Для тіста просіюємо борошно, додаємо корицю, сіль, какао, цукор, оцет, олію, вино. Замішуємо тісто, поки воно не почне відставати від стінок миски. При потребі можна додати трішки вина. Тісто замотуємо в плівку і залишаємо в холодильнику не менше ніж на 2 години (краще на ніч).
Розкатуємо тісто так тоненько, як тільки можна. Вирізаємо кружечки, закручуємо їх на металеві трубочки. Щоб тісто не розкрилося в процесі смаження, краї змазуємо білком, а тільки тоді з’єднуємо. Смажимо в олії 2-3 хвилини з кожної сторони на середньому вогні.
Гарячими знімаємо з трубочок, викладаємо на паперовий рушничок, даємо повністю охолонути.
Начиняємо кремом. Можна брати свій улюблений, головне, щоб він тримав форму. Класичний варіант – рикоту збити з цукровою пудрою. А можна сирний з праліне:
Подрібнити пів склянки горіхів, 13 відкласти. 50гр.цукру розтопити на сковорідці на світло-карамельного кольору, додати горіхи, перемішати. Пробити в блендері до пастоподібного стану. 150гр. жирного сиру теж пробити блендером, з’єднати з горіховим праліне, за потребою додати цукрову пудру.
Кінчики каноллі обмакнути в розтоплений шоколад, потім в подрібнені горіхи, дати застигнути. Начинити кремом за 1-2 години перед подачею.