Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №572 від 12.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Доле моя, доле

Бережи мене, 
мій талісмане…

Бережи мене, мій талісмане…

Мар’яна стояла перед дзеркалом і прискіпливо розглядала своє відображення. Звісно, роки вже наклали свій відбиток на її вродливе обличчя, але ще не понівечили колишню красу і привабливість. Зберігся і блиск в очах, і чарівна загадкова усмішка, і по-дівочому стрункий стан. Та й срібна нитка сивини ще не заплелася у пшеничне волосся, попри вже не такий молодий вік. Як швидко плине час! Здається, недавно сама виходила заміж, а вже доньчине весілля відгуляли. “Мчать роки, мов розгнуздані коні”, - пригадалися слова із відомої пісні. Раптовий телефонний дзвінок відірвав жінку від філософських роздумів. Давня подруга Ліля розповідала про новий, щойно придбаний спальний гарнітур, просила “забігти на хвилинку”, оцінити покупку, і ніби ненароком примовилася, що приїхав її сусід, її однокласник, якого не бачили у місті вже понад двадцять років. Від останнього повідомлення у Мар’яни тьохнуло серце. Начебто давно викреслила з пам’яті людину, яка колись своєю недовірою і підозрами зруйнувала їхнє кохання, а варто було почути його ім’я, як давні спогади воскресли знову.

- Що було - загуло, - заспокоювала саму себе. - Я по-справжньому щаслива жінка. У мене прекрасна родина, люблячий чоловік, а побралися б тоді з ним - хтозна, як життя склалося б. Отож, хвилюватися нічого, їй тепер до нього байдуже…

Та як не намагалася відволіктися від думок, пов’язаних зі своїм минулим - не вдавалося. Не помітила, як почала збиратися у гості до Лілі, всупереч великому небажанню випадково зустріти його.

- Даруйте, ви часом не з 15 квартири?

Мар’яну, наче струмом вдарило. Повернула голову, звідки долинув цей голос і відчула, що не в силі побороти свій страх.

- Олесь?

Перед нею стояв спортивної статури чоловік років 45: ті ж виразні сірі очі з проникливим поглядом, правильні риси обличчя, от тільки сивина злегка посріблила скроні. Тінь розгубленості промайнула на його красивому обличчі.

- Здрастуй, Мар’яно, - схоже він опанував себе. - По правді, не сподівався тебе зустріти, адже говорили - ти виїхала з міста.

- Я вже давно повернулася, - відповіла якомога спокійніше, хоча відчувала - холод пронизував тіло, незважаючи на спекотну погоду.

- Так і будемо стояти біля під’їзду. - Може, сходимо, посидимо десь за філіжанкою кави, - запропонував несміливо.

- Ні, сьогодні не вийде, мене чекає Ліля, а потім у мене невідкладні справи, якось іншим разом. - Мар’яна намагалася віднайти “вагомі” аргументи, хоча відчувала, що вони не мають ніякої ваги. Просто їй хотілося звільнитися від полону минулого, що так зненацька нагадало про себе.

- Я всього лиш на декілька днів. Приїхав провідати батьків. Мешкаю тепер за кордоном, тож іншого разу може не бути. - Олесь благально поглянув у вічі.

- Тоді о 17 у “Мальві”, - кинула вже навздогін, прямуючи до під’їзду, а в душі вже й шкодувала, що піддалася на його пропозицію.

Лавиною нахлинули спогади. Мар’яна гнала їх від себе, але вони знову насувалися все сильніше і сильніше. Згадалася перша зустріч з Олесем на дні народження подруги. Симпатичний юнак довгий час позирав у її бік, не наважуючись підійти заговорити. А її дратувала його нерішучість. “Ну й хлопці пішли”, - відзначила про себе. - Невже отак і розійдемося, не познайомившись? На щастя, оголосили “білий танець” і дівчина, не вагаючись попрямувала до красивого несміливця. “Вас можна”…, - і враз осіклася, бо однокурсниця Неля виявилася спритнішою. Відійшла вбік, паленіючи від сорому. А за хвилину він сам підійшов до неї:

- Олесь, - простягнув мускулисту руку.

- Мар’яна, - промовила так тихо, що й сама не почула свого голосу. Потім гуляли вечірнім містом, і дівчина думала тепер вже зі страхом, що було б, якби вона не пішла на цей день народження і не познайомилася з ним.

З тих пір зустрічалися майже щодня, хоча і навчалися у різних вузах. Олесь познайомив її зі своїми батьками, які відразу схвалили вибір сина. Та й родина Мар’яни не була проти цих стосунків. Дівчина називала Олеся своїм талісманом удачі, бо помітила, відколи вони разом, їй постійно і всюди щастило: складала на “відмінно” сесії, перемагала у різноманітних студентських конкурсах, навіть якось у лотерею виграла. Вважала, допоки він її кохає, все буде гаразд.

Через півроку вирішили побратися. Весілля запланували на осінь, а тим часом, після здачі літньої сесії, Мар’яні випала нагода відпочити на Чорному морі за пільговою путівкою. Олесь, отримавши диплом, щойно влаштувався на роботу і приєднатися до коханої не міг. Як не хотілося Мар’яні їхати без нього, все ж, порадившись, вирішили, що така нагода трапляється нечасто, тому їй не варто відмовлятися, а два тижні не такий вже й великий термін. Тим паче, її Талісман оберігатиме її навіть на відстані. Приїхавши у санаторій, дівчина засумувала. Без Олеся все здавалося нудним і нецікавим. Не приваблювали ні вечори з дискотеками, ні різноманітні екскурсії, ані саме море з теплими інколи бурхливими хвилями. Тож здивуванню не було меж, коли одного разу зустрілася на пляжі з Юрком, найближчим другом Олеся. Як з’ясувалося, він відпочивав у сусідньому санаторії. Тепер вони почали зустрічатися частіше: пригадували знайомих, каталися на катері, навіть пробували ловити рибу. Бо, що не кажи, а приємно далеко від дому зустріти хорошого знайомого. Повернулися у місто також в один день. І, насамперед, що насторожило Мар’яну - Олесь не зустрічав її на вокзалі. З дому відразу зателефонувала йому. “Вибач, але мені більше нема про що з тобою говорити”, - якимсь чужим голосом промовив коханий і у слухавці почулися короткі гудки. Довгий час не могла прийти до тями, а коли трохи оговталася, зателефонувала до найкращої подруги Лілі. Сподівалася, що хоч та прояснить ситуацію. Спочатку Ліля віднікувалася, буцімто нічого не знає, а далі проговорилася, що ніби до Олеся дійшли чутки про її роман з Юрком.

- Та у нас і натяку не було на роман, - несамовито заперечувала Мар’яна, не в силі стримати себе. - Нехай запитає Юрка, - вони ж були найліпшими друзями.

- У тім-то й річ, що були, - промовила Ліля, - тепер стали найзапеклішими ворогами, адже і раніше подейкували, що Юрко таємно закоханий у тебе. А коли дізнався, куди ти поїхала - відразу сам рвонув туди ж. А тепер доведи Олесеві, що все це неправда.

- Я ні в чім не завинила перед ним і не збираюся щось доводити, - Мар’яна відчула, як її душу розпирають біль і образа.

Більше Мар’яна не телефонувала Олесеві, не шукала з ним зустрічі, а він зі свого боку також не намагався з’ясувати, що ж було насправді (і чи було) між його нареченою і другом. Через декілька днів просто поїхав з міста, ні з ким не попрощавшись.

Довго не заживала рана у Мар’яниному серці. Не могла забути і пробачити людині, яку так кохала. Її Талісман, схоже, втратив свою чудодійну силу. Згодом вийшла заміж, народила доньку. Чоловік, до якого спочатку не палала великою любов’ю, виявився чуйним, люблячим і розуміючим. З роками збагнула, якою прихильною була до неї доля, подарувавши у супутники саме його. Про Олеся більше не згадувала. Викреслила його зі свого життя, здавалося, назавжди. І ось тобі маєш. Через двадцять з лишнім років він знову нагадав про себе. Навіщо? Хто дав йому таке право? Та, мабуть, найгірше те, що вона сама погодилась на цю зустріч…

Через годину вони сиділи за столиком у затишній кав’ярні і не знали, як розпочати розмову.

- А ти стала ще красивішою, - нарешті спромігся на комплімент.

Вона скептично поглянула на нього, але не заперечила.

- Як живеш, як справи у Юрка? - З притиском вимовив ім’я колишнього друга.

- Живу прекрасно, - Мар’яна вловила його приховану іронію, - а щодо Юрка, то звідкіля мені знати, він же був твоїм, а не моїм другом.

- Як? - Олесь аж підвівся з місця, - хіба ви не одружилися, адже говорили, що…

- А ти і послухав, що говорили, - тепер вже саркастична усмішка торкнулася її уст. - Ми з Юрком були не більше, аніж приятелі. На жаль, плітки для тебе стали переконливішими за мої почуття. От і трапилося те, що трапило-

ся - можливо, і на краще.

Схоже, він не міг оговтатися від почутого.

- Господи, який же я дурень, - уявляю, як ти тоді почувалася, вибач мені, якщо зможеш, якби все можна було повернути… - Олесь говорив схвильовано, підбирав слова і вона відчувала, як це хвилювання мимоволі передавалося їй самій.

- Не переймайся, - я вже давно тебе простила. Тим паче, на долю не скаржусь. - Зустріла чудового чоловіка, маю прекрасну доньку. А що більше потрібно для щастя жінці. Гадаю, у тебе також все гаразд? - Запитала з удаваною веселістю.

- Роботою задоволений, а в особистому… - Він зробив паузу. - Якось не склалося. З дружиною розлучився, з сином спілкуємося рідко, не повіриш, та всі ці роки я згадував тебе, не міг ні забути, ні простити, думав ти з ним, тобто з Юрком, а виявляється…

- Досить, - перебила його Мар’яна, - давай облишимо минуле. Врешті-решт, ніхто нікому нічого не винен. - Вибач, мені час йти, - вона рвучко підвелася.

- Зачекай, - Олесь взяв її за руку. - Я завжди думатиму про тебе і оберігатиму. Я ж твій талісман, пам’ятаєш? Ну скажи хоч що-небудь на прощання…

- Бережи мене, мій Талісмане, - промовила і відчула, як важкий клубок застряг в горлі, - бережи мене і себе також…

За два дні він залишив місто. А через деякий час Мар’яна дізналася жахливу звістку: дорогою до аеропорту Олесь загинув а автокатастрофі…

12.10.2012Ніна МІНІЧ


Переглядів: 930

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17209)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13850)
• Бюджет і ми… [965] (13785)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (785)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (74)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (73)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"