Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №914 від 23.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Актальні ціни на бензин, дизель.
Олас - якісне пальне.

  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Серпень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Вересень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


#Ракурс добрих порад

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Чавунний посуд зараз рідкість. Однак жодний тефлон, алюміній або інший новомодний сплав не в змозі замінити чавун. Його унікальність в екологічності, безпеці для здоров’я людини, довговічності, простому догляді і чудових смакових якостях приготованих страв.

Зберегти ці властивості протягом багатьох десятиліть дуже просто: головне, підготувати куплену сковорідку або казанок до використання і правильно доглядати за ними в подальшому.

Як підготувати сковорідку

Виробники чавунного посуду випускають два варіанти начиння: з емалевим або антипригарним покриттям і без нього. Зрозуміло, що сковорода з покриттям готова до роботи відразу після покупки, досить вимити її будь-яким гелем для посуду, щоб очистити від заводської пилюки.

Чавунний посуд без покриття вимагає більш ретельної підготовки. Чавун - пористий матеріал, тому його на вигляд гладка поверхня покрита численними мікроскопічними поглибленнями, в які будуть потрапляти частинки продуктів і пригорати до металу. Щоб цього не сталося, потрібно сковороді штучно надати антипригарні властивості. Процедура підготовки чавунного посуду до першого використання проводиться в кілька етапів:

Перше миття. Видалити верхній захисний шар воску або машинного масла, нанесений виробником на поверхню чавуну для захисту від корозії і збереження товарного вигляду. Для цього вимити виріб за допомогою м’якої кухонної губки і рідкого засобу для посуду, витерти насухо текстильним або паперовим рушником.

Прожарювання з сіллю. Насипати в сковороду товстий шар кухонної солі і поставити в розігріту до 180-200 °С духовку. Тримати посуд в працюючій духовці протягом 40-60 хвилин, після чого відключити прилад і дати сковороді охолонути. Можна прожарити сковороду на плиті, але тоді доведеться час від часу помішувати сіль. Така процедура поліпшить експлуатаційні характеристики чавуну, очистить посуд від усіх сторонніх запахів і залишків машинного масла.

Додання антипригарних властивостей. Заключний, найдовший етап. Саме від нього залежить, буде прилипати їжа до сковороди в процесі приготування чи ні. Змастити дно і внутрішні бортики сковороди маргарином, свинячим жиром або рафінованим рослинним маслом так, щоб жировий або масляний шар злегка покрив всю оброблену поверхню. Звільнити духовку від листів і поставити змащену сковорідку всередину. Розігріти прилад до 190-200 °С, тримати в ньому чавунну начиння 1-1,5 години. Після цього вимкнути духовку і охолодити сковорідку природним чином.

Попередня підготовка займе декілька годин, але кінцевий результат буде коштувати витраченого часу і сил. Надалі, якщо правильно доглядати за металом, до нього нічого не буде пригорати, а смак млинців або відбивних вийде відмінним!

Досвідчені кухарі часто порівнюють чавунний посуд з коньяком: чим більше її вік, тим приємніше в ній готувати. При правильному догляді сковорода або казан з чавуну рік від року стають тільки кращими.

Повсякденний догляд

Догляд за чавунною сковородою набагато простіший, ніж за тефлоном або керамікою. Головне, намагатися не зіпсувати створене своїми руками антипригарне покриття. Основна заборона стосується жорстких абразивних губок, металевих мочалок, скребків і йоржиків - всіх тих предметів, які можуть пошкодити найтоншу плівку, що захищає пори чавуну від проникнення продуктів. В цілому рекомендації прості і легко здійснимі:

- Після приготування страви залишки їжі та жиру видалити паперовим рушником або серветкою - так легше буде відмити виріб.

- Мити посуд максимально гарячою водою, яка комфортна для шкіри рук. Висока температура води дозволить змити залишки жиру або масла без застосування миючих засобів.

- Не використовувати гелі для миття посуду, інакше вони розчинять захисний антипригарний шар, і їжа почне приставати до чавуну в процесі смаження або тушкування.

- Не мити в посудомийній машині.

- Ніколи не замочувати у чистій воді або мильному розчині.

- Після миття чавун витерти насухо гігроскопічною тканиною або папером, інакше краплі води, що залишились, спровокують появу іржі. Багато господинь ставлять вимиту сковороду на плиту і витримують 3-5 хвилин - за цей час посуд не встигне сильно розжаритися, зате всі мікрочастинки вологи повністю висохнуть.

- Внутрішню поверхню вимитої сковорідки змастити тонким шаром рослинного масла, а його надлишки зняти за допомогою серветки або паперового рушника - це запобіжить окислення металу і збереже його антипригарні властивості.

- Зберігати чавунну сковороду або казан в сухому місці, щоб уникнути корозії.

І останнє. Незважаючи на свою значну вагу і високу вогнетривкість, чавун - крихкий метал. При сильному ударі він здатний розколотися на частини, тому чавунний посуд необхідно оберігати від падінь.

