Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №810 від 18.05.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Вольф Месінг: доля людини-загадки

Вольф Месінг: доля людини-загадки

Якщо Вольф Мессінг з чимось і пощастило, то з датою народження. 1899 рік, напередодні XX століття, коли віра в чудеса в усьому світі відроджувалися з небаченою силою. А от з місцем народження вийшла осічка - злиденна Гура-Кальварія під Варшавою. Містечко населяла єврейська біднота, до якої належала і сім’я майбутнього чарівника. Його батько, озлоблений на життя невдаха на прізвисько Гершка-босяк, жив орендою крихітного садочка. Вольф і троє його братів змалку працювали в цьому саду, доглядаючи за яблунями і сливами, а в нагороду маючи тільки батьківську лайку і запотиличники. Ласки матері утішали дітей недовго - Хана Мессінг рано померла від сухот.

Вольф був дивним хлопчиком. Коли йому було чотири роки, мати помітила, що він ходить уві сні. Розумні люди порадили ставити біля його ліжка таз з холодною водою - ступаючи в нього, хлопчик прокидався. Врешті-решт він вилікувався від лунатизму. Приблизно тоді ж виявилося, що природа нагородила Вольфа феноменальною пам’яттю. Він легко запам’ятовував напам’ять цілі сторінки з Талмуду. Батько вирішив зробити Вольфа рабином - вірний шматок хліба для сина, а заодно і для нього. Але хлопчисько, побувавши на виставі заїжджого цирку, твердо вирішив стати фокусником. Побої нічого не дали, і глава сім’ї вирішив піти на хитрість. Якось увечері Вольф побачив біля ганку їх будиночка гігантську бородату фігуру в білому вбранні. «Сину мій!- промовив незнайомець, - йди в єшіви і служи Господу! » Вражений хлопчик втратив свідомість. Прокинувшись, покірно подався в єшіви - духовне училище. Може бути, світ і отримав би коли-небудь неабиякого рабина Мессінга, але два роки тому в їхній будинок заїхав у справах здоровенний бородатий мужик. І Вольф відразу впізнав у ньому страшного незнайомця. Батько обдурив його! Того дня одинадцятирічний Вольф зробив відразу три серйозні провини. Таємно покинув рідний дім, вкрав гроші з кухля для пожертвувань, що висіла перед синагогою (там було всього дев’ять копійок), і сів у перший-ліпший поїзд. Поїзд привіз його в Берлін, величезне місто, де ніхто не чекав маленького єврейського жебрачка. Вольф розносив речі, мив посуд, чистив черевики - і постійно відчайдушно голодував. Врешті-решт він упав на вулиці непритомним. Його ледь не відправили в морг - слабке биття серця почули лише в останній момент. Унікального пацієнта, який пролежав у глибокій непритомності три доби, помістили в клініку знаменитого психіатра Абеля. Відкривши очі, хлопчик сказав: «Не треба здавати мене в притулок!» Доктор був вражений - він саме думав про це ... Виявивши незвичайний дар хлопчака, Абель першим намагався вивчати його здібності. І навіть розвивати їх. Але звіти про експерименти згоріли в його кабінеті під час війни. І таке траплялося не раз - ніби якась сила наполегливо і владно приховувала все, що пов’язано з Мессінгом. «Чудо-дитиною» зацікавився імпресаріо Цельмейстер. Він влаштував Вольфа в цирк.

У 1915 юний телепат приїхав з гастролями до Відня. Тут ним зацікавилися два гіганта науки XX століття - засновник психоаналізу Зігмунд Фрейд і геніальний фізик Альберт Ейнштейн. Під час показового сеансу, виконуючи уявне завдання Фрейда, Мессінг підійшов до Ейнштейна і пінцетом висмикнув з його розкішних вусів три волосини. З тих пір він не раз зустрічався з Фрейдом. На жаль, ці зустрічі не залишили сліду ні в одній з робіт віденського психоаналітика. Можливо, Фрейд просто відступив перед явищем, яке ніяк не міг пояснити. Але саме завдяки Фрейду Вольф розлучився з цирком, вирішивши: більше ніяких дешевих трюків - тільки «психологічні досліди», в яких він перевершив всіх конкурентів.

Гастролі та інтриги

Кілька років Мессінг провів у закордонних турне: Японія, Бразилія, Аргентина. А потім повернувся до Польщі. Тут його першим ділом забрали в армію. Не вміючого стріляти і марширувати худого рядового призначили на кухню. Прямо з кухні його і відвезли до палацу «начальника Польщі» - маршала Пілсудського, заінтригованого дивовижними «фокусами», про які йому розповіли підлеглі. Пізніше маршал не раз радився з Вольфом з найрізноманітніших питань.

Гастрольні стежки не раз приводили Вольфа Мессінг в Берлін, де купався в променях слави інший провидець - Ерік Ян Гануссен. Теж єврей, він відрікся від свого народу і пішов в служіння до нацистів, став особистим астрологом Гітлера Мессінг визнавав його талант, але вважав, що Гануссен часто використовує дешеві ефекти, впливаючи на публіку за допомогою гіпнозу. Гануссен ж ненавидів конкурента і вселив фюреру забобонний страх перед Мессінгом. Втім, Гітлер боявся і самого Гануссена, який читав його таємні думки: після приходу до влади в 1933 він наказав «прибрати» астролога.

Ненависть фюрера

У вересні 1939 армади фашистських танків клином врізалися в Польщу. Відразу ж почалися розправи над євреями. Їх зганяли у гетто, а звідти відправляли в табори смерті. Цей скорботний шлях пройшла вся Гура-Кальварія, включаючи батька та братів Мессінга. Вони загинули в газових камерах Майданека. Самого провісника шанувальники його таланту сховали у Варшаві, в підвалі м’ясної крамниці. За два роки до цього Мессінг на одному виступі передбачив Гітлеру загибель, якщо той направить війська на схід. Тепер «ворога рейху» розшукували гестапівці. За його голову була обіцяна нагорода - двісті тисяч рейхсмарок. Просидівши під замком кілька днів, він вийшов на вулицю - і тут же був схоплений патрулем. Вольф спробував переконати солдат, що він художник (довге волосся, забруднені крейдою одяг), але отримав удар прикладом в обличчя, був кинутий у в’язницю. «Ну, здрастуй, єврейський маг! - сказав наглядач.- У Берліні тебе вже зачекалися». Мессінг передбачав, чим все це закінчиться. Його змусять робити прогнози, а потім приберуть, як Гануссена. Зібравши в кулак всю свою волю, він загіпнотизував наглядачів і замкнув їх у своїй камері. Але вихід охороняли, а сил вже не залишилося. Мессінг вистрибнув з другого поверху (назавжди пошкодивши ноги) і, кульгаючи, побрів до околиці. Там він умовив проїжджав селянина заховати його у возі під сіном. Потім йому допомагали інші люди - хто за гроші, хто з поваги до його таланту. Темної листопадової ночі 1939 рибальський човен перевіз його через Буг в Радянський Союз.

Зустріч зі Сталіним

І знову почалися дивні речі. Будь-якого втікача з-за кордону тоді чекали довгі перевірки, майже неминуче звинувачення в шпигунстві, а потім розстріл або табори. А Мессінгу тут же дозволили вільно їздити країною і виступати зі своїми дослідами. Сам він досить непереконливо пояснював, що вселив якимось чином думку про свою корисність для влади, одним із завдань якої було насадження матеріалізму. «У Радянському Союзі, боролися проти забобонів у свідомості людей, не шанували ні ворожок, ні чарівників, ні хіромантів ... Довелося переконувати, демонструвати свої здібності тисячі разів », - так потім викладав свою версію Мессінг. І все-таки більш ймовірно, що доля чарівника склалася в СРСР настільки благополучно лише тому, що деякі високопоставлені і дуже компетентні люди знали про нього давно. Це підтвердилося через півроку, коли люди у формі повели Мессінга прямо зі сцени, посадили його в літак і відвезли до Москви. Там його ніби-то зустрів невисокий вусатий чоловік, знайомий всьому населенню СРСР по незліченним портретам. «Здрастуйте, товаришу Сталін, - сказав Мессінг.- А я вас на руках носив », -« Як це на руках? », - Здивувався вождь. - «Першого травня, на демонстрації». Поговоривши з Мессінгом, Сталін сказав: «Ну ви й хитрун!» На що чарівник нібито відповів: «Та що ви! От ви - так дійсно хитрун! « Що тут правда, що ні? Але такі історії, про які шепотіли в «кремлівських» родинах Москви, породили легенду про те, що Вольф Мессінг був чи не особистим провісником і радником Сталіна. Насправді ж вони зустрічалися лише кілька разів. Навряд чи «кремлівському горцю» сподобалося б, що хтось-навіть у порядку психологічного досвіду - може читати його думки ...

Артист вельми оригінального жанру

Мессінга в СРСР мало не спіткала доля Гануссена. Евакуйований під час війни в Ташкент, він провів два тижні в розпечених від спеки катівнях місцевого НКВС. Кажуть, через те, що не побажав дати гроші на будівництво військового літака. Але в це віриться слабо. Він ніколи не був жадібним і ще до в’язниці подарував фронту літак, а за ним і другий. До речі, на одному з них літав Герой Радянського Союзу знаменитий ас Костянтин Ковальов, який став після війни другом Мессінга. Схоже, люди Берії домагалися від Вольфа Григоровича іншого - щоб той навчив їх техніці контролю над свідомістю. Погодився він чи ні, невідомо, але «конвеєр» допитів зробив свою справу. З в’язниці сміливець, який жартував із самим Сталіним, вийшов зламаною, назавжди заляканою, вмить постарілою людиною.

У 1970-і роки почався справжній бум парапсихології, ентузіасти почали досліджувати всіх «телепатів», але Мессінга до таких експериментів чомусь ніхто не залучав. Чи тому, що в його дослідах не бачили особливої загадки - лише доведену до досконалості сприйнятливість до так званої ідеомоторики? Справа в тому, що, задумуючи завдання і вступаючи в уявний діалог з іншою людиною, ми непомітно для себе ледь непомітними рухами рук, тулуба, око «ведемо» його, «підказуємо», що потрібно робити. Швидше за все саме так пояснить досліди Мессінга будь-який сьогоднішній студент-психолог. Але є й інше пояснення: всі ці роки чарівник залишався під незримим «ковпаком» спецслужб. Не випадково після смерті всі його папери зникли разом з великим діамантовим перснем - талісманом, який він надягав під час виступів. Мессінг натякав друзям на якісь завдання «поважних осіб», які він виконував. На жаль, конкретно про це нічого не відомо. Якщо документи і залишилися, вони поховані в закритих архівах. В останні роки Мессінг важко хворів. Він перестав виступати, боячись, що непосильний тягар чужих думок зруйнує його мозок. Однак хвороба підкралася з іншого боку - відмовили судини на покалічених колись ногах. Їдучи до лікарні, він глянув на своє фото на стіні і сказав: «Ну все, Вольф, сюди ти більше не повернешся». Так і сталося: операція пройшла успішно, але раптово відмовили нирки, потім і легені. 8 листопада 1974 Вольф Мессінг помер.

18.05.2017


Переглядів: 1605

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (928)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (78)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"