Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №247 від 06.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Про наболіле

За неякісне опалення платити треба менше

Зима 2006 року показала повну неспроможність влади як одного, так і другого кольору забезпечити елементарне - теплом громадян України. І якби така зима була 5 або 10 років тому, ситуація була б аналогічною. І якщо наступна зима буде такою ж, то ситуація повториться незалежно від того, хто буде при владі. Тому що система “Комуненергії” ніколи не працювала на споживачів, вона працювала тільки на себе та на владу. І якщо за часів СРСР ще існувала якась система відповідальності та можливості мобілізувати значні кошти з бюджету, а стаття в газеті про відсутність опалення хоча б в одному будинку протягом 1-2 днів створювала цілу бурю з певними висновками, то при переході на так звану “ринкову економіку”, комуненергії отримали повну свободу дій і почали створювати “ринкові економіки” всередині підприємств.

Різноманітні дочірні підприємства, “обсівши” теплопостачальні організації, як мухи, почали прокрутки і розкрутки доволі вагомих грошових потоків, створювати якісь виробництва кустарних котлів, займатися монтажем та всіляким будівництвом і сільським господарством на комерційній основі, експлуатуючи працівників нижчих ланок. Але ніхто зверху і не подумав нагадати, що комуненергії створені виключно для експлуатації та ремонту існуючих систем теплопостачання та котелень (до речі, непоганий хід був з передачею внутрішньобудинкових систем опалення жеківським “Афоням”, які вже давно були неспроможні навіть своєчасно замінити прокладку в крані).

Почалося перетікання фінансів з експлуатаційних потреб на комерційні. Відповідно, почала зростати собівартість, яка була таємницею за сімома печатками.

Наприклад, деякі депутати Рівенської обласної ради на чолі з п. Матчуком намагалися протягом декількох років підняти завісу над механізмом утворення тарифів, але так і не домоглися свого, бо дуже багато за цією завісою було “державних таємниць”.

Почали зростати борги “Комуненергії” в оплаті газу, електроенергії, щорічно збільшуючись, але особливо не дошкуляючи керівникам, які випрошували у “шефів” дотації та якось підтримували роботу теплопостачання, хоча вже багато років майже не дотримується тепловий графік, а температура у більшості споживачів насправді не відповідала нормативам. Люди були задоволені і 15-170С, бо в сусідів бувало і 5-100С. Дехто перестав платити за неіснуючі та неякісні послуги, дехто, користуючись відсутністю відповідальності, перестав платити при якісних послугах. Банкрутство комунальників ставало загрозливо реальним.

Незважаючи на постійне зростання заборгованості за комунальні послуги, жодних дієвих заходів для їх погашення не було застосовано. Тут є лише два варіанти:

а) це робиться навмисно, щоб, показуючи борги за послуги, звалювати всі свої проблеми на “безсовісних” громадян;

б) неспроможність керівника знайти спосіб “вирвати” борги - у такому разі його треба замінити більш ефективним.

Верховна Рада була зай-нята виборами та розкраданням всього, що можна вкрасти. Але поки мовчав Дід Мороз, усім здавалося, що якось воно буде. Але не судилося. Грім прогримів. Як завжди, почалася неочікувана зима 2005-2006 р., неготовність до якої стала справжнім шоком.

Але попереду знову були вибори, і депутати та кандидати в касту недоторканних використали трагедію Алчевська для підняття рейтингів. Те, що крім Алчевська, ще безліч населених пунктів давно не опалюються, нікого вже не цікавило.

Може, я і помиляюся, не маючи інформації про те, які розроблені заходи та як вирішуватиметься питання теплопостачання в майбутньому, але, здається, що крім подвигу залізничників та встановленої “Нафтогазом” (незрозуміло за чий рахунок) незначної у масштабах держави кількості малопотужних котлів, жодних радикальних заходів не вжито. Не чути про іноземні інвестиції у загальнодержавному масштабі чи декількох додаткових мільярдів на ремонти та реконструкцію опалення, погашення боргів комунальниками. Тобто, процитую директора Рівненської “Комуненергії”: “До зими не готові”.

Хочу звернути увагу на такий аспект проблеми. Майже всі розмови про опалення крутяться навколо проблем м.Рівного. Але в Рівному мешкає близько 30 відсотків населення області. Про те, що робиться у районах, особливо - не забезпечених газом, мені здається, обласному керівництву взагалі нічого невідомо.

Але отримати повне уявлення можна за 10-15 хвилин, проїхавшись по центру смт Зарічного, Володимирця та інших селищ, де є багатоквартирні будинки. З кухонь п’ятиповерхівок стирчать різнокаліберні труби, з яких іде дим. Тут нікого не цікавить, чи відповідає це рішенню знаменитої комісії в області з дозволу на встановлення автономного опалення у квартирах; не цікавить думка сусідів, чи не піде дим до їх квартири. Тут немає цивілізації. Тут люди виживають, як можуть.

