менш демократичні за ціною біметалічні опалювачі (мідні або сталеві труби, укладені в алюмінієвий теплообмінник) відрізняються більш високою тепловіддачею і вимагають менших обсягів теплоносія.

По конструкції сталеві радіатори можуть бути трубчастими, панельними (найдемократичніші, які виробляють з штампованих листів), або секційними (коли однотипні елементи батареї збирають в ряди). Решта типів радіаторів (чавунні, алюмінієві, біметалеві), як правило, секційні.

Де розміщувати радіатори

Класичне місце розташування радіаторної батареї - під вікном. Таке розміщення створює теплову завісу (вікна - основні «винуватці» трансмісійних тепловтрат), забезпечує рівномірне перемішування теплого і холодного повітря і запобігає утворенню конденсату на склі.

Щоб теплова завіса була ефективною, ширина радіатора не повинна бути менше 70% ширини вікна. Рекомендована відстань від підлоги до радіатора - 5-10 см, від радіатора до підвіконня - 3-5 см. Від стіни до задньої поверхні батареї 3-5 см.

Конвектори в підлогу

В середині підлоги і плінтусні конвектори: в чому різниця

Перші - вбудовують в ніші статі. Такий варіант прихованого розміщення доречний в приміщеннях з панорамним склінням. Незручність тут в тому, що такий монтаж повинен передбачатися на стадії проектування.

Другі - мають у своєму розпорядженні по периметру приміщень. Теплі плінтуси прогрівають в першу чергу стіни - без протягів по підлозі і вологих «тропіків» під стелею. Головний нюанс - необхідність заздалегідь продумати розстановку меблів, тому що від батареї за диван чи шафу - толку мало. Втім, при необхідності зробити перестановку «теплий плінтус» нескладно перенести.

17.09.2018


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13851)
• Бюджет і ми… [965] (13785)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (788)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (74)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (73)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"