Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №540 від 24.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

Такі вони - українські миротворці

Такі вони - українські миротворці

За роки своєї миротворчої діяльності Україна увійшла до першої двадцятки найбільш активних держав-миротворців. Понад півтисячі українських військових виконують миротворчі місії у 8 країнах світу. У рамках співпраці з НАТО та ООН українські миротворці були в Косово, Лівані, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Іраку та інших країнах. Під час місій Україна втратила 47 військових, серед яких одна жінка.

На сьогодні 389 військовослужбовців та працівників органів внутрішніх справ представляють Україну в 6 миротворчих операціях ООН, зокрема, у Грузії, Демократичній Республіці Конго, Косово, Ліберії, Судані та Тиморі-Леште.

У переддень двох важливих свят - Дня пам’яті воїнів-інтернаціоналістів та Дня захисника Вітчизни, ми вирішили дізнатися у старшого прапорщика Миколи Полюховича, який він - український миротворець?

- Сучасна миротворча діяльність дозволяє нашій спільноті набувати значного досвіду у питаннях урегулювання конфліктів з метою підтримання миру та стабільності у різних куточках планети. Цей досвід є неоціненним. Бо набутий українськими миротворцями в процесі безпосереднього виконання завдань у миротворчих операціях.

- Ви побували у двох миротворчих місіях, на який куточок землі доля закинула вперше?

- У 2003-2004 роках я був у Західній Африці, а саме у Сьєрра-Леоне. Служив у четвертому ремонтно-відновлювальному батальйоні. На території місії знаходилося чотирнадцять інших країн і ми займалися тим, що навчали інші контингентів управляти нашою технікою.

- Що спонукало вас залишити сім’ю, рідне місто і поїхати в чужу країну у миротворчу місію?

- Потрапити на службу миротворчої місії не просто, але можливо. Як говорять, головне виявити бажання. От і я, виявив бажання, написав рапорт. Потім розглянули мою характеристику, а вже через деякий час прийшов виклик на збори. Вони тривали два місяці в Миколаєві. Там вже мене і ще п’ять сотень наших добровольців відібрали в місію.

Передусім мені було цікаво, як проходить військова служба в інших країнах. Також немалу роль зіграв патріотизм. Адже ми їхали туди як миротворці, у військових діях участі не брали. Ми допомагали іншим країнам у розвитку, післявоєнній розбудові. А ви ж самі розумієте - Африка є Африка. Там і різні хвороби, і клімат. Та в Україні нас добре підготували, зробили різні щеплення, і організм швидко окліматизувався до спеки.

- Взагалі, як сприйняла таке непросте рішення ваша сім’я?

- Звичайно, родині було важко. Адже вони залишилася в Україні, переживали, бо як не крути, а це далека країна із своїми звичаями та законами. Та й переліт тривав близько восьми годин. А загалом діватися було нікуди, тому змирилися і чекали. Ми щодня мали змогу зателефонувати додому, почути рідні голоси. Це неабияк підтримувало і заспокоювало, адже коли ти знаєш, що із рідними все гаразд, працюється набагато легше.

- Чим особисто ви займалися під час миротворчої місії?

- Я був старшиною роти підготовки спеціалістів на БТР. Тобто наша рота навчала водінню БТР. Завдання старшини полягало в тому, щоб забезпечити роту комфортними побутовими умовами.

- На скільки морально важко адаптуватися до іншої культури, людей, клімату?

- Були проблеми з отриманням інформації. Адже на той період Інтернету ще не було, а з телеканалів у нас був лише один - український. Тобто ми були трішки відірвані від світу. Коли передавали пошту, то листи йшли раз на два-три тижні, а от пресу отримували раз на півроку. Та часу сумувати не було. Що стосується клімату, то він зовсім не схожий на наш. Там по півроку іде дощ, а інші півроку - неймовірна спека. Адаптуватися кліматично було важко. Але мені допомогло те, що до цієї місії я мав змогу служити у різних куточках світу з різними кліматичними умовами. Зокрема, був на Камчатці, Чукотці, Балтійському флоті.

- З якими найбільшими труднощами ви зіштовхнулися під час роботи?

- Ми постійно виконували бойові завдання. Возили конвой і різні вантажі, розвозили продукти по різних батальйонах. Доводилося працювати і вдень, і вночі. Найважче було їздити місцевими розмитими дорогами та мостами. Адже проїхати через міст складало неабияку проблему. У цій країні дуже багато річок і через них потрібно якось переправлятися. Мости місцеві жителі роблять не дуже надійні. Зокрема, звалюють дерево, переважно баобаб і якраз це дерево слугує мостом, яким потрібно переїжджати.

- Чи важко було знайти спільну мову українцям з місцевим населенням?

