Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №537 від 26.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Родинна драма

Прости мені, мамо...

Прости мені, мамо...

Гого суботнього ранку Іван з Ніною збиралися в ліс по гриби, як несподівано задзеленчав дзвінок від баби Ганни. Вона жила у своїй трикімнатній квартирі сама. У свої вісімдесят п’ять років часто стала хворіти, а останній місяць недуга прикувала її до ліжка. Не могла ні встати сама, ні сісти. За нею потрібен був догляд. З рідні у старенької нікого не було, так принаймні думали мешканці будинку, бо відколи вона поселилася, ніхто не навідувався в гості.

Тож Іван з Ніною, які жили з бабусею в одному під’їзді та на одній площадці, постійно піклувалися про неї. Іван поставив у своїй квартирі дзвінок, вивів до ліжка баби Ганни кнопку, щоб вона могла натиснути на неї та повідомити сусідів, коли їй зле. Так сталося і на цей раз. Іван миттєво кинувся на виклик баби Ганни. Помітив, що вона чимось стривожена та запитав:

- Що з вами, бабусю?

- Ой синку, сон мені страшний наснився. Прийшов до мене уві сні мій батько, якого я навіть не пам’ятаю, бо він помер, коли мені було три роки, та й почав кликати мене до себе. Хочу, каже, бачити тебе доню. Де ж ти так довго забарилася?

- Ой бабуню, то добре, що батько наснився. Чого ж ви так розхвилювалися, - сказав заспокійливо Іван.

- Ні, Іванку, коли вже батько зве до себе, то не довго мені залишилося на цьому світі. Прошу тебе, привези до мене нотаріуса.

Іван здивовано глянув на стареньку та запитав:

- А навіщо він вам?

- Не питай, краще поспіши, бо можеш не встигнути.

Іван забіг до себе у квартиру, сказав дружині, щоб посиділа з хворою бабусею, а сам сів у легковик і поїхав. Через годину нотаріус був у квартирі баби Ганни.

Це був вже немолодий чоловік. Привітавшись, він сів біля хворої.

- В якій справі я вам знадобився, - голосно запитав нотаріус, думаючи, що старенька вже не дочуває.

- Ой, не кричи чоловіче, я не глуха. А викликала я тебе тому, що хочу переписати свою квартиру і все майно на Івана та Ніну.

Сусіди здивовано переглянулися. Вони навіть і не думали, що бабуся надумає таке зробити.

- Ви добре подумали? - Перепитав нотаріус.

- А тут і думати не треба. Вони мене весь цей час доглядали та жодного разу не відмовили у допомозі. Тож кому це все має залишитися, як не їм.

Нотаріус розпочав оформляти спадщину. Коли завершив роботу, попросив Івана привести свідків, щоб ніхто не зміг пред’явити претензії. А то ще скажуть, що стару людину примусили переписати майно, або вона була несповна розуму.

Тож Іван покликав сусіда Марка, який часто сидів із бабою Ганною на лавочці і її подругу Настю. Коли ті були у квартирі, нотаріус пояснив, чому потрібна їх присутність. Потім зачитав заповіт і запитав бабу Ганну, чи переписує майно з доброї волі. Баба підтвердила своє рішення. Та коли підписувала заповіт, авторучка випала у старенької з рук, в ту ж хвилину баба Ганна залилася сльозами.

- Що з вами, - запитав нотаріус. - Може ви передумали?

- Ні, - крізь сльози мовила бабуся. - Моє рішення тверде. Але як би ви знали, як то важко переписувати все чим жила на чужих людей, коли маєш рідну дитину.

Всі здивовано переглянулися. А бабуся, певно відчуваючи, що вже буде відходити з цього світу, вперше повідала про свою долю.

- Була і я колись щасливою. Вийшла заміж за того, кого кохала. Народилося в нас з чоловіком двоє діток, син і донька. У нас все так добре складалося, що здавалося - так буде завжди. Діти добре вчилися, вже й повиростали. Син Сашко служив в армії, а наша квіточка Віточка готувалася до випускного вечора у школі, після закінчення десятирічки. Вже й сукню батько їй гарну придбав. Мій чоловік Максим любив її більше всіх на світі. Не міг натішитися донькою.

Баба Ганна затихла. Всі, хто був у кімнаті, також мовчали, не хотіли тривожити її запитаннями, бо ж бачили, що старенькій важко давалися ті спогади. А вона, коли оговталася, продовжила:

- Не діждалася наша донечка випускного. Напередодні поїхала з подругою до міста щось купити, і їх збив легковик. Оля залишилася живою, хоч і стала інвалідом на все життя, а наша Віточка загинула. Тієї трагедії Максим пережити не міг. Після похорону доньки зовсім змарнів, а через півроку пішов за нею на той світ. Помирав при пам’яті, тож на прощання сказав: “Не плач за мною, Ганю. Я буду поруч з Вітою, охоронятиму її спокій, а ти залишайся з сином. Він не дозволить тебе нікому образити”. І можливо б так і було, бо ж син був добрим та чуйним до батьків, але коли одружився, ніби хтось підмінив його. Я стала для нього, ніби чужою. А над дружиною аж трусився. Та я намагалася не втручатися в їхнє життя, головне, щоб сину було добре. Та коли бачила, що невістка й за холодну воду не береться, лежить цілими днями, чоловікові їсти не варить, одежу не пере. Якось не витерпіла і сказала: “ Ігоре, ти свою дружину хоч на другий бік переверни, а то пролежні будуть”. Невістка десь зачула, що я сказала, і вчинила такий лемент, що хоч з хати тікай. Син теж накинувся на мене. Два дні зі мною не розмовляли. А на третій день, нічого не сказавши, мовчки завантажили свої пожитки в машину і виїхали від мене. З тих пір, а минуло вже 20 років, я сина й не бачила. Продала свій будинок і переїхала в місто, звідки був родом мій Максим. Купила квартиру і осі живу тут до цих пір.

