У свіжій зелені кропу міститься багато натуральних вітамінів і мікроелементів, які сприятливо впливають на стан всіх органів і систем організму. Подрібнене насіння кропу додають у чай, що стає ароматним і дуже корисним. У дієтичному харчуванні зелень кропу застосовують при ожирінні, захворюваннях печінки й жовчного міхура, дискинезії жовчних шляхів, гастритах, захворюваннях нирок, метеоризмі. Кріп додається в їжу у свіжому й сушеному вигляді (залежно від сезону), використовується в якості смакової й ароматичної приправи до м’ясних, рибних, грибних страв, у салатах зі свіжих овочів.
Упродовж сторіч наші предки використовували стебла кропу для засолювання капусти, огірків, перцю, грибів, помідорів. Кріп надавав аромат засоленим продуктам, ще й зберігаючи їх від пліснявіння та псування. Ефірні олії кропу широко застосовують як ароматичний засіб у харчовій та лікеро-горілчаній промисловості.