- Африканці нас поважали. Ми допомагали їм у всьому - давали їжу, одяг, надавали медичну допомогу. Часто бувало так, що машини зносило на розмитих дорогах, вони застрягали, але нам постійно допомагали місцеві жителі. Нам навіть не доводилося брати з собою зброю. Ми могли їхати за 500 кілометрів від бази без будь-якої зброї. Звісно, в нас були пістолети, та ми їх не те що не використовували, але навіть не показували - для того, щоб не збурювати місцеве населення.

- Ви перебували там майже рік і за цей період встигли багато чого побачити, розкажіть, в яких умовах проживають місцеві?

- Життя у країні дуже важке. Світло є лише у столиці, і то через день. Тобто один день в одній частині столиці, а другий - в іншій. А решта населення світло отримує хто як може. У багатьох є мотори, за допомогою яких вони виробляють електроенергію. Що стосується освіти, то її також майже немає. Звісно, діти ходять у школу, але так виходить, що рівень розвитку низький. Медичне забезпечення бажає кращого. Загалом, середній вік населення становить 40 років. Є і старожили, та їх небагато. З нами в місії працював чоловік, якому було 70 років. Та це вважалося дивом, а не нормою.

Грошей місцеве населення не має. Це бідна держава. Роботи там немає, їжі як правило, також. Щоб зловити мавпу в джунглях, потрібно бути неабияким мисливцем. В основному вони займаються сільським господарством і видобувають алмази.

- А вам не хотілося в один момент все покинути і поїхати додому, до рідних людей?

- Все кинути не хотілося. Та коли нам вже повідомили дату повернення додому, то тоді вже рахувалися дні до повернення. А коли врешті повернулися в Україну, то відчуття були просто неймовірними. Ці перші моменти зустрічі із сім’єю закарбувалися у пам’яті на все життя.

- Ви говорили, що побували у двох миротворчих місіях. Куди доля закинула вас вдруге?

- У 2005-2006 роках я поїхав у миротворчу місію до Лівану. Там служив у саперному батальйоні. Ми займалися розмінуванням території. У той період, коли йшла війна між Ізраєлем і Ліваном, Ізраєльтяни покидаючи територію замінували 25-кілометрову зону. Наш батальйон стояв там 5 років, змінюючи раз на рік ротації. Я потрапив вже в останню ротацію.

- Якщо зіставляти Африку з Ліваном, де служилося краще?

- Що стосується бойових завдань, то в Лівані було складніше. Адже ми жили в постійній небезпеці. Карт мінних полів не було. Тому розміновували територію майже всліпу. Наші сапери проробили там дуже велику роботу. Я на розмінуванні був у забезпеченні, а працював у відділі кадрів. А що стосується побутових умов, то Ліван на відміну від Африки набагато розвиненіша країна. Та в обох країнах місцеві жителі ставилися до нас дружелюбно та з повагою.

Після ротації на наше місце прийшли китайці. Тому ми ще місяць проживали і спостерігали за їхньою культурою. Їли їхню кухню, рис, і тільки чекали, коли ж повернемося на Батьківщину, щоб покуштувати наших харчів.

Останніх два тижні нашого перебування в Лівані у країні розпочалася війна. Цей період був напружений - ми постійно чули зриви, вночі лунали сигнали тривоги, ми ховалися у бомбосховищах. Звісно, було важко морально. Адже крім того, що ми перебували у зоні воєнних дій, потрібно було виконувати свої обов’язки. Та вже після початку воєнних дій наш батальйон вивели з країни.

- Що особисто ви почерпнули від миротворчих місій?

- Завдяки місіям ми познаходили друзів на все життя. Адже інколи рік служби об’єднує набагато більше, ніж роки дружби. Я служив із людьми, які проживають у різних куточках України. Хоч уже пройшло багато часу після поїздки до Лівану, ми й досі підтримуємо тісні зв’язки. Можна відверто сказати, що ми стали побратимами на все життя, адже не тільки кашу їли з одного котла, але й разом долали всі труднощі та перепони.

Починаючи з 2000 року участь України у миротворчій діяльності розширюється з року в рік. У 2001 році українські миротворці вперше прибули до Східного Тимору. У 2002 році - до Конго. У 2003 році Україні було запропоновано взяти участь у першій миротворчій місії Європейського Союзу у Боснії та Герцеговині, і вперше українські правоохоронці почали працювати у місії ЄС. У 2004 році до Ліберії та місії ОБСЄ у Македонії. Це визнання великого професіоналізму наших працівників та їх відповідального ставлення до виконання своїх обов’язків. У 2005 році вперше наші миротворці відбули до місій ООН у Судані.

24.02.2012Юлія ГОЛИК


Переглядів: 1610

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21174)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14314)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14127)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14002)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13974)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13964)
• Живи до ста! [965] (13949)
• Бюджет і ми… [965] (13885)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13879)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13752)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13660)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13656)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13602)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13186)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (391)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (65)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (61)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (58)
• Особливості вживання видів води (55)
• Часникові стрілки корисніші за часник (54)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (52)
• А ваш шампунь безпечний? (51)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (51)
• Нецукровий діабет (47)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"