Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №930 від 17.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс мандрівника

Археологічна життя Криму

Як археологи працюють в Криму після возз'єднання з Росією, чому варто побоюватися «чорних копачів» і куди поїхали з півострова українські та зарубіжні дослідники, «Газеті.Ru» розповів доктор історичних наук, академік Королівської Датської академії наук Володимир Стовпа.

- Які дослідження ви проводили в Криму в останні роки?

- Ми вели роботи в західній частині Криму на Тарханкутському півострові. За останні п'ять років нам вдалося зробити істотний прорив в наших знаннях і переглянути погляди на історію Західного Криму, які формувалися впродовж останніх 50 років.

Останній якісний стрибок в цій області стався в 60-х роках ХХ століття, коли вперше цілеспрямовано стали досліджуватися території за межами Херсонеса.

Роботи в сільській окрузі дозволили зрозуміти, наприклад, на підставі чого будувалася економіка Херсонеса.

У нашому районі знайти скарб практично неможливо - все копано-перекопано. Тут проходили важливі історичні події, і зустріти тут людину з металошукачем з інтернет магазину MDStore - не проблема. Знайшли пару монет, вже добре. Бувало, тижнями нічого, крім залозок, з землі не діставав.

З тих пір знання накопичувалися, але якісного стрибка не відбувалося. А наші нові роботи допомогли перегорнути сторінку і подивитися на проблему з абсолютно іншого боку: вдалося виявити нові типи пам'яток, відповісти на питання про щільність розселення місцевого населення, його етнокультурному складі і позбутися від стереотипів, окресливши межі Херсонеського держави.

Крім того, ми змогли підтвердити, що на початку III століття до нашої ери Херсонес, як і майже всі Причорномор'я, переживав період серйозної кризи, що похитнув економіки майже всіх античних держав.

Ці кризові явища супроводжувалися міграціями кочового і варварського населення, які приводили до військових сутичок.

Були випадки, коли населення сільських селищ Криму було практично знищено. Це дозволило отримати яскравий і моментальний зріз з історії цих поселень. Настільки прекрасно збережених історичних ландшафтів, як в Західному Криму, немає більше ніде на півострові, так і в Причорномор'ї в цілому.

- Що змінилося з моменту приєднання Криму до Росії?

- Це питання дійсно серйозний: існують і плюси, і мінуси.

Присутність російських археологів в Криму зберігалося завжди.

З цього боку, новий статус Криму полегшить їм роботу - так як раніше, будучи громадянами іншої держави, вести роботи самостійно вони не мали права і змушені були працювати за посередництвом українських колег, які вже отримували ліцензію - так звані відкриті листи - у влади України. З іншого боку, іноземні місії, які раніше працювали на півострові, змушені були його залишити і згорнути свої проекти: мова йде, наприклад, про поляків, норвежців та інших дослідників.

Таким чином, доступ до іноземних джерел фінансування буде дуже утруднений. Сподіваюся, що російські фонди підтримають ці дослідження.

Важливо, що, незважаючи ні на що, тісні контакти між російськими, українськими колегами і дослідниками з інших країн все ж зберігаються.

Ми переживаємо, що Західний Крим буде забудований. В останні роки цю частину півострова хотіли активно розвивати як туристичної зони.

- А ви будете продовжувати пошуки в Криму?

- Тільки в разі, якщо вдасться отримати фінансування. З іншого боку, якщо буде невелика пауза, це теж буде позитивним моментом: адже кінцева мета всіх наших досліджень - публікації.

Буде час осмислити отриманий польовий матеріал і провести природничо аналізи, а потім і продовжити ці роботи.

Якщо статус Криму змінився, це зовсім не означає, що туди перекритий доступ всім іноземним вченим. Етнографи працюють і в гарячих точках, і в Африці. Проблема може виникнути на етапі отримання фінансування.

- Чи варто боятися «чорних копачів» в Криму?

- Це питання дуже актуальне. І це проблема не тільки кримська, але існуюча всюди: такі нелегальні роботи ведуться повсюдно.

У Криму «чорні археологи» працювали ще з XIX століття. Найбільш активно такі нелегальні розкопки велися в 1990-е.

У цей момент дуже багато пам'ятників постраждали або були зруйновані. Це триває і зараз.

Проблема і в тому, що археологи не можуть моментально розкопати всі пам'ятники - їх занадто багато, і процес цей трудомісткий і дорогий. Тому питання обліку і охорони пам'яток археології має вирішуватися на державному рівні і активно реалізовуватися.

