Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №675 від 25.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

Неруйнівний контроль і технічна діагностика– важливі чинники високої якості продукції, безпеки праці, збереження життя і здоров’я людей

Неруйнівний контроль і технічна діагностика– важливі чинники високої якості продукції, безпеки праці, збереження життя і здоров’я людей

Неруйнівний контроль і технічна діагностика - самостійна галузь науки і техніки, значимість якої важко переоцінити в сучасному світі. Прилади та засоби неруйнівного контролю і технічної діагностики широко застосовуються в різних сферах життєдіяльності людини: у промисловості, будівництві, медицині, мистецтві - практично скрізь, де потрібна інформація про стан і властивості матеріалів.

Контроль продукції та технічна діагностика об’єктів дозволяють оцінити якість виробів, одержати достовірну інформацію про реальний технічний стан об’єктів, що стимулює розвиток технологічних процесів виробництва, допомагає вибрати правильний режим експлуатації, оцінити економічну ефективність та екологічну безпеку систем.

Саме цим і займається Випробувальна лабораторія технічної діагностики і неруйнівного контролю ДП “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України”. Про її можливості та послуги розповідає начальник відділу дефектоскопії ЕТЦ НІТОВСЬКИЙ Богдан В’ячеславович (на фото).

Виважена делікатна оцінка надійності

- Богдане В’ячеславовичу, що таке неруйнівний контроль?

- Під цим словосполученням мається на увазі такий конт­роль характеристик і експлуатаційних властивостей об’єкта, який не завдає контрольованому об’єктові ніякої шкоди і не впливає на його роботоздатність або можливість подальшого використання. Неруйнівний контроль - це виважена делікатна оцінка надійності та відповідності заявленим характеристикам без руйнування або демонтажу об’єкта з його постійного місця. Подібний тип контролю разом із дефектоскопією - дуже важливі заходи, які застосовуються у випуску різних виробів, конструкцій, їх деталей та компонентів, від надійності яких залежить здоров’я та безпека людей. Неруйнівний контроль особливо важливий при створенні та експлуатації життєво важливих виробів, компонентів і конструкцій (будівель, залізничних колій, літаків, мостів, підземних трубопроводів, різного технологічного обладнання).

Поява сучасних великомасштабних об’єктів - атомних електростанцій, терміналів зі скрапленим газом, морських бурових установок, великих хімічних комбінатів, великих авіалайнерів поряд з економічними вигодами призвела до великих негативних наслідків у разі виходу їх з ладу. Людство не може відмовитися від таких споруд, але воно може запобігти катастрофам або зменшити їх наслідки шляхом ефективного використання методів і засобів неруйнівного контролю та технічної діагностики. Проведення регулярних технічних оглядів дозволяє вчасно виявити тріщини й дефекти і, тим самим, продовжити термін служби та підвищити надійність цих об’єктів, а також багатьох видів обладнання.

Продовжити роботу обладнання, засвідчивши його безаварійну і безпечну експлуатацію, в компетенції ДП “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України”, оскільки ЕТЦ є уповноваженою організацією з проведення оглядів, випробування та експертного обстеження (технічної діагностики) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Ці функції виконує акредитована Випробувальна лабораторія технічної діагностики і неруйнівного контролю (ВЛ ТД і НК). Її структура відповідає основним напрямам нашої роботи і покладеним на нас завданням. Тож є три відділи: технічних опосвідчень об’єктів котлонагляду, технічної діагностики і дефектоскопії об’єктів котлонагляду, технічної діагностики та технічних опосвідчень вантажопідйомних механізмів (кранів, ліфтів). Практично на всі 17 секторів промисловості маємо сертифікованих спеціалістів.

Спеціалісти відділу дефектоскопії Випробувальної лабораторії ТД і НК проводять оцінку технічного стану та безпеки трубопроводів пари та гарячої води, обладнання та трубопроводів, що працюють у середовищі хлору, газопостачання, здійснюють конт­роль якості ізоляційних матеріа­лів, металів і сплавів, металевих конструкцій тощо, виконуючи технічне опосвідчення котлів, посудин, що працюють під тиском, та окремого промислового відповідального обладнання й автотехніки - наприклад, залізничні ваги на 150-200 тонн, великотоннажні автомобілі (БелАЗи). Тут є особ­ливі вимоги до перевірки відповідальних деталей. В основному займаємося обстеженням промислового обладнання, яке вже вичерпало свій ресурс. Останнє доводиться робити все частіше: адже деяке технологічне обладнання вже відпрацювало свій ресурс на 80-90 відсотків.

Основні методи неруйнівного контролю

- Охарактеризуйте, будь ласка, основні методи дослідження якості об’єкта контролю.

- Розвиток науки дозволяє людині розширити зону свого сприйняття невидимого стану, використовуючи методи неруйнівного контролю, побачити набагато більше, ніж раніше. Розг­лянемо деякі з них.

Метод акустичної емісії за допомогою пружних коливань, що виникають в результаті деформації напруженого матеріалу, дозволяє отримувати великий обсяг інформації за короткий термін і з мінімальними витратами. Цей метод часто використовується для спостереження за процесом виготовлення деталей та конструкцій, а також для забезпечення необхідного контролю приймальних і профілактичних робіт.

Вихрострумовий контроль застосовується, в основному, для контролю якості металів, сплавів і напівпровідників. Метод заснований на електропровідності об’єктів і дозволяє встановити неоднорідності матеріалів деталей - кріплень і підшипників.

Капілярний контроль зас­нований на можливості проникнення спеціального індикаторного розчину в дефекти з поверхні спостережуваних об’єктів. Метод дозволяє дос­ліджувати зварні з’єднання, литі деталі тощо. Основною перевагою методу є наочність, а також можливість отримання даних про точне їх розташуванні, форми та розміри.

Магнітний метод контролю - спосіб технічної діагностики, застосовуваний в основному для об’єктів з феромагнітних матеріалів. Магнітний потік, протікаючи по досліджуваному об’єкту в результаті розсіювання магнітного поля, дозволяє точно визначити розмір і глибину дефекту.

Оптичний метод діагностики складається з ряду способів, які дозволяють проводити контроль речовин, незалежно від їх агрегатного стану. Даний метод включає в себе: візуальну оцінку стану об’єкта, візуально-оптичну - за допомогою мікрос­копів і лупи, а також голографічну - для більш детального дослідження і виявлення неоднорідності об’єктів.

Радіографічний - один із поширених і традиційних методів неруйнівного контролю. Він заснований на реєстрації на рентгенівську плівку іоні­зуючого випромінювання після його взаємодії з об’єктом контролю та аналізі отриманого зображення. Незважаючи на те, що радіографічний контроль вже давно став застосовуватися в промисловості (перша рентгенівська лабораторія, приз­начена винятково для промислових досліджень, була організована в 1925 р.), донині він є невід’ємною частиною виробничого процесу.

Тепловий контроль використовує енергію, яка поширюється в досліджуваному об’єкті. Теп­лове поле, що виникає, служить джерелом інформації про стан об’єкта та приховані дефекти.

Ультразвуковий контроль, що здійснюється спеціальним приладом, дозволяє легко визначити товщину стінок контрольованого об’єкта, а також дослідити якість зварного шва і основного металу виробів. Головна вимога - підготовка поверхні: вона повин­на бути очищена й оброблена шаром контактної змазки.

Справне обладнання – якісна продукція

- Чим важливе обладнання неруйнівного контролю?

- Рівень обладнання та здійс­нюваний ним контроль мають суттєве значення для збереження здоров’я і життя людей, що працюють з тим чи іншим устаткуванням або машинами. Без використання такого обладнання не можна уявити правильну й ефективну роботу багатьох виробництв. Адже контроль за станом і справністю контрольованого обладнання - це і контроль за якістю виробленого товару. Справне обладнання - якісна продукція.

Випробувальна лабораторія ТД і НК ДП “Рівненський експертно-технічний центр” оснащена сучасними приладами неруйнівного контролю, які дозволяють на високому професійному рівні, швидко і якісно виконувати будь-яке замовлення. Сьогодні велика кількість обладнання ввозиться з-за кордону. Це не тільки нове обладнання, яке потребує сертифікації, а й вживане, яке повинно відповідати вимогам нормативно-правових актів з охорони праці, які чинні в Україні. Тому йому обов’язково повинна проводитись експертиза технологічних процесів, машин, устаткування, транс­портних засобів, придбаних за кордоном на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці та промислової безпеки. Виявлені невідповідності усуваються до введення обладнання в експлуатацію, або розробляються заходи, які забезпечують його безпечну експлуатацію.

Операції неруйнівного контролю - невід’ємна і рівноправна складова технологічного процесу оцінки стану безпеки ситуації, яка здатна:

.визначити якість продукції та міцність виробів;

.визначити потребу у проведенні ремонту, модернізації, реконструкції або виведенні з експлуатації.

.націлити на краще конст­руктивне і технологічне рішення;

.підтримати марку фірми;

.запобігти нещасним випадкам і підвищити безпеку;

.знизити вартість виробництва.

Можна впевнено констатувати, що підприємства, які співпрацюють із ДП “Рівненський експертно-технічний центр”, отримали можливість не тільки тримати під контролем виробничий процес, уникаючи аварій та нещасних випадків, але й оптимізувати виробництво, покращити економічні показники та підвищити якість і конкурентоспроможність своєї продукції та послуг на ринку. На жаль, деякі виробники заради економії або через некомпетентність ігнорують проведення неруйнівного контролю продукції або згадують про нього тільки на останній стадії - вже безпосередньо перед здачею об’єкта. Таке ставлення до контролю якості найчастіше призводить до аварійних ситуацій і навіть техногенних катастроф. ВЛ ТД і НК використовує неруйнівний контроль також при проведенні робіт з сертифікації за технічними регламентами.ndt rus

25.09.2014Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 921

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21174)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14314)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14127)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14002)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13974)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13964)
• Живи до ста! [965] (13949)
• Бюджет і ми… [965] (13885)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13879)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13752)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13661)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13656)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13602)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13186)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (406)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (65)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (61)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (58)
• Особливості вживання видів води (56)
• Часникові стрілки корисніші за часник (55)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (52)
• А ваш шампунь безпечний? (51)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (51)
• Нецукровий діабет (47)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (38)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"