Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №942 від 09.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Щоб не згасло

Щоб не згасло

Більше половини вуличних ліхтарів, опор і кабелів в Україні вважаються застарілими. Левову частку обладнання пора міняти, а підвищити його енергоефективність можна за рахунок ламп нового покоління і "розумних" систем освітлення.

За експертними оцінками, погана освітленість трас збільшує число ДТП, а в темних провулках частіше трапляються напади і крадіжки. На виробництві недолік освітлення збільшує ризик виникнення аварійних ситуацій і тих же крадіжок. Як заощадити на освітленні не на шкоду громадянам, куди звертатися, щоб поставити більше ліхтарів розповів кандидат економічних наук, міжнародний експерт в сфері міського та зовнішнього освітлення, директор зі стратегії та розвитку проектного бізнесу Philips Lighting Дмитро Пантюшин.

Наскільки енергоефективно зовнішнє освітлення?

Дмитро Пантюшин: Частка застарілого обладнання (світильники, опори, кабелі) в Україні становить понад 60 відсотків. Велика частина доріг в регіонах має освітленість в два-три рази нижче норми, при цьому в деяких місцях досі використовують неефективні лампи розжарювання і ртутні лампи.

В середньому одна лампа вуличного освітлення споживає 250 ват, таким чином, за вісім годин роботи кожне джерело світла витрачає два кіловати електроенергії, володіючи низькою світловіддачею і недовгим терміном служби. За експертними оцінками, близько 80 відсотків освітлювальних систем в Україні можна зробити більш ефективними.

Освітлення розумнішає

Як поліпшити цей показник?

Дмитро Пантюшин: Значно підвищити енергоефективність здатні світлодіодні джерела світла. Наприклад, LED-світильники споживають до 50 відсотків менше електроенергії і мають більший строк служби. Максимальної енергоефективності (до 80 відсотків) і керованості дозволяють домогтися світлодіодні світильники, об'єднані в інтегровані, "розумні" системи освітлення. Прилади, які беруть участь в системі, оснащуються модулями Wi-Fi, датчиками руху, освітленості, зовнішніх погодних умов. Все світлоточки інтегровані в мережу, яка контролюється віддалено за допомогою веб-додатків. Завдяки цьому можливе додаткове скорочення витрат за рахунок своєчасного постобслужіванія.

Хто вирішує, скільки ліхтарів потрібно встановити на конкретній вулиці міста і які лампи використовувати, коли включати і вимикати світло?

Дмитро Пантюшин: Рішення приймають генеральні підрядники за проектом і планом, затвердженим владою. Визначаючи, яка кількість світильників необхідно встановити на певній вулиці, беруть до уваги кілька документів: ГОСТ про зовнішньому утилітарному освітленні і про автомобільні дороги і вулицях, будівельні норми і правила (СНиП 2.07.01-89 і 23-05-95). Так, беруть до уваги наступні фактори: тип населеного пункту, його географічне розташування, категорія доріг і вулиць, тип і яскравість дорожнього покриття, інтенсивність руху.

Додаткове обслуговування засобів вуличного освітлення слід проводити в разі порушення рекомендованих норм освітленості (світильники виходять з ладу, перестають світити або світять тьмяно). Час роботи світильників регулюється муніципальними службами, які стверджують графік включення і виключення зовнішнього освітлення.

Ремонтувати вуличне освітлення повинні протягом 5-15 днів з дня подачі заяви. При цьому потрібно розуміти, що відповідно до правил СНиП допускається частка непрацюючих світильників: в підземних переходах нормою є до десяти відсотків, для дворів і вулиць - п'ять відсотків. Днем світильники можуть горіти під час проведення ремонту.

Світлодіод економить бюджет

Скільки грошей ми витрачаємо на зовнішнє освітлення в цілому і на освітлення ліхтарями?

Дмитро Пантюшин: На освітлення в Україні щорічно витрачається понад 20 мільярдів кіловат-годин, або 12 відсотків всього споживання електроенергії, з них вуличне освітлення витрачає приблизно 1,5 мільярда кіловат-годин.

Скільки можна заощадити, відмовившись від старих ламп?

Дмитро Пантюшин: За допомогою енергоефективних світлодіодних технологій можна скоротити цей показник приблизно наполовину. Ще близько 20 відсотків можна заощадити, встановивши в муніципалітетах сучасні автоматизовані системи управління зовнішнім світлом. Економія досягається за рахунок зниження потужності освітлення в нічний час при зниженні транспортного потоку, що допускається ГОСТом, а також за рахунок більш гнучкого графіка включення і виключення освітлювальних приладів.

Навіть проста установка датчиків руху в під'їзді багатоквартирного будинку дасть економію 90 відсотків.

Рекомендуємо для замовлення освітлювального обладнання звертатися в ЛайтПром.

Вуличне, комерційне, промислове, спортивне освітлення - напрямки роботи компанії Light Prom.

Компанія виконує проекти економічного освітлення на діючих або новоспоруджуваної об'єктах;

ТЕО ефективної модернізації існуючих систем освітлення з метою зниження експлуатаційних витрат;

Монтажні та пусконалагоджувальні роботи будь-якої складності;

Розробку і виробництво освітлювального обладнання на базі провідних світових виробників компонентів;

Консультаційне та сервісне обслуговування встановлених систем освітлення;

Результатами комплексної роботи з замовниками в даному напрямку є:

Зниження споживаної потужності освітлення;

Доведення рівня освітленості до нормованого і як наслідок збільшення безпеки праці і підвищення якості продукції, що випускається;

Значне скорочення витрат на обслуговування і експлуатацію систем освітлення;

Збільшення ефективності і довговічності освітлювального обладнання.