23.05.2019


Переглядів: 280

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 931 від 19.09.2019p.
¤ 
У Рівному привітали кращих спортсменів та тренерів

У Рівному привітали кращих спортсменів та тренерів

У Рівному відбулися урочистості до Дня фізичної культуpи і споpту. Провідних тpенеpів, споpтсменів пpивітaв голова Рівненської ОДА Віталій Коваль....

¤ 
«Верес» переконливо обіграв «Буковину»

«Верес» переконливо обіграв «Буковину»

Забивши два м’ячі ще до перерви, рівненський «Верес» на власному полі здобув переконливу перемогу над чернівецькою «Буковиною». Тим самим рівняни перервали двоматчеву програшну серію у чемпіонаті України....

¤ 
17 фактів про наше здоров’я,

17 фактів про наше здоров’я,

які більшість з нас продовжують ігнорувати

1. Шкоду від цукру можна порівняти з курінням Надмірне вживання цукру, як і куріння, впливає на серцево-судинну систему, підвищує ризик інсульту і навіть може сприяти розвитку деяких видів раку....

¤ Справжня фармація
Ольга САДОВНИК: «В аптеці має бути запах ліків, а не парфумів»

Ольга САДОВНИК: «В аптеці має бути запах ліків, а не парфумів»

Головні пріоритети ТДВ «Рівнефармація» – надання якісних фармацевтичних послуг та ефективна фармацевтична опіка

На жаль, сьогодні дехто забуває, що аптека – це заклад охорони здоров’я, а не місце торгівлі ліками, сумно констатує напередодні Дня фармацевта в розмові з кореспондентом «Рівне-Ракурсу» заступник генерального директора ТДВ «Рівнефармація», кандидат фармацевтичних наук, професор КЗВО «Рівненська медична академія» Ольга САДОВНИК (на фото). В деяких містах, зауважує, навіть вивіски не відповідають функціоналу медичного закладу. Наприклад, на Харківщині можна зустріти «Аптеку ШАРА», що дуже спантеличує і не викликає довіри: така назва більше підходить для крамниці з продажу секондхендівських речей....

¤ 

Іноземець напав на рівнянина

У результаті проведених розшукових заходів оперативники Рівненського відділу поліції 12 вересня затримали 28-річного громадянина Грузії за вчинений розбійний напад на жителя обласного центру. Нині він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання....

¤ 
Банкнота в 1000 гривень та відмова від копійок. Коли і навіщо?

Банкнота в 1000 гривень та відмова від копійок. Коли і навіщо?

З 1 жовтня в магазинах перестануть приймати монети номіналом 1, 2, 5 копійок, а Нацбанк почне вилучати з обігу 25 копійок. Водночас на монети почнуть замінювати банкноти 5 та 10 гривень, а також з’явиться нова купюра найвищого номіналу – 1000 гривень. Як грошова реформа позначиться на щоденних розрахунках українців і на темпах інфляції загалом, дізнавалися наші експерти....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (19294)
2. Як правильно приймати вітаміни? [749] (6711)
3. Моє місто - найкраще [427] (6564)
4. Секс із мусульманином [271] (5615)
5. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (5485)
6. Як позбутися шпори на п’яті [850] (5049)
7. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (5030)
8. Догляньте мене до смерті [278] (4967)
9. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (4933)
10. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (4928)
11. Кращі засоби для потенції чоловіків - ТОП-10 [891] (4050)
12. Якщо у сні приснився вуж [219] (3409)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (3404)
14. Коли розпочинати садити городину [599] (3158)
15. Розклад руху автобусів [253] (3108)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Вже за місяць в області з’явиться мобільний зв’язок у місцях з поганим покриттям (146)
2. Внаслідок ДТП травмувалися мотоцикліст та малолітня пасажирка (139)
3. В області створено 46-ту ОТГ – Мощаницьку (130)
4. У Рокитнівському районі травмувався водій мотоцикла (122)
5. Рівненщина: поліцейські вилучили нарковмісні таблетки, канабіс та рослини конопель (119)
6. На Володимиреччині поліцейські вилучили бурштин та обладнання (118)
7. Вересневі вихідні на Рівненщині насичені подіями (116)
8. Рівнянину підпалили двері квартири (116)
9. 28 вересня та 12 жовтня 2019 року у Рівному відбудуться сільськогосподарські ярмарки (116)
10. На Рівненщині «розкручують» проєкт «Медове коло» (115)
11. Зима вже близько: на Рівненщині готуються до опалювального сезону (114)
12. Рівненська ДПС попереджає про штрафи за продаж «нелегального» палива (114)
13. Велосипедист потрапив під колеса автобуса (113)
14. У Рівному привітали рятувальників із професійним святом (112)
15. Оля Полякова розповіла, чому стала головним годувальником у сім’ї (111)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс