Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №593 від 07.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Абітурієнт-2013

Землевпорядкування - цікава та перспективна професія

Землевпорядкування - цікава та перспективна професія

Здобути її запрошує факультет землеустрою та геоінформатики Національного університету водного господарства та природокористування

В Україні професія землевпорядника завжди була у пошані. Технічний прогрес змінює крокву та мензулу на найсучасніші навігаційні прилади, але сутність професії залишається незмінною - раціональне використання найкращих у світі вітчизняних чорноземів, збереження їх для нащадків, надійний захист конституційних прав землевласників та орендарів. У контексті проведення земельної реформи на ринку праці різко зріс попит на сертифікованих інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів. Тому у студентів, які навчаються на факультеті землеустрою та геоінформатики Національного університету водного господарства та природокористування досить привабливі перспективи у плані працевлаштування після отримання диплому, вважає декан факультету, кандидат технічних наук, доцент Анатолій ЛІЩИНСЬКИЙ (на фото).

“Почесна в минулому, потрібна сьогодні, ще більш актуальна в майбутньому”

- Анатолію Георгійовичу, інженери-землевпорядники належать до найдавніших та найпочесніших спеціальностей, а в незалежній Україні вони ще й поповнили перелік найбільш рейтингових професій. Чим зумовлено зростання попиту на кадри, які готує факультет землеустрою та геоінформації?

- Справді, професія землевпорядника була почесна в минулому, потрібна сьогодні, у період кардинального реформування земельних відносин, пов’язаного зі зміною суспільного ладу, і ще більш буде актуальна в недалекому майбутньому, коли у країні буде запроваджено ринок земель сільськогосподарського призначення. Будь-яка дія із землею вимагає належного оформлення, виконання великого обсягу різних робіт, починаючи від вимірювання земельних ділянок, розробки технічної і проектної документації та відповідного правового оформлення. А це все повинні робити кваліфіковані спеціалісти, і в достатній кількості. Нагадаю також, що з 1 січня 2013 року набув чинності Закон України “Про Державний земельний кадастр”, який є однією з умов зняття мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Регулювання земельних відносин на ринкових засадах у новому правовому полі, орієнтованому на гармонійний, збалансований, безконфліктний розвиток землекористування, вимагає якісної підготовки висококваліфікованих землевпорядників і геодезистів, які здатні ефективно використовувати сучасне обладнання, нові геоінформаційні системи та технології.

- Все це, Анатолію Георгійовичу, дуже цікаво, але потенційних студентів факультету землеустрою та геоінформатики не менш цікавить кількість бюджетних місць та оплата за навчання.

- Ліцензований обсяг (загальний прийом) на напрям підготовки “Геодезія, картографія та землеустрій” 150 місць, з них 70 - держзамовлення. Готуємо фахівців за двома спеціальностями - “Землеустрій та кадастр” і “Геоінформаційні системи і технології”. Торік, завдяки Президенту університету, народному депутату України Миколі Петровичу Сороці, значно зросли обсяги держзамовлення в цілому та на спеціальності нашого факультету зокрема - з 55-ти до 70 місць. Сподіваємось, що цьогоріч менше не буде. Тож абітурієнти повинні на це зважати, оскільки висока ймовірність отримати вищу освіту за державний кошт. А ті, хто навчатимуться за договорами, будуть утішені тим, що цьогоріч при вступі значно зменшилась оплата за навчання для всіх освітньо-кваліфікаційних рівнів (бакалавр, спеціаліст та магістр) денної, заочної та заочно-дистанційної форм навчання.

Крім того, у нас розроблені навчальні плани, орієнтовані на випускників коледжів, тобто вузів І-ІІ рівнів акредитації, що готують землевпорядників. Випускники таких закладів можуть вступати до нас навчатись на балакавраті зі скороченим терміном - два роки на денній і заочній формі. Це найкращі в Україні умови для продовження навчання випускниками вузів І-ІІ рівнів акредитації.

“Факультет почав готувати інженерів-землевпорядників ще в 1992 році”

- Чи адекватний професорсько-викладацький потенціал факультету викликам часу щодо підготовки фахівців високого класу для успішної роботи у сфері землекористування та його розвитку?

