Відомі випадки, коли вживання по 0,5 л огіркового соку на день за кілька місяців призводило до повного розчинення каменів у жовчному міхурі. Однак, якщо справді підтверджено, що є камені в одному з внутрішніх органів, лікування варто починати обережно, прислухаючись до своїх відчуттів: якщо сольові відкладення значні, то може виникнути дуже болісна колька.
Крім очищення, огірковий сік відновлює кислотно-лужний баланс, зміцнює та поліпшує ріст волосся. Для цього вживають зазвичай суміш соків огірка, моркви, шпинату й салату. При цьому волосся починає рости навіть у разі облисіння. Також він добре діє на пам’ять, стан нігтів і зубів.
“Жива” огіркова вода є чудовою профілактикою атеросклерозу, ішемічної хвороби, нормалізує кров’яний тиск. У разі туберкульозу сік огірка сприяє засвоєнню організмом білків з їжі. Йод, що міститься в цьому соку, практично повністю засвоюється організмом, що робить огірок корисним для профілактики захворювань щитоподібної залози.
А ще огірок - це своєрідний каталізатор, і в суміші з іншим фрешем він посилює корисні якості свого “сусіда”. Наприклад, яблучно-огірковий сік поліпшує склад крові й бореться із захворюваннями серцево-судинної системи набагато успішніше, ніж ці два напої, випиті окремо. Дія самого огіркового соку підвищується в комбінації з соками чорної смородини, яблучним, грейпфрутовим (у співвідношенні 2:2:1:1) чи томатним і часниковим (у співвідношенні 20:20:1).
Однак усі перелічені вище цілющі властивості мають лише огірки, вирощені на присадибній ділянці й не удобрені різними хімічними сполуками.
Огірковий сік можна отримати за допомогою сокоробки чи відтиснувши перетертий огірок. Для приготування слід брати свіжі неперестиглі плоди. Шкірку зрізати з них не варто: в ній багато корисних речовин. Випити цілющу воду огірка слід протягом 30 хв з моменту її приготування, потім сік починає втрачати корисні властивості. За добу огіркового соку можна випити до 1 л, але не більше 100 мл за один прийом.