Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №918 від 20.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс економiки

Гроші з-за кордону:

Гроші з-за кордону:

українські фермери видали перші міжнародні аграрні розписки

Те, що ще вчора здавалося неможливим, сьогодні стає доступним – завдяки аграрним розпискам українські фермери отримали доступ до кредитних ресурсів з-за кордону. Відповідну бізнес-модель розробили у Проекті IFC «Аграрні розписки в Україні», а з новим валютним законодавством, прийнятим НБУ в лютому 2019 року, такий формат співпраці став можливим на практиці. Наступний хід був за фермерами, і довго чекати не довелося: перші міжнародні розписки були видані на Чернігівщині та на Львівщині вже цього сезону.

Не секрет, що Україна давно стала частиною глобального ринку, а наші агровиробники з року в рік все більше використовують світовий досвід для розвитку власних підприємств. Перехід від продажу «з поля» до експорту хоч і складний, але вартує того. Аналогічно, пошук більш ефективних джерел запозичення та фінансове планування діяльності господарства мають великий вплив на кінцевий результат. Аграрні розписки дозволяють навіть невеликим фермерським господарствам перейти на новий етап, почати співпрацювати з іноземними кредиторами та залучати дешевше фінансування на рівні з агрохолдингами. І, що важливо, це не вимагає додаткової складної підготовки чи штату спеціалістів.

Сільськогосподарське підприємство «Салікс» обробляє близько 300 га на Львівщині, вирощує традиційні зернові та олійні культури. Минулого року вперше скористалося аграрною розпискою, а вже цього сезону за допомогою інструменту вдалося залучити фінансування у розмірі 1,2 млн грн від кредитора-нерезидента, компанії «Евервелле». Так на початку червня з’явилася перша міжнародна фінансова аграрна розписка.

Віталій Нестерук, представник «Евервелле» в Україні, зазначив, що це естонська компанія, яка працює в Україні у сфері зернового трейдингу вже більше 10 років. «Евервелле» співпрацює з міжнародними зернотрейдерами та великими виробниками переважно в західних та північних регіонах України.

«Цього року вперше спробували попрацювати напряму з виробником за експортним контрактом із залученням такого інструменту, як міжнародна фінансова розписка, - зазначив Віталій. – Зміни до законодавства, які були зроблені в 2019 році, значно послабили валютний контроль. Це йде на користь як нерезидентам, так і резидентам. Таким чином плануємо й далі працювати з іншими клієнтами».

На думку Віталія, для «Евервелле» як зернотрейдера аграрна розписка є зручним інструментом, оскільки в забезпеченні виконання зобов’язань використовується застава майбутнього врожаю – і це цікавіше для трейдера, ніж нерухомість чи техніка. Також Віталій звернув увагу на можливість моніторингу врожаю, що дозволяє кредиторам бути більш впевненими в належній якості продукції, що поставлятиметься. «І ще підкуповує простота використання аграрної розписки. Тобто, це достатньо зручний, гнучкий і зрозумілий для нас інструмент», - додав Віталій Нестерук .

За словами Богдана Цапа, заступника директора СП «Салікс», з «Евервелле» вони успішно співпрацюють вже більше трьох років, пройшли і форс-мажори, і неврожайні роки, але завжди знаходили спільні рішення. Міжнародну розписку видали як супровід до форвардного контракту та додаткове забезпечення на суму отриманої передоплати: за форвардом до кінця серпня «Салікс» зобов’язаний поставити 240 тонн ріпаку, в заставу за розпискою передали 100 тонн і її дія завершується наступного року. Богдан Цап зазначив, що від кредитора вони отримали фінансування за ставкою 12% річних з розрахунком у валюті. І додав, що це одна з переваг міжнародних розписок: «По-перше, я маю прямий контроль із-за кордону. У мене ціна на сільгосппродукцію, звичайно, вища, ніж тут на ринку. А, по-друге, до нас заходить валюта».

На запитання, чи порекомендував би він міжнародні аграрні розписки іншим фермерам після досвіду «Салікс», Богдан відповів: «Я вже рекомендував, але не в усіх є можливість дотримати вимог, які висувають аграрні розписки, через те, що не всі працюють прозоро».

