Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №549 від 26.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Передбачити і запобігти!

Передбачити і запобігти!

Тетяна АНТОНЮК: “Людське життя - найвища цінність”

Щорічно, починаючи з 2002 року, понад 50 країн світу за ініціативою Міжнародної конфедерації вільних профспілок трудящих, яку підтримала Міжнародна організація праці (МОП), відзначають Всесвітній день охорони праці. З 2006 року день об’єднання людей навколо проблеми збереження життя та здоров’я працівників офіційно визнаний і в Україні. 28 квітня наша держава разом з усім світом відзначатиме Всесвітній День охорони праці. Відповідно до рекомендацій МОП, у 2012 році він проводиться під девізом: “Сприяння охороні праці у “зеленій” економіці”. “Але розвиток екологічної економіки, як і всього господарського комплексу країни, повинен бути тісно пов’язаний із забезпеченням безпечних і здорових робочих місць, - переконана начальник навчально-методичного відділу ДП “Рівненський експертно-технічний центр” Тетяна АНТОНЮК (на фото). - Адже людське життя - найвища цінність”.

“У державі системно реалізується концепція розумно досягнутого рівня безпеки”

- Пані Тетяно, наприкінці минулого року Європейська комісія прийняла чергову стратегію щодо корпоративної соціальної відповідальності на 2011-2014 роки. Чи вдасться Україні наблизитись до світових стандартів у соціальній сфері?

- У державі розроблена й системно реалізується концепція управління охороною праці та промисловою безпекою, а саме - концепція розумно досягнутого рівня безпеки (“прийнятного ризику”), основний принцип якої - “Передбачити і запобігти!”. Для чого це потрібно? Створюючи підприємство або починаючи власний бізнес, роботодавці не задумуються про наслідки нещасного випадку або аварії, що може статися в їхній організації чи установі. Переважно тільки після цього або перевірки й отримання припису інспектора Держгірпромнагляду директори і підприємці займаються організацією служби охорони праці та розробкою відповідної документації на підприємстві. Однак багатьох проблем можна було б уникнути, якби робота зі створення безпечних умов праці, зменшення ризиків травмування працівників, навчання та інструктажу була проведена раніше, згідно з вимогами Закону України “Про охорону праці”, ще до того, як стався нещасний випадок чи був виданий припис державного інспектора.

Велика увага приділяється навчанню інженерів з охорони праці та осіб, на яких покладено функції служби охорони праці на підприємствах. Згідно із законодавством, в малому бізнесі, на приватних підприємствах, де працює до 20 осіб, функції таких осіб виконують фахівці інших фірм, що залучаються на договірних засадах. Тому, навчивши одного працівника, ми сподіваємося, що він успішно працюватиме на кількох підприємствах.

“Головний критерій оцінки знань з охорони праці - об’єктивність”

- І де можна пройти таке навчання?

- У Рівненському експертно-технічному центрі. На базі навчально-методичного відділу ЕТЦ створені cучасні умови для навчання спеціалістів і посадових осіб підприємств області. Лекційні та практичні заняття відбуваються у навчальних аудиторіях, які обладнані сучасними технічними засобами: комп’ютерами, проекторами, телевідеоапаратурою, плакатами, стендами з охорони праці, виставкою засобів індивідуального та колективного захисту. У процесі навчання використовуються комп’ютерний навчально-контролюючий комплекс - автоекзаменатор “Охорона праці”, відеофільми і слайд-шоу. Слухачі мають можливість практикувати першу медичну допомогу на фантомі-тренажері серцево-легеневої реанімації.

Навчання з питань охорони праці та правил безпеки потребує спеціальної фахової підготовки, поєднання теорії з практикою. Тож до проведення занять залучаються досвідчені технічні експерти Рівненського ЕТЦ, державні інспектори Територіального управління Держгірпромнагляду України в Рівненській області, представники Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань, Управління МНС, інспекції Держенергонагляду та інспекції праці. Слухачі мають змогу користуватися нормативно-правовими актами з охорони праці (НПАОП), які є в технічній бібліотеці ЕТЦ. Бібліотека, що нараховує близько двох тисяч примірників нормативної та технічної літератури, постійно поповнюється новими виданнями НПАОП, довідковою та іншою технічною літературою.

Торік у Рівненському ЕТЦ пройшли навчання близько чотирьох тисяч фахівців підприємств різних форм власності. Особлива увага приділяється навчанню посадових осіб, які організовують проведення робіт, внесених до “Переліку робіт з підвищеною небезпекою”, відповідальних за газове господарство, електробезпеку, посудини, що працюють під тиском, котли, вантажопідіймальні споруди тощо.

