Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №799 від 02.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Що робити на городі та в садку у березні

Що робити на городі та в садку у березні

Підготовчі роботи в саду Як тільки на календарі зимовий місяць зміниться весняним, у справжнього садівника починають «свербіти руки». І хоч ми знаємо, що справжня весна ще не прийшла, нам не терпиться почати роботи в саду. І саме час!

Перш за все необхідно перевірити зимові укриття теплолюбних культур. Якщо у вашому саду є виноград і такі екзотичні рослини, як інжир, гранат, хурма, ви, звичайно ж, прикопали або укрили їх на зиму. Поправте їх «одежинки», - ще можуть бути заморозки і холоди.

Ще одне першочергова робота в саду - побілка стовбурів. Багато садівників роблять це за звичкою, не замислюючись - для чого. Фактично виходить - для краси, оскільки білять вони стовбури не більше ніж на 1 м від землі. Інші недооцінюють значення цієї найважливішої садової роботи і не виконують її зовсім. Побілка стовбурів потрібна, перш за все, для оберігання рослин від передчасної вегетації. Яскраве весняне сонечко може завчасно розбудити садові дерева, що призведе до вимерзання бруньок у разі заморозків. Побілені дерева будуть не так сильно нагріватися сонцем і не «прокинуться» занадто рано.

Отже, покриваємо за допомогою обприскувача стовбури садових дерев вапном (можна з додаванням мідного купоросу) на максимальну висоту. Особливу увагу треба приділити південно-західній стороні, так як саме з цього боку дерева нагріваються найбільше.

Для захисту від передчасної вегетації корисно також замульчувати проекцію крони вологою тирсою.

Наступний етап робіт в саду - обрізання, формування.

У березні вже можна приступати до такої важливої роботи в саду, як обрізка та формування дерев. Якщо сад турбують гризуни, не прибирайте зрізані гілки відразу. Зайці охочіше будуть їсти гілочки, ніж обгризати більш грубі стовбури. Поставте вдома у вази обрізані гілки з кожного дерева. Крім естетичної насолоди ви отримаєте уявлення про передбачуваної інтенсивності цвітіння садових дерев у цьому році. Дерева, на яких очікується рясний урожай, слід піддати детальній обрізці. Видаливши достатню кількість плодових бруньок, ми захистимо дерево від перевантаження, з якою безпосередньо пов’язана періодичність плодоношення.

Гілки молодих дерев краще не обрізати, а пригинати до горизонтального положення. Сформовані таким чином деревця почнуть плодоносити вже через 2 - 3 роки.

Заготівля посадкового, прищепного матеріалу

На початку березня саме час подумати про насіння, саджанці, прищепному і підщепних матеріалах. Це одна з найприємніших садових робіт. Пам’ятайте, що купувати посадковий матеріал варто тільки в спеціалізованих розплідниках або у знайомих Вам, що добре зарекомендували себе, продавців. Багато садівників самостійно заготовляють живці та роблять щеплення. Для початку визначте, яку культуру ви можете прищепити в своєму саду цієї весни. Отже, можна прищепити:

яблуню на яблуню;

на грушу і айву - грушу, на айву - грушу і айву;

на вишню - вишню і черешню, на черешню - черешню;

на аличу та сливу - сливу, аличу, абрикос, персик;

на абрикос - абрикоса, на персик - персик.

Заготівля живців - не менш важливий етап садової роботи, ніж саме щеплення. Для щеплення потрібні однорічні пагони. Оптимальна товщина 2/3 олівця. З розвитку прищепа повинна відставати від підщепи приблизно на 2 тижні. Пішовши в ріст живець випаровує занадто багато вологи і має потребу в харчуванні, яке підщепа йому не зможе забезпечити, поки не зростеться щеплення. Тому живці заготовлюються за два тижні до початку руху бруньок і зберігаються на нижній полиці холодильника в чистому пакеті. Коли бруньки підщепи почнуть показувати зелені кінчики, можна приступати до найцікавішої садової роботі - щепленню.

Робота в саду – посадка

У південних регіонах в березні займаються вже такими садовими роботами, як заміна дерев і кущів, посадка саджанців. Якщо ви проводите саме таку заміну, тобто висаджуєте молоде деревце замість вилученого, необхідно розширити яму і заповнити її привізною землею. Інакше саджанець буде відчувати дефіцит поживних речовин. Краще при реконструкції саду міняти садові дерева місцями. На місце зерняткових садити кісточкові і навпаки. А якщо вам дозволяє розмір ділянки, посадіть в своєму саду кілька «диких» дерев, наприклад хвойних. Вони оздоровлять ваш сад і хоч трохи «зіб’ють з пантелику» шкідників.

Захист та живлення

До речі про шкідників і хвороби. Ще одна дуже важлива ранньовесняна садова робота - обприскування по сплячих бруньках. Перше обприскування 1-2%-ю бордоською рідиною слід провести при середньодобовій температурі +3-4 С. Друге - через 10 днів. Таке обприскування оберігає від моніліозу, парші, кучерявості персика, коккомікоза.

Для того щоб забезпечити своїм вихованцям «легкий старт», їх можна підгодувати аміачною селітрою з розрахунку 2 - 3 кг на сотку.

В теплиці

На початку березня почніть відкривати теплицю на весь день, щоб вона провітрилася і просохла.

Зазвичай заміну ґрунту роблять восени, але якщо ви пропустили цей крок - поміняйте ґрунт зараз, тому що старий виснажився за попередній рік.

Якщо ви помітили цвіль або грибок - сушіть всередині тепловою гарматою, попередньо вимивши каркас і скло мильною водою. У ґрунт внесіть товчене вугілля.

Поставте в теплицю кілька мішків з компостом, щоб вони зігрілися. Вам скоро знадобиться земля для пікіровки розсади.

Замість розсадних ящиків капусту і помідори можна висіяти в теплиці, головне, щоб у ній було досить тепло.

Поки все вільне місце не зайняте зростаючими рослинами, сюди можна переселити кімнатні квіти і спокійно пересаджувати їх в нові горщики, не боячись забруднити кімнату землею.

Для краси

В середині березня зніміть укриття з плетистих троянд. Підрежте гілки для формування куща і видаліть побиті морозом пагони.

Підріжте стебла у клематисів. Для тих рослин, які дають квіти і на минулорічних, і на однорічних пагонах обрізка повинна бути зберігаюча. У березні обрізають молодняк на висоту 30 см. Сорти, квітучі тільки на однорічних пагонах, обрізають на рівні 2-3 бруньки, щоб утворилися нові стебла.

Підріжте пагони гортензії приблизно на одну третину, інакше вона стане «довгоногою», кущ деформується і розростеться.

На городі

Якщо ґрунт вже почав відтавати, засипте його шаром компосту і злегка перекопайте (наскільки можливо). Так поживні речовини засвояться набагато краще.

Сніг ще не зійшов? Значить викопайте канавки в міжряддях, щоб зберегти вологу, що утворилася з талих заметів.

Посійте томати на розсаду. Враховуйте, що:

• Пізньостиглі сорти (Чайка, Сибірський гігант, Коричневий цукор, Малиновий слон, Цукор білий і ін.) потрібно садити на початку березня.

• Середньостиглі сорти (Жовтий і Малиновий гіганти, Волове серце та ін.) сіють в середині березня.

• Ранньостиглі сорти (Баночний, карликовий Бейбі Скарлет і інші гібридні сорти) сіють в кінці березня.

На початку березня сійте ранні сорти перців і баклажани. В кінці місяця посадіть капусту. Зараз настав час брюссельської, середньостиглої білокачанної і цвітної капусти.

На гряди, прямо поверх снігу можна посіяти моркву. Разом з танучим снігом насіння затягне вниз і вони прекрасно зійдуть без перекопування і підготовки.

Не забудьте про посів картоплі, якщо ви хочете отримати новий сорт з насіння. Зараз саме час висівати його в розсадні ємкості.

На клумбах і газонах

Сніг тане, сонце світить і вже пора прибирати укриття з цибулинних багаторічників, які зимують у ґрунті. Звільніть від теплої «ковдри» амариліси, анемони і крокуси. Відкрийте тюльпани, гіацинти і гладіолуси. Ґрунт на місці укриття замульчуйте - так він залишиться вологим і прогріється швидше, а значить паростки з першими бутонами з’являться рано.

Цибулини, які зберігалися в підвалі потрібно дістати, перебрати і провітрити. Зовсім скоро їх потрібно буде садити в ґрунт, і вони повинні бути напоготові. Якщо якісь з них вже рушили в зростання - садіть в горщики, щоб висадити на клумбу вже підрослу рослину.

Ділянку, призначену під газон, потрібно готувати вже зараз. Перекопайте ґрунт і внесіть підгодівлі, щоб земля встигла осісти до моменту посіву.

Посійте насіння однорічних квітів. Петунії, айстри, чорнобривці, примули та інші однорічники можна садити прямо зараз, щоб до моменту висадки в ґрунт вони повністю сформувалися.

Березень (народні прикмети)

Місяць ріжками вниз - на тепло й добрий врожай.

Довгі бурульки - весна буде затяжною; якщо багато довгих і товстих бурульок - на врожай ярини.

Якщо в березні лежить сніжок за видолинками - врожай на городину і ярину.

Осика в пухнастих сережках - цього року вродить овес.

Погляньте на останні снігові кучугури, якщо поверхня їх шерехата - на врожай, якщо гладка - хліб не вродить.

Якщо багато довгих і товстих бурульок - на врожай ярини.

Якщо в березні сніжок із задуванням, то буде добрий урожай.

Закує зозуля на голе дерево - буде неврожай.

Якщо граки прилетіли прямо на гнізда - буде рання весна.

Граки на гнізда сіли - через три тижні можна сіяти.

Якщо граки прилетіли до середини березня, літо буде мокре, а сніг зійде рано.

Граки зграями над гніздами в’ються: то сядуть, то знову піднімуться -погода зміниться.

Ворони купаються ранньою весною -до тепла.

Ранній обліт бджіл - на красну весну.

Птахи в’ють гнізда на сонячній стороні - на холодне літо.

Червоний колір місяця в березні - ознака швидкого похолодання, посилення вітру, але ненадовго.

Сніг навесні тане з північної сторони мурашника - літо буде тепле й довге, а з південної - холодне й коротке.

Якщо з берези тече багато соку - літо буде дощовим, і навпаки.

У березні посилення вітру віщує потепління й рясні опади: вітер вночі -вода вдень.

02.03.2017


Переглядів: 2189

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21173)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14314)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14127)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14001)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13974)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13963)
• Живи до ста! [965] (13948)
• Бюджет і ми… [965] (13884)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13878)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13751)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13660)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13655)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13601)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13185)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (376)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (64)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (60)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (58)
• Особливості вживання видів води (55)
• Часникові стрілки корисніші за часник (54)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (52)
• А ваш шампунь безпечний? (50)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (50)
• Нецукровий діабет (47)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"