Як скорочують витрати на вуличне освітлення за кордоном?

Дмитро Пантюшин: Заміна вуличного освітлення на енергозберігаючі рішення окупається досить швидко - зазвичай вистачає п'яти років. Тому муніципалітети найчастіше проводять модернізацію своїми силами. Також прийнята практика організації державно-приватних підприємств з передачею вуличного освітлення на аутсорсинг в довгострокове користування за договором комерційної концесії. Компанії встановлюють обладнання і мінімізують витрати на обслуговування, отримуючи при цьому від міста так звану плату за доступність.

Наприклад, в США прийнято, що за установку світлових точок, їх обслуговування та споживану електроенергію платять ті, хто отримує вигоду від вуличного освітлення. Влада деяких американських міст перекладають цей тягар на городян і підприємства. Так, в Солт-Лейк-Сіті (штат Юта) жителі щомісяця платять 3,73 долара за вуличне освітлення, збір для підприємств вище.

Як можуть заощадити на світлі в будинку мешканці

Євген Гашо, експерт Аналітичного центру при уряді РФ:

- Комплекс заходів для підвищення ефективності освітлення поетапно реалізується в країні ще з 1970-1980 років. Йдеться як про нових поколіннях освітлювальних приладів, так і про певний світловий дизайн приміщень (забарвлення і шорсткість стін), вимоги до розміру вікон і наявності перешкод для сонячного світла (дерева, інші будівлі). Ці нормативи в Україні до сих пір найпрогресивніші з точки зору надходження світла (навіть деяким горе-будівельникам вони заважають ставити впритул 26-поверхові будинки).

Нові покоління ламп (не обов'язково світлодіоди) вирішують різні завдання. Головне - ставити освітлювальні прилади певного функціоналу (світловий потік, надійність) для вирішення скоєно різних завдань - освітлення навчальних закладів і лікарень, комірок і сходових майданчиків, стадіонів і автошляхів ... Крім джерела, супутні умови (колір стін та інше) можуть давати до 30-40 відсотків економії або перевитрати електроенергії.

До речі, лампи розжарювання в наших будинках зовсім не були так вже неефективні: 90 відсотків своєї енергії вони віддавали на опалення приміщень, і як тільки люди перейшли на нові лампи, вони це відразу відчули. Так що "купуватися" в кожному випадку повинні не лампи, а проект з фіксованою (максимальної) ціною на один люкс (освітленість) в приміщенні або на відкритому просторі. І тоді в проект будуть закладатися не лише лампи, але і все інше.

Борис Семененко, керівник проектів з розвитку енергосервісних послуг "ТНС енерго":

- Витрати на освітлення місць загального користування (прибудинкова територія, під'їзди, вхідні групи, сходові прольоти і майданчики, ліфтові холи, підвали, горища) складають значну частину витрат на загальнобудинкові потреби (ОДН) для всіх мешканців, і питання про економію на освітленні завжди актуальний .

Сучасні світильники з енергозберігаючими джерелами світла, автоматично керовані різними сенсорами або датчиками, - ефективний спосіб зниження витрат на освітлення. Наприклад, датчики руху дозволяють вмикати освітлення, тільки коли на сходових майданчиках знаходяться люди. В цьому випадку лампи горітимуть не 24 години на добу, а суттєво менше - це буде залежати від того, скільки людей проживає в під'їзді. Навіть якщо лампи будуть горіти три-чотири години на добу, це дасть економію до 60 відсотків.

Найбільш перспективні джерела світла - світлодіодні лампи - споживають в сім разів менше електроенергії, ніж традиційні лампи розжарювання, мають тривалий термін служби (в теорії до шести років), розраховані на багаторазове включення і виключення.

При використанні джерел світла з датчиками руху також потрібно пам'ятати, що згідно з будівельними та пожежними нормами і правилами в під'їзді завжди має бути присутня освітленість не нижче рівня аварійно-евакуаційного освітлення. Цей тип освітлення повинен забезпечувати найменшу освітленість (від 0,5 до п'яти люксів) на підлозі основних проходів і на сходах.

Якщо в місцях загального користування планується капремонт, то стіни і стеля краще покривати світловідбиваючої фарбою з коефіцієнтом відбиття не менше 70 відсотків. Це зменшить потужність світильників і знизить енергоспоживання на 20-30 відсотків. Крім того, для поліпшення освітленості рекомендується утримувати вікна в чистоті, не загороджувати їх елементами декору і не розміщувати на підвіконнях рослини. Тоді з вулиці буде проникати більше природного світла.

Підводячи підсумок, можна сказати, що використання рекомендованих способів економії дасть свою віддачу, ак не крути.

09.12.2019


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 24.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21225)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17360)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14586)
• Допомога під час карантину [967] (14507)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14340)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14159)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14031)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14004)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13997)
• Живи до ста! [965] (13976)
• Бюджет і ми… [965] (13916)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13911)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13782)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13685)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13683)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13630)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13247)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13215)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (426)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (58)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (58)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (57)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (57)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (56)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (55)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (55)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (50)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (47)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (47)
• П’яний водій збив пішохода (47)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (47)
• Постачали наркотики до колонії (45)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (45)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"