Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №914 від 23.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Травень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Червень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


#Ракурс добрих порад

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Чавунний посуд зараз рідкість. Однак жодний тефлон, алюміній або інший новомодний сплав не в змозі замінити чавун. Його унікальність в екологічності, безпеці для здоров’я людини, довговічності, простому догляді і чудових смакових якостях приготованих страв.

Зберегти ці властивості протягом багатьох десятиліть дуже просто: головне, підготувати куплену сковорідку або казанок до використання і правильно доглядати за ними в подальшому.

Як підготувати сковорідку

Виробники чавунного посуду випускають два варіанти начиння: з емалевим або антипригарним покриттям і без нього. Зрозуміло, що сковорода з покриттям готова до роботи відразу після покупки, досить вимити її будь-яким гелем для посуду, щоб очистити від заводської пилюки.

Чавунний посуд без покриття вимагає більш ретельної підготовки. Чавун - пористий матеріал, тому його на вигляд гладка поверхня покрита численними мікроскопічними поглибленнями, в які будуть потрапляти частинки продуктів і пригорати до металу. Щоб цього не сталося, потрібно сковороді штучно надати антипригарні властивості. Процедура підготовки чавунного посуду до першого використання проводиться в кілька етапів:

Перше миття. Видалити верхній захисний шар воску або машинного масла, нанесений виробником на поверхню чавуну для захисту від корозії і збереження товарного вигляду. Для цього вимити виріб за допомогою м’якої кухонної губки і рідкого засобу для посуду, витерти насухо текстильним або паперовим рушником.

Прожарювання з сіллю. Насипати в сковороду товстий шар кухонної солі і поставити в розігріту до 180-200 °С духовку. Тримати посуд в працюючій духовці протягом 40-60 хвилин, після чого відключити прилад і дати сковороді охолонути. Можна прожарити сковороду на плиті, але тоді доведеться час від часу помішувати сіль. Така процедура поліпшить експлуатаційні характеристики чавуну, очистить посуд від усіх сторонніх запахів і залишків машинного масла.

Додання антипригарних властивостей. Заключний, найдовший етап. Саме від нього залежить, буде прилипати їжа до сковороди в процесі приготування чи ні. Змастити дно і внутрішні бортики сковороди маргарином, свинячим жиром або рафінованим рослинним маслом так, щоб жировий або масляний шар злегка покрив всю оброблену поверхню. Звільнити духовку від листів і поставити змащену сковорідку всередину. Розігріти прилад до 190-200 °С, тримати в ньому чавунну начиння 1-1,5 години. Після цього вимкнути духовку і охолодити сковорідку природним чином.

Попередня підготовка займе декілька годин, але кінцевий результат буде коштувати витраченого часу і сил. Надалі, якщо правильно доглядати за металом, до нього нічого не буде пригорати, а смак млинців або відбивних вийде відмінним!

Досвідчені кухарі часто порівнюють чавунний посуд з коньяком: чим більше її вік, тим приємніше в ній готувати. При правильному догляді сковорода або казан з чавуну рік від року стають тільки кращими.

Повсякденний догляд

Догляд за чавунною сковородою набагато простіший, ніж за тефлоном або керамікою. Головне, намагатися не зіпсувати створене своїми руками антипригарне покриття. Основна заборона стосується жорстких абразивних губок, металевих мочалок, скребків і йоржиків - всіх тих предметів, які можуть пошкодити найтоншу плівку, що захищає пори чавуну від проникнення продуктів. В цілому рекомендації прості і легко здійснимі:

- Після приготування страви залишки їжі та жиру видалити паперовим рушником або серветкою - так легше буде відмити виріб.

- Мити посуд максимально гарячою водою, яка комфортна для шкіри рук. Висока температура води дозволить змити залишки жиру або масла без застосування миючих засобів.

- Не використовувати гелі для миття посуду, інакше вони розчинять захисний антипригарний шар, і їжа почне приставати до чавуну в процесі смаження або тушкування.

- Не мити в посудомийній машині.

- Ніколи не замочувати у чистій воді або мильному розчині.

- Після миття чавун витерти насухо гігроскопічною тканиною або папером, інакше краплі води, що залишились, спровокують появу іржі. Багато господинь ставлять вимиту сковороду на плиту і витримують 3-5 хвилин - за цей час посуд не встигне сильно розжаритися, зате всі мікрочастинки вологи повністю висохнуть.

- Внутрішню поверхню вимитої сковорідки змастити тонким шаром рослинного масла, а його надлишки зняти за допомогою серветки або паперового рушника - це запобіжить окислення металу і збереже його антипригарні властивості.

