Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №951 від 18.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Лінивий газон крок за кроком

Лінивий газон крок за кроком

Розповімо про те, як зробити газон. Причому не партерний і не галявину для гольфу, а газон технічний. Його створюють, для того щоб привести в порядок узбіччя, задернувати край дренажних канав, створити твердий грунт на фрагментах ділянки, відвойованих у бур'яну і багаторічних чагарників. Незважаючи на те що літо наближається до заходу, займатися впорядкуванням ділянки ще не пізно. Важливо встигнути з основними роботами до жовтня, щоб трава встигла зміцніти і піти під сніг в скошеному вигляді.

Своїм досвідом газоностроітельства ділиться головний редактор журналу «Наталіс» Пилип Урбан http://swtor-guild.com/natalis-landshaftnyj-dizajn-o-kotorom-vy-davno-mechtali/.

Ось уже третій рік мені доводиться переконуватися, що для початківця домовласника газон - не розкіш, а необхідність: така ж, як килимове покриття або паркет (кожному своє) в міській квартирі. «Ландшафтний дизайн винайшли для ледачих, тобто для нас з вами», - сказав сусід-будівельник. У дальньому кутку своїх десяти соток він довго складирував все сміття, що утворився після розчищення ділянки, камені, обрізки будматеріалів, і не збирався вивозити. Коли по весні гірка осіла, він, підрівняти її піском і укривши геотекстилем, зробив красивий горбок, на якому висадив травичку, розбив квітники і посадив яблуні.

Моя дача теж вже майже побудована, в будинку можна жити. Але природа не здається. На очищених від пнів і бур'яну фрагментах (у мене лісистий ділянку) виростає малина та іван-чай. Уздовж протоптаних на піщано-гравійної суміші стежок пробивається подорожник. Заростає бур'яном звільнений від хмизу і багаторічних нашарувань сухостою перелісок. Це типова картина для нових дачних селищ Північно-Заходу, де ділянки нарізалися на щедро присмачених гумусом болотах, де рясні води і родючий грунт, на якій відчайдушно борються за виживання сотні видів рослинності.

Але зустрічаються в наших краях і інші ділянки, наприклад з виснаженою глинистої грунтом вчорашніх радгоспних полів, і на них крізь кірку вилазять хирляві паростки, а будь-який дощик перетворює землю в в'язку рідину. Та ж картина в старих садоводствах, де бабусі й дідусі вирощували коренеплоди, активно посипаючи грунт хімічними добривами. Якщо виключити ідею забетонувати і заасфальтувати десять соток, залишається один варіант приручення природи - створення навколо будинку так званих технічних газонів і поступове їх розширення, з тим щоб через три роки весь ділянка була «під контролем». Скажемо відразу: освоїти одним махом всю ділянку не вийде, навіть якщо пригнати трактор і натовп гастарбайтерів. В цьому випадку відведені для облаштування три роки ви витратите на розбір завалів, усунення помилок і боротьбу з бур'яном. Якщо територія більше трьох соток, її слід «причісувати» поступово, відвойовуючи плацдарми і встановлюючи контроль над невеликими зонами - по кілька десятків квадратних метрів на місяць, по дві-три сотки в рік. Досвід показує, що при такому розкладі часу вистачить і на здоровий відпочинок, і на інші будівельні та ландшафтні роботи.

Отже, наше завдання - перетворити бур'ян в газон. Так, щоб вже на початку наступного літа можна було вийти босоніж на молоду травичку, і нічого не хлюпало, що не кололо і не розповзалося під ногами.

Крок перший: вивчаємо теорію

Для початку звернемося до спеціальної літератури. Краща книжка по газоностроітельству - «Все про газоні», автор Д. Г. Хесайон. Її бажано прочитати, для того щоб мати уявлення, які види трав на яких ґрунтах ростуть, а також як боротися з бур'янами за допомогою гербіцидів загального і вибіркової дії.

Часто початківець дачевладелец щедро поливає берізки і малину, випирає з-під новенького фундаменту то «Раундапом», то «Торнадо» (відразу видно, практичних посібників і розумних книжок не читає, а знання з агротехніки почерпивает, вивчаючи етикетки на пакетиках з насінням і упаковках з препаратами та добривами). Знайома ситуація? Тим часом «халяви» не буде: далеко не всі бур'яни можна витравити гербіцидами, а проти чагарників «хімія» безсила. За бездумне ставлення природа помститься. Тому обов'язково слід вивчити теорію, і сусідові-практику запропонуйте почитати книгу про газонах.

З неї можна дізнатися про властивості різних видів газонних трав, про те, як їх підгодовувати і лікувати (а вони ж ще й хворіють), виправляти помилки, які, очевидно, будуть. Все це в кінцевому підсумку стане в нагоді. Але не забувайте, що книга ця хоч і грамотна, але перекладна. Агротехніка газону в умовах російського північного Заходу має відмінну від європейської і американської специфіку, а суміші насіння, які в достатку представлені на полицях супер- і гіпермаркетів - теж імпортного походження.

На упаковках з насінням газонних трав зазвичай великим шрифтом виділено їх призначення (парадний, спортивний газон, травосмесь для затінених місць ...) і дрібним - склад і пропорції суміші. Але інформація, бісерними буквами, набагато важливіше. Не буду вдаватися в подробиці, приведу лише те, у чому довелося переконатися на власному досвіді.

основа найбільш доступних за ціною і самих невибагливих в обслуговуванні травосумішей - райграс пасовищний. Англомовне назва говорить сама за себе. Раграйс цей добре сходить, швидко дає соковиту поросль, але страждає слабкою кореневою системою, погано переносить наші сирі зими з постійними перепадами температури вокруг да около нуля. Жорстку, стійку до витоптування спортивну галявину насиченого кольору з нього можна отримати в теплих південних штатах або де-небудь в чорноземної смузі РФ (хоча і там, кажуть, трапляються проблеми), але не в Ленобласті. Якщо насіння цієї екзотичної для нас травички в суміші 60% і більше, будьте готові до того, що газон вийде одноразовий. Вона хоч і заб'є бур'яни на розчищеної галявині, але в наступному сезоні вам доведеться боротися з купинами і пролисини.

У нашому регіоні переважні суміші з високим вмістом костриці польовий і тонконога лугового. На тонконіг в першому році розраховувати не доведеться, зате в наступному, якщо суміш якісна, а грунт для посіву підготовлена ??грамотно, він порадує вас щільним і рівним трав'яним килимом. Є і ще одна проблема: склад травосуміші, вказаний на упаковці, не завжди відповідає тому, що всередині. Отриманий результат - теж. Тому питайте у сусідів - власників вдалих, з вашої точки зору, газонів, які вони купували насіння. Якщо ніхто навколо не "розводить» газони, а ви купуєте матеріал в гіпермаркетах - беріть суміші різних виробників і в невеликих обсягах. Доведеться встановлювати якість досвідченим шляхом.

Отже, вивчивши властивості гербіцидів і травосумішей, відкладіть книгу. Все в ній справедливо для крихітної галявини в більш сухому і теплому кліматі, ніж наш. Якщо обробляти ділянку по науці, та ще й з істинно британським педантизмом, доведеться присвячувати йому весь вільний час. А у вас соток п'ятнадцять або двадцять бур'яну, то Хесайон не допоможе.

Наша мета - ледачий (тобто не вимагає серйозних витрат і зусиль) газон на звільненій від дикої рослинності і будівельного сміття грунті. При цьому слід пам'ятати про три речі. По-перше, будь-якого розміру територію, очищену від сміття, пнів і бур'янів, бажано вирівняти, утрамбувати і засіяти травою. В іншому випадку знову виросте бур'ян. По-друге, всякий газон, навіть технічний, доведеться косити, не дозволяючи траві вирости по пояс, а потім висохнути: пожежонебезпечний сухостій - перший ворог домовласника. Якщо у вас немає можливості щотижня вистригати всю територію, для затишних куточків вибирайте суміші медленнорастущих трав (такі в продажу є). По-третє, пам'ятайте, що не вийде «виправити» газоном болото із застійною водою. Заболочений шматок доведеться піднімати, попередньо забезпечивши дренаж.

Крок другий: готуємо підставу

Отже, майданчик, яку ви маєте намір засіяти травою, повинна бути твердою, і на ній не повинна збиратися вода. Тому корчуючи деревця і чагарники, вирізаємо купини, виполює бур'яни. В теорії все просто і ясно, але для лісистого ділянки цей етап - самий трудомісткий. Позначивши фронт робіт мотузками і кілочками, ми вирішимо дві задачі: зробимо орієнтир для вирівнювання поверхні (мотузки необхідно натягнути строго горизонтально, по рівню) і позбавимо себе від спокуси продовжити розгрібати завали вшир і вглиб (так можна не розрахувати свої сили і від втоми закинути все ).

Землевласники, чий досвід освоєння території вичерпується двома-трьома викорчуваними пнями, зазвичай запитують: чи не можна дерева зрізати під корінь і присипати землею або поселити грибницю глив на пнях, щоб ті розсипалися, з'їдаються делікатесними грибами. На жаль, повірте дачникові з трирічним стажем, і в тому і в іншому випадку в грунті залишаться повільно перегниває горизонтальні корені. Незважаючи на щедрі «присипки» зверху, провали і гриби-поганки вам забезпечені. Роботу з ліквідації деревних останків можна полегшити, якщо спилювати невеликі дерева - по пояс і трохи вище. Стирчить із землі стовбур добре використовувати як важіль, для того щоб лебідкою з тросом або руками витягнути весь корінь. Для вилучення довгих коренів підійде інструмент у вигляді міцного металевого гака з довгою ручкою. Трав'яні купини вирізаються хорошим ножем. Оголена таким способом грунт поки ще не придатна для посіву: багато напівзотлілих корінців і деревних останків, які необхідно прибрати. Провали і вибоїни, що утворилися після корчування, можна заповнити напівзотлілої органікою упереміш з піском і ущільнити. Якісний гумус знімаємо, перебираємо, звільняючи від корінців, і в візку перевозимо на відкритий майданчик, на заздалегідь постелений шматок поліетиленової плівки або іншого матеріалу, - він нам ще знадобиться. Якщо ділянка заболочений, необхідно передбачити водовідведення, тобто дренаж.

Розглянемо випадок, що називається, складніше нікуди: запланований під газон ділянку заболочений і до того ж ще і низький - воду відводити нікуди. Якщо мова йде про невеликий фрагменті (до декількох десятків квадратних метрів), є сенс зробити підсипку з піску, щебеню, піщано-гравійної суміші. Просвітництво Перші домовласники при таких роботах використовують геотекстиль - нетканий матеріал, який характеризується значною міцністю на розрив. Головна його функція - перешкоджати перемішування шарів грунту. Якщо грунт неоднорідна, є сенс використовувати геотекстильні полотно, проте перевагу слід віддавати не щільним матеріалів, використовуваних в дорожньому будівництві, а найдоступнішим полотнам мінімальної щільності, добре пропускає воду (шукайте характеристики на сайтах виробників).

Якщо на такій ділянці виявилося русло пішов під землю струмочка або зарослий ставок, марно з ними боротися: розчищаємо, спостерігаємо за водотоком, в місцях, де необхідна тверда грунт, прокладаємо дренажні труби. Береги розчищеного водойми (струмка, дренажної канави) зміцнюємо грунтоармірующімі гратами (їх продають там же, де і геотекстиль), ущільнюємо грунт і теж сіємо траву. Сильно заболочені території вимагають професійного проектування складних дренажних систем - напівзаходами зазвичай не обійтися.

Підготовка під газон виснаженої грунту зводиться до її вирівнювання і формування на поверхні родючого шару. Попросту кажучи, ви вносите в її верхній шар то, чого не вистачає (пісок або гумус), ретельно перемішують (найкраще легким культиватором), вирівнюєте і трамбуете. Щонайменше, буде легше боротися з бур'янами. Якщо під ногами в'язка глина, вирівнявши ділянку, його добре присипати піском, а зверху сформувати родючий шар грунту (пісок, глина та торф в рівних пропорціях) не менше 10-12 см. Цього цілком достатньо, щоб створити на проблемному місці якісний трав'яний покрив.

Однак газонні трави, а також будь-які культурні рослини не переносять погано дренованих грунту з застоюється водою. Тому газон, точніше, глиняний прошарок повинна мати ухил для відведення талих і поверхневих вод. Якщо воді йти нікуди, доводиться піднімати грунт, готуючи більш складний листковий «пиріг»: вирівняна поверхня - геотекстиль - дренажний шар - геотекстиль - родючий шар. При першій-ліпшій нагоді між родючим шаром ґрунту і глинистих підставою потрібно «дихаюча» прошарок з крупного піску.

Крок третій: вирівнюємо і ущільнюємо грунт

Землевласник, що мав справу тільки з грядками і перший раз розбиває газон, зазвичай оре і рихлить грунт перед посівом трави. І це сама типова помилка: після кількох дощів ретельно «збите» підстава починає осідати хвилями, схожими на дрібні брижі на воді, і потім на такому газоні утворюються провали і промоїни. Щоб газон вийшов рівним, грунт треба не рихлити, а трамбувати. В ідеалі на поверхні, підготовленої до посіву, не повинно залишатися виразних слідів від взуття.

Вирівнювання і ущільнення газону - не менш важливий етап, ніж підготовка підстави. Зорану і податливу грунт рівняють довгою (близько 2 м) дошкою, а кращим ущільнювачем будуть старі сандалі або черевики, до підошов яких прироблені 30-50-сантиметрові обрізки тонкої та легкої дошки. Головне, щоб ці саморобні «лижі" не звалювалися з ніг і не були занадто важкими, інакше «танець» в них вас швидко втомить.

Отже, після ущільнення ми отримали рівну витолочену майданчик. Тепер бажано зробити перерву, для того щоб поспостерігати за її станом (що виявляються нерівності вирівнюємо і ущільнюємо) і бур'янами (їх виполює). Якщо посів газонної трави проводиться на початку літа, грунт слід витримати «під паром» як мінімум місяць; якщо в середині або в кінці - час уже підтискає, але хоча б тиждень потрібно почекати. Головне, пам'ятати, що саме зараз можна без проблем позбутися від перших ворогів пристойного газону - купин і западин. Потім, коли з'являться сходи, зробити це буде значно складніше.

Крок четвертий: сіємо траву

Кращий час для посіву - коли поверхня злегка підсохне після гарного дощику. Ловіть момент. Адже до появи сходів поливати ділянку слід тільки в разі крайньої необхідності (якщо посуха), з великою обережністю і тільки після заходу сонця. Але не струменем зі шланга (вона змиє насіння), а за допомогою насадки-дощовиків з дрібними цівками. Якщо дощу не дочекалися, рясно проливаємо майбутній газон (поки можна зі шланга), виправляємо утворилися нерівності і промоїни, ущільнюємо пухкі місця «лижами», потім злегка процарапивают поверхню віяловими граблями, на 1-2 см (все-таки не асфальт).

Тепер можна сіяти. Тут немає особливих премудростей. Не забудьте ретельно перемішати вміст упаковки. Насіння треба розподілити по поверхні по можливості рівномірно, приблизний витрата - 2-3 столові ложки з верхом на квадратний метр. Намагайтеся не робити пропусків і не бійтеся насипати насіння надто густо. Природа візьме своє: виросте саме стільки, скільки треба.

Тепер залишається запастися терпінням, увіткнути табличку «Газон засіяний» і обгородити місце майбутньої галявини натягнутою по кілочків мотузкою. Навесні сходи з'являються тижні через два-три, якщо сіяти ближче до осені - трава проростає швидше. Коли трава підніметься на 8-10 см і злегка зміцніє, можна спробувати підрівняти її за допомогою легкої електричної косарки з гострими ножами. Якщо ви ще не встигли придбати косарку, відкладіть її придбання до наступного року, а поки підкошуються траву тріммером (який напевно є у кожного початківця землевласника), підтримуючи висоту 5-6 см, але намагайтеся це робити акуратно. Скошену траву, щоб уникнути утворення лисин обов'язково прибирайте з газону: злежаний покрив з сухої трави заважає пробиватися сходам.

Як не надірватися: правильна організація праці

Отже, процес газоностроітельства вельми і вельми трудомісткий. Ми ж обіцяли розповісти про газон для ледачих. Як полегшити собі життя? Тільки правильною організацією праці.

По-перше, складні і проблемні місця слід окультурювати невеликими фрагментами - по 5-10 кв. мені більше. Але на середньостатистичному ділянці таких зазвичай небагато.

По-друге, завжди в запасі «дзвінок другу» і «допомогу залу». До важких робіт (переміщення земляних мас, корчування, розчищення, вивезення, винос і спалювання сміття) можна залучити найманих робітників (родичів, сусідів). Ваші дії в цьому випадку зводяться до правильної організації роботи і контролю її виконання.

По-третє, ніхто не говорить, що ви повинні за один сезон перетворити в газон всі шість (десять, двадцять ...) соток. Для початку необхідно скласти план дій, тобто визначити, які фрагменти ділянки потребують першочергового «огазоніваніі», а з якими можна почекати. В першу чергу за допомогою технічного газону потрібно позбутися від заростання бур'янами будівель (будинки, альтанки, лазні, сараю ...). Навколо вимощення і доріжок по периметру дерев'яного будинку бажано передбачити трьох-чотириметрову смугу стійкою до витоптування тіньовитривалий трави. Формування щільного трав'яного покриву навколо доріжки, що веде від воріт до будинку, -

теж з розряду першочергових завдань. Далі можливі варіанти: один за краще розширювати володіння, прирезей нові шматки до вже оброблених газону, інший почне освоювати зовнішній периметр ділянки (вздовж парканів і дренажних канав). Розглянемо типовий варіант: ділянка 10 сот. з новим будинком 6 х 8 м, грунт навколо якого треба окультурити на 4 м, і веде до будинку дорога довжиною 7 м, уздовж якої по обидва боки треба сформувати смуги трав'яного покриття шириною 1,5 м. Арифметичний розрахунок наводити не буду, але знадобиться близько 200 кв. м (тобто дві сотки) газону. Це той обсяг, який при правильному підході легко підтримувати в порядку, залишаючись в хорошому тонусі. Але не забудьте, що ці дві сотки доведеться косити, прополювати, видаляючи бур'яни, підживлювати азотними добривами. Крім того, на них потрібно усувати нерівності, купини і лисини. Але про це - в наступних публікаціях.

18.02.2020


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17215)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14470)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13864)
• Живи до ста! [965] (13858)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13568)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13120)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (961)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"