Хоча свого часу всі ці будинки опалювалися з котелень, що обслуговувались тією ж “Комуненергією”, яка зуміла їх спихнути на місцеві ради, котрі, не маючи коштів, і тим більше - дотацій та мільйонних допомог від щедрих “губернаторів”, були змушені зупинити практично доведені до розвалу котельні. Цей приклад не означає, що в тих районах взагалі немає діючих котелень - є, особливо - у райдержадміністраціях та госпрозрахункових організаціях, які тримаються на плаву. Є опалення і у школах, дитячих садках, де-не-де - у клубах.

Можу поділитися дуже невтішним висновком - 99 відсотків котелень та СО не відповідають елементарним ДБН і правилам експлуатації. Ні про які теплові режими мова не йде, за винятком деяких котелень, що зроблені або реконструйовані за останні 3-5 років, але це не більше 5 відсотків від загальної кількості. Але й вони не відповідають існуючим нормам, бо все це робиться безсистемно, випадковими організаціями, без відповідних проектів. Проконтролювати якість виконаних робіт немає кому. Провести пуско-налагоджувальні роботи на сучасному рівні неможливо. Головна проблема - відсутність спеціалістів та інструментальної бази. Найяскравіший приклад. Налагодити котельню, як газову, так і твердопаливну, без спеціального газоаналізатора неможливо. А у всій Рівненській області, за моїми даними, сертифікованих газоаналізаторів всього 5-10 штук. Про яку економію палива може бути мова, якщо з першої хвилини котел працює з невідомими параметрами, і при рекламному ККД 92 відсотки, він може реально давати 80-85 відсотків і т.д.

Але це не дуже бентежить місцевих керівників, тим більше, що часто-густо вони і не здогадуються про такі проблеми. Безумовно, це біда, а не вина місцевих керівників. Без системної програми та допомоги з центру нічого путнього вони не спроможні зробити.

Екстенсивний шлях завжди веде у безвихідь. І ця безвихідь уже поруч. Чому всі беззастережно вірять, що треба безупинно піднімати тарифи на 90 відсотків, на 50 відсотків? Що це за економічно обґрунтовані розцінки? Хто їх обґрунтував? Хто з незалежних експертів проаналізував їх економічність? І це знову не місцеві проколи чи злодійства, це - великі системи.

Щоб виправити становище, треба зробити одну елементарну річ: все формування “економічно обґрунтованих цін” повинно бути прозоре і контрольоване. Тоді туди не всунеш мерседеса за 1 млн.грн. чи труби, закуплені за ціною, що в 10 разів перевищує реальну. Все геніальне просто. У Берліні всі фінансові рухи комунальників вивішені на загальнодоступному сайті і ніхто там не підніме тарифи не тільки на 90 відсотків, а й на 0,9 відсотка, якщо це не обґрунтовано.

А зараз я наведу приклад дійсно економічно обґрунтованих тарифів. У моїй квартирі площею 50 квадратних метрів уже вісім років працює автономне опалення та гаряче водопостачання. Якість послуг ідеальна. Завжди комфортно, завжди є гаряча вода. Провівши елементарні розрахунки (у зв’язку з обмеженістю газетної площі не вказую), я отримав такі дані: вартість опалення 1 квадратного метра становить 0,91 гривні в зимовий період, в т.ч.: газ - 0,7 грн./м2; електроенергія - 0,05 грн./м2; експлуатація - 0,16 грн./м2; в т.ч., гаряче водопостачання. Разом: 0,91 грн./м2. Причому, я не економлю (є такий гріх) гарячу воду, вікна в мене дерев’яні, з доброю “вентиляцією”, а мій 24-кіловатний котел міг би обігріти ще три таких квартири.

У моїх сусідів в аналогічній квартирі з централізованим опаленням витрати становлять 2,04 грн./м2, і це не враховуючи якість і регулярність послуг. Але достатньо і цього. Автономне опалення при ідеальному комфорті коштує більш ніж удвічі (у 2,24 раза) дешевше. А централізоване опалення, за визначенням, повинно бути, як мінімум, дешевше від індивідуального, що завжди і вважалося головною перевагою централізованих котелень та теплоцентралей. А якщо воно у 2-3 рази дорожче? Значить, як мінімум, 50-70 відсотків коштів витрачається нераціонально, тому і треба негайно знайти ці нераціональні витрати і припинити марнотратство. Тоді дотації не будуть потрібні.

06.07.2006Михайло ФЕЙШТЕР, засновник та директор ПФ”Фарт-Сервіс”, член УСПП і МАТЕК, ТПП та ін.

Закінчення у наступному номері.


Переглядів: 972

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13778)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (832)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"