З метою допомоги підприємствам, які розташовані за 100 і більше кілометрів від обласного центру, навчально-методичний відділ організовує навчання на виїзді. Ми тісно співпрацюємо з посадовими особами райдержадміністрацій, які відповідають за стан охорони праці в районах, а також з представниками районних відділень Фонду соціального страхування від нещасних випадків і професійних захворювань. Уже більше десяти років Фонд постійно виділяє кошти на навчання спеціалістів та осіб, які виконують функції служби охорони праці на підприємствах. У 2011 році за його рахунок змогли пройти навчання 120 працівників. До речі, торік Рівненський ЕТЦ отримав нову ліцензію Міністерства освіти і науки України на право підготовки та підвищення кваліфікації зварників пластмас. Можливість пройти атестацію та підвищити свій кваліфікаційний рівень на базі відділу мають спеціалісти як нашої області, так і сусідніх.

Як будь-яке навчання, навчання з питань охорони праці закінчується перевіркою знань слухачів комісією у складі державних інспекторів Держгірпромнагляду та Держенергонагляду. Головний критерій оцінки знань - об’єктивність. Вимогливість комісії зрозуміла: адже від рівня знань спеціалістів з питань охорони праці залежить безпека, здоров’я та життя працівників.

“Щоб людина, яка прийшла на виробництво,

була захищена”

- Які, на Вашу думку, перші кроки повинен зробити спеціаліст з охорони праці або відповідальна особа, приступивши до виконання своїх обов’язків?

- Якщо говорити коротко, то він повинен:

• розробити та затвердити документи підприємства з охорони праці згідно з рекомендованим переліком;

• завести, прошнурувати, пронумерувати і закріпити печаткою журнали з охорони праці та безпечного проведення робіт;

• підготувати всі необхідні розпорядчі накази з організації системи управління охороною праці (СУОП);

• підготувати необхідні документи для отримання підприємством дозволу на експлуатацію машин, механізмів підвищеної небезпеки та виконання робіт підвищеної небезпеки;

• проконтролювати забезпечення підрозділів підприємства та працівників необхідними правилами, положеннями та інструкціями з охорони праці;

- Які основні функції має виконувати інженер з охорони праці?

- У процесі роботи він повинен:

• проводити вступний інструктаж з охорони праці працівникам при прийомі на роботу.

• організувати проведення первинного та періодичних інструктажів на робочих місцях, а також проведення періодичних медичних оглядів працівників;

• організувати навчання посадових осіб та працівників з питань охорони праці та спеціальне навчання працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою, а також забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту;

• проводити розслідування нещасних випадків, атестацію робочих місць та оформити куток з охорони праці для навчання та інструктажів;

- Наша розмова завершується. У Вас, пані Тетяно, є можливість привітати із професійним святом працівників Рівненського ЕТЦ та численний загін інженерів з охорони праці, відповідальних осіб за цю важливу ділянку роботи на підприємствах і керівників служб ОП.

- Звичайно, я щиро вітаю всіх своїх колег із Днем охорони праці. Наша з Вами щоденна робота вимагає постійного контролю, спрямованого на те, щоб людина, яка прийшла на виробництво, була захищена та впевнена, що стан устаткування, яке використовується, - безпечний, і що на підприємстві робиться все необхідне, аби виключити можливість нещасного випадку або аварії. Хай супроводжують Вас і Ваші родини мир і злагода, добро і любов, благополуччя і щастя.

Також сердечно вітаю з цим професійним святом юних пропагандистів охорони праці. Нагадаю, що в березні на Рівненщині був проведений регіональний тур всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку “Охорона праці очима дітей”, на який було представлено з 16 районів та двох міст області 445 творчих робіт, присвячених дотриманню норм і правил охорони праці та промислової безпеки. Конкурсна комісія визначила переможців за трьома віковими категоріями. Всі вони нагороджені дипломами, медалями та подарунками, а роботи лауреатів регіонального туру надіслані в Держгірпромнагляд України для участі у всеукраїнському турі, підсумки якого будуть підбиті до Дня охорони праці.

ДП “Рівненський експертно-технічний центр”

33028, м. Рівне, вул. Лермонтова, 7;

тел.: (0362) 63-34-21, факс: (0362) 26-58-90;

е-mail: office@drop.rovno.ua

26.04.2012Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 991

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (815)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"