До вітамінів групи В належать також ПАБК (параамінобензойна кислота), інозитол, холін, флавоноїди. Всі вони відіграють важливу роль у зміцненні здоров’я, у тому числі нервової системи, в продовженні молодості та роботі залоз внутрішньої секреції. Вітаміни групи В впливають на настрій, працездатність і загальний стан організму. Найчастіше їх недолік відразу відображається на зовнішності - з’являються червоні полущені плями на обличчі, болючі тріщини в кутах губ, стають ламкими волосся і нігті.
Сучасній людині з її великими розумовими та емоційними навантаженнями, хронічними захворюваннями вітаміни групи В потрібні у великих кількостях, а особливо при психоемоційних стресах, захворюваннях нервової системи, серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту і шкіри.
Дефіцит вітаміну В1, виявляється хворобою бері-бері, яка характеризується неврологічними (центральною чи периферійною нейропатією), серцево-судинними і шлунково-кишковими порушеннями, набряком обличчя і суглобів кистей. Специфічні ж ураження шкіри (крім її набряку) відсутні. У той же час недостатність вітаміну В1 часто відзначається при екземі, псоріазі, парапсоріазі, червоному вовчаку, фотодерматозі, пелагрі. Потреба тіаміну для дорослої людини становить 2-3 мг на добу і збільшується взимку, при вживанні великої кількості вуглеводів, а також ця потреба значно збільшується у разі хронічних інфекційних хвороб, хірургічних втручань, опікової недуги, цукрового діабету, при тривалому лікуванні антибіотиками та сульфаніламідними препаратами. У медицині одержані синтетично препарати тіаміну застосовують для запобігання гіповітамінозу та лікування невритів, радикулітів, невралгій, периферичних паралічів, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, атонії кишечника.
На тіаміни багаті крупи, борошно грубого помелу, бобові, свинина. Він руйнується в лужному середовищі: при додаванні до тіста соди, надто швидкому варінні квасолі та гороху тощо.