Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №596 від 29.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Європейські пріоритети

Ефективна наука та якісна освіта

Ефективна наука та якісна освіта

Віталій СОБУЦЬКИЙ: “Основним фондам - довговічність та надійність, а інженерним кадрам - високий професіоналізм”

Основною науково-технічною проблемою сьогодення в галузі містобудування є необхідність масштабної реконструкції, технічного переоснащення і відновлення промислових будівель і споруд, а також модернізації міського житлового фонду, побудованого за масовими серіями типових проектів. Лавиноподібне зростання кількості аварій техногенно-екологічного характеру промислових та громадських будівель і споруд в Україні пов’язане із впливом таких негативних чинників, як стрімке старіння основних фондів і неефективність технічного контролю за їх експлуатаційною надійністю. У той же час, на думку керівника Науково-дослідної лабораторії експлуатаційної надійності будівель і споруд Національного університету водного господарства та природокористування (НДЛ ЕНБіС НУВГП), кандидата технічних наук, доцента Віталія СОБУЦЬКОГО (на фото), значна чисельність факторів впливу, їх нерівномірність і випадковість, відсутність цілеспрямованого моніторингу не дозволяють із задовільною точністю прогнозувати технічний стан та передбачати відмови окремих елементів і споруд в цілому. Зберегти це національне багатство - економічно обґрунтоване загальнодержавне завдання.

“70% об’єктів, збудованих навіть 10-15 років тому, слід використовувати

в особливому режимі”

- Віталію Олександровичу, які причини незадовільного технічного стану будівель і споруд?

- Побудовані 50-70 років тому елементи міської інфраструктури, сьогодні за своїм станом потенційно можуть створювати небезпечні ситуації. Більше того, результати досліджень, які були проведені в 25 областях України, показали, що 70% об’єктів міського будівництва, збудованих навіть 10-15 років тому, необхідно утримувати в особливому режимі через їх незадовільний технічний стан. На шляхах загального користування 34% мостів побудовані до 1961 року, в той час, як проектний термін їх безаварійної експлуатації не перевищує 30-40 років. З достатнім ступенем ймовірності можна стверджувати, що несучі елементи цих систем вийшли або в найближчому майбутньому вийдуть з ладу. Особливої гостроти ця проблема набуває в складних інженерно-геологічних умовах, до яких зокрема, належить майже вся територія Рівненської області.

- Безсумнівним позитивом є те, що тема захищеної Вами дисертації кандидата технічних наук - “Робота конструкцій будівель і споруд на нерівномірно деформованих основах” - здобула логічне продовження у Вашій науковій діяльності, тематиці науково-дослідних робіт і впроваджених інженерно-технічних та проектних розробках. Адже саме цим уже більше десяти років займається очолювана Вами Науково-дослідна лабораторія експлуатаційної надійності будівель і споруд.

- Ця проблема важлива, складна і багатогранна. Термінового і ґрунтовного вирішення вимагають питання інженерної діагностики, нормативного забезпечення експлуатаційної надійності елементів міської інфраструктури, перегляду і ревізії проектного потенціалу країни, спеціального моніторингу стану будівель, споруд, інженерних мереж, впровадження принципово нових підходів до проектування, геотехнічного супроводу складних і відповідальних споруд, тощо.

У світлі останніх рішень керівництва нашого університету вагомим внеском у розв’язання окресленої проблеми є, на нашу думку, підготовка висококваліфікованих інженерних кадрів, які могли б на високому технічному рівні експлуатувати й утримувати, проводити обстеження конструкцій, вміти визначати причини деформацій і пошкоджень будівель, споруд, інших елементів міської інфраструктури. Причому підготовку спеціалістів будівельних спеціальностей необхідно і доцільно проводити на базі науково-дослідних, проектно-конструкторських лабораторій і центрів університету. Тим більше, що promotion (просування) в Європу вимагає готувати їх із залученням до виконання реальних дослідних, проектних та конструкторських робіт для конкретних замовників.

В НДЛ ЕНБіС нагромаджений значний досвід, напрацьовані відповідні методики і методи відновлення експлуатаційної надійності міських будівель і споруд. Кількість і обсяг науково-дослідних і проектних робіт давно переросли у відповідну якість. Впродовж більше десяти років наша лабораторія успішно працює в напрямку удосконалення та впровадження своїх розробок.

“Висока ефективність розробок НДЛ ЕНБіС НУВГП доведена

на багатьох об’єктах”

- Наскільки адекватна ефективність розробок очолюваної Вами лабораторії викликам часу?

- Висока ефективність розробок НДЛ ЕНБіС НУВГП доведена на багатьох об’єктах. Зокрема:

У Києві: інженерно-геологічні дослідження ділянок забудови, розробка проектів закріплення ґрунтових основ будинків на вул. Московській, 30, по провулку Бехтерівському, 12Б; обстеження, визначення технічного стану виробничих будівель СТО автомобілів по вул. Туполєва; бризкального басейну з підвальним приміщенням на пл. Львівській, 8Б.

У Житомирі: розробка робочого проекту відновлення експлуатаційної надійності будинку податкової інспекції Житомирської області на пл. Перемоги; обстеження конструкцій, визначення причин пошкоджень виробничих і ремонтних цехів ВАТ “Хімволокно” по вул. Промисловій, 1/54.