Та одного разу приїздив син до мене. То було ввечері, його ніхто не бачив. Розмови тоді в нас не вийшло. Ми тільки посварилися і він пішов. Ото з тих пір я його і не бачила. Тільки адресу свою, не знаю для чого, на столі залишив. Знав бо, що я до нього не поїду.

Баба Ганна замовкла. Її розповідь була дуже цікавою, всі мовчки співчували старенькій. Через деякий час, коли всі розійшлися, баба Ганна сказала Івану:

- Дай телеграму моєму синочку, що мати лежить при смерті, може приїде. Хочу побачити його хоч перед смертю.

Іван виконав доручення бабусі. І через деякий час син з невісткою таки приїхали. Та видно невістка не квапилася, думала, хай свекруха Богу душу віддасть. А воно так і сталося. Коли приїхали, баба Ганна вже лежала в домовині посеред кімнати. Біля неї сиділи чужі люди. А син, вже зовсім сивий, глянув на мертву маму, та аж зблід. Нахилився над нею, поцілував, і з очей покотилися рясні сльози. Нічого не казав. Дивився на людей, що сиділи біля неньки, а в душі відчував їх осуд. А невістка навіть не підійшла до покійниці. Зате після похорону та поминального обіду, що зробив Іван із сусідами, звернулася до всіх присутніх:

- Прошу звільнити квартиру, нам потрібно провітрити кімнати і відпочити з дороги.

Тут дід Марко не втримався і сказав:

- А хто це нас проганяє, що за господиня знайшлася? Ми тебе не знаємо і не бачили тут ніколи.

- Я невістка покійної, - ніби з гордістю сказала жінка. - А це її син Ігор, ще якісь запитання будуть?

Дід Марко аж здригнувся:

- А де ж ти була невістко, коли твоя свекруха була жива? Коли чекала на вас, коли хворіла? Про ваше існування вона розповіла нам в останній дні свого життя. Як вона благала Бога, щоб ви з’явилися до неї хоч на одну мить. Ви не бачили її мук, як вона помирала, а ти ще вважаєш себе тут господинею?

Дід Марко розійшовся не на жарт.

- Ось, хто тут господар, - вказав рукою на Івана. - Він був для вашої матері за сина, а його дружина - за невістку. Вони постійно були біля неї, доглядали до самої смерті. Тож ця квартира поправу належить їм. Така була воля покійної.

Коли невістка побачила документи на спадщину, оторопіла, стала біла, як смерть.

- Ігоре, - закричала вона. - Так твою маму обманули, заставили підписатися. Як вона могла зробити це добровільно, коли в неї був син, єдиний спадкоємець.

Правий був нотаріус, коли запросив свідків...

Ігор все вислухав спокійно та сказав:

- Все Ілоно, не сперечайся. Мама зробила правильно. Не маю я права на цю квартиру, бо який же я син, коли не навідався до мами ні разу? І все через тебе, напоїла мене якимось зіллям, я й відмовився від матері. Ти не пускала мене до неї, а я ж тебе покірно слухав. Свою матір ти ніколи не дозволяла ображати, а до моєї тобі було байдуже, для тебе її не існувало. Тож яке ти маєш право зазіхати на її квартиру?

Що коїлося тоді в душі Ігоря, можна тільки здогадатися. Дивлячись на портрет матері, чоловік заплакав і мовив: “Прости мені, мамо”.

Наступного дня за звичаєм поніс син разом з Іваном, дідом Марком сніданок для матері. Ігор припав до пам’ятника батька, що був поруч, вдивлявся у фотографію і знову ридаючи просив прощення у нього, за те, що не виконав його останньої волі. Бо ж згадав, як просив батько не залишати матір у біді. А він так жорстоко вчинив з нею. І за що? За те, що любила його більш за все на світі. Батьки з того світу, можливо, і простять йому, але сам собі він ніколи не вибачить. І не буде вже спокою до кінця його днів. Бо скоїв великий гріх - відмовився від найріднішої людини, яка дала йому життя.

26.01.2012Володимир ПІНЧУК


Переглядів: 978

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 24.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21222)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17355)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14582)
• Допомога під час карантину [967] (14506)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14338)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14155)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14028)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14002)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13992)
• Живи до ста! [965] (13974)
• Бюджет і ми… [965] (13915)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13908)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13781)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13684)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13680)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13629)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13241)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13214)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (368)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (58)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (56)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (56)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (56)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (55)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (54)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (54)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (47)
• П’яний водій збив пішохода (45)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (45)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (44)
• Постачали наркотики до колонії (44)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (44)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (42)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"