Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №829 від 28.09.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як зберігати часник, щоб він не висихав, не проростав та не пліснявів

Збирання Озимий часник (той, що був посаджений восени) дозріває наприкінці липня - початку серпня, а яровий часник (висаджений навесні) - ближче до кінця серпня.

Сушити часник потрібно п’ять днів. Якщо немає можливості п’ять днів поспіль тримати часник на грядці, тоді можна сушити його під навісом, в альтанці, у терасі, навіть у теплиці. Головне, не забувати добре провітрювати приміщення. 

Після просушки в часнику ножицями або секатором підрізають корені, щоб залишилося близько 3-х міліметрів, потім зрізують стебло, залишаючи до 10 сантиметрів. 

Підготовка до тривалого зберігання

Якщо часник правильно підготувати до зберігання, можна практично не хвилюватися за його подальшу долю. Який би спосіб зберігання ви не вибрали, оброблений часник пролежить без втрат набагато довше, ніж неопрацьований.

Першою справою обпалюють корінці у кожної головки на плиті або на багатті, щоб запобігти проростанню цибулин. 

З метою профілактики цвілі та інших захворювань часник можна обробити наступним чином: 0,5 л рослинної олії розжарювати на плиті дві години, додати 10 крапель йоду. Потім вмочити часник в олію й просушити його на сонці. 

Дані підготовчі процедури бажані, але все-таки не обов’язкові. Скажімо, якщо ви не впевнені, що часник просушений достатньо, або вийшло так, що ви викопали його у вогку погоду. Або перетримали на грядці. У даних випадках додатковий захист цибулинам не завадить. Але коли ви зробили все «за підручником» - вчасно зібрали врожай і добре його висушили - можна відразу переходити до вибору місця і способу зберігання. 

Способи зберігання

Яровий часник краще зберігається в теплом (+16-+20°С), а озимий - у прохолодному приміщенні (+1-+3°С). Але на практиці як і де зберігати часник, городники вибирають, виходячи з обсягів зібраного врожаю. 

Часник все-таки не основний продукт, а приправа - багато його не потрібно. Звичайно врожай часнику середньостатистичного дачника такий, що спокійно може зберігатися у квартирі, не стискуючи господарів. Якщо ви часниковий фанат, і збираєте більше одного ящика, доведеться підключати льох або утеплений балкон. 

Отже, тим, хто вирощує багато часнику і збирає пристойні врожаї, рекомендується зберігати його в плетених кошиках, картонних коробках або дерев’яних ящиках у прохолодному приміщенні при температурі від +3°С до -5°С і вологості 50-80%. 

Зовсім інша справа, якщо часнику у вас не настільки багато, щоб везти його в льох. Для такого випадку у досвідчених городників придумано кілька варіантів зберігання часнику безпосередньо у квартирі. 

Зберігання часнику в кісках, пучках 

Найдавніший спосіб зберігання часнику припускає плетиво кіс із висушених разом зі стеблом головок і підвішування їх у темному, сухому і прохолодному місці (наприклад, у тамбурі, коморі або в шафі). Вимагає певних навичок, витрат часу й праці, але дозволяє заощадити місце в домашньому сховищі, адже коси з часнику підвішуються до стелі. 

Зберігання часнику в сітці

Ще один спосіб, що не вимагає багато місця. Головками часнику наповнюють сітки, які потім знов-таки підвішують вище. 

Варто відзначити, що й у сітці, і в косах часник треба час від часу переглядати й відбраковувати зіпсований: від висихання і проростання дані способи зберігання часник не рятують. 

Зберігання часнику в солі

А от часник, що зберігається в солі, цілком здатний без втрат пережити зиму. 

Хтось укладає часник у дерев’яний ящик з отворами, пересипаючи кожний шар сухою повареною сіллю. Хтось набиває часником стерилізовані банки, заповнюючи сіллю порожнечі. Головне, щоб і знизу, і зверху ємкості був значний шар солі (близько 2-3 см висотою). 

Зберігання часнику в цибульній лушпайці 

Якщо у вас величезні врожаї цибулі й залишається багато цибульної лушпайки, чому б не використати її для зберігання часнику? 

Цибульною лушпайкою можна пересипати часник у мішку, кошику або ящику і прибрати куди-небудь вище, на антресолі. 

Зберігання часнику в харчовій плівці 

Харчовою плівкою туго обгортають кожну головку часнику у два шари. Плівка добре захищає цибулини від висихання. 

Зберігання часнику в тканинному мішку 

Добре зберігається часник у звичайному полотняному мішечку з натурального матеріалу, особливо якщо попередньо головки потримати хвилинку в дуже концентрованому сольовому розчині, а потім висушити. Така обробка мінімізує ризик цвілі та інших хвороб. Можна, до речі, вимочити в солі не самі головки, а мішечок. Потім мішок просушують, заповнюють часником і, не зав’язуючи, відправляють на зберігання.

28.09.2017


Переглядів: 990

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21180)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14557)
• Допомога під час карантину [967] (14480)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14316)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14130)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14004)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13966)
• Живи до ста! [965] (13951)
• Бюджет і ми… [965] (13887)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13662)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13658)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13604)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13215)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13187)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (435)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (64)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (60)
• Особливості вживання видів води (58)
• Часникові стрілки корисніші за часник (57)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (56)
• А ваш шампунь безпечний? (54)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (53)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"