У Рівному: розробка проекту реконструкції з перепрофілюванням під торгові зали фундаментно-підвальної частини будинку № 156 по вул. Соборній; розробка робочого проекту реконструкції з закріпленням ґрунтової основи та надбудовою двох поверхів торгового центру “Lion”; паспортизація виробничих будівель і споруд ВАТ “Рівнеазот”, навчальних корпусів НУВГП; комплексне обстеження, паспортизація, розробка рекомендацій з відновлення експлуатаційної надійності димових труб на території ВАТ “Волинь Цемент”; визначення причин деформацій, розробка технічного рішення з відновлення експлуатаційної надійності адміністративно-торгового комплексу на вул. Шевченка, 7.

У Луцьку: науково-технічне супроводження, розробка робочих проектів реконструкції з розширенням проїжджої частини та оптимізацією розв’язок вулиць Набережна, Конякіна, Гордіюк, Коперника, Леонтовича, Суворова, Огієнка, Героїв УПА, Гетьмана Мазепи, 8 Березня, Московської, Клима Савура; обстеження конструкцій, науково-технічне супроводження комплексу робіт по визначенню напружено-деформованого стану конструктивної системи будівлі супермаркету “Там-Там” на пр. Соборності, 43.

У Львові: розробка проектів відновлення експлуатаційної надійності пам’яток містобудування та архітектури будинку № 1 на пл. Івана Підкови (ох. №1006), будинку Промінвестбанку на вул. Гнатюка, 2 (ох. №580 М), універмагу “Роксолана” на пл. Міцкевича, 5 (ох. №187), будинку універмагу “На ринку” на пл. Ринок, 32; обстеження, визначення технічного стану, розробка проектів відновлення надійності ґрунтової основи будинків на вул. Шевській 14, 16; Театральній, 16; О. Курбаса, 6; пр. Свободи, 27.

У Червонограді: інженерно-геологічні дослідження ділянок забудови, розробка проектів відновлення експлуатаційної надійності магістральних колекторів, житлових будинків по вул. Шептицького, Стуса, 8-го Березня, пр. Грушевського, Шевченка.

В Ужгороді: обстеження будівель санаторного комплексу “Деренівська Купіль” в с. Нижнє Солотвино Ужгородського району Закарпатської області; експертиза та розробка висновків про втрату експлуатаційної надійності конструкцій міжнародного терміналу КПП “Ужгород”.

“Відновити майже повністю зруйновані організаційні структури та системи контролю і моніторингу”

- Ваше бачення шляхів підвищення експлуатаційної надійності міських будівель і споруд та запобігання аварійним і надзвичайним ситуаціям.

- Перш за все, нагальна підготовка і перепідготовка (підвищення професійного рівня!!!) інженерно-технічних кадрів служб моніторингу будівель і споруд та експлуатації будівельних об’єктів, спеціалістів з відновлення експлуатаційної надійності будівель, споруд та їх ґрунтових основ.

Крім того, право на проведення обстежень, визначення технічного стану будівель і споруд впродовж їх експлуатації, реконструкції, технічного переоснащення повинні мати тільки ті спеціалізовані організації, які мають державні ліцензії на право проведення вказаної діяльності, атестовані випробувальні лабораторії для інженерно-геологічних досліджень ґрунтів і неруйнівних методів контролю міцності будівельних конструкцій, а також штатних сертифікованих спеціалістів (експертів), які пройшли відповідну підготовку і одержали сертифікати.

На завершення розмови хочу запросити до взаємовигідної та ефективної співпраці наукових та інженерно-технічних працівників науково-дослідних і проектно-вишукувальних організацій, які займаються проблемами експлуатаційної надійності та геостійкості будівель і споруд, а також аспірантів будівельних спеціальностей, студентів та потенційних замовників продуктів нашої праці.

СОБУЦЬКИЙ Віталій Олександрович у 1981 р. закінчив будівельний факультет Українського інституту інженерів водного господарства за спеціальністю “Промислове і цивільне будівництво”. В 1992 р. захистив дисертацію кандидата технічних наук на тему: “Робота конструкцій будівель і споруд на нерівномірно деформованих основах”.

З 1995 р. працює в Національному університеті водного господарства та природокористування. У 2002 р. отримав вчене звання доцента. Один із засновників та науковий керівник Науково-дослідної лабораторії експлуатаційної надійності будівель і споруд НУВГП (з 2003 р.).

Загальний обсяг впровадження науково-дослідних, проектних та вишукувальних робіт, які виконувались під його керівництвом та за його безпосередньою участю впродовж 2008-2012 рр. (у тому числі в рамках Національної програми підготовки до Євро-2012) - більше 6 млн. грн. з економічним ефектом понад 2 млн. грн.

Автор більше 50 наукових та науково-методичних праць, у тому числі монографії “Експлуатаційна надійність міських будівель і споруд: основи теорії і практика”. Працює над докторською дисертацією “Інженерно-технологічні та конструктивні заходи для забезпечення геостійкості будівель і споруд”. Нагороджений Золотою медаллю “За високий професіоналізм”.

Віталій СОБУЦЬКИЙ: “Загалом близько 7500 підприємств України є техногенно небезпечними, кошти на ліквідацію наслідків аварій на них будуть значно більшими, ніж витрати на відновлення їх експлуатаційної надійності”

Науково-дослідна лабораторія експлуатаційної надійності будівель і споруд Національного університету водного господарства та природокористування

33028, м. Рівне, вул. Соборна, 11; тел./факс: (0362) 23-62-87;

тел. моб. (099) 23-95-777; E-mail: VA_Sobutskij@ukr.net

Свідоцтво про атестацію лабораторії № РТ-0079/2010

29.03.2013Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1245

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (777)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"