Я підкреслю, що крім контролю і охорони вкрай важливим є врахування. Значна частина відомих пам'яток залишаються врахованими в республіканському регістрі. Це ускладнює їх охорону не тільки від грабіжників, але і від забудовників.

Нерідко доводилося стикатися з ситуацією, коли на територіях, офіційно відданих під забудову або вже частково забудованих, виявлялися цінні археологічні пам'ятники.

- А якщо в Крим потрапити не вдасться - куди податися закордонним археологам?

- Насправді, таких регіонів досить багато. Це, наприклад, Румунія та Болгарія, там багато територій, які були зайняті античними поселеннями і слабо вивчені.

Про них ми знаємо стільки ж, скільки знали про Крим років 30 назад.

Є шанс знайти щось цікаве і там - особливо використовуючи нові підходи, які допомогли зробити недавні відкриття в Західному Криму.

Південне узбережжя Чорного моря, тобто Туреччина, також досить слабо досліджено, хоча отримати дозвіл на проведення там розкопок і навіть розвідок - процес досить непростий.

Серед перспективних об'єктів можно назвати, наприклад, Гераклею Понтийскую (современ. Ереглі), яка була метрополією Херсонеса - нинішнього Севастополя. Дослідити територію в її околицях було б вкрай цікаво. Це допомогло б нам зрозуміти ситуацію, яку ми спостерігаємо в Західному Криму і, зокрема, в Херсонесі. З тієї причини, що, переселяючись, греки переносили з собою на нове місце не тільки свою мову, релігію і культуру, а й досвід господарювання.

- В яких місцях проводилися чорноморські археологічні дослідження в 2014 році?

- У минулому році в чорноморському регіоні роботи активно тривали, незважаючи на невизначеність і політичну ситуацію. У Криму продовжували працювати співробітники Ермітажу. Вони працювали в Мірмекійской експедиції в районі Керчі, де розташовувалося стародавнє місто Мірмекій. Також дослідження проводилися на місці стародавнього міста Німфея і в районі Балаклави.

На Україні дослідження тривали в районі давньогрецького міста Ольвія під сучасним Ніколаєвим. Там вів роботи київський Інститут археології.

Крім того, роботи проводилися в Румунії і Болгарії, де наші колеги працюють із західними партнерами, наприклад з Лувром.

- А які основні досягнення?

- Для відповіді на це питання треба провести розмежування між археологією і пошуками скарбів. Археологія - це дуже копітка і трудомістка робота, наука. Як правило, тут результати одного сезону можуть і не бути видно. Тому простіше підводити підсумки за останні три-п'ять років, коли вже розкриті якісь площі, проведені необхідні природничо аналізи. На Заході подібні проекти фінансуються саме виходячи з таких розрахунків.

Винятком є ??ті випадки, коли знайдені якісь великі скарби або аварії корабля. У минулому році таких відкриттів не було.

- Чого ж вдалося добитися?

- Тут я б виділив Крим і Тамань. Активні роботи велися в Керчі на місці міста Пантікапей. Тут традиційно проводить свої розкопки Державний музей образотворчих мистецтв імені А.С. Пушкіна під керівництвом Володимира Толстикова.

Інтерес цих робіт в тому, що їм вперше за десятиліття вдалося на порівняно великій площі виявити культурні шари найдавнішого міста. Як правило знахідки, які вказують на час заснування Пантікапея, були знайдені в перемішаних шарах.

Непотривоженою ділянок культурного шару до цього знайти не вдавалося.

Знахідки відносяться до першої половини VI століття до нашої ери. При цьому вперше були виявлені будівельні залишки цього раннього періоду, тоді як раніше зустрічалися лише окремі керамічні знахідки. Найцікавіше, що знайшли кам'яні будівлі цього періоду.

Знахідки підтверджують, що Пантікапей був заснований в першій чверті VI століття до нашої ери.

Цікаві роботи тривали і на Кубані - протягом останніх років там на території Фанагорійського городища і в його околицях проводяться масштабні і комплексні дослідження.

17.09.2019


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 24.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21225)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17358)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14585)
• Допомога під час карантину [967] (14506)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14340)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14159)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14030)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14004)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13997)
• Живи до ста! [965] (13975)
• Бюджет і ми… [965] (13916)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13911)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13782)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13684)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13683)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13630)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13246)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13215)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (403)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (58)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (58)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (57)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (57)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (55)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (55)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (55)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (49)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (47)
• П’яний водій збив пішохода (47)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (47)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (46)
• Постачали наркотики до колонії (45)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (44)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"