- Зберігати чавунну сковороду або казан в сухому місці, щоб уникнути корозії.

І останнє. Незважаючи на свою значну вагу і високу вогнетривкість, чавун - крихкий метал. При сильному ударі він здатний розколотися на частини, тому чавунний посуд необхідно оберігати від падінь.

23.05.2019


Переглядів: 166

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 918 від 20.06.2019p.
¤ 
Лобове зіткнення: двоє осіб загинули, ще двоє — травмовані

Лобове зіткнення: двоє осіб загинули, ще двоє — травмовані

На автодорозі «Київ-Чоп» поблизу села Колоденка, 18 червня близько сьомої години ранку сталася смертельна автопригода....

¤ 
У Рівненській музичній школі – чергове поповнення

У Рівненській музичній школі – чергове поповнення

інструментів з Німеччини...

¤ 
Гроші з-за кордону:

Гроші з-за кордону:

українські фермери видали перші міжнародні аграрні розписки

Те, що ще вчора здавалося неможливим, сьогодні стає доступним – завдяки аграрним розпискам українські фермери отримали доступ до кредитних ресурсів з-за кордону. Відповідну бізнес-модель розробили у Проекті IFC «Аграрні розписки в Україні», а з новим валютним законодавством, прийнятим НБУ в лютому 2019 року, такий формат співпраці став можливим на практиці. Наступний хід був за фермерами, і довго чекати не довелося: перші міжнародні розписки були видані на Чернігівщині та на Львівщині вже цього сезону....

¤ 
Історія успіху Віталія Ундіра: від хлопчини, який писав вірші, 
до першого заступника голови ОДА

Історія успіху Віталія Ундіра: від хлопчини, який писав вірші, до першого заступника голови ОДА

Успіх – це не випадковість, це сумлінна праця, відповідальність, готовність до радикальних змін та рішень. Успішними стають люди, націлені йти вперед, незважаючи на труднощі та опираючись на потужну підтримку рідних та близьких. Сьогоднішня історія про звичайного острожанина, який за кілька років сумлінної та совісної праці став першим заступником голови Рівненської обласної державної адміністрації. Про те, що сформувало лідера та відмінного керівника Віталія Ундіра, читайте у матеріалі....

¤ 

Міський голова Рівного надіслав лист із заявкою до ФМС України

Листа із заявкою на проведення семи спідвейних перегонів рівня чемпіонатів Європи та світу надіслав до Федерації мотоспорту України міський голова Володимир Хомко:...

¤ 
Дмитро Комаров одружився: телеведучий розповів, як почалися його відносини з Олександрою Кучеренко

Дмитро Комаров одружився: телеведучий розповів, як почалися його відносини з Олександрою Кучеренко

Популярний український телеведучий тревел-шоу «Світ навиворіт» на каналі «1+1» Дмитро Комаров одружився. Телеведучий пов’язав себе узами шлюбу з партнеркою по «Танцях з зірками», володаркою титулу «Міс Україна 2016» Олександрою Кучеренко....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (12166)
2. Моє місто - найкраще [427] (5648)
3. Як правильно приймати вітаміни? [749] (5155)
4. Секс із мусульманином [271] (4538)
5. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (4425)
6. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (4088)
7. Догляньте мене до смерті [278] (4075)
8. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (3958)
9. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (3621)
10. Якщо у сні приснився вуж [219] (2837)
11. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (2724)
12. Коли розпочинати садити городину [599] (2633)
13. Розклад руху автобусів [253] (2563)
14. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (2503)
15. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (2496)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Рівне вкотре приймає у себе дітей зі Сходу України (154)
2. Елена Рубінштейн - косметолог, яка навчила жінок бути красивими (153)
3. Не минуло й 40 років: експертиза встановила, що Володимир Івасюк не здійснював самогубство (152)
4. На Рівненщині ще одне місто обласного значення буде мати статус ОТГ (141)
5. «Агатівка» відкриває «Олімпійське літо» (141)
6. «Рух заради здоров’я» стартував у Острозі (140)
7. “Кардинал-Рівне” завершив сезон (140)
8. Відривний хліб з ароматним маслом і сиром (140)
9. У Рівному відбудеться загальноміське свято випускників (139)
10. ФК “Малинськ” не зумів утримати переможний рахунок (139)
11. Голові обласної ради вручили посвідчення Почесного громадянина міста Березне (138)
12. Як вибрати якісний рушник (137)
13. Ветеранів АТО Рівненщини запрошують на риболовлю (136)
14. «Рух заради здоров’я» в геріатричному пансіонаті (136)
15. На Рівненщині відзначатимуть 368-му річницю битви під Берестечком (134)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс