Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №683 від 20.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Рівненський ЕТЦ інформує

Технічне обстеження будівель і споруд – запорука їх довговічності, надійної та безпечної експлуатації без потенційної загрози для життя і здоров’я людей

Технічне обстеження будівель і споруд – запорука їх довговічності, надійної та безпечної експлуатації без потенційної загрози для життя і здоров’я людей

Більшість виробничих будівель та споруд в Україні були збудовані та введені в експлуатацію у 1950-1980 роках, експлуатуються до сьогоднішнього дня, деякі з них - у дуже агресивному середовищі, при постійній вібрації та роботі важкого обладнання.

Не вся технічна документація збереглася на них, бо мінялися власники підприємств, їхня структура тощо. На виконання Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” та з метою оцінки технічного стану будівель і споруд, їх паспортизації, а також для прийняття обґрунтованих заходів до забезпечення надійності та безпеки при подальшій експлуатації необхідно проводити обстеження будівель і споруд спеціалізованими організаціями.

В нашій області такою організацією є ДП “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України”, у складі якого працюють відповідальні виконавці окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію та мають кваліфікаційний сертифікат експерта за напрямом “Технічне обстеження будівель і споруд”.

Технічне обстеження

не може бути поверхневим

Технічне обстеження будівель і споруд передбачає встановлення поточного стану об’єкта нерухомості шляхом виявлення існуючих дефектів й ушкоджень. У той же час, завдяки технічному обстеженню будівельних конструкцій, можна спрогнозувати подальший розвиток дефектів та їхній вплив на загальний стан будівлі у майбутньому. Обстеження технічного стану будівлі повин­не охоплювати всі її конструктивні елементи: фундамент, стіни, перекриття, покрівлю, інженерні мережі. Саме тому даний процес вимагає глибоких знань в області будівництва та досвіду проведення подібних процедур, він не може бути поверхневим. На основі результатів (фактичних значень контрольованих параметрів) технічного обстеження будівлі або споруди можна оцінити придатність об’єкта для подальшої експлуатації, реконструкції або визначити необхідність у відновленні, посиленні чи ремонті будівельних конструкцій.

Причинами для проведення технічного обстеження можуть служити:

.суттєві зміни, передбачені проектом навантажень та впливів;

.виявлення різного роду дефектів і пошкоджень в процесі експлуатації з ознаками аварійності окремих конструкцій або частин будівлі (споруди);

.результати стихійних лих, аварій і пожеж;

.перед капітальним ремонтом або реконструкцією (технічним переоснащенням);

.для оцінки стану об’єкта в процесі купівлі-продажу;

.відсутність проектно-технічної документації тощо.

У перший раз технічне обстеження будівель і споруд необхідно провести не пізніше, ніж через два роки після їх введення в експлуатацію. Після цього воно повинно проводиться не менше одного разу на п’ять років, а при несприятливих умовах експлуатації - не менше одного разу на три роки.

Оцінка технічного стану та паспортизація виробничих будівель і споруд проводиться фахівцями Рівненського ЕТЦ з використанням найсучаснішого обладнання, відповідно до правил проведення технічного обстеження будівель, згідно з НПАОП 45.2-1.01-98 “Правила обстеження оцінки технічного стану та паспортизації виробничих будівель і споруд”.

Атестація відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, здійснюється відповідно до статті 17 Закону України “Про архітектурну діяльність” та постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. № 554 “Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури”.

Тепловізійне обстеження будівель (споруд)

Існуючі на даний час традиційні методи визначення показників експлуатаційної придатності будівель (споруд), їх частин та конструкцій, що базуються на основі проведення візуального огляду, інструментальних вимірів та лабораторних натурних або модельних випробувань, не завжди дають очікуваний результат. Крім того, існують будівлі (споруди) із важкодоступними конструктивними елементами або конструкціями з прихованими дефектами, які при обстеженні традиційними методами є трудомісткими, малоефективними та вартісними. Передовсім, це стосується обстежень цегляних та залізобетонних димових труб виробничих будівель різного галузевого призначення, скловарних печей, печей випалу, які мають цегляну футеровку (ізоляцію).

Державне підприємство “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України” як експертна організація проводить обстеження та оцінку технічного стану будівель (споруд) відповідно до ліцензії серії АВ № 558370 (код 4.03.00) від 27.10.2010 р. з використанням як традиційних методів обстеження за допомогою приладів неруйнівного контролю, так і тепловізійне обстеження (в тому числі димових труб, скловарних печей, печей випалу тощо).

Для такої діагностики використовується спеціальний прилад - тепловізор, за допомогою якого можна встановити ряд аномалій в конструкціях, таких як:

·відсутність або пошкодження ізоляції (футеровки) з точним визначенням місць витоку;

·знаходження місць накопичення вологи (в димових трубах);

·оцінка якості застосованих у конструкціях будівельних матеріалів.

