Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №653 від 24.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Рівненський ЕТЦ застерігає

26 червня 2013 року в Рівному будівельний кран впав прямісінько на проїжджу частину вулиці Гайдара. Внаслідок його падіння були обірвані лінії електропередач та пошкоджені два автомобілі. Дорогу саме переходила місцева мешканка. Вона ледве не стала жертвою.

Вантажопідіймальні машини

Технічний огляд – і вимога Правил, і обов’язок роботодавця

З часів вступу в дію перших Правил будови та безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів (далі Правил) і до теперішнього часу незмінним в Правилах є вимога, що вантажопідіймальні крани, які знаходяться в експлуатації, повинні проходити первинні та періодичні технічні огляди - часткові (ЧТО) та повні (ПТО). З часу введення в дію Правил будови та безпечної експлуатації підйомників така ж вимога стосується і підйомників. До 1 жовтня 2002 р. технічні огляди кранів дозволялося виконувати інженерно-технічними працівниками підприємств та організацій. У зв’язку зі створенням великої кількості малих підприємств, відсутністю на них технічних служб з нагляду за експлуатацією машин, устаткування підвищеної небезпеки в Україні запроваджено порядок, згідно з яким технічні огляди вантажопідіймальних машин (всіх типів та марок, талей, лебідок, підйомників то що) дозволяється виконувати тільки спеціалізованим організаціям.

Спеціалізована організація

та її компетенція

Дана вимога вказана в Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження машин, механізмів підвищеної небезпеки (далі Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №687 від 26.05.2004 р. Даним документом уточнюється порядок, види, періодичність, зміст технічних оглядів, дається визначення окремих термінів та вводиться такий термін, як уповноважена організація.

Спеціалізована організація - це суб’єкт господарювання, який отримав дозвіл Держгірпромнагляду на проведення технічних оглядів відповідних типів та марок вантажопідіймальних машин. Отже, якщо підприємство має вантажопідіймальні крани, підйомники та отримало в установленому порядку відповідний дозвіл, то воно набуває статусу спеціалізованої організації та може проводити технічні огляди своїх вантажопідіймальних машин в межах тих типів, марок та видів технічних оглядів, які вказані в дозволі та які не супе­речать вимогам Порядку.

Всі спеціалізовані організації повинні здійснювати свою діяльність в межах своєї компетенції відповідно до Порядку, а також щомісячно надавати інформацію за встановленою формою в уповноважену організацію за результатами проведених технічних оглядів. Відповідно до даного Порядку не всі спеціалізовані організації мають право проводити всі види технічних оглядів, окремі з них має право проводити тільки уповноважена організація.

Тільки уповноважена організація має право…

Визначення терміну упов­новаженої організації доволі містке (див. Порядок), а якщо коротко, то це визначений Держгірпромнаглядом суб’єкт господарювання (спеціалізована організація), який відповідає певним критеріям, відповідно до Порядку та нормативно- правових актів з охорони праці, та виконує деякі функції щодо науково-технічної підтримки державного нагляду за станом охорони праці на підприємствах.

Тільки уповноважена організація має право проводити такі види технічного огляду як первинний та позачерговий в разі закінчення граничного строку експлуатації, виникнення аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру. Наприклад, коли вантажопідіймальний кран досяг граничного терміну експлуатації, йому проводиться експертне обстеження. Якщо ж за результатом обстеження продовжується термін експлуатації, то позачерговий повний технічний огляд повинен проводитись уповноваженою організацією. Роботодавцю (власнику) потрібно завчасно підготувати вантажопідіймальну машину або підйомник до технічного огляду та представити їх у справному стані.

Технічний огляд - це перевірка технічного стану, організації нагляду та обслуговування вантажопідіймальної техніки на відповідність вимогам Правил. Метою технічного огляду є недопущення експлуатації технічно несправних машин та експлуатації їх без належного нагляду або ж невідповідним персоналом і таким чином запобігати нещасним випадкам та забезпечувати безпеку праці. Вантажопідіймальна машина, яка не пройшла технічного огляду, не повинна допускатись до експлуатації, а якщо і далі продовжує експлуатуватися, то це - сфера незаконної діяльності роботодавця.

Відповідальні особи підприємств повинні слідкувати за термінами та вчасно і якісно готувати вантажопідіймальні машини до технічних оглядів. При підготовці вантажопідіймальних машин до технічного огляду необхідно провести їх очищення від бруду, оглянути технічною службою підприємства, усунути виявлені несправності. Забороняється перед проведенням технічного огляду робити фарбування металоконструкцій.

Повні та часткові

технічні огляди

Технічні огляди вантажопідіймальних кранів поділяються на повні та часткові. Повні технічні огляди включають огляд всього крана або підйомника і їх елементів та статичні і динамічні випробування. Вони проводяться перед пуском крана, підйомника в роботу і періодично через кожні 3 роки. В окремих випадках, за погодженням з Держгірпромнаглядом, для кранів, які використовуються нечасто, період між повними технічними оглядами може бути збільшений до 5 років.

Часткові технічні огляди включають огляд крана, підйомника, їх всіх конструктивних елементів та перевірку справності їх механізмів, всіх систем і проводяться не рідше ніж 1 раз на 12 місяців.

Статичними випробуваннями перевіряються міцність металоконструкцій і стійкість крана, підйомника проти перекидання. При випробуванні підіймають вантаж, маса якого на 25% більша номінальної вантажопідіймальності, яка зазначена в паспорті вантажопідіймальної машини. Кран, підйомник вважається таким, що витримав випробування, якщо протягом 10 хвилин піднятий вантаж самовільно не опустився, і якщо не появилися тріщини, деформації та інші пошкодження.

При динамічних випробуваннях перевіряють робочу дієздатність механізмів, приладів і систем, що зупиняють хід механізмів при крайніх нижніх і верхніх положеннях стріли крана чи вантажу вище допустимих, та дію інших пристроїв безпеки. Результати оглядів заносять у паспорт вантажопідіймальної машини.

Запорука безпеки виробництва

Перевірки, проведені уповноваженою організацією - Державним підприємством “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України” - показали, що з представлених до технічного огляду вантажопідіймальних машин та механізмів близько 30% з першого разу технічний огляд не проходять, у зв’язку з виявленням тих чи інших несправностей та невідповідностей нормам. Коли до технічного огляду подаються несправні вантажопідіймальні машини, то це свідчить про те, що вони певний час і до технічного огляду експлуатувалися несправними, а значить, представляли небезпеку для людей, які знаходились поруч та виконували свою роботу.

Найчастіше повторювані такі невідповідності вимогам нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, як обслуговування вантажопідіймальних машин персоналом, який не пройшов перевірку знань, несправність приладів та систем безпеки, наявність тріщин у зварних з’єднаннях, несправність гальм механізмів, наявність дефектів у канатах, невідповідність значень опору ізоляції та розтікання струму тощо. Деякі роботодавці представляють вантажопідіймальні машини до технічного огляду з порушенням термінів.

Які ж причини такого незадовільного стану справ? По-перше, більша половина вантажопідіймальних машин, які зареєстровані в Рівненському ТУ Держгірпромнагляду, відпрацювали нормативні терміни служби. Тобто, парк техніки необхідно поновлювати або робити капітальні та відновлювальні ремонти. По-друге, це неналежне виконання технічними службами підприємств функцій щодо підтримання вантажопідіймальних машин у справному стані.

Не всі посадові особи усвідомлюють те, що вони несуть всю відповідальність, передбачену законодавством, за експлуатацію техніки, яка не пройшла технічного огляду. Не всі працівники, відповідальні за утримання кранів, підйомників у справному стані, особисто у встановлені терміни їх оглядають. Не на всіх підприємствах на належному рівні функціонують ремонтні служби, або вони відсутні взагалі.

Не виконуються технічні обслуговування вантажопідіймальних машин відповідно до настанов з експлуатації. Ремонти та технічні обслуговування робляться зазвичай за потребою, коли виникне відмова якогось механізму чи агрегату.

Справні вантажопідіймальні крани та підйомники - запорука безпеки виробництва, збереження життя і здоров’я працівників та душевного спокою відповідальних осіб.

24.04.2014Олександр ТАРГОНІЙ, начальник випробувальної лабораторії технічної діагностики і неруйнівного контролю ДП "Рівненський ЕТЦ"

Державне підприємство “Рівненський експертно-технічний центр” 33028, м. Рівне, вул. Лермонтова, 7; тел./факс: (0362) 26-58-90, тел. 26 -25-37, 26-64-89


Переглядів: 1088

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (952)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (82)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"