Дещо раніше за міжнародну фінансову аграрну розписку, наприкінці квітня цього року ТОВ «Зорі Обмачева» з Чернігівської області передали естонській компанії «Летофін» товарну аграрну розписку, в рамках якої зобов’язалися здійснити поставку 10,5 тис. тонн кукурудзи до січня 2020 року. За словами комерційного директора «Зорі Обмачева» Івана Іванова, аграрна розписка була видана у супровід до форвардного договору на поставку майбутнього врожаю кукурудзи, за розпискою підприємство отримало пре-фінансування у розмірі близько 40% загальної вартості продукції.

Кредитор-нерезидент - естонська компанія «Летофін» давно працює в українському агросекторі у виробничих напрямках, а нещодавно також почала активно освоювати сегмент торгівлі сільгосппродукцією як трейдер.

«Ми маємо позитивний дворічний досвід роботи з компанією «Летофін» в рамках інших проектів в сільському господарстві, - зазначив Іван Іванов. – Вирішили розширити співпрацю, перейти до більших партій поставки зернових, зокрема кукурудзи».

Рішення використати можливості аграрних розписок для співпраці було спільним, за словами Івана Іванова, «Летофін» був ознайомлений з механізмом розписок, а «Зорі Обмачева», своєю чергою, мали практичний досвід – минулого року видали 8 аграрних розписок (серед них і товарні, і фінансові).

Підготовка до видачі міжнародної розписки була доволі простою: «Від початку переговорного процесу, узгодження тексту і умов до підписання аграрної розписки нам знадобилося не більше двох тижнів. Узгоджували деякі технічні деталі, урожайність, вартість продукції в заставі тощо, – зазначив Іван Іванов. І додав: – Щодо документів, то з нашої сторони був потрібним стандартний пакет, як для звичайних аграрних розписок».

Аграрна розписка була видана українською мовою та посвідчена нотаріусом у Чернігові Іриною Максак. З початку 2018 року – а саме тоді розписки і запрацювали в області – Ірина Максак посвідчила більше 30 розписок, тож нотаріус добре знайома з інструментом та його особливостями.

За її словами, специфікою посвідчення міжнародної розписки була перевірка реєстрації кредитора-нерезидента в рамках законодавства іншої країни, для чого знадобилися додаткові довідки, що така юридична особа дійсно зареєстрована і не підпадає під будь-які санкції. «Власне посвідчення аграрної розписки зайняло близько години», – зазначила нотаріус.

ТОВ «Зорі Обмачева» планує і надалі працювати з аграрними розписками. За словами комерційного директора підприємства, вони готуються співпрацювати також і з українськими кредиторами: «Вже цього року плануємо підписати ряд аграрних розписок для українських кредиторів – постачальників засобів захисту рослин та посівного матеріалу».

Щодо естонської компанії «Летофін», то, на думку Івана Іванова, перший позитивний досвід роботи з аграрною розпискою як гарантії виконання форвардного контракту відкриє для компанії широкі перспективи в Україні. «Я думаю, що це перша ластівка для такої компанії, як «Летофін», котра дозволить наростити об’єми в плані торгівлі та співпраці з українськими аграрними компаніями», - підсумував Іван Іванов.

20.06.2019За матеріалами Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні»


Переглядів: 1625

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21003)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17145)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14406)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14162)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13839)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13818)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13792)
• Живи до ста! [965] (13789)
• Бюджет і ми… [965] (13727)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13710)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13509)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13506)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13451)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13052)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13035)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (221)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)
• Що можна додати в дешевий шампунь, щоб поліпшити його якість та ефективність? (23)
• Навіщо кидати в блендер кульки, зроблені з алюмінієвої фольги? (23)
• Як надати першу допомогу при опіках? (22)
• Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді? (21)
• Продавала цигарки (20)
• Для чого варто купувати найдешевше туалетне мило? (20)
• Спеції, які варто додати до кави для покращення роботи мозку (19)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"