Тепловізійне обстеження проводиться без зупинки (відключення) теплогенеруючого обладнання, а високоякісні зоб­раження і точні температурні виміри та програмне забезпечення Smart View дозволяють анотувати, розглядати й аналізувати інфрачервоні зображення та дають змогу здійснювати контроль тепловтрат на таких об’єктах. Водночас використання IR-Fusion технологій доз­воляють управляти зображеннями прямо на дисплеї камери тепловізора.

Спираючись на технічні критерії та ДБНи

Технічне обстеження будівель і споруд проводиться в два етапи:

·попереднє (візуальне) обстеження будівлі (споруди);

·детальне (інструментальне) обстеження будівлі (споруди).

У процесі обстеження будівлі наші експерти проведуть док­ладний і всебічний моніторинг її технічного стану:

·Буде зібрана вся інформація про стан інженерних мереж, рівень їх зношування, ефективність роботи і доцільність грошових вкладень.

·При обстеженні об'єкта буде визначена надійність його конструкції в цілому та її окремих елементів

·При виявленні конструктивних дефектів обов'язково буде визначено їх масштаби, знайдено причини виникнення, передбачено можливі наслідки й запропоновано заходи щодо запобігання цим наслідкам.

·У випадку, коли обстеження проводиться через відхилення підрядника від замовленого проекту, наші експерти, спираючись на технічні критерії та ДБНи, визначать ймовірність зниження міцності обстежуваного об'єкта.

·Після аварії на мережах, пожежі, нещастя природного або техногенного характеру експерти оцінять технічний стан будівлі, завданий їй збиток і можливість подальшого використання й витрати на відновлення.

·При обстеженні незавершених об'єктів будівництва їх технічний стан оцінюється на предмет ухвалення мотивованого рішення потенційним інвестором про доцільність капітальних вкладень у подальше будівництво.

·Зафіксувавши при обстеженні ознаки аварійності об’єкта або деяких його елементів, ми розробимо технічні заходи для запобігання руйнуванню тієї або іншої конструктивної деталі.

У разі узаконення самовільного будівництва наші фахівці проведуть технічне обстеження самовільно зведеного об’єкта.

Гарантія відповідності всім законодавчим нормам

Після завершення обстеження будівельного об’єкта наші фахівці надають замовнику Технічний звіт або Висновок експертизи про його стан, який є офіційними документом і може, при необхідності, бути використаним як серйозний аргумент у судових та міжвідомчих розглядах. До звіту додаються протоколи визначення фактичної міцності матеріалів, фотофіксація дефектів і пошкоджень.

Звіт про технічний стан будівлі (споруди) за підсумками обстеження будівлі або споруди включає:

·оцінку технічного стану будівельних конструкцій (категорію технічного стану);

·результати обстеження будівлі (споруди), що обґрунтовують прийняту категорію технічного стану будівельних конструкцій, об'єкта в цілому;

·обґрунтування найбільш вірогідних причин появи дефектів і пошкоджень в конструкціях, виявлених в ході обстеження будівлі (споруди);

·оцінку фізичного зносу будівельних конструкцій та інженерних систем будівлі відповідно до нормативних вимог;

·рекомендації з проведення ремонтно-відновлювальних робіт з усунення виявлених у ході обстеження дефектів і пошкоджень конструкцій. При необхідності, розробка варіантів підсилення конструкцій або вузлів будівлі в цілому;

·результати обмірних робіт (плани, фасади, розрізи і т.д.) в програмі AutoCAD;

·схеми і відомості дефектів і пошкоджень з фіксацією їх місць і характеру, а також посиланням на фотоматеріали, в тому числі схеми місць виробок, розтинів, зондування конструкцій;

·фотоматеріали об'єкта з описом виявлених в ході обстеження будівлі (споруди) дефектів і пошкоджень;

·результати визначення міцності матеріалів, застосованих в конструкціях будівлі, шляхом проведення інструментальних вимірювань неруйнівними методами контролю, а також лабораторні випробування (при необхідності).

Технічне обстеження, виконане Рівненським ЕТЦ, - гарантія відповідності вашої будівлі всім законодавчим нормам.

20.11.2014Олександр ЯНІШЕВСЬКИЙ, начальник відділу обстежень будівель, споруд та експертиз, експерт з технічного обстеження будівель і споруд, кваліфікаційний сертифікат відповідального виконавця серії АЕ № 000353 від 31.05.2012 р., виданий Атестаційною архітектурно-будівельною комісією Мінрегіону України


Переглядів: 1094

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (768)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"