- Факультет почав готувати інженерів-землевпорядників ще в 1992 році - тоді це був факультет проектування та будівництва гідромеліоративних систем. У процесі розвитку цієї спеціальності з 1995-го по 2003 рік ми були в складі факультету екології та землевпорядкування. У 2002-му почали прийом студентів за спеціальністю “Геоінформаційні системи і технології”, що дало змогу в 2003-му створити окремий факультет. За 10 років автономного життя склалися певні корпоративні традиції, сформувалася творча команда професорів і викладачів, зміцнилася матеріальна база факультету. Одним словом, є все необхідне для якісної теоретичної та практичної підготовки висококваліфікованих спеціалістів.

Кафедру землеустрою, геодезії та геоінформатики очолює Заслужений працівник освіти України, академік Академії будівництва України, доктор технічних наук, професор Петро Гервазійович Черняга, який у 2003 році став першим деканом новоствореного факультету землеустрою та геоінформатики. На кафедрі функціонує аспірантура, створена наукова школа з прогнозування розвитку територій з врахуванням їх функціональних властивостей та впливу геодинамічних процесів, яку він очолює. Плідно займається питаннями моніторингу земель та управління земельними ресурсами доктор сільськогосподарських наук, професор Віктор Степанович Мошинський. Невдовзі на кафедрі з’явиться третій доктор наук - Олександр Юрійович Мельничук, який захистив докторську дисертацію в кінці листопада минулого року. А загалом на кафедрі працює понад 35 викладачів, з них 60 відсотків мають наукові ступені та вчені звання.

Також на факультеті чудова матеріальна база для підготовки високококваліфікованих фахівців землевпорядкування. Наприкінці 2010-го - на початку 2011 року, завдяки Держкомзему України (нині - Держземагентство України), отримали майже на мільйон гривень різного сучасного обладнання - комп’ютери разом із ліцензованим програмним забезпеченням, новітні електронні геодезичні та супутникові навігаційні прилади, електронні тахеометри тощо.

- Яка ймовірність працевлаштування випускників вашого факультету за набутим фахом?

- Досить висока - понад 90 відсотків випускників факультету землеустрою та геоінформатики влаштовуються - передовсім, на роботу в Головному управлінні Держземагенства в Рівненській області та підпорядкованих йому районних підрозділах, в органах місцевого самоврядування - сільських, селищних і міських радах, а також на підприємствах, в установах та організаціях різних форм власності. Наших випускників охоче запрошують на роботу ДП “Рівненський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”, Регіональна філія ДП “Центр земельного кадастру” та ДП “Рівнегеокадастр” тощо.

“Наш спільний обов’язок - завжди дбати про красу української землі”

- Багато землевпорядників, аби йти в ногу в часом, бути конкурентоспроможними, вдосконалювати свої професійні навички, бажають отримати післядипломну освіту. Що може їм запропонувати рівненський “водник”?

- У 2012 році Національний університет водного господарства та природокористування підписав генеральну угоду про співпрацю з Держземагентвом України та окрему (один із семи українських вузів) угоду щодо підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів на базі Інституту післядипломної освіти НУВГП, що сприяє задоволенню все зростаючого попиту на висококваліфіковані кадри, необхідні для проведення земельної реформи. Адже всі сільгоспвиробники, які мають 100 і більше гектарів землі, зобов’язані виготовляти проекти землеустрою, що забезпечать еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь. Розробниками таких проектів можуть бути тільки юридичні особи, у складі яких повинні працювати сертифіковані спеціалісти.

- Ваші побажання колегам з нагоди Дня землевпорядника.

- Сердечно вітаю всіх землевпорядників Рівненщини з професійним святом, особливо випускників нашого факультету. Найщиріші вітання - колективу кафедри землеустрою та геоінформатики, студентам - майбутнім фахівцям землеустрою та кадастру, геоінформаційних систем і технологій. Щастя, здоров’я, оптимізму, впевненості у власних силах та нових професійних здобутків усім вам. Наш громадянський і професійний обов’язок - завжди дбати про красу української землі та збереження її родючості.

Факультет землеустрою та геоінформатики

Національного університету водного господарства та природокористування

33028, м. Рівне, вул. Мірющенка, 55-а; тел.: 23-50-84;

e-mail: faculty_geoinfom@nuwm.rv.ua

07.03.2013Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 1888

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21179)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14557)
• Допомога під час карантину [967] (14480)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14315)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14130)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14004)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13966)
• Живи до ста! [965] (13951)
• Бюджет і ми… [965] (13887)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13662)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13658)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13604)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13215)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13187)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (433)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (64)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (60)
• Особливості вживання видів води (58)
• Часникові стрілки корисніші за часник (57)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (56)
• А ваш шампунь безпечний? (54)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (53)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"